Bo og arbejd i Cypern

Cypern ligger i det sydøstlige Europa og er ikke kun et sjovt feriemål, men har i de seneste år også udviklet sig til et knudepunkt for...

Cypern

Cypern ligger i det sydøstlige Europa og er ikke kun et sjovt feriemål, men har i de seneste år også udviklet sig til et knudepunkt for forskellige serviceorienterede virksomheder der afhængig af unge, flersprogede fagfolk. Denne smukke ø er virkelig blevet et hit blandt expats fra hele verden. Og vi ved hvorfor! Takket være de imponerende 300 solskinsdage om året, sandstrande og masser af udendørs aktiviteter er det en ganske nem beslutning at vælge en cypriotisk livsstil frem for din nuværende hverdag og omgivelser. Desuden har landet også en stærk kulturel baggrund. I det hele taget har Cypern så meget at byde på for enhver expat, så hvis du vælger at flytte hertil, vil det helt sikkert være en beslutning, du ikke vil fortryde! 

 

Grundlæggende information om Cypern :

 • Vejr: Hvis du ønsker solrigt og varmt vejr, er Cypern det rette sted at tage hen. Øen har et varmt middelhavsklima med lange, varme somre og milde vintre. Det er et af de varmeste Middelhavslande med vintertemperaturer, der normalt ikke falder under 17 grader.
 • Befolkning: Cypern har en ret lille befolkning - kun 1.2 millioner indbyggere.
 • Historie: I sin 10.000 år lange historie har denne ø været igennem meget. Cypern har en af verdens ældste historier - fra at være et fødested for den legendariske gudinde Afrodite til at blive koloniseret og erobret flere gange af forskellige riger, såsom egypterne, perserne og grækerne.

Vidste du at....

 1. Cypern blev uafhængig af briterne tilbage i 1960 og fejrer sin uafhængighedsdag d. 1. oktober.
 2. Der er 3 UNESCO-værdighede på Cypern, herunder byen Paphos.
 3. Cypern er den tredjestørste og tredjemest befolkede ø i Middelhavet
 4. Østaten er delt i to dele - den nordlige og den sydlige del. Den nordlige del kaldes "Den Tyrkiske Republik Nordcypern", mens den sydlige del kaldes "Den Uafhængige Republik Cypern" eller "Det græske Cypern".
 5. Cypern er en af blot to nationer og den første i verden, der har sit landkort på sit flag. Den anden er Kosovo (hvis du undrer dig!)

 

At bo i Cypern

De bedste steder at bo i Cypern

Uanset om du vil bo lige ved stranden eller lidt længere ude på landet for at være i nærheden af vandrestier, bakker og skove, er der mange forskellige valgmuligheder, når du skal vælge det område af Cypern, du vil bo i.

Her er nogle af de største byer, hvor man finder de fleste jobmuligheder:

Nicosia

Nicosia er Cyperns hovedstad, der ligger lidt inde i landet og byder på den perfekte blanding af storbyliv og afslapning. Selv om Nicosia er landets hovedstad, bliver byen nogle gange overset af expats, der ønsker at være så tæt på stranden som muligt. 

Nicosia er det bedste valg, hvis du vil fordybe dig i den cypriotiske kultur og opleve livet i en pulserende og charmerende by. Byen er også landets forretningsmæssige og finansielle centrum, hvilket gør den til en perfekt beliggenhed for unge fagfolk, der ønsker at bo tæt på kontoret og i nærheden af masser af underholdning, natteliv og shoppingmuligheder.

Limassol-distriktet

Kystbyen Limassol er et af de mest populære områder blandt udlændinge, da det byder på en supermoderne atmosfære kombineret med smukke strande og vandsportsaktiviteter, så man aldrig kommer til at kede sig.

Ud over masser af fritidsaktiviteter der vil helt sikkert holde dig fornøjet, er dette distrikt også et historisk og unikt område. Hvis du vælger at bosætte dig her, vil du være i gåafstand fra nogle af de smukkeste historiske steder i verden, såsom Limassol Slot, Amathus-ruinerne og Djami Kebir-moskeen.

Paphos

Paphos er ikke kun fødestedet for den græske gudinde Afrodite, men er også et stort hit blandt turister og udlændinge på grund af de smukke omgivelser, de uberørte strande og de maleriske landsbyer.

Hvis du ønsker at bo et sted med god forbindelse til en række faciliteter, lufthavne og veje, er Paphos et fantastisk valg for dig. På trods af at du ligger lige ved kysten, er du heller ikke langt fra det smukke og grønne landskab.

Boliger i Cypern

Selv om mere end 70% af borgerne på Cypern ejer deres egen bolig i stedet for at leje den, er der stadig et godt lejemarked for udlændinge, der flytter hertil. Vi anbefaler altid, at du starter med at leje allerede inden du flytter til dit nye land. På den måde kan du afprøve forskellige områder for at se, hvilket område du foretrækker. Og når du først føler dig mere veltilpas, kan du så beslutte, om du vil blive ejeren. Tag et kig på Facebook-grupper som “Houses for Sale & Apartments for Rent - Cyprus” eller websteder https://www.spiti24.gr/en/to-rent/property/cyprus eller https://www.bazaraki.com/real-estate/houses-and-villas-rent/. Det bedste tidspunkt at finde en bolig på Cypern er selvfølgelig i lavsæsonen. Der vil ikke kun være flere muligheder for kortvarige boliger men du kan måske også forhandle dig frem til et længere ophold til en rimelig pris.

Lejepriserne er meget overkommelige, hvilket gør det ekstremt billigt at bo på øen. For omkring 400 euro om måneden kan du leje en studio-lejlighed i en af byerne. Hvis du ønsker at bo i en af de større byer i en større lejlighed, vil det kun koste dig omkring €500-750 om måneden. 

De fleste lejeaftaler på Cypern gælder for 12 måneder, og det er vigtigt at sikre sig, hvad der er inkluderet i lejekontrakten, før du underskriver den. Afhængigt af din udlejer skal du måske også kigge efter andre selskaber, som du skal lave aftaler med, f.eks. el- og vandforsyningsvirksomheder. Disse kan koste op til €100 om måneden. 

Når du underskriver en lejekontrakt, vil du normalt blive bedt om at betale et depositum og den første måneds husleje på forhånd, ligesom man gør i mange andre lande. Men det er vigtigt at huske, at du ikke skal betale noget på forhånd. Tjek lejligheden og værelset, og underskriv kontrakten først. 

Tips og tricks til din fritid

En af grundene til, at så mange udlændinge vælger at pakke deres ting og flytte til Cypern, er de endeløse aktiviteter, som øen byder på. Det perfekte vejr året rundt betyder, at sportsgrene som sejlads altid er en mulighed. Uanset om du foretrækker stranden eller landskabet, vil dette land være et paradis for dig. Du kan hurtigt gå fra at fange bølger på strandene til at vandre i tætbevoksede skove i løbet af få timer. Der findes i øjeblikket 10 nationale skovparker i hele landet som spiller en vigtig rolle i beskyttelsen af den nationale arv og betragtes som en vigtig national ressource. 

Denne ø i Middelhavet opfylder virkelig alle kravene, når det gælder fantastiske seværdigheder. Alle dem, der elsker at vandre rundt vil helt sikkert nyde at udforske skjulte brostensbelagte gader i charmerende byer som Omodos og Pano Lefkara, og festglade vil finde masser af steder at danse natten lang på de mange klubber i Paphos, Limassol og Larnaca. De 3 er naturligvis også et besøg værd om dagen. 

Selv hvis du ikke er så vild med udendørs aktiviteter, er der stadig masser af ting at lave i din fritid. Cypern er f.eks. kendt for sine stærke kulinariske traditioner, og cyprioterne er store fans af at gå ud at spise eller tage en kop kaffe med vennerne. På grund af det fremragende klima på Cypern året rundt er det ikke ualmindeligt at nyde mad på frilufts tavernaer eller i gårdspladser!

Selv om de cypriotiske retter er påvirket af det græske køkken, har de stadig en unik karakter og smag. Traditionelle cypriotiske retter omfatter souvlakia (grillet kebab), shaftalia (grillet pølse), afella (svinekød marineret i koriander), stegt halloumiost, oliven, pitabrød, kolokasi (rodfrugter), lammekød, artiskokker, kikærter og kaningryderetter (stifado)... Vi ved, at du har lyst til at prøve en af disse lige nu! Er du interesseret i vin? Landet byder også på masser af vinruter på grund af sin lange tradition for vinfremstilling. 

Der er også masser at udforske for de historiefans. I et land, der har været befolket siden bondestenalderen, kan du aldrig kede dig i de uendelige mængder af historiske steder, arkitektur og ruiner, som du kan bruge flere dage på at udforske. Fra de gamle bosættelser i Amathus, Palaipafos og Nea Pafos til det forhistoriske Choirokoitia (verdensarvsliste) og korsfarerborgene på øens kyst, vil du blive overrasket over, hvor meget denne ø kan fortælle! 

Landet har også regelmæssige begivenheder og festivaler året rundt. Her er nogle af de mest populære:

 • Limassol Carnival
 • Anthestiria Blomsterfestival 
 • Lemesia
 • Limassol Ølfestival
 • Berengaria Internationale Musikfestival

    Limassol

Leveomkostninger 

Hvis du allerede er vant til at bo i en europæisk storby, vil du finde leveomkostningerne på Cypern ganske overkommelige. F.eks. er lejepriserne 40% lavere end i Stockholm, og priserne for at spise ude er også 20% lavere.

De cypriotiske supermarkeder har normalt en rimelig pris, hvis du vil købe at de fremragende lokale råvarer og det gode kød, som øen har at byde på. I gennemsnit kan en enlig person forvente at skulle betale omkring €500 om måneden for at bo på Cypern, hvilket ikke inkluderer udgifterne til husleje. 

Trafik og offentlig transport

På Cypern er det måske ikke så nemt at rejse rundt som det er i mange andre europæiske storbyer, men det burde ikke være for svært for udlændinge at komme fra et sted til et andet.

Der er intet jernbanesystem på Cypern, så den bedste måde at komme rundt på er enten med bus eller bil - faktisk ejer de fleste over 21 år på Cypern deres egen bil for at undgå at bruge offentlig transport. Husk, at cyprioterne kører i venstre side af vejen, og på trods af de forskellige synspunkter man kan høre, er kørselsstandarden helt ok. 

Der er fire forskellige busselskaber på øen, som hjælper dig med at komme rundt. Hvis du overvejer at rejse med bussen som dit primære transportmiddel, kan du kun købe billetter i selve busserne eller Smart Cards på de lokale salgssteder. Hvis du planlægger at køre ofte med bussen, anbefaler vi, at du får fat i disse genopladelige kort. Husk, at nogle ruter stopper med at køre tidligt kl. 19.00 og måske ikke kommer så ofte i weekenden, så du bør tjekke de mest passende busruter for at komme på arbejde eller hvor du vil hen. 

 

Mød andre expats

For et land med en befolkning på lidt over en million indbyggere er der i øjeblikket et flot antal på 110.000 udlændinge, der bor på Cypern, så du vil aldrig have svært ved at møde folk fra andre lande som er i den samme situation som dig!

I de større byer vil du finde masser af andre expats fra hele verden, og på grund af det høje antal turister vil du ikke have svært ved at møde andre engelsktalende mennesker. Der er også masser af expatgrupper, som du kan finde online, og som arrangerer møder, arrangementer og ekskursioner. Du kan finde disse grupper ved blot at google navnet på den by, du flytter til, og "expat groups" eller "international groups". Der er også Facebook grupper, hvor du kan finde expats der hjælper andre expats med forskellige sager.

Selvfølgelig kan alle lide at finde andre mennesker fra deres hjemland eller andre dele af verden og også at møde nogle af de lokale (cyprioter er meget venlige og åbne). De kan måske føre dig til alle de bedste steder, som du aldrig ville kende til, hvis du ikke fik vejvisning af en cypriot!  

 

At lære sproget

I Cypern taler de en blanding af tyrkisk, græsk og engelsk. Det er en meget god nyhed for folk, der har lært engelsk, da du nemt kan tale med de lokale. Det er dog altid bedst at forsøge at lære et par lokale sætninger, som kan være nyttige i løbet af dit ophold på øen. 

 • Hej - Ya sas (Γεία σας) or Ya sou (Γεία Σου)
 • Godmorgen - Kalimera (Καλημέρα)
 • Ja / Nej - Ne (Ναί) / Ohi (Όχι)
 • Hvordan går det? - Pos ise? (Πως είσαι?)
 • Tak - Efharisto (Eυχαριστώ))

At arbejde i Cypern

Hvis du vælger at arbejde i Cypern, kan du arbejde i mange forskellige brancher, hvilket er særdeles nyttigt, selv hvis du beslutter dig for at flytte tilbage hjem eller til et andet land i fremtiden. Desuden er Cyperns nuværende selskabsskattesats så lav som 12.5%, hvilket gør det til en ønskværdig destination for internationale virksomheder! 

Her er nogle af de største brancher i Cypern, der kunne være interessante for udlændinge:

 • Turisme: Cypern er en af de travleste feriedestinationer i Middelhavet, og en stor del af landets indtægter afhænger af en konstant strøm af turister. Derfor tilbyder sektoren masser af jobs til enhver udlænding, der vælger at bo på øen.
 • Outsourcing: Den ubesværede tiltrækning af flersprogede talenter, de lave leveomkostninger samt lave selskabsskattesatser er bare nogle af hovedårsagerne til, at Cypern er ved at blive et BPO-hotspot. 
 • iGaming: Cypern har udviklet sig til at være et af de førende steder for lovregulerede online væddemål og spil på verdensplan. Det betyder, at landet byder på spændende muligheder for nye virksomheder og etablerede operatører, der søger et velreguleret og skattevenligt miljø. Da disse spilvirksomheder opererer i forskellige lande, er de konstant på udkig efter talenter, der taler engelsk og et andet sprog. 
 • IT & Finans: Cypern har for nylig oplevet et forretningsmæssigt boom, som har givet it- og finansbranchen mulighed for at udvikle sig. Det bedste er, at disse brancher normalt altid er på udkig efter flersprogede talere, der kan hjælpe dem med at nå ud til alle deres kunder. 

Kontormiljø og arbejdskultur

En typisk arbejdsuge i Cypern er på 38 timer i 5 dage om ugen, og du har ret til 20-24 dages årlig ferie. Lønnen afhænger af kompetenceniveau, erfaring, virksomhed, branche og arbejdssted. Generelt er gennemsnitslønnen i landet ganske afbalanceret i forhold til leveomkostningerne. Desuden er der ingen national mindsteløn i Cypern. 

Arbejdskulturen på Cypern er baseret på følgende tre hovedpunkter: respekt, personlig tillid og imødekommenhed. Der lægges stor vægt på at skabe forbindelser og relationer med de mennesker, man arbejder sammen med. Derfor vil du opleve, at de fleste cyprioter langt hellere vil have et personligt møde end et telefonmøde. Kontormiljøet kan være ret hierarkisk. Mens der vises respekt på et vertikalt niveau, kan der anvendes en mere uformel tilgang blandt kolleger, der har en lignende stilling. Selv om det lyder ret uformelt, bør man altid vente på at blive opfordret til at bruge fornavne, før man gør det. Tingene kan dog være helt anderledes i et internationalt miljø.

Det er heller ikke ualmindeligt, at dine cypriotiske kolleger inviterer dig på en kop kaffe i en Kafenio (en typisk kaffebar) eller til frokost, før de begynder at tale forretning. Dette er blot endnu en måde at opbygge et personligt forhold til dig på og lære dig bedre at kende.

Punktlighed er ret vigtigt her, så det er slet ikke underligt, at de pleje at arrangere forretningsmøder langt i forvejen. Når du deltager i et møde, bør du hilse dine kolleger på græsk med "kaliméra" for "godmorgen" eller "kalispéra" for "godaften". Når mødet er slut, forventes det, at du siger farvel til hver enkelt person individuelt.

Skatter 

Det er her i Cypern hvor du vil opleve nogle af de laveste indkomstskatter i verden. Du vil aldrig komme til at betale indkomstskat hvis du tjener mindre end 19,500 euro om året! Fra dette beløb gælder en skattepligtig sats, afhængigt af hvilket bånd din årsløn ligger i: 

Fra Til Skattesatser % Akkumuleret skat (€)
0 19.500 0 0
19.501 28.000 20 1.700
28.001 36.300 25 3.775
36.301 60.000 30 10.885
60.001 og mer 35  

 

Endvidere er satsen for socialsikringsbidrag i Cypern delt af både arbejdstager og arbejdsgiver og er på 8,3% for hver af dem. Disse bidrag er vigtige for at opretholde velfærdsstaten og omfatter følgende:

Forsikringstype Betales af arbejdsgiveren Betales af arbejdstageren Samlet
Social sikring 8,3% 8,3% 16,6%
Afskedigelse 1,2% 0% 1,2%
Uddannelse og udvikling* 0,5% 0% 0,5%
Social samhørighed 2,0% 0% 2,0%
Samlet 12,0% 8,3% 20,3%

Networking

Når du flytter til et nyt land, hvor du ikke kender nogen, er det vigtigt at finde dit eget netværk af fagfolk, som måske også arbejder i din branche og kan hjælpe dig med at forbedre dine karriereudsigter.

Ligesom i mange andre lande er der en voksende startup-kultur i hovedstaden Nicosia, men det er dog ikke meget sammenlignet med andre større europæiske byer, så det kan være svært at møde nye mennesker. Men alligevel, hvor der er vilje, der er der også en vej! Man kan nemt finde forskellige netværksarrangementer på Google ved at søge efter "Networking events in Nicosia" eller "Meet business professionals in Cyprus". Du kan endda søge efter grupper på Facebook, der forbinder forretningsfolk i landet, eller Eventbrite om et hvilket som helst emne inden for en hvilken som helst sektor eller område

Kykkos Kloster

Kykkos Kloster

Ankomst til Cypern

Cypern har været en del af EU siden 2004. Det betyder, at hvis du også kommer fra et EU-land, vil det være ret nemt for dig at flytte hertil. Du skal blot ansøge om en langtidsopholdstilladelse. Den giver dig mulighed for at forblive i landet i mere end 120 dage og gælder i 5 år. 

For at ansøge om Registreringsattesten, der oftest er kendt som "den gule seddel", skal du bestille tid og gå til Civilregistret og Migrationsafdelingen i det område af Cypern, du bor i. Du skal medbringe følgende dokumenter:

 • Kopi af dit pas
 • Ansættelseskontrakt underskrevet af dig og din arbejdsgiver
 • Lejekontrakt
 • 2 pasfotos (de kan også tage disse billeder på kontoret)
 • Et ansøgningsskema (MEU1)
 • Et mindre gebyr (ca. 10€)

Herefter vil myndighederne vurdere din ansøgning. Du skal slet ikke gå i panik hvis det tager lidt længere tid før du hører fra dem igen da forsinkelser og frem og tilbage situationer er helt normalt her. Og en gang din ansøgning er blevet godkendt, skal du hente den gule seddel på kontoret.

Derefter kan du ansøge om din identifikationskode (TIC), et 8-cifret nummer med et bogstav i slutningen hvis din bruttoløn overstiger 19,500 euro (eftersom du skal betale skat!). For at gøre det skal du henvende dig til det lokale distriktskontor med følgende dokumentation:

 • Den udfyldte TD2001-ansøgningsformular
 • Din Registreringsattest (Den Gule Seddel)
 • Selv om det ikke er nødvendigt, er det altid en god idé at have dit pas på dig.

*Tip: Så snart du har fået dit TIC, skal du bede om dit Unikke Registreringsnummer (et 17-cifret nummer) - det er nødvendigt for at kunne registrere dig i TAXISnet senere hen. På denne platform kan du lave din selvangivelse og tjekke dine skatter. 

Sundhedssystem i Cypern

Sundhedssystemet i Cypern fungerer på samme måde som i mange andre europæiske lande, og det anses generelt for at have en meget høj standard. Det er opdelt i en offentlig og en privat sektor. 

Det statslige system, også kendt som det Generelle Sundhedssystem (GESY), er stadig ret nyt for cypernes indbyggere. Dette nye system har til formål at sikre en universel sundhedsdækning, forbedre tilgængeligheden og afhjælpe ineffektivitet i leveringen af sundhedsydelser.  

Den cypriotiske offentlige sygesikringsordning omfatter i øjeblikket grundlæggende lægehjælp, specialistbehandling, hospitalsophold, analyser, barselsbehandling og visse recepter... Typisk er sundhedsplejen ret overkommelig på Cypern. Du skal dog huske på, at der er et mindre gebyr for nogle ydelser, afhængigt af din bruttoindkomst. En anden god nyhed for engelsktalende er, at de fleste læger på Cypern også taler engelsk, så sproget er ikke noget du skal være bekymret over, hvis du befinder dig i en medicinsk nødsituation!

Der er også en god udvikling af private sundhedsydelser på Cypern. Du kan vælge mellem 134 private faciliteter rundt omkring i landet (primært i byområder), herunder hospitaler, polyklinikker, klinikker, diagnostiske centre og uafhængige praksis.

Åbn en cypriotisk bankkonto

Hvis du flytter til Cypern, kan du beholde din bankkonto fra dit hjemland. Du kan dog opleve problemer når du skal leje en bolig eller modtage løn, da disse betalinger normalt kun kan foretages til en cypriotisk bankkonto. Derfor er det bedste at åbne en cypriotisk bankkonto alligevel - det vil gøre dit liv meget nemmere!

De mest populære banker i Cypern:

 • Alpha Bank
 • AstroBank
 • Bank of Cyprus
 • Eurobank Ergasias

Det er utrolig nemt at åbne en bankkonto i Cypern, men du skal medbringe alle de relevante dokumenter når du besøger banken for at åbne en konto (bankerne har åbent fra mandag til fredag fra kl. 8.30 til 13.30). Disse dokumenter vil afhænge af den konkrete bank, men de her vil generelt være nødvendige:

 • Et gyldigt pas eller id-kort (i visse tilfælde skal du muligvis bruge dit Registreringsbevis)
 • Adresse og kontaktoplysninger
 • Et nyligt kontoudtog fra din nuværende bank
 • Lejekontrakt eller regning som bevis på, at du bor i landet

Du skal også regne med at betale et mindre årligt gebyr for at have en checkkonto eller et kreditkort. Disse gebyrer ligger normalt på ca. 10 euro om året. Gebyrer for hæveautomater og servicegebyrer varierer også; i nogle mindre byer og landsbyer kan du blive opkrævet op til 5 euro for at hæve penge.

De største grunde til at flytte til Cypern

Sandheden er, at der i dag er flere og flere udlændinge, der flytter til Cypern. Og vi er slet ikke overraskede over det! Denne paradisø, der ligger i det østlige Middelhav og er en del af EU, har så meget at byde på - lave skatter, en afslappet livsstil, voksende samfund og gode transportmuligheder, der forbinder landet med resten af Europa og Mellemøsten. Dette lille land opfylder mange af de krav for dem, der ønsker at bo og arbejde i udlandet. 

For alle os, der længes efter en mere udendørs livsstil, er der ikke noget bedre sted end Cypern. Du vil aldrig være for langt fra stranden for at sejle, svømme eller snorkle, men hvis du foretrækker skove og grønne områder som smukke bakker og vandrestier, vil du stadig ikke blive skuffet. Med andre ord - landet har nemlig det bedste af begge verdener!

Her er vores 10 største grunde til, at du bør overveje at flytte til Cypern:  

 1. Godt vejr og sol hele året rundt
 2. Muligheder for en spændende og aktiv livsstil
 3. En blanding af smukke strande og frodige skovområder
 4. Lave leveomkostninger samt lave lejeomkostninger
 5. Mange folk taler engelsk
 6. Masser af udlændinge at møde
 7. Ekstremt afslappet arbejdsatmosfære
 8. Gode flyforbindelser til resten af Europa
 9. Masser af historie og karaktér
 10. Venlige og imødekommende mennesker

Så hvis du finder tanken om at bo og arbejde i Cypern attraktiv, kan du jo tage et kig på nogle af de ledige stillinger, som vi tilbyder her hos Arbejdeiudlandet

Aiya Napa

Find din lejlighed i Cypern

Annonce