Bo og arbejd i Belgien

Tag det første skridt på vejen mod en international karriere ved at booste dit cv med et job i kosmopolitiske Belgien. Belgien er hovedsæde for EU...

Belgien

Tag det første skridt på vejen mod en international karriere ved at booste dit cv med et job i kosmopolitiske Belgien. Belgien er hovedsæde for EU – og naturligvis for en række internationalt kendte virksomheder – Belgien er fuld af muligheder og desuden spækket med historie, kultur, natur, og ikke mindst store kulinariske oplevelser, som sikrer, at en flytning til Belgien bliver en oplevelse for livet!

Ankomst til Belgien

Registrering og andre administrative hensyn

Brussels Skyline at Sunset Når du ankommer til Belgien, skal du naturligvis først og fremmest ud at opleve dit nye hjem og fornemme stemningen i det lokalområde, du netop er flyttet til og skal finde dig til rette i. Som dansker og dermed EU-borger er du så heldig ikke at have brug for hverken et visum eller andre former for traditionelle arbejdstilladelser for at flytte til Belgien for at arbejde. Den første dag eller to kan du roligt bare bruge på at lære infrastrukturen at kende, udforske de belgiske byer og naturen, prøvesmage belgisk øl og gå på sightseeing i landets historiske kulturarv. Når du har fundet dig tilpas, og er blevet en anelse mere stedkendt, er der dog et par praktiske forholdsregler, som alle tilflyttere til Belgien skal tage – inkl. EU-borgere. Inden for otte dage fra din ankomst skal du registrere dig hos de lokale myndigheder, hvis du som tilflytter planlægger at tilbringe tre måneder eller længere i Belgien. Sørg for at sætte dig grundigt ind i kravene til dokumentation og registrering efter din ankomst til Belgien. Dette kan du gøre ved at læse mere hos Belgiens officielle informationsservice – bl.a.

Bankkonto i Belgien

Belgien er hjemsted for mange store internationale virksomheder og organisationer. Tilhører din nye arbejdsgiver disse kategorier, er det ikke usandsynligt, at du uden problemer kan få din månedsløn overført til din danske bankkonto. Du skal dog være opmærksom på, at dette ikke er nogen garanti. Husk desuden, at internationale overførsler kan koste dig penge, idet valutakurser flukturerer, og bankgebyrer kan være høje. Samtidig er det både nemmere og billigere at hæve kontanter i almindelige hæveautomater med en lokal bankkonto og kreditkort. Det er nemt og ligetil at åbne en bankkonto i Belgien. Her er man nemlig vant til internationale tilflyttere, og offentlige systemer er ofte digitaliserede og super effektive. Du kan derfor nemt åbne en bankkonto online ved hjælp af blot dit nationale id (pas eller anden billedlegitimation).

Sygeforsikring

Nøjagtig som i Danmark har man i Belgien syge- og sundhedsforsikring, der dækker alle i landet. Du behøver derfor ikke at tænke på at forsikre dig hjemmefra, når du rejser til Belgien for at begynde i et nyt job. Faktisk er det belgiske sundhedssystem kendt som et af Europas bedste, og det rangerer som nummer 5 i det europæiske Health Consumer Index fra 2018. Som arbejdstager i Belgien vil du med sikkerhed være dækket af det nationale sundhedssystem. Dette betyder dog dette ikke, at alle former for behandling er 100% gratis, sådan som det er tilfældet i Danmark. Alt efter dine nøjagtige omstændigheder, ansættelse og indkomst, kan du nemlig indimellem skulle dække en vis procentdel af en lægeregning selv – dog er dette oftest ikke høje beløb.

Skatter

Som udlænding i Belgien skal du betale almindelig indkomstskat nøjagtig som alle andre, når du arbejder i landet. I forhold til mange andre europæiske lande anses skatterne for at være høje i Belgien men dog sammenlignelige med, hvad du kender fra Danmark. Indkomst i Belgien beskattes efter et fire-trins-system, og din årlige skat afhænger derfor af, hvilken af følgende kategorier din indkomst tilhører:

  • Op til 12.990 euro: 25%
  • 990 - 22.290 euro: 40%
  • 290 - 39.660 euro: 45%
  • Over 39.660 euro: 50%

Arbejde i Belgien

Jobmarkedet

Bruges, Belgium Der er rigtig mange gode grunde til at vælge et job i lige netop Belgien som det næste skridt i din karriere. En stilling hos en af de mange internationale virksomheder og organisationer i Belgien kan vise sig at være et kæmpe cv-boost, og vil uden tvivl være med til at profilere dig som en internationalt mindet person med solid organisatorisk erfaring. Grundet disse mange internationale virksomheders tilstedeværelse i landet, er der masser af jobs at finde for udlændinge i Belgien, særligt i landets storbyer. Dette er selvfølgelig i særdeleshed tilfældet for Bruxelles, der, som hovedsæde for EU, NATO og mange andre store internationale organisatoner, er en international by med mennesker fra hele Europa og verden. Men EU og NATO udgør langt fra de eneste arbejdsgivere i landet. Som et land med tre officielle sprog er Belgien nemlig knudepunkt for virksomheder fra hele verden, og du vil have særligt gode chancer for at gøre karriere her, hvis du har stærke sprogkundskaber – og gerne i mere end ét sprog! Du kommer nemlig til at konkurrere med belgierne selv, der ofte er vokset op med tre eller flere sprog som deres modersmål. Ud over EU og NATO er der flere store virksomheder, som har hovedsæde i Belgien. Disse tæller både nationale og internationale virksomheder fra vidt forskellige sektorer såsom Banque Nationale de Belgique, Proximus (tidligere Belgacom), Ageas (forsikring), Anheuser-Busch InBev (bryggeri), Colruyt (fødevarer), Delhaize (fødevarer), Elia (energi), KBC (bank/forsikring), Solvay (kemikalier), UBC (pharma) og Umicore (teknologi). Belgien er også hjem for flere af de såkaldte shared services centre. Her samler store virksomheder deres operationelle services, såsom HR, jura, IT, indkøb og en lang række andre områder. I samme stil som shared services centre, fungerer det såkaldte business process outsourcing (BPO) efter princippet om, at samle alle operationelle services på et sted. I modsætning til shared services centre dækker BPO dog over, at en ekstern udbyder håndterer alle operationelle services for en virksomhed. Dermed kan en stor virksomhed som eksempelvis Ageas vælge, at al kundeservice skal håndteres via BPO. Dette skaber arbejdspladser, idet BPO’s dermed ansætter kundeserviceagenter, der taler en række forskellige sprog, så de fra Belgien kan håndtere kundeserviceforespørgsler fra alle europæiske markeder. Der er altså en bred vifte af karrieremuligheder at forfølge i Belgien.

Beskæftigelse i Belgien

Belgien er altså primært hovedsæde for jobs, der kræver lang uddannelse inden for service sektorer såsom finansverdenen, international business, undervisning og lignende. Desuden har Belgien en af Europas absolut højeste minimumslønninger, hvilket, i kombination med de høje lønninger der ofte er almindelige hos store internationale virksomheder, naturligvis gør landet til et attraktivt valg for mange højtkvalificerede jobansøgere, der både har fokus på karrieremuligheder og indtægt. I Belgien er det almindeligt, at man som ny medarbejder tilbydes en midlertidig kontrakt som en prøveperiode. Herudover er arbejdsregler og -kultur nogenlunde sammenlignelige med de danske. Det er almindeligt at arbejde 38 timer om ugen med arbejdsdage på otte timer, og sædvanligvis kan man forvente godt 20 fridage om året udover 10 belgiske nationale feriedage. Hos mange store virksomheder kan man forvente en bonus sidst på året.

Opsigelsesperioder

  • Som arbejdstager: to uger
  • Som arbejdsgiver: 30 dage

Jobansøgning

Når du skal skrive ansøgningen til drømmejobbet i Belgien, er det vigtigt, at du tilrettelægger din jobansøgning til belgiske arbejdsgivere – også selv om du måske søger job hos en international virksomhed, hvor den person, der læser ansøgninger, meget vel kan være belgisk. Da Belgien er et land med mange store virksomheder og organisationer, bør du generelt benytte en høflig og formel tone.

At bo i Belgien

Boligsøgning

Antwerp market square Hvordan begynder du din boligsøgning i Belgien? Dette afhænger naturligvis af, hvor i Belgien du har valgt at bosætte dig, og hvor langt du er villig til at rejse til og fra arbejde hver dag. Mens mange danskere, og europæere i det hele taget, som valfarter til Belgien for at gøre karriere i Bruxelles ofte bosætter sig i hovedstaden, er der gode muligheder for at bo uden for Bruxelles. Grundet den effektive infrastruktur er Belgien nemlig et godt land for pendlere. Frem for at fokusere udelukkende på Bruxelles kan det helt klart anbefales, at du også overvejer nogle af de andre smukke og stemningsfulde belgiske byer såsom Antwerp, Ghent, Tervuren eller Waterloo. Disse byer er måske mindre kendte end Bruxelles, men har du først besøgt dem, er du helt sikker enig i, at disse byer er ægte perler. I de fleste byer i Bruxelles er der gode muligheder for at finde såvel værelser i delelejligheder med andre, hele lejligheder eller endda hele huse til leje. Som regel er det nemmere at finde sig et værelse eller en lejlighed, efter du er ankommet til Belgien og kan besigtige de forskellige boliger, du er interesseret i samt møde udlejerne fremfor at gøre det hjemmefra. Det kan defor anbefales, at du hjemmefra booker et hotelværelse eller en midlertidig lejebolig for en uge eller to, så du efter din ankomst til Belgien kan give dig god tid til boligjagten. Dette har selvfølgelig den ekstra fordel, at du dermed også kan få lidt af en fornemmelse af din nye hjemby og dens forskellige lokalområder, inden du beslutter dig for din nye boligs beliggenhed.

Leveomkostninger

Belgien er et topmoderne europæisk land med digitaliserede offentlige services, en effektiv infrastruktur og et sundhedsvæsen i verdensklasse. Det giver måske derfor også sig selv, at Belgien ikke er blandt de billigste lande i Europa, men til gengæld har et højt niveau af service og effektivitet. Priserne i Belgien er dog nogenlunde sammenlignelige med Danmark, som også er et af de dyrere lande i Europa.

Trafik

Det belgiske trafiksystem ligner på mange måder det danske. Men kører i samme side af vejen, mens fartgrænser og trafikregler generelt er sammenlignelige. Det føles derfor for mange danskere ikke som den store omvæltning at køre bil i Belgien. Vil du leje en bil, kan du nemt finde et af de mange internationale udlejningsfirmaer rundt omkring i landet, og du behøver kun dit danske kørekort. Ønsker du at medbringe din egen bil fra Danmark, bliver det en anelse mere kompliceret da denne i så fald skal registreres i Belgien. Er du mere til cykelkørsel, skal du være opmærksom på, at få europæiske storbyer er så cykelvenlige som de danske. Du kan sagtens medbringe din cykel fra Danmark og bruge denne i Belgien, men husk, at bilisterne måske ikke er helt så opmærksomme som derhjemme.

Danskere i Belgien

Dit nye liv i Belgien vil uden tvivl være tætpakket med oplevelser – både personlige og professionelle. Men selv midt i dit livs oplevelse, kan hjemveen alligevel ramme, og du kan måske savne selskab med andre danskere. Heldigvis er der rigtig mange danskere, og Skandinavere i det hele taget, I Belgien og især i Bruxelles, og det er ikke svært at finde forskellige danske/skandinaviske netværk på Facebook.

Find din lejlighed i Belgien

Annonce