Bo og arbejd i Spanien

Sol, hav, godt vejr, glade mennesker, lækker mad og masser af afslapning. Dette er hvad mange mennesker tænke på når Spanien nævnes. Med alle sine historiske...

Spanien

Sol, hav, godt vejr, glade mennesker, lækker mad og masser af afslapning. Dette er hvad mange mennesker tænke på når Spanien nævnes. Med alle sine historiske paladser og fejende strande er Spanien et af verdens mest populære rejsedestinationer. Men hvad hvis du ikke bare vil besøge dette sydeuropæiske land på ferie, men faktisk vil bo der og kalde det dit nye hjem? I denne vejledning fortæller vi dig alt om dette smukke land: fra den spanske kultur til praktisk information såsom hvordan finder man en lejlighed og registrerer som bosiddende i Spanien.

Luftfoto af Madrid, Spaniens hovedstad

Luftfoto af Madrid, Spaniens hovedstad

At bo i Spanien

Grundlæggende information om Spanien

 • Vejr: Spanien har forskellige klimazoner. Generelt har landet et middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre. Det centrale område i Spanien har et mere kontinentalt klima med varme, tørre somre og kolde vintre. I nord er der et atlantisk klima - det er mere vådt og koldt hele året rundt.
 • Befolkning: Cirka 47,400,000 millioner indbyggere
 • Historie: Iberierne var en af de første mennesker, der boede i Spanien. Det er netop derfor, at Spaniens fornavn var Iberia. Derefter kaldte romerne det Hispania, og det er her hvor navnet "Spanien" kommer fra.

 

Vidste du...

 • Spanien er EU's næststørste land
 • Spanien er hjemsted for (47!) UNESCOs verdensarvssteder
 • Spanien er verdens største producent af olivenolie
 • Verdens ældste restaurant ligger i Madrid
 • Hver region har sine egne specialiteter og traditioner - Catalonien, for eksempel
 • Der er 4 co-officielle sprog i Spanien: catalansk, aranesisk, baskisk og galicisk.
 • Der er en årlig festival i Spanien, hvor folk kaster tomater efter hinanden 

At finde en lejlighed i Spanien

Santanyí, Mallorca Santanyí, Mallorca

En af de første ting, du skal tænke på, inden du flytter til Spanien, er at finde et sted at bo. Hvis du er interesseret i at bo i store byer som Madrid og Barcelona, skal du være parat til at stå over for nogle udfordringer, da der er stor boligmangel. Derudover kan du blive overrasket over de enormt høje priser: i Madrid, for eksempel, betaler du allerede mere end 500 euro for en to-værelses lejlighed beliggende langt uden for byens centrum. På den anden side, hvis du er interesseret i at købe en ejendom, den gode nyhed er, at priserne er faldet betydeligt i de seneste år. For eksempel i Costa Blanca (den sydøstlige region af landet) er boligudbuddet meget stort, og priserne er meget lavere. Det kan være en god idé at begynde at søge efter et sted at bo først når du ankommer til Spanien, da de spanske udlejere sætter pris på personlig kontakt og er kendt for deres åbenhed og gæstfrihed. Bolig-websteder som Fotocasa eller Tucasa kan være et godt udgangspunkt for din søgning efter din nye ejendom.

Sådan bruger du din fritid i Spanien

Spanien tilbyder en bred vifte af fritidsaktiviteter. Der er simpelthen noget for enhver smag. Uanset om du vil nyde Spaniens spændende natteliv, slappe af på de smukke strande eller tage på sightseeing og beundre historiske bygninger og monumenter. For eksempel er det absolut værd at besøge Barcelonas Sagrada Familia- og Gaudi-steder, the Guggenheim-museet i Bilbao eller De Hvide Byer i Andalusien.   Desuden har Spanien meget at tilbyde, når det kommer til festivaler, livemusik og fantastiske begivenheder. Du skal tage et kig på denne liste af “De bedste begivenheder i Spanien", hvis du kan lide at tage på festivaler. Husk dog at størstedelen af festivaler og offentlige begivenheder er desværre aflyst på grund af pandemien, og det forventes, at begrænsningerne fortsætter i 2021. Ikke desto mindre kan du stadig forberede dig på din udflytning til Spanien og lave en liste over de begivenheder, du bestemt vil deltage i, så snart coronavirus er væk. Sidst men ikke mindst - spanierne elsker deres sport, og der er så mange udendørs aktiviteter at deltage i: tænk på skiløb og mountainbiking i Pyrenæerne eller kitesurfing i Middelhavet. Som kendt er fodbold den største sport i Spanien, og folk elsker både at spille fodbold og se den på tv eller fodboldstadioner. Udover dette tilbyder forskellige regioner i hele Spanien en række sportsgrene. For eksempel i Baskerlandet kan du finde aktiviteter, der involverer stor fysisk styrke såsom stammekast.  

Mød de lokale

Spanierne generelt anses som meget fordomsfrie og gæstfrie mennesker. I Spanien er der næsten intet vigtigere end at have en vennekreds og skabe sociale kontakter. At hænge ud med venner er en regelmæssig del af dagen i Spanien, herunder at besøge barer og pubber, arrangere ture og udflugter og spise og drikke sammen efter arbejde eller i weekenden. Som udlænding eller nykommer bliver du også inkluderet i deres vennekreds på en meget entusiastisk måde. Spanierne er meget hjælpsomme og vil  støtte dig med glæde når du skal håndtere nogle bureaukratiske udfordringer! Selv spaniere fra ældre generationer er ofte meget venlige og sofistikerede, selvom mange af dem ikke er i stand til at forstå eller tale engelsk.

Mød andre expats i Spanien

Udover at møde lokale befolkning kan det også være meget interessant og udbytterigt at komme i kontakt med andre expats. De er nøjagtigt i samme situation som du er, og I kan sagtens hjælpe hinanden gennem jeres integrationsprocesser. Gennem expat samfund kaldet Internations er det let at forbinde med andre expats. På denne platform kan I give hinanden nyttige tips om at bo i Spanien eller informere hinanden om kommende begivenheder. En anden måde at møde andre expats på er at starte et spansk sprogkursus på en af de mange sprogskoler som findes i hver by. Du kan for eksempel tilmeld dig et sprogkursus på Linguaschools i Barcelona, på Colegio Internacional Alicante eller LAE Madrid. En anden mulighed der altid er tilgængelig er at blive medlem af forskellige expats Facebook-grupper. For eksempel, prøv med “Expats in Spain”, “LMDES - The Tribe” eller “Moving to Barcelona”.

Leveomkostninger i Spanien

Leveomkostningerne i Spanien er en af de laveste i Vesteuropa, selv i Spaniens største byer. Du kan få en importeret øl til €3 euro eller en cappuccino til €1,80 euro. Når du kender de rigtige steder at tage ud og spise, kan et måltid for to med vin eller øl koste dig omkring €40- €50 euro. Desuden er den gennemsnitlige løn i Spanien 1.440€ om måneden, men som expat kan du tjene endnu mere. Kan du godt lide at gå i biografen? Fedt for dig, da en biografbillet i Spanien koster kun ca €10 euro . Nedenunder har du en oversigt over forskellige leveomkostninger i de største byer i Spanien:  

  Madrid Seville
Levnedsmidler    
1 kg appelsiner €1.66 €1.33
1 kg kartofler €1.25 €0.89
12 æg €2.04 €1.82
Restauranter/caféer    
1 øl  €3 €2
Måltid for 2  €49 €30
Cappuccino  €1.92 €1.42
Sport / Fritid    
Fitnessmedlemskab €38.26 €32.22
Biografbillet €9 €7
Offentlig transport    
Enkeltbillet til bus €1.50 €1.40
Taxa (alm.takst) €5.50 €4.70
Gennemsnitslønnen   (brutto månedsløn) €1,590.40 €1,261.62

Offentlig transport

Montjuïc park, Barcelona Montjuïc park, Barcelona

Når det kommer til offentlig transport i Spanien, er der ret mange muligheder: fra moderne metroer til højhastighedstog mellem byerne. Den hurtigste måde at komme rundt i de største byer på er ved at tage metroen, men du kan også tage bussen (autobús) eller sporvogn. Dette er den billigste og mest almindelige form for offentlig transport i Spanien, både i byerne og mellem byerne. Billetpriser kan variere afhængigt af den by du bor i men det er altid mellem 1 og 2 euro per tur. Derudover kan du også rejse med tog. Spanien har Europas mest omfattende højhastighedsjernbanenet på ca 2,500 km og ekspanderer stadig. For eksempel kan ruten Barcelona-Madrid køres på mindre end 3 timer og det kan tage ca 8 timer hvis du vil tage dertil med bil eller bus.

Lær spansk

Hvorvidt det er nødvendigt at lære spansk eller ej, afhænger af din jobstilling. Det ville dog være rart, hvis du kunne kommunikere med andre på det lokale sprog. Du kan sagtens bruge dine engelskkundskaber i almindelig hverdagskommunikation, men i tilfælde af en nødsituation eller når du skal håndtere nogle indenlandske sager, er det spanske sprog et must. Hvis du gerne vil lære spansk, kan du tilmelde dig online kurser, men du kan også deltage i et af de fysiske kurser, der tilbydes over hele landet. Den hurtigste måde at lære sproget på er imidlertid ved at kommunikere med de lokalbefolkning. Da Spansk er et af de største verdenssprog, vil du helt sikkert have gavn af at lære det. Vi har allerede skrevet de vigtigste sætninger her:

 • God morgen – Buenos días
 • Tak skal du have – Gracias
 • Hvordan går det – ¿Cómo estás?, ¿Qué tal?

 


At arbejde i Spanien

Ledige job inden for forskellige brancher

Romerske akvædukt, Segovia Romerske akvædukt, Segovia

Som i mange andre europæiske lande er der også mangel på visse færdigheder i Spanien - især i de stillinger, der kræver sprogkundskaber. På den anden side er størstedelen af de spanske virksomheder meget aktive i servicesektoren, der på trods af den aktuelle krise stadig stræber mere og mere efter internationalisering.

1. Service industri

Det siger sig selv, at højt kvalificerede fagfolk har en fordel i denne branche. Med det er desværre ikke nok da virksomheder der opererer på det internationale marked har brug for fremragende kendskab til forskellige fremmedsprog. Derfor er mange internationale virksomheder faktisk meget åbne, når det gælder ansættelse af nye, udenlandske medarbejdere. Ikke desto mindre er det spanske arbejdsmarked virkelig interessant og lovende for flersprogede mennesker, især inden for turistsektoren - den største beskæftigelsessektor i landet. De manglende sprogkundskaber tvinger spanske arbejdsgivere til at ansætte nye medarbejdere og talenter fra udlandet, især fra de nordiske lande og Tyskland.

2. Landbrug og fødevareindustri

I Spanien, er der en ekstrem mangel på arbejdskraft i landbruget og fødevareindustrien. Dette inkluderer serviceteknikere til landbrugsmaskiner, eksperter i plantebeskyttelse og andre fagfolk inden for landbruget (f.eks. høstearbejdere). I fødevareforarbejdningsindustrien er fagfolk inden for frugt og grønt særligt velkomne.

3. Teknisk-videnskabelig sektor

I denne brede sektor søges hovedsagelig IT-specialister med kompetencer inden for flere it-fagligheder såsom programmører, telekommunikationsspecialister, grafiske designere og meget mere. Det inkluderer dog også færdigheder inden for miljøbeskyttelses- og genbrugssektoren samt markedsførings- og forskningssektoren.

4. Traditionelt håndværk og selvstændighed 

Alle jobsøgende med en god teknisk baggrund og en faglig uddannelse skulle ikke have problemer med at finde det, de leder efter. De, der ønsker at blive selvstændige inden for et andet erhverv, har også gode muligheder, da 8% af de spanske virksomheder er små og selvstændige.  

Jobansøgningen

Hvis du er ved at ansøge om et job i Spanien, skal du helt sikkert oversætte dit CV til engelsk eller spansk. Selvom du ansøger om et job hos en virksomhed hvor du vil bruge dit modersmål, husk at de mennesker, der læser og håndterer din ansøgning, kunne være internationale og ikke danskere. Sørg desuden for, at dit CV og følgebrevet er opdateret, og at alle oplysningerne er korrekte. Sidst, men ikke mindst, glem ikke at fremhæve dine styrker og nævne dine dine fremmedsprogskundskaber!

Kontormiljø og arbejdskultur

Spanierne er udadvendte og venlige mennesker det afspejles også på arbejdspladsen og arbejdsmiljø, men det påvirker overhovedet ikke virksomhedens professionalisme og balance. Det er meget værdsat, hvis du viser respekt for spanske skikke og vaner såsom deres velkendte siesta, for eksempel, hvor nogle virksomheder er lukket i cirka to timer i løbet af arbejdsdagen.  Apropos arbejdskultur i Spanien, så skal du vide, at mange mennesker foretrækker at mødes over frokost eller middag for at tale forretning i et uformelt miljø. Og vær ikke overrasket, hvis sådanne møder tilfældigvis varer et par timer. Desuden behøver du ikke at bekymre dig om en særlig påklædningskode når du arbejder i Spanien. Da du sandsynligvis vil arbejde i et internationalt arbejdsmiljø, en ret afslappet stil er den acceptable dress code - så længe du ikke kommer i strandtøj eller lignende for afslappet stil, der er mere velegnet til en grilltid med venner, for eksempel.

Ansættelsesvilkår i Spanien

Hvis du leder efter et fuldtidsjob i Spanien, vil du sandsynligvis have en arbejdsuge på max 40 timer. Medmindre andet er angivet i din kontrakt, må du ikke arbejde mere end ni timer om dagen. Som udenlandsk medarbejder kan du forvente en gennemsnitlig løn på €1400, hvilket er en god løn for at nyde solen og have et levebrød. Udover de 14 lovbestemte helligdage har du 22 årlige feriedage. Ønsker du at opsige dit job, er opsigelsesperioden på 15 dage. Dette kan dog variere afhængigt af den sektor, du arbejder i. Derfor skal du altid gennemlæse din ansættelseskontrakt, og du skal gøre det grundigt.

Networking

Der er mange internationale samfund og netværk i de største byer i Spanien. Disse netværk er en værdifuld ressource, fordi de kan forbedre dit sociale liv på flere forskellige måder. Du kan starte med en simpel internetsøgning. Som nævnt før er der flere forskellige Facebook-grupper til expats i Spanien. Du kan også tage et kig på Meetup - et meget nyttigt værktøj til en expat. Meetup er en webside, hvor du kan deltage i forskellige aktiviteter du er interesseret i og måske møde andre mennesker og finde nye venner på den måde! Desuden er der i Spanien mange internationale netværk og forretningsbegivenheder. Mange af dem findes på eventbrite. Men husk at mange af disse begivenheder bliver desværre annulleret eller udsat på grund af den nuværende corona-situation.


Ankomst til Spanien

Spansk torv, Sevilla Spansk torv, Sevilla

Da Spanien er et EU-land, skal du som EU- eller EØS-borger være i stand til at flytte derhen helt problemfrit. Du behøver ikke ansøge om visum eller arbejdstilladelse, men hvis du ønsker at forblive i landet i mere end tre måneder, skal du registrere dig selv i den tilsvarende socialsikringsordning (socialsikringsnummer) i folkeregisteret (Padrón) og ansøg om et skattenummer (NIE).

 • Socialsikringsnummeret giver dig adgang til socialsikringstjenester inklusive sundhedspleje i Spanien. Social sikring betales normalt af arbejdsgiveren. Når du er blevet registreret i systemet, modtager du det nummer, der forbliver livet uændret. For at få et socialsikringsnummer skal du downloade og udfylde TA-1 formularen og gå til din lokale "Tesorería de la Seguridad Social". 

 

 • Alle udlændinge med lovlig eller skattemæssig aktivitet i Spanien er forpligtet til at have NIE-nummer (skattenummer). NIE-nummer fungerer som et skatte- og identifikationsnummer og er nødvendigt for alle finansielle transaktioner, der involverer det spanske skattekontor. NIE-ansøgninger kan indsendes til den relevante Nationale Politistation i Spanien.

 

 • Registrering i "El Padrón": El padrón er Spaniens befolkningsregister. Da registrering skal gennemføres i rådhuset, vil vi venligst anbefale dig at spørge dem direkte, hvilke dokumenter du har brug for, da det kan variere afhængigt af den by, du bor i. Den største fordel ved at være registreret i El padrón er, at du officielt bliver bosiddende i Spanien.

 

At åbne en bankkonto

Takket være EU-regler, at åbne en bankkonto som udlænding i Spanien er slet ikke en kompliceret proces. Det eneste krav er at gå til banken personligt og medbringe følgende dokumenter:

 • Pas og dit NIE-nummer
 • Kontoudskrift der viser din gamle adresse
 • Et dokument der beviser din adresse i Spanien, såsom en regning, der er mindre end tre måneder gammel
 • Bevis for din ansættelsesstatus, såsom en ansættelseskontrakt, studiekort osv. 

Når det kommer til at åbne en bankkonto i Spanien, er der nogle muligheder at vælge imellem - Banco Santander, CaixaBank, Banco de Sabadell, Bankia og Bankinter. Du kan også åbne en bankkonto online, men det er måske lettere at besøge din valgte bank personligt for at undgå enhver mulig misforståelse.  

Sygeforsikring

City of Arts and Sciences, València City of Arts and Sciences, València

Som EU-medlem har du ret til at modtage den samme type sundhedspleje som en spansk statsborger, uanset hvilket EU-land du kommer fra. Og så snart du har modtaget dit personnummer og skattenummer og er officielt registreret i Spanien, bliver du også berettiget til alle de offentlige sundhedstjenester. Du bliver registreret i sundhedssystemet, så snart du modtager dit personnummer (CPR-nummer). Det er dog vigtigt at ansøge om sundhedskortet (i samme Tesorería) for at være i stand til identificere dig selv mens du er på hospitalet eller en anden sundhedsinstitution. Spanien er kendt for at have et af de bedste sundhedssystemer i verden. Det offentlige system i Spanien fungerer som et ‘enkeltbetalersystem’ der tilbyder gratis grundlæggende sundhedsydelser til alle, der bidrager til det spanske socialsikringssystem, men der er også mulighed for at vælge private forsikringsmuligheder, hvis du ønsker at udvide din sygesikringsdækning.

Skatter og socialforsikring 

De spanske indkomstskattesatser varierer fra 19 til 45% afhængigt af din løn. Indkomstskat tilbageholdes og betales af arbejdsgiveren. Som uafhængig iværksætter skal du selv rapportere til dit regionale skattekontor. Hvis du tjener mindre end 8,000 euro om året, behøver du slet ikke betale nogen skat. Derudover betaler du mellem 1,7% og 4,7% i socialsikringsbidrag.  

Største grunde til at flytte til Spanien

At bo og arbejde i Spanien kan være en værdifuld oplevelse, da du vil være i stand til at styrke din karriere mens du nyder det spanske vejr, kultur og lækker mad. Spanien har en masse at tilbyde: fra historiske steder og bygninger til afslappende dage på stranden med din yndlingsdrink. Og apropos arbejde i Spanien, er der også flere chancer for at finde ledige stillinger hos internationale virksomheder, og her kan dit modersmål være en stor fordel, især hvis du er interesseret i turistsektoren. Under alle omstændigheder er internationale virksomheder med base i Spanien altid på udkig efter talent fra udlandet, og der er også muligheder for at blive forfremmet i fremtiden. Samlet set kan din tid i Spanien blive en uforglemmelig oplevelse for livet!   Lad ikke en sådan god mulighed gå til spilde - ansøg om et job i Spanien hos Arbejdeiudlandet allerede i dag!  

Find din lejlighed i Spanien

Annonce