Bo og arbejde i Malta

Den lille ø Malta, der ligger næsten midt i Middelhavet, kun 93 kilometer syd for Sicilien, er blevet mere og mere populær blandt udlændinge og turister...

Malta

Den lille ø Malta, der ligger næsten midt i Middelhavet, kun 93 kilometer syd for Sicilien, er blevet mere og mere populær blandt udlændinge og turister i de seneste par år. De bliver ikke kun begejstret for det smukke vejr, det krystalklare hav og den fascinerende historie, men også for det stigende jobmarked der er værd at nævne. Mange internationale virksomheder har åbnet deres hovedkvarter i landet, hvilket har gjort det til centrum for den europæiske iGaming-industri og en vigtig lokation for de finansielle tjenesteydelser.  Malta er faktisk en arkipelag bestående af tre øer: Malta er den største ø og det kulturelle, kommercielle og administrative centrum, Gozo er mere landligt beliggende og Comino er den mindste og næsten ubeboet. Beliggenheden mellem to forskellige kontinenter (Europa og Afrika) og den indflydelse udefra, som Malta tidligere har fået, er grunden til, at Malta betragtes som en kulturel smeltedigel og hjemsted for et stort internationale samfund.  

At bo på Malta 

The Grand Harbour - Malta

The Grand Harbour

Grundlæggende information om Malta

   

 • Vejr: Malta er et af de varmeste lande i Europa. Vejret på de maltesiske øer er meget typisk for Middelhavsområdet og stærkt påvirket af havet med milde vintre og varme somre. 
 • Befolkning: mere end 500,000 indbyggere
 • Historie: landet har en spændende historie, der omfatter mere end 7000 år, og på grund af sin strategiske beliggenhed i Middelhavet har det spillet en vigtig rolle. I årenes løb har fønikerne, karthaginerne, romerne, byzantinerne, araberne, spanierne, franskmændene, italienerne og briterne hersket over øerne.  Sidstnævnte regerede på Malta indtil 1964, hvor landet blev uafhængigt. Det var dog først i 1974, at landet blev en republik, som blev medlem af EU i 2004. 

Vidste du... 

 • Ud af 236 lande/uafhængige regioner ligger Malta på 204. pladsen med hensyn til størrelse og er det mindste land i EU. Det er verdens tiende mindste og femte tættest befolkede land.
 • Malta har ingen skove og floder. Du vil ikke finde nogen af disse på tværs af øerne. Landskabet er dog fyldt med nogle ensartede riller, der er kendt som "vognbaner". De formodes at være blevet dannet i forhistorisk tid af de træhjulede vogne, der eroderede den bløde kalksten. 
 • Maltas hovedstad Valletta har mere end 300 historiske monumenter. Byen er blevet belønnet af UNESCO som det mest koncentrerede historiske område i verden.
 • Hvis du er film- og serie-fan, ved du måske, at Malta også har været med i produktioner fra "Gladiator" og "Troja" til "Captain Phillips" og den mest populære serie "Game of Thrones".
 • På grund af den britiske dominans kører folk i venstre side af vejen på Malta.

Boliger i Malta

St. Julians & Sliema - Malta St. Julians & Sliema

Det er utrolig nemt at finde en bolig på Malta, selv om landet er så lille, og de fleste udlændinge finder sandsynligvis en bolig af god kvalitet, der passer til deres livsstil og budget. Valgmulighederne varierer fra byområderne omkring Valletta til hjørnerne af Gozo. Det er dog dine individuelle behov og interesser, der er afgørende for, hvor du vælger at bo. Malta er et af de mest sikre lande i Europa. Da de fleste jobmuligheder for expats ligger omkring de to havneregioner, den nordlige og den sydlige, er det logisk at bosætte sig omkring dette område, som er lidt dyrere på grund af dets popularitet. Den største forskel mellem de to områder ligger fortsat i deres atmosfære:

 • Det sydlige havneområde, der består af Valletta og de "tre byer" Birgu, Conspicua og Senglea, er gamle, muromkransede byer og et fremragende sted at bo i med familier og har masser af lokale butikker, herunder sportskomplekser, og er godt forsynet med underholdningsmuligheder og museer. Det er generelt et boligområde med passager, kuperede gader og farvede bygninger med udsigt til havet. 
 • Det nordlige havneområde: Det ligger tættere på havet og omfatter Sliema og St. Julians, de to mest populære byer for unge udlændinge. Du har måske hørt om deres pulserende natteliv og om at de også er den mest populære destination blandt turister. Disse byer er måske de eneste dele af Malta, hvor du ikke har brug for transport, hvis du arbejder og bor i nærheden (og kun en færgetur fra Valletta). Ejendomme til leje her er mere tilbøjelige til at være lejligheder i en bygning, hvoraf nogle er ret nye.

Da den nordlige havn er blevet mere populær at bo i, kan du sandsynligvis finde gode tilbud på den sydlige side. Paul's Bay, et uopdaget område ved havet med god adgang til mange aktiviteter, er også et andet sted at overveje som expat. Hvis du har en bil, så skal du helt sikkert overveje denne mulighed, der ligger ca. en halv time fra hovedstaden! Uanset hvor du beslutter dig for at flytte hen på Malta, kan du begynde at lede efter en lejlighed eller et værelse, før du flytter. Du kan gøre det ved at kigge på Facebook-grupper eller forskellige onlineportaler. Når du ankommer, kan ejendomsmæglere være behjælpelige, hvis du ønsker at ændre dit opholdssted. Ud over at hjælpe dig gennem processen med at finde og leje et værelse eller en lejlighed kan de hjælpe dig med at oprette forsyningsselskaber som f.eks. elektricitet og internetforbindelse. I de fleste tilfælde er ejendommene allerede møbleret, så du behøver ikke at bekymre dig om det. Husk desuden, at de fleste lejekontrakter på Malta skal angive, om der skal betales et depositum (det er normalt 1-2 måneders leje), hvordan regninger betales, og om de er inkluderet i lejen eller ej, lejekontraktens varighed og opsigelsesperioden. Langvarige lejemål er normalt mellem 6 og 12 måneder med mulighed for forlængelse.  Lejepriserne på Malta er steget ret vildt i den seneste år da interessen for øen også har vokset ret meget. Selv om boligpriserne er steget overalt på øerne, afhænger de selvfølgelig af beliggenheden.  I det sydlige havneområde koster en lejlighed i mellemklassen med et værelse ca. fra €450 op til €800. Byerne Sliema og St. Julians står for de dyreste huslejer der koster mellem €700 og €1,000. Hvis du ønsker at bo i disse byer, er det altid et godt alternativ at dele en lejlighed. Lejerne i Valletta og dens indre bydele har også tendens til at starte fra €900. Længere nordpå bliver boligerne mere prisvenlige. I det ovennævnte område i St. Paul's Bay ligger lejepriserne i Mellieha på mellem €750 og €900, afhængigt af størrelse og faciliteter. Samme situation gælder for den sydlige del af øen, f.eks. i Marsaxlokk eller Marsaskala.  Ud over huslejen skal du måske også regne med udgifter såsom vand, elektricitet og internet. Disse udgifter koster normalt €60-100 om måned, afhængigt af hvor meget du bruger varmen om vinteren eller klimaanlægget om sommeren. En detalje du skal huske på når du flytter til Malta er, at vandhanen er sikker at drikke i hele landet, og at stikkontakterne har tre rektangulære stifter, ligesom i Storbritannien. Men ingen grund til panik - det er ganske let at finde adaptere til disse stikkontakter! 

Leveomkostninger

Selv om det er et faktum, at lønningerne er betydeligt lavere end i andre europæiske lande, er de rimelige leveomkostninger i Malta et af de aspekter, der skiller sig ud blandt mennesker, der ønsker at flytte her og nyde en mere hyggelig og afslappet livsstil. Der er to faktorer, du bør overveje med hensyn til de maltesiske leveomkostninger: du skal forvente, at nogle priser ikke er så lave som du tror - på grund af Maltas geografiske beliggenhed (husk, at Malta er en ø, og landet er nødt til at importere nogle varer mere end andre lande), og undgå at handle i turistområderne, da priserne her er normalt højere. 

  Valletta København
Fødevarer    
1 kg appelsiner 21 kr 20 kr
12 Æg 1 kg kartofler 24kr 21 kr 26,31 kr 14,56 kr
Restaurant/café    
Importeret øl (0,5 l) 26 kr 44,66 kr
Et måltid for to på restaurant 520 kr 650 kr
Cappuccino 20 kr 39,60 kr
Selvforkælelse og helbred    
Fitnesscenter medlemskab 500 kr 270,38 kr
Biograf- billet 90 kr 120 kr
Offentlig transport    
Enkelt busbillet 15 kr 24 kr
Taxi (normal tarif, 1km) 22 kr 12 kr
Gennemsnitlig løn 7.500 kr 23 530,41 kr

Trafik og transport

Mdina - Malta Mdina

Busser er den primære form af lokale transport på både Malta og Gozo, da der ikke findes noget jernbanesystem. De omfattende ruter forbinder begge øer, men der findes også andre muligheder som færger og traditionelle vandtaxaer, kendt som "dgħajsa", som er et fint alternativ for dem, der ønsker at udforske landet. Busserne på begge øer kører normalt fra 5:30 til 23h, med mindre frekvent natkørsel om weekenderne. Når du tjekker en køreplan, er ruter med et eller to cifre hovedruter, der kører til og fra Valletta, mens ruter markeret med "X" er ekspresruter, der kører til lufthavnen. Busturen koster €1.50 (€2 i hovedsæsonen, €3 i natkørsel), men hvis du får det personlige Tallinja-kort, betaler du kun €0.75 pr. tur og op til et maksimum €26 om måneden. Det betyder, at du ikke betaler for rejserne resten af måneden, så snart det samlede forbrug når op til €26! Du kan købe dette forudbetalte kort på busstationen eller i de fleste kiosker og bog- og papirforretninger. De har også en praktisk Tallinja-app til smartphones, som hjælper dig med at navigere på øen.  På trods af et fint busnet og billige billetter er der stadig masser af biler på Malta (der er næsten lige så mange biler som indbyggere!), og nogle buslinjer kører kun hvert 30. minut. Den maltesiske regering bestræber sig i øjeblikket på at gøre det offentlige transportsystem bedre, og hvor det er lykkedes, er det muligt at få en smidig transport!  Ligesom i Storbritannien kører de også i venstre side, så er det en god idé at være særlig forsigtig de første dage, hvis du vil køre selv, eller hvis du flytter derhen i din bil. Hvis du er registreret som bosiddende, så skal du også registrere din bil inden for 7 dage. Ellers kan du risikere at få en bøde.

Tips og tricks til din fritid

Hvis vi skulle liste alle de ting, du kan opleve og se på Malta, så ville vi være nødt til at skrive en ekstra blog! Selvom Malta ikke er så grønt som andre lande, har eventyrere der bor på Malta masser af muligheder for at nyde landets smukke natur med farverige gamle fiskerbyer, afslappende kystbyer, historiske byer der ligger på bjergtoppene og et godt vejr hele året rundt. I løbet af dine første fridage kan du starte med at udforske Malta ved at besøge hovedstaden Valletta og byerne på den anden side af havnen (Sliema, St.Julians, Gzira...). Valletta, der ligger på toppen af Sceberras bjerg, var den første planlagte by i Europa nogensinde og kan i dag prale af et eklektisk udvalg af arkitektur og unikke, middelalderlige gyder. Byens "silhuet" er skabt af St. John's Domkirke, der blev bygget af Johanniterne, en katolsk militærorden, som regerede øen fra det 16. til det 19. århundrede. For dem, der ønsker at nyde en smuk udsigt over den store havn, er et besøg til The Upper og Lower Barakka Gardens et absolut must. Hvis du er en foodie, så er du også ret heldig at ende på denne ø - Sliema er det maltesiske centrum når det gælder lækker mad. Det maltesiske køkken er en blanding af middelhavsindflydelser og senere også lidt britisk. Hvis du har brug for en snack, skal du prøve Pastizzi, Maltas mest populære gademad, fyldt enten med ricotta eller mosede ærter (én bid er en eksplosion af flager blandet med et velsmagende fyld). Mens du spiser dit nye yndlingsbrød, kan du også handle lidt i området, gå gennem haver og se Portomaso Tårnet, som er også den højeste bygning på Malta. Sliema er sammen med St. Julian's det centrale business-distrikt og et af de mest travle områder - mange virksomheder har etableret deres hovedkvarter her, og det er også her hvor nattelivet er mest koncentreret. Hvis du vil møde andre expats eller turister, er det her det bedste sted at være!

The Blue Lagoon - Malta The Blue Lagoon

Alle der sætter pris på kultur og historie vil helt sikkert ikke løbe tør for monumenter, kirker og gamle byer, der er værd at udforske. Selv om Malta er så isoleret, har det en spændende historie. Du kan udforske arkeologiske levn fra Maltas forhistoriske og middelalderlige perioder: fra de imponerende megalithiske templer (et eksempel er Ħal Saflieni Hypogeum, der blev bygget omkring 4.000 f.Kr.) til forskellige forter og Stormesterpaladset fra de maltesiske ridderes tid. Middelalderbyen Mdina er også et besøg værd - Maltas gamle hovedstad byder på en charmerende og eventyrlige oplevelser med en fantastisk udsigt over hele øen.  I sommermånederne vækkes de maltesiske landsbyer til live med religiøse festivaler (festas) og udendørs koncerter: fra Marsaxlokk i syd - en fiskerby kendt for de farverige Luzzus (malede både), til det idylliske Mellieha i nord - et turistområde med landets største strand. Hvis du nyder kystlandskabet, vil Dingli-klipperne og den blå grotte med sine kalkstenshuler tage pusten fra dig (de er også populære dykkerdestinationer!). For dem, der bare vil slappe af på sandstranden, er Golden Bay Beach eller en bådtur til den blå lagune i Comino, en naturlig swimmingpool, der er berømt for sit turkisblå vand, det rette sted at tage hen (selv om der er en smule trængsel om sommeren).  Sidst men ikke mindst er en færgetur til Gozo om weekenden noget, du bør overveje på et tidspunkt i løbet af dit eventyr på Malta. Det rustikke landskab, de beskyttede strande og de gamle fiskerihavne inviterer os til at komme væk fra den travle, moderne verden. Øens ægte skønhed findes i landsbyerne, især i middelalderbyen Rabat (Victoria) og badebyen Marsalforn, hvor tiden står tilsyneladende stille, og hvor de lokale folk nyder deres laidback livsstil. Glem ikke at tjekke her det vigtigste arkæologiske område i landet - Ggantija-templerne. 

Mød andre danskere og udlændinge 

Som sagt finder du de fleste expats omkring de travle områder i det nordlige havneområde, hvor de fleste af dem arbejder og bor. Derfor er det nemt at finde folk, der er på samme rejse som dig, og som du kan dele dine erfaringer med eller bede om hjælp. En måde at komme i kontakt med andre expats på er ved at tilmelde dig Facebook-grupper som Expats in Malta. Via hjemmesiden som Internations kan du også komme i kontakt med andre expats og finde begivenheder og andre aktiviteter, som du kan deltage i, hvis du ønsker at møde folk uden for din arbejdsplads.  Danmark er en af de største grupper af udlændige på den lille ø. Derfor er ikke så underligt at finde særlige danske arrangementer på Malta. På Facebook findes forskellige grupper, f.eks. gruppen Dansk i Malta, hvor du blandt andet kan udveksle erfaringer om livet på Malta eller få tips af landsmænd inden flytningen.

Samfund

Malta er et hyggeligt og spændende sted at bo, ikke udelukkende på grund af Middelhavsklimaet. Den britiske arv er allestedsnærværende og har givet øen en god administrativ organisation, og efter tilslutningen til EU er infrastrukturen og levestandarden forbedret betydeligt. Hovedstaden Valletta, som er lettilgængelig fra alle steder på øen, har alle moderne faciliteter, en storby bør have – f.eks. en havn og en lufthavn tæt ved, beliggende i byen Luqa. I de seneste år er der bygget flere nye lejligheder og huse af mellemeuropæisk standard på Malta. Menneskene er mere afslappede, og livet synes at gå langsommere på grund af de høje temperaturer. Myndigheder samt postvæsen betragtes som pålidelige, men langsomme. Folk er venlige og åbne. Livet på Malta er forholdsvis sikkert sammenlignet med de flest andre europæiske lande. Med undtagelse af småforbrydelser i turistområderne er kriminalitetsfrekvensen meget lav. I fritiden er det muligt at dyrke alle mulige former for vandsport på Malta. Der findes flere steder på øen med et udpræget natteliv og mange muligheder for at udforske øerne, inklusive at tage færgen til Gozo eller Sicilien i Italien. Om sommeren lokker Malta lokalbefolkningen og turisterne med mere end strande: Der findes også flere festivaler og andre arrangementer.

Flersprogede Malta

Flytning til Malta har en stor fordel - det andet officielle sprog er engelsk, som tales af 90% af befolkningen. Desuden taler de fleste indbyggere også flydende italiensk på grund af indflydelsen fra og nærheden til Sicilien. Hvis du behersker et af disse sprog godt, vil du nemt kunne kommunikere og møde de lokale folk! Det første officielle sprog er dog maltesisk - et semitisk sprog, der har sin oprindelse i middelalderens siciliansk-arabiske sprog og er påvirket af latin og engelsk. De lokale vil sætte pris på, at du lærer nogle ord eller sætninger, selv om det ikke er påkrævet:

 • Hej! Hvordan går det? -  Ħello, Kif int?
 • Tusind tak -  Grazzi ħafna
 • Hvad hedder du? - X’jismek?

 

At arbejde på Malta

Arbejdsmarkedet

Rabat - Gozo Rabat - Gozo

Ud over sin naturlige skønhed byder Malta også på varierede karrieremuligheder, som mange udlændinge har nydt godt af i de seneste år. For dem, der ønsker at flytte til Malta, er ikke kun den engelsktalende arbejdsstyrke en fordel, men det konstante behov for flersprogede kandidater er også et vigtigt aspekt at overveje. Desuden kan jobsøgende forvente høje lønninger i alle brancher, hvor 3 sektorer er særligt stærke:

 • iGaming - denne sektor har haft en afgørende rolle i landets økonomiske vækst. Flere kendte brands i branchen har valgt Malta som deres hjem: Betsson Group, Tipico, Mr.Green, Videoslots, bare at nævne nogle af dem. Som udlænding kan du være sikker på dine jobmuligheder her og finde masser af ledige og forskelligartede stillinger: fra kundeservicemedarbejder til regnskabschef. 
 • Finansielle tjenesteydelser: Malta er ved at blive et af Europas hurtigst voksende finanscentre takket være en digital strategi, der støttes af regeringen. Startups og virksomheder her har brug for udenlandske talenter for at dække alle de nødvendige færdigheder. Fintech-sektoren viser sig også at være den mest stabile under pandemien.
 • Turisme: Det forventes, at hotel- og restaurantssektoren fortsat vil være en topsektor efter pandemien. Mennesker fra hele verden er parate til at opleve øerne, så sprogkundskaber er også en konkurrencefordel for udenlandske jobsøgere. 

Når du ansøger om et job på Malta, skal du dobbelttjekke, at de færdigheder og erfaringer der er nævnt i dit CV er relevante for den stilling, du søger. Hvis det ikke er tilfældet, så skal du måske skræddersy dem til den stilling, du ansøger om. Husk at sende det sammen med dit følgebrev - det kan få dig til at skille dig ud fra andre ansøgere! Samtaler er primært videoopkaldsbaserede med en personlig samtale senere i processen, og de alle gennemføres i en uformel tone (især inden for iGaming).

Uddannelse

Der er et stort behov for veluddannede mennesker på øen. De, som har fuldført deres studier eller praktik, har betydeligt bedre chancer på det maltesiske arbejdsmarked. Der er stort behov for universitetsuddannede i forskellige discipliner samt for arbejdstagere med specialister. Men også erhvervserfaring og forskellige branchespecifikke uddannelser og certifikater er velkomne. Noget, som yderligere kan øge dine muligheder over for andre, er færdigheder i flere forskellige sprog, da alle virksomheder i princippet er internationalt orienterede. På grund af manglen på kvalificerede medarbejdere inden for visse områder er der nu også en del tilbud på Malta, som giver erhvervsaktive en chance for at kvalificere sig ved f.eks. at tage visse certifikater.

Kontormiljø/arbejdskultur

Marsaxlokk Marsaxlokk

Malteserne er kendt for at være venlige og høflige. De har en stærk følelse af deres egen identitet og er meget stolte af deres middelhavskultur og livsstil! De er åbne og udadvendte og er som regel uformel i et forretningsmiljø, hvilket skaber en atmosfære af tillid. Som følge af deres multikulturelle arv er de meget tolerante over for andre skikke og religioner, selv om de har en lang og solid kristen arv.  Stemningen i maltesiske virksomheder er også varm og hyggelig og har et personligt præg. Du skal dog forvente et vist hierarki.  Som udlænding arbejder du måske i et internationalt miljø, som normalt er mere afslappet og omfatter venlig og direkte kommunikation mellem arbejdskolleger og ledere. Teamwork spiller generelt en vigtig rolle, men initiativ og personlig ansvarlighed vægtes også højt. Punktlighed og hurtige svar er også meget værdsat, idet telefonopkald foretrækkes frem for e-mails.  Selv om malteserne er åbne over for ethvert samtaletema, skal man være forsigtig  når man taler om politik eller religion, da det kan føre til alvorlige debatter og diskussioner (selv om intet emne er et stort tabu). Ærlighed og beskedenhed er også vigtigt for dem, og de er ikke glade for folk, der sætter sig selv i højsædet eller forsøger at vise sig frem. 

Arbejdsret

Den normale arbejdsuge i Malta omfatter 40 timer, hvor 48 timer er det lovbestemte maksimum. Den daglige arbejdstid er som regel mellem kl. 08.00 og 17.30. Hvis du arbejder skiftevis, skal du regne med at arbejde fra mandag til søndag og have fri i løbet af ugen på de lovbestemte fridage. Hvis din stilling også kræver nattevagter, skal det være angivet i din kontrakt, og lønnen er i så fald ofte højere. I mange virksomheder kan en ansættelseskontrakt starte med en prøveperiode. Denne periode kan højst være på 6 måneder (længere for højere stillinger). I løbet af denne prøveperiode kan både du eller din arbejdsgiver opsige arbejdskontrakten ved at give et skriftligt varsel en uge før opsigelsen. Lovmæssigt har du ret til 25 dages årlig ferie (eller 200 timers ferie om året). Deltidsansattes ret til ferie beregnes på et pro rata-basis. Da Malta har 14 helligdage, får du også en fridag på disse dage (hvis de ikke falder på en lørdag eller søndag)! Medarbejderne har også ret til løn under sygeorlov. Denne ret fra socialsikringen gælder efter den tredje dag af sygeorloven og efter fremvisning af en lægeerklæring inden for 10 dage.

Opsigelsesperiode

Når det drejer sig om tidsubegrænsede kontrakter, der fortsætter ud over prøveperioden, afhænger opsigelsesvarslet af, hvor længe du har været ansat i virksomheden: 

Over 1 måned, højst 6 måneder 1 uge
Over 6 måneder, højst 2 år 2 uger
Over 2 år, højst  4 år 4 uger
Over 4 år, højst 7 år 8 uger
Over 7 år 8 uger + 1 uge for hvert arbejdsår (max. 12 uger)

Skatter og Løn

Mellieha Mellieha

Malta er et af de europæiske lande, hvor den nationale mindsteløn er fastsat ved lov. Den er i øjeblikket på €724,32 og gælder for folk over 18 år. Ifølge det nationale statistiske kontor er den gennemsnitlige årlige bruttoløn på Malta imidlertid ca. €18,660 og specialister og udlændinge kan tjene meget mere. En UX/UI-designer kan f.eks. forvente at tjene op til €30,000 og i den finansielle sektor ligger gennemsnitslønnen på omkring €27,000. Generelt varierer den gennemsnitlige månedsløn fra €900 blandt ansatte i grundlæggende erhverv og €2,500 blandt ledere.  Medarbejdere i Malta modtager også en lovbestemt bonus. Det drejer sig om kvartalsvise udbetalinger ud over lønnen, som i 2020 var på €512: 

 • Ultimo juni €135.10 for perioden januar til juni
 • Ultimo december €135.10 for perioden juli til december
 • Ultimo marts €121.12 for perioden oktober til marts
 • Ultimo september €121.12 for perioden april til september.

Desuden får alle ansatte en mindre leveomkostningstillæg (COLA) årligt på €1,75 om ugen i 2021. Regeringen justerer denne løntillæg for at opretholde og beskytte folks levestandard, efterhånden som leveomkostningerne stiger. Angående den personlige indkomst skattesats i Malta har landet tre sæt personlige indkomst skattesatser: en for enkeltpersoner, en for forældre og en for ægtepar. Malta anvender et progressivt system med skatteklasser til at beregne, hvor meget indkomstskat der skal fratrækkes. Derfor afhænger den skatteklasse man falder ind under af, om man anmelder sig som enkeltperson, par eller forælder og af ens indkomst. Husk på, at socialsikringsbidrag kommer ud over din indkomstskat, som i øjeblikket er på 10%.  Enkeltpersoner i Malta betaler indkomstskat ifølge følgende model:

 • €0 - €9,100: 0% uden fradrag
 • €9,101 - €14,500: 15% med et fradrag på €1,365
 • €14,501- €19,500: 25% med et fradrag på €2,815 
 • €14,501- €60,000: 25% med et fradrag på €2,725 
 • €60,001: 35% med et fradrag på €8,725 

Som du kan se, selvom lønningerne ikke er så høje, er leveomkostningerne og skatten meget overkommelige, hvilket gør situationen ret godt afbalanceret! 

Networking 

I første omgang virker det måske ikke som det typiske sted til opbygning af et professionelt netværk, men professionelt netværk er kernen i forretningskulturen på Malta. Lad os bare forestille, at du leder efter nogle netværksmuligheder i Malta. I så fald er en fremragende måde at starte på ved at melde dig ind erhvervsmæssige organisationer eller deltage i forretningsarrangementer, hvor du kan spille en aktiv rolle og møde folk inden for din sektor for at skabe både langvarige og værdifulde kontakter.  Du skal dog ikke glemme netværkswebsteder for fagfolk (i Malta er Linkedin det mest populære), som er en effektiv måde at kommunikere med kolleger over hele verden på, og som også er nyttige til selvpromovering og til at komme i kontakt med eventuelle arbejdsgivere!


 

Ankomst til Malta

Valletta Valletta

Jobsøgere fra andre EU-lande har ikke brug for visum eller arbejdstilladelse for at arbejde i Malta. I henhold til EU-reglerne har borgere fra alle EU-lande (undtagen Kroatien) ret til at bosætte sig i landet. Uanset din nationalitet skal du dog ansøge om opholdstilladelse, hvis du planlægger at blive på Malta i mere end 90 dage. Dette vil gøre dit liv i landet meget lettere, og det fungerer som bevis på dit bopæl i både lokale og udenlandske banker. Ansøgningsprocessen for EU-borgere er ret ukompliceret og enkel:

 1. Få bevis på din bopæl: Selv om der ikke er noget sådant krav i ansøgningsskemaet, vil en lejekontrakt kunne dokumentere, at du har bopæl. Sørg for, at din udlejer også medtager sine personlige oplysninger (ID-nummer) i kontrakten og registrerer aftalen online. 
 2. Underskriv din ansættelseskontrakt: Ud over bevis på din identitet og adresse skal du også bevise dit ansættelsesforhold i Malta. 
 3. Ansøg om et personnummer: Ansøgningen foretages online, og du skal vedlægge en kopi af dit pas og din ansættelseskontrakt. Med et personnummer kan du få forskellige ydelser som f.eks. sygedagpenge, arbejdsløshedsunderstøttelse osv. Det er også nødvendigt for at kunne betale socialsikringsbidrag. 
  • Så snart du har modtaget dit personnummer, vil du få et skatteidentifikationsnummer (TIN) automatisk i løbet af 2-3 arbejdsdage. TIN'er bruges til indkomstskat, lønskat og kildeskat.  
 4. Ansøg om et e-opholdskort: Efter de foregående trin kan du ansøge om dit opholdskort via e-mail til Identity Malta Agency [email protected] . Du skal sende følgende dokumenter i din ansøgning:
  1. En kopi af dit pas
  2. En kopi af din ansættelseskontrakt
  3. En kopi af din lejekontrakt
  4. Form A  – Ansøgning om opholdsdokumentation  
  5. Form ID1A  – Formular til identitetsregistrering   
  6. GDPR form – Generel forordning om databeskyttelse

Efter at du har sendt din ansøgning, skal du vente på et svar fra IMA. Hvis alle dokumenter er i orden, vil du modtage en bekræftelse via e-mail og en dato for, hvornår du skal have dine biometriske data optaget (dvs. billede, fingeraftryk, højde osv.). Efter et par uger vil du modtage et brev til din privatadresse med en ny aftale om en dato, hvor du kan hente dit e-bopælskort gratis på deres kontorer i Msida eller på Gozo.

At åbne en bankkonto

Parliament House Parliament House

Nogle udlændinge synes, at processen for at åbne en bankkonto i Malta er ret frustrerende. Den langsomme sagsbehandlingstid og det faktum, at kravene kan variere fra bank til bank, er de mest forvirrende aspekter af denne opgave. Men du skal ikke blive overvældet! Ud over at bede din arbejdsgiver om hjælp (eller de vil endda tage sig af dette), skal du være tålmodig og forsøge at vænne dig til, hvordan tingene fungerer på Malta. Bureaukratiet og forretningerne har en tendens til at gå langsommere end i andre central- eller nordeuropæiske lande (men det betyder ikke, at det ikke fungerer - det er bare deres måde at gøre tingene på). Som regel skal du bestille en tid for at åbne en bankkonto personligt i den bank, der passer til dine behov. Nogle andre banker vil kræve, at du udfylder en online-formular (f.eks. HSBC). Du skal have følgende dokumenter med:

 • Dit pas 
 • Bevis på din adresse på Malta og dit e-Residence-kort

Ud over de to nævnte vil nogle banker også have brug for:

 • Et minimumsindskud 
 • Et referencebrev fra din seneste bank, hvori det fremgår, at du er gældfri
 • Bevis på din ansættelse på Malta eller en reference fra din arbejdsgiver
 • Lejekontrakt

Kontoåbningsprocessen kan variere fra bank til bank, og det kan tage fra 2 uger til 2 måneder, og nogle banker kræver også, at du skal gå tilbage til filialen for at afslutte processen. De mest populære banker blandt udlændinge er BNF, Bank of Valletta og HSBC. 

Sygesikring

Trods den lille størrelse er øgruppen kendt for at have et af verdens bedste sundhedssystemer. Der findes både offentlige og private sundhedssektorer på Malta, og landet har mange faciliteter til rådighed: 7 på øen Malta og 1 på Gozo. Det vigtigste hospital og det mest veludstyrede er Mater Dei-hospitalet, der ligger i Msida.  Det maltesiske sundhedssystem støttes af skatter og socialsikringsbidrag fra både arbejdstagere og arbejdsgivere. Bidraget udgør ca. 10% af din indkomst og bliver automatisk fratrukket din løn.  Det betyder, at der i modsætning til andre europæiske lande ikke er noget ekstra gebyr, som du skal betale, når du bestiller en tid hos din læge. Når du er officielt registreret i Malta, får du automatisk tildelt et sundhedscenter i dit bopælsområde og en praktiserende læge.  Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle sundhedsydelser er dækket af det offentlige sundhedssystem (tandpleje er f.eks. ikke omfattet). Da flere indbyggere på Malta vælger en privat sundhedsforsikring, er antallet af private sundhedsfaciliteter stigende, og disse har et fremragende ry og høje standarder (som St. James Hospital Group). Selv nogle af de læger, der er ansat på de private klinikker, fungerer også som praktiserende læger på de offentlige klinikker!  As said, for things that aren’t covered, there are  options for expats living in Malta. Buying one policy can be a smart move if you want to ensure you are fully covered in this matter. Som sagt findes der også internationale sygesikringsmuligheder for udlændinge der bor i Malta, der ikke er dækket af den primære sygesikring. Ved at købe denne forsikring kan være et smart ting at gøre, hvis du vil sikre dig, at du er fuldstændig dækket her.

Største grunde til at flytte til Malta

Malta har understreget sin kosmopolitiske ø-flair i de seneste par år, og mange udlændinge søger at starte et nyt kapitel i deres liv på denne lille øgruppe. Malta tilbyder nemlig den bedste blanding af det traditionelle og det moderne og er et godt eksempel på det bedste af Middelhavets charme.  Her finder du et land, der er defineret som et frilandsmuseum, med passionerede og åbne mennesker og med mere end 300 solskinsdage om året, der gør det til et paradis for friluftsentusiaster.  Desuden har den konstant voksende økonomi og væksten i sektorer som iGaming og Fintech øget efterspørgslen efter flersprogede kandidater for at dække en lang række forskellige roller, hvilket gør det svært for virksomhederne at besætte disse stillinger. Så hvis du er blevet nysgerrig på, hvordan det må være at bo i dette lille hjørne af Europa, kan du jo give det en chance. Tjek nogle af de jobmuligheder på Malta, som vi tilbyder her hos Arbejdeiudlandet!    

Find din lejlighed i Malta

Annonce