Bo og arbejd i Litauen

Litauen er ikke kun et prisbilligt og sikkert land, men det er også meget højt rangeret når det kommer til jobglade medarbejdere og balance mellem arbejds-...

Litauen

Litauen er ikke kun et prisbilligt og sikkert land, men det er også meget højt rangeret når det kommer til jobglade medarbejdere og balance mellem arbejds- og privatliv. Og det er noget der tiltrækker expats og udlændinge, som er interesseret i at flytte og arbejde i udlandet. Med over 150 internationale virksomheder vil du heldigvis aldrig have svært ved at finde et job med en god løn, uanset din tidligere uddannelse.

Ud over de fornuftige arbejdsvilkår, tilbyder Litauen også en god livsstil. Med sine middelalderligt udseende byer og en smule magi fra den vidunderlige natur, får man her en charmerende kombination af kultur og modernitet - uanset hvilken by du vælger at kalde dit nye hjem.

Hvis du ønsker at berige din nuværende livsstil med kosmopolitisk atmosfære samt vild og oprørsk stemning, så er Litauen det perfekte sted for dig. 

Vilnius, Litauens hovedstad

 

At bo i Litauen 

Grundlæggende information om Litauen:

 • Vejr: Klimaet i Litauen er kendetegnet ved milde, varmere sommere og koldere vintre. Du kan forvente lavtemperaturer på -4 grader, men det kan også blive helt op til 25 grader varmt i sommermånederne.
 • Befolkning: Litauen har en befolkning på ca 2.8 milioner indbyggere
 • Historie: Landet var tidligere en del af Sovjetunionen, men blev uafhængigt i 1990 efter næsten 50 års besættelse.

Vidste du, at...

 1. Litauen er en af top 20 lande med det hurtigste internet i verden
 2. Litauisk er et af de ældste sprog i verden 
 3. I Litauen finder man Europas ældste træ - Stelmužė, som endda overlevede korstogene!
 4. I slutningen af det 14. århundrede var Storhertugdømmet Litauen det største land i Europa og omfattede det nuværende Hviderusland, Ukraine og dele af Polen og Rusland.
 5. Basketball er den mest populære sport i Litauen 
 6. En tredjedel af landet er dækket af skov
 7. Landet har sin egen officielle nationale duft, kaldet "Litauens duft".
 8. En af de mest berømte litauiske retter er Cepelinai, navngivet efter et Zeppelin-luftskib.
 9. Hvert år farves Vilnia-floden i lys smaragdgrønt pga Sankt Patricks dag
 10. Litauerne fejrer to uafhængighedsdage: den ene den 16. februar og den anden den 11. marts.

 

Boliger i Litauen 

At leje en lejlighed er det mest almindelige valg for expats, der bor i Litauen. Som i de fleste lande vil det være dyrere at bo i hovedstaden eller i de større byer end at bo i mindre byer eller uden for byens centrum. Sammenlignet med andre EU-lande kan du finde lejeboliger såsom etværelses-lejligheder, der ligger i centrum af større byer for omkring 400-500 euro om måneden. For en større lejlighed skal du regne med 600-900 euro om måneden.   I de tre største byer (Vilnius, Kaunas og Klaipėda) ligger de gennemsnitlige lejepriser på mellem 200-400 euro/måned for en studio lejlighed. 

Hvis du vil spare på dine huslejeomkostninger, kan du evt. finde en roomate at bo sammen med og dele udgifterne. Du skal dog huske på, at de månedlige udgifter såsom el og vand er normalt ikke inkluderet i denne pris.

Når du finder en lejlighed, underskriver du normalt en lejeaftale til en 12 måneders periode, men i nogle tilfælde kan du forhandle en kortere eller længere lejeaftale med udlejeren. Vær opmærksom på, at det også er almindeligt at betale et depositum svarende til 1-3 måneders leje, inden du flytter ind. Dette depositum tilbagebetales når du flytter ud. 

Du kan søge efter lejligheder på websteder som https://domoplius.lt/en/ eller spørge i Facebook-grupper for expats der bor i Litauen samt tjekke grupper relaterede til at finde lejligheder. Du kan også få nyttige råd fra dine nye arbejdsgivere, der har en bedre indsigt i boligsituationen i byen. Eller sandsynligvis kan du få en flytte-pakke, der inkluderer en lejlighed fra arbejdsgiveren! 

 

Leveomkostninger

Leveomkostningerne i Litauen vil i de fleste tilfælde være billigere sammenlignet med andre europæiske lande, afhængigt af hvor du kommer fra. Litauen blev faktisk udnævnt som et af de billigste lande i Europa for et par år siden. Som i mange andre lande vil du selvfølgelig bruge lidt flere penge på bolig og mad, hvis du bor i hovedstaden (Vilnius) eller i nærheden af den. Hvis du vælger at bo i en mindre by, så kan du ofte spare penge på udgifter som husleje og dagligvarer. 

Når det gælder madpriserne, koster et måltid for to på en restaurant ca. 35 euro, en cappuccino omkring 2,20 euro, og en importeret øl (0,33 l) omkring 3 euro. Og når du besøger et madmarked eller en købmand, kan du finde kartofler og ris i kilovis, begge under 2 euro, samt en liter mælk til 0,88 euro og et dusin æg til 1,50 euro. 

Leveomkostningerne omfatter også internet i din lejlighed og penge til at bruge på dit helbred og din fritid. I Litauen kan du få et internetabonnement med ubegrænset data for så lidt som 10 euro om måneden. Et fitnessmedlemskab vil f.eks. koste dig 29 euro om måneden, afhængigt af hvilket fitnesscenter du vælger, og hvis du vil i biografen, så koster en biografbillet 7 euro.

 

 

Vilnius - Litauen

Levnedsmidler

 

1kg appelsiner

€1.31

12 æg

1 kg kartofler

€1.7

€0.48

Restauranter/caféer

 

Øl (0,5 l)

€3.5

Måltid for 2 på en restaurant

€42

Cappuccino 

€2.34

Sport & fritid

 

Fitnessmedlemskab 

€33

Biografbillet

€8

Offentlig transport

 

Enkeltbillet til bus

€0.95

Taxa 1km (alm.takst)

€0.7

Gennemsnitsløn

€1,100

 

Trafik og offentlig transport

I Litauen kan man køre bil med et europæisk kørekort, så længe det ikke er udløbet. Ligesom i de fleste lande i Europa er der højrekørsel i Litauen, så hvis du er en erfaren chauffør, risikerer du ikke at glemme hvilken side af vejen du skal køre på! Litauen er et dejligt land at opleve på fire hjul pga masser af naturskønne søer, skove og slotte. Sandklitterne ved Østersøkysten er bare forbløffende! Selv om de litauiske veje er blandt de bedste i Østeuropa, kan trafikforholdene afvige en smule fra det, du måske er vant til, da litauiske bilister er kendt for at være lidt uforsigtige til tider. 

Hvis du ikke kører bil, har byerne mange muligheder for offentlig transport at vælge imellem. De mest almindelige er busser eller trolleybusser, hvor du kan købe en enkeltbillet eller et opladningskort. Den litauiske offentlige transport mellem byerne er billig, men relativt langsom. Vær opmærksom på, at nogle byer langs vigtige veje har to busstationer: en i centrum for de busser, der har endestation der, og en anden på vejen for de forbikørende ekspresbusser.

Busserne der forbinder de største byer kører meget hyppigt, og busserne mellem Vilnius og Kaunas kører fra hver terminalstation hvert 15. minut. Hvis du skal fra den ene lille by til den anden, kan det være en god idé at rejse via en større by. En busbillet mellem disse to hovedbyer koster kun 8 euro og kan købes online eller på busstationen. 

Selv om de litauiske jernbaner ikke er på samme niveau som de vesteuropæiske jernbaner, er toget stadig et andet transportmiddel, som du bør overveje, når du er i Litauen. Mellem hovedstaden og Varena, Šiauliai og Klaipėda er der et forbindende jernbanenetværk, der opereres af LG Keleiviams tog. Og det kan faktisk være en god weekendtur, da de fleste storbyer kun ligger ca. 1-2 timer fra Vilnius!

Mange steder har du også mulighed for at leje en cykel eller en scooter og komme rundt på denne måde. Cykelstier er udbredt ved kysten, feriestederne og nationalparkerne, men kan være yderst sporadiske andre steder. Hvis du har brug for at bestille en taxa eller Uber, vil disse være ret billige, især sammenlignet med andre EU-lande. 

     Klaipeda

Kaunas                                                                                                       Klaipeda

Tips og tricks til din fritid

Der er mange interessante steder i hele landet, som er værd at besøge og udforske. Du kan finde mange levn fra sovjettiden, f.eks. bunkere og museer, men du kan også finde mange andre steder i landet, herunder smukke kirker, klostre og paladser.

Når du har fundet dig til rette og er klar til at udforske landet, er der mange gode områder, du kan besøge. For eksempel kan du starte i Vilnius gamle bydel, dette område er et af UNESCOs verdensarvsteder, og du vil hurtigt finde ud hvorfor. Med sin spektakulære arkitektur og charmerende brostensbelagte gader er det svært ikke at blive forelsket. Du kan også besøge Gediminas Slotstårn, som ligger 48 meter over Vilnius. Og når det er tid til at tage en pause fra sightseeing, kan du bare tage hen til en af de mange hyggelige caféer og pubber, som byen har at byde på - du vil finde en magisk atmosfære her, især om vinteren! Man siger endda: "Hvis der ikke er en café i Vilnius hvert femte minut, betyder det, at du ikke er i Vilnius længere".

Hvis du er interesseret i Litauens historie og baggrund, vil det være en god idé at besøge Grūto Parkas, som er en park og et nationalt center. Her kan du finde levn og skulpturer fra dengang Sovjetunionen beherskede landet. Og hvis du er mere interesseret i kunst, så har landet et ekstraordinært og unikt arkitektonisk udtryk. I Kaunas finder du f.eks. de mest moderne og nutidige bygninger, som står i kontrast til eventyrmiljøet i Vilnius, Pažaislis-klostrets barokke attitude eller det smukke slot på øen Trakai, den litauiske storhertugs mystiske gotiske residens.  

Der er natur overalt i Litauen. En anden park, der kan være et besøg værd, er nationalparken Curonian Spit i Neringa. Her kan du ikke kun nyde de smukke grøne omgivelser, men du kan også finde et spa med mange helbredende behandlinger, som bl.a. indeholder mineraler fra Østersøen. På den anden side strækker landets kyststrækning sig over 90 km med mange strande med det blå flag (Palanga og Šventoji er absolut fantastiske!). Det betyder - der er masser af vandsport og aktiviteter, som man kan nyde! En af de mest mærkværdige er fuglekiggeri. Litauens himmel er den mest aktive del af det baltiske fugletræk, som anses for at være blandt de største i Europa og i hele verden. Er det noget, der lyder som en ny hobby for dig? Hvis ja, så er Nemunas Delta Regional Park det rette sted at tage hen.  

Sidst men ikke mindst foregår der altid noget i Litauen, selv om vinteren. Landet definerer sig selv som teater- og jazzfestivalernes land. Byerne rumler af gode historier og musik, der sætter kreativitetens glæde fri. Sirenos Theatre Festival eller Vilnius Jazz Festival er blot to af de mange valgmuligheder man kan finde her.

 

Mød andre expats

Litauen har omkring 60.000 udlændinge fra hele verden, der bor i landet med opholdstilladelse. Så der er gode muligheder for at finde andre udlændinge, hvis du ønsker at skabe kontakt med folk fra dit hjemland. En mulighed er at tilmelde dig en Facebook-gruppe kaldet Foreigners in Vilnius for at komme i kontakt med andre. På Migration information centre (MIC) “I Choose Lithuania” kan du også finde andre muligheder for expats, der ønsker at komme i kontakt med hinanden, samt yderligere oplysninger og hjælp til at starte din rejse i det nye land. 

Litauerne er faktisk ret reserverede mennesker, der er tæt knyttet til deres familier. I begyndelsen kan det føles umuligt at lære dem at kende på grund af denne passive og ligegyldige attitude. Men det er slet ikke rigtigt - det tager bare lidt tid for dem at åbne sig over for andre mennesker, men så snart de først føler sig trygge, vil de endda smile til dig og fortælle deres livshistorier!  De er også kendt for deres intelligens, deres religiøse tilstedeværelse blandt de ældre generationer og deres kærlighed til basketball. Så hvis du er en stor fan af denne sport, kan du være sikker på, at du vil få venner på enhver pub eller bar! 

Sprog - Lær litauisk

Det officielle sprog i et internationalt firma i Litauen vil sandsynligvis være engelsk. Men hvis du er interesseret i at lære lidt litauisk, inden du ankommer, vil de lokale helt sikkert være glade for det! Her er et par grundlæggende sætninger:

 • Hej - Labas (ah-bahs)
 • Farvel - Sudie (soo-dyah)
 • Tak skal du have - Aciu (ah-choo - has been mistaken for a sneeze)
 • Hvordan har du det? - Kaip laikaisi (Kayp SEh-kah-sih)
 • Undskyld / Undskyld mig - Atsiprašau (ah-tsih-prah-shaoo)
 • Venligst - Prašau (prah-show)

Neringa

Stranden ved Neringa

 

At arbejde i Litauen

Litauen er blevet et mere populært valg for jobsøgende fra EU i de senere år, og takket være landets voksende økonomi vælger expats at flytte dertil og bygge en fremtid. De vigtigste arbejdsbrancher, hvor udlændinge finder et job, er:

 • Finansiel teknologi (finansielle tjenesteydelser + teknologi): Litauen har positioneret sig som det primære FinTech-hub i EU. Regeringen har lovet at give alle potentielle investorer europæiske driftstilladelser inden for tre måneder og ikke et helt år som i andre europæiske lande. Den har også planer om at tiltrække flere finansielle virksomheder, der ønsker at investere andre steder efter Brexit. Google etablerede et betalingsfirma i Litauen i 2018, og Revolut har f.eks. sit hovedkvarter i Vilnius. 
 • Turisme: turistsektoren er en vigtig del af den litauiske økonomi. Det betyder også at tosprogede kan finde virkelig gode jobmuligheder her. Den største del af turister kommer fra Storbritannien og Tyskland. Cykelturisme er ret populært i landet, især på cykelstierne langs havet, som er 3.770 km lange. Varmluftballonflyvning er populært i Trakai og Vilnius. Kurbyer er også en topdestination. 
 • Outsourcing: På grund af de lave omkostninger og den støtte, som virksomhederne får her i Litauen, de mest lovende sektorer i landet er BPO'er og SSC'er. Dette er også en fordel både for landets økonomi, men også for dem, der ønsker at flytte hertil for at finde et job. Nogle internationale virksomheder, der allerede har outsourcet nogle af deres aktiviteter til Litauen er Transcom og Western Union. 

 

Ansættelsesvilkår

Arbejdsvilkår 

Når du har underskrevet en kontrakt, er du formelt ansat i Litauen, og medmindre du arbejder i skift, vil din arbejdsuge være 40 timer fra mandag til fredag. 

Du kan have overarbejde, men arbejdsdagen bør ikke overstige 12 timer. Du har også ret til fire ugers årlig betalt ferie. 

I henhold til arbejdsloven kan prøvetiden fastsættes i en ansættelseskontrakt. Den maksimale periode er 3 måneder, men hvis arbejdsgiveren anmoder herom, kan denne forlænges til 6 måneder. Den kan også nedsættes, hvis begge parter er enige om det.

Medarbejderne har ret til betalt sygeorlov i op til 6 måneders sygdom (120 dage). I de første to sygedage får medarbejderne mellem 80-100 % af deres løn fra arbejdsgiveren. Fra den tredje til den syvende dag er medarbejderne berettiget til 40% af deres løn. Derefter udbetaler den statslige socialsikringskasse 80% af den ansattes løn.

 

Opsigelsesvarsel

Hvis du planlægger at forlade din arbejdsplads, vil du blive bedt om at arbejde i en opsigelsesperiode. Længden af din opsigelsesperiode vil være specificeret i din kontrakt. I de fleste tilfælde vil opsigelsesperioden være en måned, men hvis du har været i virksomheden i mindre end et år, kan den være på kun to uger. 

Løn og skatter

Gennemsnitslønnen i Litauen i 2021 var ca. 1.700 euro om måneden, og den lovbestemte mindsteløn er på 642 euro om måneden. Lønnen vil dog variere alt efter, hvilken erhvervskategori du tilhører. For eksempel vil en receptionist tjene omkring 1.000 euro om måneden, og en rejsebureauelev kan nå op på 1.400 euro om måneden. 

Fra 2021 er den officielle skat 20% af din personlige indkomst, og den trækkes fra din løn.  Satsen på 20% gælder, hvis din årlige indkomst er mindre end 84 gennemsnitslønninger i alt. Hvis din årlige indkomst overstiger 84 gennemsnitslønninger, skal du betale 32% i skat - dette sker, hvis du arbejder for mere end 1 arbejdsgiver.

Den normale sats for socialsikringsbidrag ligger på 21,27%, hvoraf 1,77% er arbejdsgiverens andel og 19,5 % er lønmodtagerens andel. Derudover tilbageholdes 2,1/3% af bruttoarbejdsindkomsten for en ansat, der deltager i visse pensionsopsparingsordninger. 

Forsikringstype

Betales af arbejdsgiveren

Betales af arbejdstageren

 

 

I alt

Socialsikringsbidrag samt obligatoriske sygesikringsbidrag

1.77%

19.5%

21.27%

Supplerende bidrag til pensionsopsparingsordningen (valgfrit)

0%

2.1%/3%

2.1%/3%

I alt

1.77%

19.5%/21.6%/22.5%

21.27%/23.37%/24.27%

Kontormiljø/arbejdskultur 

Litauere er kendt for at være hårdtarbejdende, og den generelle arbejdskultur er baseret på, at de sætter en ære i deres job. Da arbejdsmarkedet her er en smule konkurrencepræget, vil mange arbejdstagere gøre en stor indsats for at avancere i deres karriere, så de vil ikke tage godt imod kolleger, der er lidt mere afslappede. 

Bortset fra det er det overordnede kontormiljø i Litauen ret socialt, afslappet og respektfuldt. Generelt set taler litauerne stille og roligt og er gode til at lytte andre men er selv ikke særlig følelsesladede talere. I første omgang vil det være bedst at tiltale de personer, du arbejder sammen med, ved at bruge deres professionelle titel og efternavn, hvorefter du kan gå over til fornavn, når du er blevet mere bekendt med hinanden. En anden ting, der er vigtigt, er at holde øjenkontakt, når man taler med folk, da dette er et tegn på respekt. Der er ikke altid en obligatorisk dress code, men prøv altid at klæde dig passende.

I Litauen er respekt afgørende, især når det gælder punktlighed og ankomst til tiden. På grund af denne skik går alting som planlagt her. Hierarki er en anden vigtig del af deres arbejdskultur, men takket være de kommende yngre generationer er virksomhedernes organisationer ved at blive mere flade. Litauerne foretrækker personlige møder, da det er ret vigtigt for dem at skabe gensidig forståelse. Og sidst men ikke mindst, bliv ikke overrasket, hvis du bemærker det, men disse folk kan lide at forvandle deres forretningsforbindelser til venskaber! 

Generelt set er arbejdskulturen ret dynamisk her, og et stigende antal virksomheder indfører innovative arbejdsmetoder og ændrer deres organisationskultur. Hovedvægten ligger nu på, at enkeltpersoner skal gøre alt hvad de kan, for at arbejde mere effektivt og føre det bedste liv, de kan! 

Man kan sige, at alle tager balancen mellem arbejdsliv og privatliv ret alvorligt her. Flere og flere virksomheder tilbyder fleksible arbejdstider og giver medarbejderne frihed til at starte dagen tidligere/senere. Uanset hvilke arbejdstider du har, vil det vigtigste være det samme - at være produktiv og levere varen! Derudover gør de fredage kortere - omkring kl. 16 er de fleste allerede begyndt at slukke for computeren og gå ud for at nyde weekenden.

trakai     

Borgen i Trakai                                                                                                 Kirke i Vilnius

Networking 
Expats såvel som lokale i Litauen kan finde netværksbegivenheder med det formål at dele information og få viden om forretningslivet på eventbrite. Ved at tage til en netværksbegivenhed kan du skabe forbindelser, der kan være gode at have i fremtiden og i din karriere, lære mere om dit arbejdsområde eller bare møde nye mennesker og andre expats som er i den samme situation som dig.

En anden mulighed er at blive medlem af en Facebook-gruppe for udlændinge i Litauen, hvor du også kan møde nye mennesker og arrangerer forskellige sammenkomster eller begivenheder.

Ankomst til Litauen

Som EU-borger burde du ikke opleve nogen problemer, hvis du planlægger at flytte til Litauen. Standardproceduren for flytning inden for EU er, at du kan bo i dit nye land i 90 dage uden at skulle registrere dig, og du kan klare dig med dit pas eller id-kort som legitimation. Dette gælder også for Litauen. 

Hvis du planlægger at blive i landet i længere tid, skal du dog ansøge om et opholdskort som midlertidig eller permanent bosiddende. Dette skal gøres hos migrationsafdelingen, kaldet MIGRIS, i Litauen, og du skal medbringe følgende dokumenter: 

 • Dit pas eller id-kort
 • Din ansættelseskontrakt
 • En udfyldt ansøgning om opholdstilladelse 
 • En statsafgift på 8,6 euro

Du kan starte med at sende en e-mail til migrationsafdelingen og fortælle dem, at du ønsker at ansøge om et opholdskort. Derefter skal du lave en aftale og møde personligt op på dit lokale kontor med de ovennævnte dokumenter. Certifikatet skal udstedes senest en måned efter datoen for indgivelse af ansøgningen.

I din opholdstilladelse/dit opholdskort får du også dit TIN-nummer - det er et 11-cifret nummer, som er vigtigt for at kunne betale alle dine skatter og bidrag til den sociale sikringsordning. 

Sundhedspleje i Litauen

Litauen har et fremragende og moderne statsligt sundhedssystem, der finansieres af regeringen gennem en national sygesikringsordning. Standarden på nogle lokale hospitaler kan stadig være dårlig, men den høje lægepraksis kompenserer for dette - forhold mellem læge og patient er faktisk et af de bedste i verden! Bysygehusene har tendens til at være langt bedre, og den overordnede standard for sundhedsfaciliteterne i Litauen forbedres i takt med, at regeringen prioriterer finansieringen af sundhedsvæsenet. 

For at få grundlæggende lægehjælp i Litauen skal du registrere dig på et lokalt sygehus eller en lokal klinik kaldet Poliklinika. Det er her, du får en praktiserende læge, som vil hjælpe dig med alt - skrive en besked til din arbejdsgiver (hvis du har brug for at blive hjemme og væk fra arbejdet) og ordinere dig medicin, hvis det er nødvendigt:

 • Vælg et sygehus, og gå til det sygehus, du ønsker;
 • Medbring dit id-kort og din opholdstilladelse (husk, at du skal have din bopæl i Litauen);
 • Når du møder op, vil du blive bedt om følgende:
  • At udfylde og underskrive en ansøgningsformular;
  • At udfylde og underskrive patientens erklæring om adgang til sundhedsydelser;
  • At vælge din familielæge;
  • At betale 0,29 euro.

Der er selvfølgelig også mulighed for at vælge privat sundhedspleje - der er private klinikker i mange byer i hele landet. Behandling på privathospitaler er mindre besværlig end på offentlige sygehuse. De har alt det nyeste medicinske udstyr med højt kvalificeret og flersproget personale - og det er bare perfekt for expats, der ikke taler litauisk eller russisk. Her er der næsten ingen ventetid, og sygeforsikringer dækker de fleste af behandlinger. Derudover kan du finde private sygehuse der har en aftale med den nationale sygesikringskasse. Dette letter overgangen fra det offentlige til det private sundhedssystem, hvis du beslutter dig for at fortsætte en behandling via din sundhedsforsikring.

nationalgalerie i vilnius

Nationalgalerie i Vilnius

Opret en bankkonto

At åbne en bankkonto i Litauen er relativt nemt, og der er et par filialer at vælge imellem. Der findes f.eks. nogle skandinaviske banker som Swedbank, Nordea og SEB, men du kan også vælge digitale muligheder som Paysera, Mister Tango og Revolut!

Når du skal åbne en bankkonto, skal du besøge en af bankerne personligt og medbringe dit pas og en opholdstilladelse. Heldigvis kræver litauiske banker ikke en masse dokumentation - de forbeholder sig kun ret til at bede om yderligere dokumentation, hvis de finder det nødvendigt. Hvis du skal åbne en almindelig bankkonto, så skal du have følgende dokumenter med:
 

 • Pas og dit registreringsbevis/kort
 • Ansøgningsskema samt udfyldt spørgeskema 
 • Du skal muligvis også medbringe et kontoudtog eller et anbefalingsbrev fra din gamle bank. 

Efter at din ansøgning er færdigbehandlet og godkendt, skal din bankkonto være klar inden for fem arbejdsdage, og dit bankkort leveres til din privatadresse eller din lokale bank. 

Når du vælger din bank, er det vigtigt at få indsigt i, hvilke gebyrer der vil blive opkrævet. Nogle af disse gebyrer afhænger af din situation men også af banken. Der kan f.eks. blive opkrævet et månedligt administrationsgebyr, eller der kan blive trukket et årligt gebyr for et kredit- eller betalingskort. Det er også muligt, at du skal indbetale et beløb for at åbne din bankkonto. Dette beløb varierer fra bank til bank. 

Selv om ovenstående ikke gælder for dig, opkræver alle banker gebyrer for visse tjenester, f.eks. for at hæve kontanter fra en hæveautomat eller lave internationale overførsler. Selv om disse gebyrer ser ret små ud, kan de hurtigt løbe op! Vi anbefaler, at du tjekker alt dette, før du vælger en bank. 

De største grunde til at flytte til Litauen

Litauen er måske ikke en af de første destinationer man kommer til at tænke på, men der er alligevel et sted der tiltrækker mange udlændinge hvert år. Uanset om du er en ivrig person, der er klar til at tage ud på dit næste store eventyr, eller om du er en talentfuld professionel, der ønsker at tage din karriere til det næste niveau, er dette land det rette sted for dig.

Litauen er faktisk et godt sted at overveje af alle, der ønsker en god balance mellem arbejds- og privatliv, lave leveomkostninger eller blot elsker at være omgivet af naturskønhed. I dette land vil du finde uendelige ting at opleve: fra den storslåede blanding af sovjetisk arkitektur til de mange charmerende, velbevarede parker og sandstrande - nogle af dem er endda på UNESCO's verdensarvsliste. Republikken omtales også som Østeuropas juvel på grund af sin blanding af overkommelig livsstil, masser af fritidsaktiviteter og den progressive økonomi takket være den stadige vækst af startup-scenen.

Så hvis du synes, at tanken om at bo og arbejde i Litauen er tiltrækkende, kan du jo tage et kig på nogle af de ledige stillinger som vi tilbyder her hos Arbejdeiudlandet!

Plunge

Find din lejlighed i Litauen

Annonce