8 hovedårsager til at du ikke blev ansat

Et afslag efter en jobsamtale er desværre en uundgåelig del af ens jobsøgningsrejse. Det er aldrig en behagelig oplevelse, og du kan nemt føle dig frustreret og nedslået, især hvis årsagerne til, at du ikke kunne få stillingen, ikke er klare nok. Det er dog vigtigt at huske, at forskellige faktorer kan påvirke ansættelsesprocessen. Selvom nogle af de faktorer afhænger af dig eller af samtalens forløb selv, kan andre faktorer være vanskelige at forudsige eller kontrollere. Så hvis du har fået et nej for nylig og ikke blev ansat, kan du her gennemgå 8 mulige årsager:  

kvinde ser gennem et vindue

1. Din tilgængelighed matchede ikke

Som regel har virksomhederne brug for nye talenter hurtigst muligt. Selv om de vide at kandidaterne har brug for en vis tid til at flytte eller overholde fratrædelsesperiode der er fastsat i deres nuværende jobkontrakt, er det ofte sådan, at de beslutter sig for en kandidat, der passer til profilen og kan starte snarest. Og hvis det ikke er muligt for dem at være fleksible, og de har brug for en ny medarbejder fra en bestemt dato, forventer de, at ansøgere respekterer dette krav. Det betyder, at hvis du er interesseret i en stilling, men ikke er sikker på, om virksomheden kan være fleksibel, eller om du kan starte på den angivne dato, så send dit CV samt din ansøgning alligevel, men husk dette aspekt.  

2. Dit CV er ikke tilpasset jobbet - eller din arbejdsprofil er ikke det, de virkelig leder efter  

Dit CV og dit følgebrev er de første skridt på vejen til at få en samtale og er det første indtryk, som recruiteren får af dig. Hvis dit CV ikke er velstruktureret eller tilpasset den stilling du søger - med de relevante nøgleord, færdigheder og evner - så når du måske ikke engang frem til det første trin i processen. Det er vigtigt at skrive et CV og et følgebrev, der får dig til at skille dig ud fra andre ansøgere (med en stærk introduktion og relevante oplysninger), for at fange ansætterens eller lederens opmærksomhed.   På den anden side kan det ske, at din profil ikke er det, som virksomheden egentlig leder efter. Og det er helt fint! Du har måske søgt et job, som du er overkvalificeret til. Eller dine hårde færdigheder passer ikke til det, som de virkelig har brug for. Det er bare noget, du ikke skal tænke for meget over.  

3. Du har ikke forberedt dig nok på samtalen

En god forberedelse til samtalen er lige så relevant som samtalen selv. Du skal forberede din tale om din erfaring og dine kompetencer og også give nogle beviser på, at du ved noget om virksomheden.  Sanheden er at der er mange rekruttere, der stiller spørgsmål for at teste ansøgerne og finde ud af, om de har taget sig tid til at undersøge og lære om virksomheden og jobbet, og om de virkelig er interesserede i at arbejde der.  *Tips: lidt research om grundlæggende oplysninger såsom hvem CEO'en er, virksomhedens mål, mission og værdier, samt kultur og hvad stillingen medfører, er allerede nok til at vise din interesse og imponere recruiteren.   

4. Mangel på kulturel tilpasning

På samme måde som et websted ikke fortæller alt om en virksomhed, gør dit cv det heller ikke om dig. Det kulturelle fit anses for at være afgørende for de fleste virksomheder, og der findes kun ét vigtigt råd her: Du skal ikke tage denne form for afvisning personligt. Hvis de ikke føler, at du passer til dem, gør de dig måske en stor tjeneste her ved ikke at give dig jobbet (det kan jo være, at de heller ikke passer til dig!)  

5. Du var ikke modtagelig nok

Rekruttere kan godt mærke, om en kandidat er begejstret eller ikke begejstret for jobbet. Som tidligere nævnt ønsker en virksomhed at finde en ny kollega, der er forberedt på jobbet, passer ind i virksomhedskulturen og viser entusiasme og passion for sit arbejde. Kandidater, der viser, hvor begejstrede og ivrige de er for stillingen, har større chancer for at blive ansat end dem, der ikke engagerer sig eller blot giver korte svar under samtalen. Derudover er det altid en god idé at følge op efter jobsamtalen med en takkemail for at udtrykke din interesse i stillingen og komme med en sidste begrundelse for, hvorfor du er den RETTE kandidat.  

6. Virksomheden besluttede at satse på intern rekruttering 

Det kan blive endnu mere udfordrende at få et job, når interne kandidater (medarbejdere, der allerede arbejder på stedet) også er interesserede i stillingen. I så fald vil en ansætter muligvis overveje disse kandidater i høj grad til stillingen, da virksomheden kender deres potentiale og allerede har investeret i uddannelse og udvikling af deres færdigheder. Det er dog godt at vide, at mange virksomheder i denne situation beholder de modtagne CV'er til en anden stilling eller endda videresender dem inden for firmaet.   

7. Mangel på referencer

Referencer kan være yderst nyttige for rekruttere, når de sidder og mangler en sidste god grund til at vælge en kandidat.  Manglende eller ikke-leverede referencer kan nemlig påvirke din egnethed til stillingen, især det drejer sig om en kvalificeret stilling. For at løse dette problem skal du kontakte dine gamle eller nuværende kolleger eller ledere, som vil være villige til at anbefale dig til jobbet eller bekræfte dine færdigheder og evner. Hvis der er tale om en stilling på begynderniveau, er dine gamle professorer eller kolleger også pålidelige nok. At bede de relevante personer om en reference kan i høj grad påvirke kvaliteten af anbefalingerne og hjælpe dig med at vinde jobbet. Du skal blot sikre dig, at de er bekendt med det job, du søger, så de også kan tilpasse referencen til stillingen.  

8. Stillingen blev lukket - En bedre kandidat blev ansat, eller virksomheden besluttede ikke at fortsætte

Der er altid noget som vi ganske enkelt ikke kan gøre noget ved. Selv om du har et udmærket CV og klarer dig fremragende til en samtale, er konkurrencen nogle gange for stor, og der dukker pludselig en bedre person op. Men før du begynder at tvivle på dine evner, skal du huske: At du ikke bliver ansat betyder ikke, at du ikke er god nok til det, du laver. Virkeligheden er, at rekruttere i dag har endnu sværere ved at vurdere, hvilken kandidat der er den bedste til stillingen, da online-rekruttering har gjort det langt mere tilgængeligt for folk at søge job.  Det kan dog også være, at virksomheden midlertidigt har sat ansættelsesstop eller at de genoverveje det på grund af forskellige omstændigheder, der har direkte indflydelse på processen: ikke nok budget, en global krise (som f.eks. pandemien) eller en fuldstændig omstrukturering af teamet eller afdelingen.  

Blev du ikke ansat? Bare kom videre! 

Den måde vi håndterer afslaget på er lige så vigtig som vores erfaring og færdigheder der står på vores CV. Hvis du lader det påvirke din selvtillid på en negativ måde og får dig til at tvivle på dine evner, så vil det også have indflydelse på din præstation i fremtidige samtaler. Forbliv positiv og prøv altid at lære af oplevelsen!

Publiceringsdato 07.09.2021
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce