Bo og arbejde i Madrid

Velkommen til det fascinerende Madrid, Spaniens pulserende hjerte! Her kan du læse alt om at bo og arbejde i Madrid. Denne livlige metropol tilbyder en unik blanding af rig kultur, historisk charme og moderne innovation, hvilket gør den til et topvalg for danskere, der ønsker at flytte til Madrid. Oplev førsteklasses mad, en livlig kunstscene og en enestående balance mellem arbejde og fritid, mens du dykker ned i den ægte spanske livsstil. Følg med os, når vi udforsker Madrids mange vidundere og afslører hemmelighederne til succes i denne fortryllende by.

 

Madrid, Puerta de Alcala

Bo i Madrid

Grundlæggende information om Madrid 

Madrid har været Spaniens hovedstad siden 1606 og er en tætbefolket by med 3.2 millioner indbyggere. En af fordelene ved at bo i Madrid er det behagelige klima, hvor du kan nyde den dejlige sommervarme hele året rundt!

Vidste du, at…

 • Euro er den officielle valuta i Madrid. 
 • I løbet af det 20. århundrede steg befolkningen i Madrid med ca. 2 millioner indbyggere.
 • Real Madrid har vundet La Liga mere end noget andet fodboldhold i verden.
 • Dagens vigtigste måltid i Madrid er frokost, og det spises mellem kl. 14.00-16.00. 
 • Det spanske udtryk Mañana Mañana ("i morgen, i morgen") er et perfekt udtryk for den typiske spanske afslappede kultur. 

Hvor skal man bo i Madrid?

Flytning til en ny by kan føles en smule overvældende for de fleste mennesker, men det behøver ikke at være så  udfordrende oplevelse. Vi er her for at hjælpe dig med en af de vigtigste dele af processen - at finde en bolig i Madrid. 

Først og fremmest, hvad er dine vigtigste prioriteter? Huslejen, beliggenheden og gode offentlige transportmuligheder står normalt øverst på listen. Men det er også rart at bo i nærheden af sports- og fitnessfaciliteter, natklubber, natur, restauranter, cafeer og andre steder hvor du kan nyde dine hobbyer og interesser. 

Bydele i Madrid

Madrid er en stor by, der er opdelt i 21 distrikter. Distrikterne er så igen opdelt i 128 forskellige kvarterer, som spanierne kalder barrios.

Når du leder efter en bolig i Madrid, kan det være en god idé at lave lidt research om alle disse forskellige distrikter. Der er f.eks. nogle, der er mere velegnede til familier, og andre, der er mere eksklusive. Så har vi her lavet en guide til dig - i teksten nedenfor finder du nogle grundlæggende oplysninger om hvert af dem: 

Madrids nattelivskvarter

Centro-kvarteret, med fokus på Puerta del Sol og Huertas-kvartererne, er populært blandt turister, studerende og unge mennesker på grund af de mange trendy barer, restauranter, caféer og natteliv.

Hvis du vil opleve en kosmopolitisk stemning, er kvartererne Salamanca, Chamartín eller Chamberí lige noget for dig. Og hvis du er på udkig efter et LGBTQ-venligt natteliv, er bydelen Chueca mere eller mindre kendt for at være en allieret med LGBTQ-bevægelsen. 

Og hvis du foretrækker en mere kunstnerisk stemning, skal du tage hen til Las Letras- eller La Latina-kvartererne med lange gågader, som er mere afslappede og bohemeagtige.

Madrid, Las Letras

Familievenlige bydele i Madrid

Madrid er en by, der byder på aktiviteter for alle aldre og underholdning for hele familien! Besøg en af de mange parker, museer, seværdigheder, monumenter og forlystelsesparker, eller forkæl dig selv med en shoppingdag i de mange butikker og indkøbscentre. Los Jardines del Buen Retiro er en forlystelsespark i Centro, som du ikke må gå glip af!

Hvis du har børn, er et sikkert nabolag et oplagt valg. Derfor kan det være en god idé at vælge et af de mere rolige og sikre byområder, som f.eks. Salamanca, der også er fyldt med seværdigheder. En af de mest populære er det kongelige palads, Palacio Real.

Har du en fodboldglad familie? Så er Chamartín-området det perfekte sted. Hvis du vælger at bo i dette område, får mulighed for at score nogle ekstra point hos dine børn - du skal bare nævne, at du vil bo i den samme by som Real Madrids hjemmestadion!

Et fint skoledistrikt i Madrid er Alcobendas. Her finder du en skandinavisk skole, der tilbyder en børnehave, en grundskole og et gymnasium. Derudover tilbyder skolen også eftermiddagsaktiviteter som musik, sport, dans, gymnastik og keramik.

Billige bydele i Madrid

I Madrid er lejligheder billigere end huse, og hvis du leder efter en billigere lejebolig, så har Tetuán mange gode muligheder. Takket være fremragende offentlige transportforbindelser, kommer du til byens centrum på kun 20-30 minutter. 

Et andet byområde med rimelige lejepriser er La Elipa, som ligger i det østlige Madrid. Dette kvarter er en del af San Blas-Canillejas-distriktet og har alle de nødvendige ting - købmandsbutikker, restauranter, cykelstier og grønne områder.

Du kan også finde billigere lejligheder i områderne Arganzuela, Latina, Puente de Vallecas, Moratalaz og Usera (syd for Madrids bymotorvej). 

Eksklusive boligområder i Madrid

Leder du efter en bydel med prestigefyldte boligområder, eksklusive restauranter og designerbutikker? Så er Salamanca det rette sted. Faktisk har området endda en gade, der hedder Golden Mile, som er en gade spækket med luksusbutikker.

Nogle populære kvarterer i Salamanca er Goya, Lista og Recoletos, som er unikke på grund af deres netlignende struktur og lodrette gader. De, der bor i Salamanca, har god adgang til kendte banker og virksomheder. De lokale beskriver området som fredeligt, sikkert, velordnet og luksuriøst. 

Madrids hyggelige bydele 

Hvis du foretrækker små, hyggelige gader med smukke, gamle bygninger og torve, er La Latina i Centro sikkert et kvarter, der falder i din smag. Rastro, byens mest berømte loppemarked, er åbent hver søndag og helligdag og giver mulighed for både gode tilbud og hygge.

Chamberí er et godt match, hvis du er på udkig efter et trendy, begivenhedsrigt og bohemeagtigt kvarter til en billigere pris. Chamberí er et traditionelt kvarter fra det 19. århundrede, der for nylig er blevet moderniseret, så her vil du kunne nyde godt af en masse moderne arkitektur.

Find en lejlighed i Madrid

Det er ikke så let at finde en bolig i Madrid. Men heldigvis er der et par ting du kan prøve, når du leder efter en passende bolig i din nye by:

 1. Find ledige lejligheder i Madrid på vores Boligside
 2. Tjek hjemmesider som Fotocasa, Tucasa, eller Idealista.
 3. Tilmeld dig Facebook-grupper som f.eks. "Expats in Madrid" for at finde boliger eller troværdige udlejere.
 4. Prøv at besøge udlejerne personligt, da de ofte er meget venlige og imødekommende. 

Boligpriser i Madrid

Lejepriserne i Madrid er billigere end i andre europæiske hovedstæder, som f.eks. København. Dette gælder også boligpriserne, som er ca. 50% billigere. Men som i alle andre byer, jo mere centralt du bor, jo dyrere bliver det. 

Find en lejlighed til leje

En central 1-værelses lejlighed i Centro, Aravaca, Salamanca eller Chamartín koster ca. 1100 euro om måneden, hvilket er billigere end en tilsvarende lejlighed i København. Sidstnævnte koster omkring 1450 euro om måneden.

Hvis du kigger uden for Madrids centrale områder, kan du finde en 1-værelses lejlighed til ca. 800 euro om måneden. Prisen for en lignende lejlighed i København er 1100 euro.

Og hvis du har brug for mere plads, vil en 3-værelses i Madrid komme til at koste dig ca. 1800 euro om måneden, i de centrale dele af byen, og 1300 euro for områder uden for byens centrum. 

Køb en lejlighed i Madrid

Hvis du overvejer at købe en lejlighed i Madrid, kan det være godt at vide, at priserne varierer afhængigt af flere ting: beliggenhed, stand og størrelse. Generelt set er boligpriserne i Madrid næsten halveret i forhold til København i Danmark.

Mindre centralt beliggende lejligheder i bydele som Moratalaz og Usera er selvfølgelig billigere end i de mere centrale kvarterer. Prisen er omkring 3650 euro pr. kvadratmeter.

En centralt beliggende lejlighed i Centro eller Chamartín-området koster ca. 5400 euro pr. kvadratmeter.

Hvis du kommer til Madrid for at søge luksus og har en stor pengepung, er der mange lejligheder at vælge imellem. En eksklusiv lejlighed i Salamanca kan koste op til 80 millioner danske kroner! 

Hvordan ser livet ud i Madrid?

Tips og tricks til din fritid

Madrid er en storby fuld af liv - så snart du træder ud af døren, vil du finde noget underholdende eller fascinerende, og det gælder både kunst, sport, mad og natur. 

Kunst og kultur

Hvis arkitektur er din kop te, er der mange aristokratiske områder i Madrid, f.eks. det kongelige palads Palacio Real, som også er verdens næststørste palads. Andre smukke bygninger er bl.a. operahuset og Catedral de la Almudena, en romersk-katolsk katedral. 

I Madrid kan du besøge over 60 museer, f.eks. Reina Sofía, et nationalmuseum, hvor der findes kunstværker af berømte kunstnere som Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí og Juan Gris. Et andet museum er Thyssen Bornemisza-museet med over 800 malerier. En anden valgmulighed er Prado-museet, som er et af verdens fineste kunstmuseer.

Parker og grønne områder

Hvis du er en naturelsker, er der masser af velholdte grønne områder, der gør hovedstaden til en af de grønneste i Europa. Nogle af de smukkeste parker er Retiro Park - tidligere de spanske kongeliges park, Casa de Campo, Juan Carlos og Real Jardín Botanico. I den botaniske have Real Jardín Botanico er der en skulptur af den svenske botaniker Carl Von Linné.

I parkerne kan du gå en tur eller jogge, have en picnic, læse en bog, nyde solen, fodre egern eller padle i en af de mange småsøer.

Madrid Retiro park

 

Seværdigheder

Hvis du kan lide sightseeing, er Madrid et perfekt sted at være, da sightseeingruterne er super spændende - fra det smukke slot Palacio Real til historiske pladser og tårnhøje bygninger. En populær turistattraktion er Plaza Mayor fra det 17. århundrede. En anden populær torv, som også er kendt som Spaniens centrum, da alle veje starter herfra, er Puerta del Sol. På denne plads står der et skilt, hvor der står "0 km". 

Den ældste jernbanestation i Madrid, Atocha-stationen, er en fantastisk bygning, der er et besøg værd. Den blev bygget i 1851, men gennemgik nogle renoveringer af Rafael Moneo i begyndelsen af det 20. århundrede. Et aspekt, der gør bygningen ekstra speciel, er venteområdet, som er fyldt med eksotiske planter, der får det til at ligne en jungle.  

Mad og drikke

I Madrid har man stort set ubegrænsede valgmuligheder med hensyn til mad og drikkevarer, men en af de mest populære retter er tapas. Udbuddet af restauranter og barer går fra mindre kvarterspubber til luksusrestauranter i verdensklasse. 

Noget du skal huske på er, at de fleste restauranter åbner for middag kl. 21.00, hvilket mange expats ikke er vant til. Det er også en god idé at reservere et bord på forhånd. 

To af de mest berømte restauranter i Madrid er Diver-XO, som har fået tre Michelin-stjerner og drives af stjernekok David Muñoz, samt Restaurante Etimo af Begin Fraire.

Hvis du er mere til det klassiske spanske køkken, anbefaler vi Casa Lucio. Hvis du vil prøve lækkert kød, er Restaurante Zerín det rette sted at være, hvis du vil have lækre skaldyr, skal du tage til Ribera do Miño, og hvis du vil prøve den bedste paella i Madrid, er La Barraca lige noget for dig. 

Natteliv og underholdning

Flamenco er næsten et synonym for Spanien - en kunstart, der omfatter musik, sang og dans. Hvis du kan lide at se danseforestillinger, så bør du besøge Corral de Moreria, hvor de bedste dansere optræder. Et andet flamenco-sted er Casa Patas, hvor du også kan nyde dansshows hver eneste aften. 

Et andet nationalt, men ret kontroversielt "show" er tyrefægtning. Det er en begivenhed, som enten er elsket eller hadet, men ikke desto mindre er det en vigtig del af den spanske kultur. Hvis du ønsker at opleve tyrefægtning, skal du tage til Plaza de Toros de Las Ventas

Kapitlet om underholdning kan ikke gå uden at nævne fodbold - en sport, der betragtes som hellig her i Madrid. Du har helt sikkert hørt om byens tre hold - Real Madrid, Atlético de Madrid og forstadsholdet Rayo Vallecano. Real Madrid er rekordindehaver af flest LaLiga-titler. 

Madrid er også en fantastisk shoppingby - her kan du finde alt fra store indkøbscentre som ABC-Serrano, El Jardín de Serrano eller La Vaguada til små gademarkeder. 

Madrid har også meget at byde på, når det kommer til nattelivet. De bedste dage at gå ud på er som regel torsdag, fredag eller lørdag, men husk på, at barerne lukker klokken et om natten. Natklubberne har normalt åbent til tre eller seks om natten. 

Find venner i Madrid

Det er slet ikke usædvanligt at møde nye venner på barer og caféer i Madrid, da de lokale er meget venlige. Men en anden god mulighed, hvis du gerne vil møde folk, er at tage til Malasañas, som er et studentervenligt område med masser af caféer og bagerier. Mens du er der, bør du besøge Calle Fuencarral, den livlige hovedgade med masser af butikker. Et andet populært mødested i området er Manuela Malasaña-pladsen. 

Andre måder at møde nye mennesker på er at deltage i frivilligt arbejde, gå til yoga, besøge dine naboer og shoppe i dit lokalområde. Der findes også websteder som couchsurfing.com eller meetup.com, der kan hjælpe dig med at møde ligesindede mennesker.

Du kan finde andre udlændinge i Madrid ved at:

Mennesker i Madrid

Leveomkostninger i Madrid

Leveomkostningerne i Madrid er ca. 20% lavere end i Danmark, især når det gælder alkoholpriser, transport og boligpriser.

Men når det kommer til internettet, telefonregninger, møbler og elektricitet, er priserne i Danmark en del lavere end i Spanien. Den største prisforskel mellem de to lande er prisen på børnehaver, som varierer betydeligt. Det koster næsten 4.000 euro mere (om måneden) at have sit barn i en børnehave i Madrid sammenlignet med en i Danmark.

Den gennemsnitlige månedsløn i Madrid er omkring 1500 euro, men som expat kan du ofte forvente en højere løn.

Fødevareudgifter

Når du går ud at spise på en restaurant i Madrid, findes der mad i alle prisklasser. En frokost i Madrid koster omkring 12-20 euro, hvilket er omtrent det samme som i Danmark.

En treretters menu er dog næsten 20% billigere i Madrid.

Hvis du foretrækker at lave mad derhjemme, kan du gå på et lokalt marked for at købe friske dagligvarer. Der er dagligvarebutikker som Mercadona, Lidl og Aldi med gode priser.

Udgifter til fritidsaktiviteter

Shopping in Madrid kan være både billigt og dyrt, afhængigt af hvor du handler. I Madrid kan du finde tøj i lokale butikker eller på markeder samt i kendte butikker som Zara og H&M. Men der er også luksusbutikker med franske, spanske eller italienske designermærker. Tøj og sko er ca. 20% billigere i Madrid end i Danmark.

En biografbillet koster omkring 10 euro pr. person. Et abonnement på Netflix eller HBO i Spanien koster omkring 15 euro om måneden. Priserne på koncertbilletter varierer, afhængigt af hvilken kunstner der spiller og i hvilken arena. Men du kan regne med at betale mellem 20 og 200 euro for en koncertbillet i Madrid.

Offentlig transport

I Madrid er der flere gode transportmuligheder at vælge imellem og den nemmeste en er med offentlig transport.

For en månedlig pris på omkring 80-100 euro kan du rejse med både metroen og busserne i Madrid. Den offentlige transport er velfungerende og punktlig. Hvis du foretrækker en enkeltbillet, er der mange billetautomater rundt omkring i byen, eller du kan downloade en app.

Madrid er også en god by at køre i bil i, selv om det er en stor og travl hovedstad. Chaufførerne er rolige i forhold til mange andre byer, og der er sjældent trafikale raserianfald. Det kan dog være svært at finde parkering, så hvis du har en ikke-spansk indregistreret bil, kan det være bedst at parkere i en p-hus for at undgå indbrud eller at få din bil stjålet.

Lær spansk

I Madrid taler de lokale hovedsageligt spansk, men hvis du går på hoteller eller restauranter, vil du bemærke, at næsten alle ansatte også taler engelsk. 

Hvis du gerne vil lære spansk, mens du er i Madrid, har to af byens fem universiteter (Universidad Complutense og Universidad de Alcalá) spanske kurser for udlændinge. Der findes også private skoler, apps og materiale på internettet, som kan hjælpe dig med det nye sprog.

Et par nyttige spanske ord og sætninger

 • Godmorgen/Goddag! - ¡Buenos días!
 • Hej! - ¡Hola!
 • Hvordan går det? - ¿Qué tal?
 • Farvel - Adios
 • Rart at møde dig - Mucho gusto
 • Tak – Gracias

Gran Via, Madrid

 

Arbejde i Madrid

Da spanske indbyggere ofte har begrænsede sprogkundskaber, er der ofte flere job på arbejdsmarkedet, hvor virksomhederne er åbne over for at ansætte folk fra andre lande.

Håndværk og selvstændige virksomheder er meget udbredte beskæftigelser i Madrid, fordi det er relativt nemt at starte og køre sin egen virksomhed her.  Men der er også IT-jobs der er blevet meget attraktive på grund af den digitale udvikling.

De mest populære stillinger for udlændinge i Madrid:

Bopælsregistrering og andre administrative procedurer

Når du bor og arbejder i udlandet, skal du have et skatteregistreringsnummer, som giver dig ret til sundhedspleje, hvis du har brug for den. Ligesom i mange andre lande er grundlæggende sundhedsydelser gratis for skatteydere, der bidrager til det sociale sikringssystem, i Spanien. Skattesatserne i Madrid varierer fra 19 til 45 procent afhængigt af din løn.

Hvis du ønsker ekstra sikkerhed, så kan du også tage en  privat forsikring.

Som EU-borger behøver du ikke at have noget visum, men der er dog et par ting, du skal ordne:

 • Du skal have et personnummer, som giver dig adgang til sociale ydelser og pleje.
 • NIE nummer er et skatteregistreringsnummer, som alle udlændinge (der betaler skat i Spanien), skal have.
 • Registrering i folkeregisteret.
 • Sygesikring gælder, hvis du medbringer et europæisk sygesikringskort, som giver dig ret til gratis akutbehandling. Du kan bestille kortet, inden du forlader dit land.
 • Bankkonto. Du skal åbne en bankkonto i Spanien, når du har bosat dig i landet. Medbring dit pas, NIE-nummer, kontoudtog med din gamle adresse, bevis for din adresse her i Spanien og din ansættelseskontrakt eller dit studiekort til aftalen.

Du kan læse mere om registrering og administration i Spanien her.

Madrid

Vores 9 største grunde til at flytte til Madrid

 1. Du vil nyde mange solrige dage takket være middelhavsklimaet!
 2. Livstempoet i Madrid er roliger og stressfriere, Mañana Mañana som de siger!
 3. Spanierne er imødekommende og venlige og vil helt sikkert tage imod dig med åbne arme.
 4. Natteliv i Madrid er noget ud over det sædvanlige!
 5. Der er masser af jobmuligheder for engelsktalende.
 6. Gode shoppingmuligheder - rundt om hvert hjørne af byen!
 7. I Madrid finder du nogle af de bedste tapasrestauranter i landet.
 8. Byen har forbløffende arkitektur, og den fantastiske kunst er svær at få nok af.
 9. Du kan nemt komme rundt i byen takket være det velfungerende offentlige transportsystem.
Publiceringsdato 26.05.2023
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce