Bo og arbejde i Portugal

Med det milde klima, 250 solskinsdage om året samt 850 km af smukke strande badet i Atlanterhavet er Portugal det perfekte sted at bo i.  Dette...

Portugal

Med det milde klima, 250 solskinsdage om året samt 850 km af smukke strande badet i Atlanterhavet er Portugal det perfekte sted at bo i.  Dette land har de ældste grænser i Europa, med en enestående mangfoldighed i sine landskaber, masser af fritidsaktiviteter og en unik kulturarv, hvor tradition og nutid blandes i perfekt harmoni. Det fremragende gastronomi, de gode vine og de imødekommende mennesker gør denne del af Europa til et middelhavsparadis af højeste kvalitet. 

En lang række internationale virksomheder har også valgt Portugal som hjemsted for deres aktiviteter eller som hovedsæde på grund af den strategiske beliggenhed og de mange forretningsmuligheder. Det er heller ikke så underligt, at startup-scenen vokser dobbelt så hurtigt som det europæiske gennemsnit! Hvis du flytter hertil, vil du arbejde sammen med folk fra hele verden. Faktisk er mange expats også flyttet hertil for at slippe væk fra deres hjemlandes hektiske arbejdskultur og opleve, hvad det portugisiske arbejdsmarked, der er mere multikulturelt end nogensinde, kan byde på.

Porto, Portugal

Braga

 

At bo i Portugal

Grundlæggende information om Portugal:

 • Vejr: For dem, der ønsker et varmt og solrigt klima, er Portugal et perfekt valg. Landet har et mildt klima en stor del af året, med en våd sæson om vinteren. Du skal regne med en temperatur på 16 grader som laveste og 30 grader som højeste temperatur. 
 • Befolkning: Portugal har 10.3 millioner indbyggere.
 • Historie: Der har boet mennesker i Portugal siden 30.000 f.Kr. og siden da blev landet en af de største magter i Europa i det 15. og 16. århundrede. Efter 1755-jordskælvet i Lissabon, Napoleonskrigen og uafhængigheden af landets største koloni (Brasilien), tabte landet det meste af sin rigdom. I den moderne historie var Portugal et af de første medlemmer af NATO og blev medlem af EU i 1986.

Vidste du, at…

 1. Portugal grundlagde det allerførste verdensomspændende koloniimperium 
 2. Portugiserne er en af de ældste nationer i Europa
 3. Europas fastlands vestligste punkt ligger i Portugal
 4. Den mest berømte dessert er cremetærten - Pastéis de nata
 5. Portugal var det første land, der afskaffede slaveriet
 6. Portvin er en af de mest berømte eksportvarer fra landet
 7. Portugiserne har deres egen sangstil, kaldet Fado
 8. Japansk tempura er faktisk en portugisisk opfindelse!
 9. Den største bølge, der nogensinde er surfet, var her i Portugal - 23,77 meter ud for kysten af Nazaré i Portugal!

De bedste steder at bo i Portugal

Boligmarkedet i Portugal fungerer i øjeblikket fint takket være den økonomiske vækst i landet, så det burde ikke være svært for en udlænding at finde en lejlighed her.

Her er nogle af de største byer, som expats vælger at flytte til:

 

Lissabon 

Portugals hovedstad Lissabon er den mest populære destination for udlændinge fra hele verden. Byen er ikke blot en af de ældste byer i Europa, men har også en livlig storbystemning med masser af caféer, barer, arkitektur og et pulserende natteliv, der vil holde dig beskæftiget under dit ophold i landet.

Der bor mange forskellige mennesker i de forskellige kvarterer i Lissabon, hvor du kan nyde den fremadstormende kunstscene, moderne shoppingdistrikter, afslappede boligområder og naturskønne kystområder - der er virkelig noget for enhver smag. Det kan blive lidt hektisk i løbet af året, især i højsæsonen med mange turister, så forvent larm og støj pga masser af begivenheder!

 

Porto

Porto ligger nord for Lissabon og er den næststørste by i Portugal. Dette er endnu et af Portugals vigtigste kultur- og underholdningscentre, der byder på en lidt mere afslappet stemning end Lissabon. Der er ikke helt så mange turister her - men er stadig en af de mest populære byer landet.

Der er masser at lave her, herunder at nyde udsigten over Douro-floden og det historiske centrum (som nu er optaget på UNESCO's verdensarvsliste).

 

Braga

Den tredje mest populære destination for udlændinge er den nordlige by Braga, en gammel by, som er blevet berømt for sine charmerende brostensbelagte gader, smalle stræder og gamle kirker. Det er virkelig en rolig og fredelig destination for expats, som ikke længere er interesseret i en tempofyldt livsstil.

Boligpriserne er ret lave i denne by, og du kan finde store landejendomme i de ydre forstæder, som ikke koster meget - husk blot, at de sandsynligvis kræver en vis renovering.

 

Algarve-regionen

Algarve ligger på sydkyst mellem Faro og Sagres, og du bør overveje at flytte til Algarve-regionen, hvis du ønsker uberørte strande og sol hele året rundt.

Denne region er hjemsted for nogle af de mest eksotiske strande i Europa. Det er et populært rejsemål for feriegæster, familier og surfere på grund af det strålende vejr, som man kan opleve hele året rundt. Hvis du er ligeglad med store tilstrømninger af turister om sommeren og lidt højere ejendomspriser, kan dette være et fantastisk valg for dig.

 

    Lissabon, Portugal

Braga                                                                                                                       Sporvogn i Lissabon

Boliger i Portugal

Da Portugal får en stor del af sine indtægter fra turismen, er boligmarkedet sæsonbestemt. Det betyder, at priserne kan variere meget afhængigt af, hvornår du vælger at leje en bolig. Hvis du planlægger at bo her i længere tid, er det bedst at underskrive en lejeaftale, der gælder mindst et år. På den måde ved du, at huslejen ikke stiger i løbet af sommeren, hvor der er større efterspørgsel efter lejeboliger. 

Det burde dog ikke være for svært at finde boliger til rimelige priser, uanset hvor du befinder dig i landet. Der findes både mæglerfirmaer og private alternativer, hvor du kan få hjælp til at finde en bolig. Faktorer som nærheden til havet og lejlighedens type er også afgørende i forhold til den slutpris.

I første omgang er det normalt en bedre idé at leje i Portugal, før du beslutter dig for at tage det store skridt og investere i en ejendom. På den måde kan du udforske forskellige byer i Portugal og vil ikke være bundet til et bestemt område. Lejepriserne varierer alt efter, hvor du bor i landet, men hvis du flytter til Lissabon eller de populære områder i Algarve, kan du forvente at skulle betale omkring 600 euro om måneden. Du kan betale så lidt som 450 euro for din husleje andre steder i landet. Disse udgifter omfatter typisk også forbrugsudgifter, men tjek altid, hvad der står i lejekontrakten! Du bør ikke betale mere end ca. 100 euro for vand, gas og elektricitet. Og hvis du er vandt til at planlægge på dit budget, skal du også huske, at vand og elektricitet måske skal betales hver anden måned.

Hvis du leder efter lejligheder til leje, kan du tjekke på internettet, Facebook-grupper eller lokale aviser. To af de mest populære websider er f.eks. Idealista og Kyero

Når du underskriver en lejekontrakt i Portugal, vil du normalt blive bedt om at betale et depositum på forhånd, som ofte svarer til 1-3 måneders husleje. Afhængigt af udlejeren skal du måske også betale den første måneds husleje på forhånd. Men som vi altid anbefaler, skal du aldrig betale på forhånd eller før du har set værelset eller lejligheden personligt! 

 

Tips og tricks til din fritid

Portugal er et godt land at bo i, især for dem, der elsker havne- eller søfartsrelaterede aktiviteter da landet strækker sig 800 kilometer langs Atlanterhavets kyst! Du vil aldrig være for langt fra en smuk strand, uanset hvor du befinder dig i landet. En stor del af landet er en blanding af barske og naturskønne landskaber kombineret med uforlignelige middelhavslandskab. Da landet ligger langs kysten, finder du nogle fantastiske strande her, ud over maleriske bugter, charmerende landsbyer og en blomstrende kulturel scene i Lissabon eller Porto.

Portugal er blevet en af de allerbedste sportsdestinationer i Europa på grund af de flotte surfingstrande i Ericeira og Peniche, uberørte golfbaner og masser af naturskønne steder at vandre rundt i. Der er virkelig ikke meget, du ikke kan lave under det portugisiske solskin. Hvis du er mere i eksotisk humør, har Portugal også en række øer ved kysten, som du kan nyde, f.eks. Madeira, der er kendt som Haveøen takket være sin frodige vegetation, eller det isolerede og fredfyldte Azorerne-arkipelag. Uanset hvor du vælger at tage hen, vil Portugal helt sikkert ikke skuffe dig! 

Hvis du foretrækker at tilbringe din fritid på en lidt roligere måde, er Portugal også kendt for at være et tilbagelænet land med et langsommere livstempo, som du sagtens kan nyde.  Forkæl dig selv med et besøg til Torre dos Clerigos i Porto, hvor du kan få en panoramaudsigt over byen. Ikke langt derfra ligger Dourodalen, der er på UNESCO's verdensarvsliste og er rangeret blandt de smukkeste landskaber i Europa. Du kan besøge vingårde, nyde en Vinho Verde eller et glas portvin eller bare nyde den storslåede udsigt over dette portugisiske hjørne. 

Hvis du foretrækker at vandre rundt og udforske arkitekturen, så kan du besøge Bom Jesus do Monte - en helligdom der ligger på toppen af et malerisk bjerg, lige uden for Braga. Gå op og ned ad de snoede trapper og beundr de mange arkitektoniske detaljer, som f.eks. springvand, der er dedikeret til hver af de fem sanser. En tur tilbage i en svævebane med en fantastisk udsigt over den historiske by nedenfor er en perfekt belønning for bestigningen! I den sydlige del af landet får det farverige palads Sintra dig også til at rejse tusind år tilbage i tiden. Denne middelalderlige kongelige residens er blot et af de mange enorme, overdådige paladser, der findes i byens glamourøse bakker! Og hvis du kan lide de små detaljer, vil du måske lægge mærke til azulejos rundt om i hele landet - en maurisk kunstform i farvestrålende malede fliser fra det 15. århundrede. Virkelig smukt. 

Portugal har fascineret expats verden rundt, og det er ikke kun pga. sine smukke landskaber, sange og strande, men også takket være sin fine gastronomi. Uanset om du vælger den saltede bacalhau, det søde og cremede pasteis de nata eller den skarpe kombination af paprika, hvidløg og laurbærblade, som danner grundlaget for mange lokale opskrifter, byder Portugals traditionelle retter på dristige og smukke smagsoplevelser. 

Der er også noget for enhver smag under landets årlige festivaler. Hvis du er interesseret i at høre hvordan fado lyder, kan vi varmt anbefale at besøge Alfama i Lissabon - du vil med garanti lytte til en sørgmodig fado-melodi, mens du vandrer gennem gaderne! Anyways, her er nogle af de mest populære festivaler:

 • Carnival
 • Semana Santa
 • International Sand Sculpture Festival
 • Festa das Cruzes
 • Peregrinação de Fátima
 • Feast Day of Saint Anthony
 • Rock in Rio
 • Festa de São João, Porto
 • Festa dos Tabuleiros, Tomar
 • São Martinho

Leveomkostninger i Portugal

Leveomkostningerne i Portugal er ret overkommelige, men priserne varierer meget afhængigt af, hvilket område du vælger at bo i. Især Algarve-området kan være meget dyrere, fordi det er et meget populært turistmål.

Da lønningerne i Portugal er lidt lavere end EU-gennemsnittet (ca. 850 euro om måneden), er priserne også tilsvarende lave. Med andre ord vil du finde mange ting rimeligt billigt her, især hvis du flytter fra en dyrere europæisk by!

Samlet set er leveomkostningerne 38% billigere end i Paris, 46% billigere end i London og 35% lavere end i Stockholm. Et måltid på en prisvenlig restaurant vil koste dig ca. 8 euro, en øl ca. 2 euro, og en kop kaffe på en café vil på de fleste steder koste dig lidt under 2 euro.

 

Portugal 

Danmark

Levnedsmidler

   

1 kg appelsiner

€1.36

€2.65

12 æg

1 kg kartofler

€1.73

€1.32

€3.45 

€1.69

Restaurant/café

   

Øl (0,5 l)

€2

€6.72

Et måltid for to på restaurant  

€36

€80.69

Cappuccino 

€1.58

€4.94

Sport & Fritid

   

Fitnessmedlemskab

€33

€32.64

Biografbillet

€7

€14.79

Offentlig transport

   

Enkelt busbillet

€1.4

€3.23

Taxa (alm.takst)

€0.5

€2.02

Gennemsnitslønnen

€850

€3,115

Trafik og offentlig transport

Heldigvis har Portugal et ret kompleks og omfattende netværk af offentlige transportmidler, som gør det nemt for alle, der ønsker at udforske mere i dette smukke land, at rejse komfortabelt og billigt inden for deres by eller længere væk. Der er også fremragende internationale rejseforbindelser via landets store lufthavne, så du vil aldrig føle dig afskåret fra resten af verden. Transportforbindelserne i hele landet er som regel meget pålidelige og rettidige, så uanset om du pendler eller tager på en kort ferie, er offentlig transport også den bedste transportform.

Der er mange forskellige transportmuligheder herunder sporvogne, busser og taxaer i byerne - hvor du kan købe billetter i en række billetautomater eller i nogle tilfælde hos buschaufføren (men du vil normalt blive bedt om at angive det nøjagtige beløb).  Der findes også et metrosystem i både Lissabon og Porto. Lissabons metrosystem har fire forskellige linjer: lilla, gul, grøn og orange, og det er meget effektivt og let at komme rundt i. Billetter er billige og kan købes på stationerne. Busforbindelser i Portugal omfatter både regionale og lokale busser samt internationale busser. Der er normalt både en ekspres- og en almindelig service til rådighed, og priserne varierer alt efter afstand, tid og selskab. Nogle af de vigtigste portugisiske busselskaber er: InterCentro, InterNorte og InterSul – alle kører både nationale og internationale ruter.

Hvis du ønsker at rejse mellem byerne, kan du også gøre det med tog. Portugal har et godt jernbanesystem med et omfattende tognet, der dækker hele landet, både regionalt, interregionalt og i forstæderne. Det portugisiske jernbaneselskab CP (Caminhos de Ferro Portuguese) dækker det meste af fastlandet og har nogle internationale forbindelser til en rimelig pris. En tur mellem Lissabon og Porto tager f.eks. ca. 3 timer og koster 25 euro. Du kan endda få tog, der tager dig til Spanien og Frankrig! Eksprestogene Alfa Pendular tilbyder hurtige og komfortable forbindelser mellem Lissabon og Algarve og mellem forskellige destinationer i nord. Der er også en intercity-togforbindelse Intercidades, som kører i hele landet og forbinder mange af de største byer med enten 1 eller 2 klasse billetter.

Hvis du beslutter dig for at leje eller transportere din egen bil hertil, har landet et godt vejnet, og alle byer og landsbyer kan nås via et effektivt vejsystem. I Portugal kører man i højre side af vejen, og motorveje er ikke gratis (du skal betale et bestemt beløb i de forskellige vejafgifter). Som regel er det nemt at køre i landet, men det kan være mere udfordrende i de gamle middelalderbyer på grund af de smalle gader! 

Algarve   Pena, Sintra

Algarve                                                                                                Sintra

Mød andre expats

At flytte til et helt nyt land kan være en stor udfordring, især når du flytter alene. Derfor er det altid en god idé at finde nye måder at møde nye mennesker på. På nuværende tidspunkt anslås det, at der bor omkring 900,000 udlændinge i Portugal (primært i Lissabon og kystbyerne), så der er masser af andre udlændinge derude, som du kan møde.

En af de nemmeste måder at møde nye mennesker på er at tilmelde dig portugisiskundervisning. Der findes mange skoler i hele landet, og det kan være den perfekte måde at møde andre engelsktalende, som også for nylig har flyttet til udlandet. 

Du kan også søge efter expatgrupper på nettet for at finde andre udlændinge. Du kan finde disse grupper ved at google navnet på den by, du flytter til, samt "expat groups" eller "international groups".

Lær sproget

Det officielle sprog i Portugal er portugisisk, men du vil ofte møde engelsktalende folk, især i nogle af de større byer som Lissabon og Porto. Hvis du befinder dig i et område med mange engelsktalende, kan det være fristende kun at kommunikere på engelsk. Alligevel vil vi stærkt anbefale dig at tage nogle sprogkurser for at lære portugisisk eller i det mindste lære et par grundlæggende sætninger, så du kan klare dig. De lokale, og især de ældre generationer, vil sætte pris på det! 

Her er et par fælles sætninger, som du måske gerne vil lære for at komme i gang med portugisisk:

 • Hej - Olá 
 • Ja / Nej - Sim/não
 • Hvordan går det? - Tudo bem?
 • Tak skal du have - Obrigado
 • Venligst - Por favor 
 • Undskyld - Desculpa

At arbejde i Portugal

Unge mennesker tager ikke til Portugal kun på sommerferie. De flytter hertil for at arbejde og nyde livet fuldt ud. Portugal har mangel på flersprogede og ufaglærte/uddannede medarbejdere i voksende brancher som f.eks. it-outsourcing, sundhedssektoren, turisme, landbrug og kommunikation. Alle sektorer har oplevet en enorm vækst i de seneste år, hvilket skaber muligheder for folk, der ønsker at bo og arbejde i dette sydeuropæiske land. På grund af den strategiske beliggenhed har mange CEO'er valgt Portugal som base for deres virksomheder. 

Cisco Systems, BNP Paribas, EUROPCAR, Fujitsu, Xerox og IBM er nogle af de 450 virksomheder i Portugal, som leverer fremragende tjenester inden for finans, menneskelige ressourcer, IT og logistik. Disse virksomheder er ofte på udkig efter motiverede to- eller flersprogede medarbejdere. Kort sagt, hvis du kan lide faglige udfordringer, er villig til at arbejde i et miljø i konstant forandring og ønsker at lære nye kulturer og skikke at kende fra folk fra hele verden, så er den grænseløse verden af SSC'er og BPO'er i Portugal det perfekte sted for dig! 

Kontormiljø og arbejdskultur

Arbejdskulturen i Portugal er traditionelt set mere hierarkisk end i Skandinavien eller Centraleuropa, og personlige møder vægtes højere end telefonmøder og e-mails. Hvis du arbejder i en international virksomhed, vil du ikke mærke dette på samme måde, men i den portugisiske arbejdskultur er det stadig vigtigt at være høflig, venlig og vise respekt over for sine kolleger. Dresscoden er også lidt mere elegant (hvis man arbejder på kontoret). Når du skal møde dine arbejdskolleger for første gang, er det okay at forblive lidt reserveret og formel.  Et fast håndtryk med øjenkontakt er fint nok. Efterhånden som I lærer hinanden at kende, vil hilsnerne blive mere mere uformelle og afslappede. 

Lange frokost- og kaffepauser er en vigtig del af en typisk arbejdsdag. Kollegerne fortæller hinanden om deres uge, om mindre problemer i hverdagen og gode nyheder. Det er en god måde at slappe af på, inden man går tilbage på arbejde eller starter sin nye dag! Men det er vigtigt at skelne mellem sociale og erhvervsmæssige situationer - for i en social sammenhæng er portugisere ikke vant til at drøfte erhvervsmæssige spørgsmål, medmindre værten bringer emnet på bane. Når det drejer sig om deadlines, har folk antaget en mere eller mindre afslappet attitude. Selv om punktlighed ikke synes at have nogen stor betydning i sociale sammenhænge, forventer portugiserne, at man kommer rettidigt på arbejde. Desuden forsøger de også at finde den bedste balance mellem arbejdsliv og privatliv. De værdsætter familie og venner højere end noget andet, også venner inden for deres egen familiekreds.  

Generelt set er portugisere meget nysgerrige, åbne og snakkesalige mennesker. Hvis du er genert og har svært ved at skabe kontakt med andre, vil portugiserne hjælpe dig til at føle dig tryg. Hvis du er faret vild i byen og har brug for hjælp, vil du ikke have problemer med at finde nogen, der er villig til at hjælpe dig, også selv om han/hun ikke taler engelsk! 

Ansættelsesvilkår

Som ansat har du de samme rettigheder som en portugisisk statsborger med hensyn til løn og arbejdsvilkår. Den maksimale lovbestemte arbejdsuge i Portugal må ikke overstige 40 timer, og du har ret til mindst 22 årlige feriedage. Desuden er der 12 obligatoriske helligdage og to valgfrie helligdage i Portugal. Opsigelsesperioden for en ansættelseskontrakt afhænger af, hvor længe du har arbejdet i en virksomhed: 

 • Et opsigelsesvarsel på 15 dage, hvis du har arbejdet der i mindre end et år;
 • Et opsigelsesvarsel på 30 dage, hvis du har arbejdet der i et til fem år;
 • Et opsigelsesvarsel på 60 dage, hvis du har arbejdet der i fem til ti år.

Bruttomindstelønnen for 2021 ligger på ca. 850 euro. Som udlænding vil du normalt tjene mere - i gennemsnit ca. 1.620 euro om måneden. Det kan virke mindre end det, du er vant til, men man skal også huske på de overkommelige leveomkostninger!

Skatter og sociale bidrag

Udlændinge fra EU nyder ligesom landets egne statsborgere godt af portugisisk social beskyttelse, uanset hvilken type ansættelseskontrakt de har indgået. Du skal betale personlig indkomstskat af din indtægt, som trækkes fra dit løn. Skattesystemet i Portugal er mere fleksibelt end i andre lande i Europa, og jo højere indkomst, jo højere skat trækkes der fra. Skattesatsen er 14.5 % for det laveste indkomstniveau og 48% (+2.5 %) for det højeste indkomstniveau: 

Årlig skattepligtig   

indkomst

Indkomstskattesats

i Portugal

Op til €7,112

14.5%

€7,113–€10,732

23%

€10,733–€20,322

28.5%

€20,323–€25,075

35%

€25,076–€39,967

37%

€39,968–€80,882

45%

€80,883+

48%

Netværksmuligheder

Der findes flere websteder hvor du kan finde oplysninger om alt, hvad der sker i landet. Eventbrite eller InterNations Lisbon arrangerer eller foreslår møder for dig, der arbejder eller er ny i byen. Du kan finde alt fra "Coaching Breakfast" til "Train your brain" og også grupper for dem, der ønsker at mødes på en café eller bar for at drøfte forretningstendenser og muligheder.  

pasteis

Portugisisk specialitet - Pasteis

Ankomst til Portugal

Da Portugal er en del af EU, er det ikke svært for EU-borgere at flytte hertil. Der er dog nogle bestemte principper, som du skal følge i henhold til den portugisiske indvandringspolitik. Hvis du ønsker at arbejde i Portugal som EU-borger, skal du ansøge om et skatteidentifikationsnummer kaldet NIF (Número de Identificação Fiscal). Det kan du gøre forskellige steder:

Dokumentkravene til et NIF-nummer er ret moderate. Du skal blot fremvise gyldigt billedlegitimation, adressebevis (f.eks. en regning) og en ansættelseskontrakt. Dit NIF-nummer er nødvendigt i forbindelse med forskellige ting, f.eks. åbning af en bankkonto, bilkøb eller ansøgning om kørekort, betaling af skat osv.

Herefter skal du have et CRUE-certifikat (Certificate of Residency), som du får på rådhuset (Câmara Municipal). For at få det skal du medbringe dit pas og din ansættelseskontrakt med dit NIF-nummer.

Sygesikring i Portugal

Den primære sundhedspleje i Portugal leveres af Serviçio Nacional de Saude (SNS), som er skattefinansieret og organiseret af sundhedsministeriet. SNS sikrer, at alle indbyggere i Portugal har adgang til sundhedspleje, hvilket er nedfældet i forfatningen. Voksne betaler normalt kun en lille selvrisiko for lægebesøg og hospitalsophold, mens dette ikke længere gælder for børn og kronisk syge. 

Hvis du arbejder i Portugal, skal din arbejdsgiver automatisk tilmelde dig og sørge for indbetaling til landets socialsikringssystem, hvorefter du kan få en sygesikring. Det betyder, at du får et personligt socialsikringsnummer (NISS) fra socialsikringskontoret (Segurança Social). Læger bruger NISS til at ordinere medicin, gennemgå din sygehistorie og administrere din sygeorlov, barsels- og fædreorlov osv. For at gå til en specialist (f.eks. kardiologer, psykologer) gennem det statslige sundhedssystem skal du typisk henvises af en læge. Patienterne skal normalt betale noget til dækning af udgifterne til at se en specialist i Portugal. Afhængigt af hvilken type behandling du har brug for, og hvilken type specialist du ender med at gå til, kan du dog være nødt til at vente. Selv om kvaliteten af behandlingen er høj, kan man nogle gange opleve en lang ventetid på at få en tid hos en specialist. 

Så snart du er registreret i systemet, skal du gå til et "Centro de Saúde" (ambulatorium) med dit pas og NISS og tilmelde dig. De vil derefter sende dig dit sundhedskort (cartão do utente), som du skal have på dig hele tiden, og som giver dig mulighed for at få rabat på sundhedsydelser.

For visse erhvervsgrupper findes der også yderligere sociale forsikringer. Det er også muligt at tegne en privat forsikring mod et ekstra gebyr i Portugal, ligesom i andre europæiske lande.  Faktisk vælger 20% af indbyggerne også at tegne en privat sygesikring som supplement til deres offentlige sygesikring. Det kan være for at dække ekstra ydelser, som det offentlige portugisiske sundhedssystem ikke omfatter, eller for at dække 100% af udgifterne. Dette giver dem også ret til behandling hos private sundhedsudbydere i Portugal, som faktisk kan være hurtigere end offentlige sundhedsudbydere.

Oprettelse af bankkonto

Efter du har fået dit NIF-nummer samt dit CRUE-certifikat, er det tid til at åbne en bankkonto for at modtage din løn. Det kan du gøre på et enkelt besøg. Bankkort sendes normalt til din registrerede adresse inden for få dage. De krævede dokumenter varierer fra bank til bank, og nogle konti kan have andre krav, især hvis du ønsker adgang til kreditfaciliteter.

For at åbne en bankkonto i Portugal skal du som regel medbringe følgende dokumenter:

 • Pas som bevis på din identitet
 • Dit NIF (skatteregistreringsnummer)
 • Bevis på bopæl (nylig elregning eller lejekontrakt)

De mest populære portugisiske banker blandt udlændinge er Caixa Geral de Depósitos (CGD), Banco Santander Portugal, Banco Comercial Portugues (BCP) og Novo Banco. Du kan også spørge andre udlændinge eller dine kolleger til råds for at finde den bank, der passer bedst til dine behov. 

I Portugal er der et par gebyrer, som du skal være opmærksom på:

 • Kontoføringsgebyr: Mange af de portugisiske bankkonti er gratis at åbne og bruge, selv om banken kan kræve et minimumsindskud - normalt fra 100 til ca. 250 euro. Nogle konti er dog forbundet med et månedligt gebyr, som kan ligge på mellem 2.50 og 7.50 euro om måneden.
 • ATM-gebyrer:  De fleste af de store banker er en del af Multibanco-systemet, som er et netværk af hæveautomater i hele landet. Så du burde ikke blive opkrævet noget for at bruge dit portugisiske betalingskort til at hæve kontanter, men det er altid en god ide at dobbelttjekke.
 • Overførselsgebyrer: Det kan være dyrt at sende og modtage penge i udlandet, især hvis modtageren er i en anden valuta.

De største grunde til at flytte til Portugal

Med visse af Europas smukkeste landskaber og fantastisk vejr er det sikkert let at beskrive Portugal som endnu et populært ferie-hotspot men også overveje det som et muligt hjem. Der er ikke kun en stærk international kultur takket være den hyppige ankomst af tilflyttere, men det er også tydeligt nok, hvor sofistikeret og kulturelt fint dette land er.  

Selv om Portugal er et lille land, byder det på en utrolig mangfoldighed. Afhængigt af hvilken region du vælger at bosætte dig i, vil du finde en række forskellige livsstile: Hvis du ønsker at slippe for sommervarmen og folkemængderne, skal du tage til den nordlige del. Hvis du har lyst til byliv, så venter de livlige byer Porto og Lissabon på dig. Er sol, surfing og strand dine foretrukne præferencer? Så tag til syden. 

Desuden er der i de seneste år kommet flere og flere internationale virksomheder til Portugal, hvilket giver flersprogede folk en fremragende mulighed for at finde job. Kombineret med middelhavslivsstilen, overkommelige leveomkostninger og imødekommende mennesker er det en attraktiv mulighed for alle, der ønsker at starte et nyt liv i udlandet! 

Her er vores 5 største fordele ved at bo og arbejde i Portugal:

 1. Fremragende muligheder i internationale virksomheder for flersprogede mennesker.
 2. Flere stillinger indenfor markedsføring, teknologi og medier
 3. God balance mellem arbejds- og privatliv
 4. Overkommelige leveomkostninger
 5. Et ungt og multikulturelt miljø

Så hvis du er tiltrukket af tanken om at bo og arbejde i Estland, kan du jo tage et kig på nogle af de ledige stillinger i Portugal, som vi tilbyder her hos Arbejdeiudlandet!

Lagos, Portugal

Lagos

Find din lejlighed i Portugal

Annonce