Bo og arbejd i Letland

Det smukke baltiske land Letland er et af de mest prisvenlige steder at bo i Europa og tilbyder fantastiske jobmuligheder for expats. Faktisk er størstedelen af...

Letland

Det smukke baltiske land Letland er et af de mest prisvenlige steder at bo i Europa og tilbyder fantastiske jobmuligheder for expats. Faktisk er størstedelen af landets arbejdskraft af udenlandsk oprindelse. Dette lille land mellem Estland og Litauen har ca. to millioner indbyggere og byder på masser af naturlige vidundere. Her taler vi om fire nationalparker, mange smukke søer, slotte, klipper og interessante historiske relikvier.    Størstedelen af landet består af fredelig natur, med Riga som den eneste undtagelse, hvor der er masser at se og opleve. Charmerende restauranter og bykvarterer samt dejlige parker med smuk natur er kun nogle af de ting, du kan finde i den levende og dynamiske lettiske hovedstad.  

Central District, Riga Central District, Riga

Letland er heller ikke blevet skånet for coronavirus. I øjeblikket skal du forberede dig på følgende regler, når du ankommer til landet:  

 • Du skal udfylde en elektronisk bekræftelsesformular på Covidpass.lv hjemmesiden, og du skal gøre det tidligst 48 timer før din ankomst.
 • Fremvis en gyldig negativ COVID-19-test, der er udstedt tidligst 72 timer før din ankomst.  
 • Rejsende som inden for de sidste tre måneder har været helbredt for COVID-19 skal fremvise en lægeerklæring, der bekræfter, at de har haft COVID-19, og at de ikke er smittefarlige på nuværende tidspunkt.

Disse regler er til for at minimere antallet af nye smittetilfælde og reducere spredningen af coronavirus. Men man skal alligevel huske, at situationen ændrer sig dagligt, og at de gældende regler og restriktioner kan også ændre sig i den nærmeste fremtid! 

At bo i Letland 

 

Grundlæggende information om Letland

 

 • Vejr: Tørre, varme somre og snefulde vintre - fra +25-30 til -5 °C
 • Befolkning: Cirka 1.9 millioner indbyggere 
 • Historie: Letland erklærede sig uafhængigt i 1991 efter Sovjetunionens sammenbrud. På grund af disse historiske forbindelser mellem Letland og den gamle forbundsstat er russerne et af de største befolkningsminoriteter i Letland (27% af den samlede befolkning). Der er også et stort antal hviderussere (3.5%), ukrainere og polakker (ca. 2% hver). 

 

Vidste du...

 

 • Letland er kendt som et Wi-Fi-paradis. Landet har en af de hurtigste internethastigheder i det fremspirende Europa. Desuden finder man i hovedstaden Riga over 800 gratis forbindelsespunkter.
 • Over halvdelen af Letland er dækket af skov (hvilket gør det til et af Europas grønneste lande), og takket være de næsten 500 kilometer kyst er der også masser af strande. 
 • Letlands nationalsport er ishockey. Snesevis af letterne spiller i NHL (National Hockey League) og KHL (Kontinental Hockey League).
 • Letlands karminrøde og hvide flag har ikke ændret sig siden 1280 (undtagen i Sovjetunionens besættelsesperiode), og er derfor kendt som et af de ældste flag i verden.
 • Øl er en meget populær drik i Letland, og i hovedstaden kan du endda besøge et Ølspa

 

Boliger i Letland 

Liepaja, Letland Liepaja

Den første og vigtigste ting, du skal gøre, når du flytter til Letland, er at finde et sted at bo. Du kan også begynde at lede efter en lejlighed på forskellige onlineportaler eller Facebook-grupper før du flytter, og når du ankommer, er det mest praktiske næste skridt at kontakte lokale ejendomsmæglere, hvis du ønsker at ændre dit lejemål. Da de kender mere om forskellige kvarterer, kan de præsentere alle muligheder for dig.  I de fleste tilfælde vil det være mere fornuftigt og billigere at leje et sted, og da de fleste lejligheder er møblerede og klar til at flytte ind, behøver du ikke at bekymre dig om det. Baseret på din planlagte opholdslængde har du fleksibilitet til at vælge mellem en korttidsleje (0-6 måneder) eller en langtidsleje. Mange expats vælger at bosætte sig i Riga på grund af de mange jobmuligheder for udenlandske arbejdstagere. Du kan finde et-værelses lejlighed i Riga for €350 om måneden og en 3-værelses lejlighed for €600 om måneden. Et andet populært område er byen der hedder Jurmala, som ligger 25 kilometer vest for Riga. En et-værelses lejlighed i Jurmala koster typisk €400, mens en 3-værelses lejlighed koster €500. Uanset hvilken by du vil bo i, er der el-, vand- og gasregninger, som du skal betale. Omkostningerne ligger normalt på mellem €60-100 om måneden, afhængigt af byen og området.

Leveomkostninger

Det er meget billigere at bo i Letland end i andre lande i Vesteuropa. Det er et ideelt rejsemål for expats, der ønsker at opleve en fremragende levestandard, men som stadig er budgetbegrænsede. Når det kommer til at spise ude, kan du finde mange gode muligheder. Restauranter i Riga tilbyder f.eks. faste menuer for kun €8. Du kan også finde flere populære barer og caféer, hvor drikkevarer koster omkring €4-5. Når det kommer til mellemklasse restauranter, et måltid for to vil ikke komme til at koste dig mere end €35-40.  Andre ting, der er ganske overkommelige i Letland, er internetforbindelse og mobildataabonnement. Hvis du ønsker at abonnere på et selskab, der tilbyder hurtigt og ubegrænset internet, skal du betale ca. €20 om måneden og €10 for dit mobilabonnement. 

  Riga Daugavpils
Levnedsmidler    
1 kg appelsiner €1.57 €1.20
1 kg kartofler €047 €0.40
12 æg €1.89 €2.08
Restauranter/caféer    
1 øl  €2.80 €2
Måltid for 2  €40 €23.50
Cappuccino  €2.57 €2
Sport / Fritid    
Fitnessmedlemskab €39 €40
Biografbillet €7.70 €5
Offentlig transport    
Enkeltbillet til bus €1.17 €0.50
Taxa (alm.takst) €8 €8
Gennemsnitslønnen   (brutto månedsløn) €900 €700

 

Trafik og offentlig transport

Busser og udbygget jernbanenet forbinder de vigtigste byer i Letland. Der er ingen undergrundsbaner/metro i hovedstaden, men du kan sagtens komme rundt i byen med en bus, trolleybus eller sporvogn. En enkelt tur med en af disse koster €1,15. Du kan dog også købe et månedligt rejsekort (koster ca. €50 om måneden) via en app (e-ticket) eller ved at få et fysisk rejsekort, som du kan altid oplade. Yderligere oplysninger om køreplaner, ruter og kort kan findes på Rigas Staiksme-hjemmeside.  Riga er dog en hyggelig by, hvor man kan tage lange gåture eller cykle når man skal et sted hen, især om sommeren. Snoede gyder, dejlige pladser og kanalen vil helt sikkert fascinere dig!

Sådan bruger du din fritid i Letland

Turaida slot, Sigulda Turaida slot, Sigulda

Hvis du nyder at tilbringe tid i naturen, er du ret heldig! Letland er et meget grønt land, der byder på mange fantastiske landskaber og interessante aktiviteter. Du kan finde mange parker, hvor du kan tilbringe dine fridage, men hvis du vil tage et skridt videre, kan du tage til Kemeri Nationalpark, som ligger 1 times togtur fra Riga. Denne park er unik for sin store biodiversitet og har træstier, der fører gennem fyrretræer og flere søde søer. Vi anbefaler The Great Kemeri Bog Boardwalk, som er et populært sted blandt fotografer, der leder efter de perfekte solopgangs- og solnedgangsscener i Letland, uanset årstid og vejr.  Et andet interessante sted er Seaside Park i Liepaja. Det er en tre kilometer lang skovpark med over 140 importerede og lokale træsorter. Ud over at være i naturen her kan du også nyde at svømme, spille minigolf, tennis, trampolin og gokart, når vejret tillader det.  Og hvis du har lidt ekstra tid på den samme dag, er det måske en god ide at besøge Europas bredeste vandfald "Ventas Rumba", der ligger blot en time væk. Fra juli til august, som også er de varmeste måneder i Letland, kan du tage en dejlig svømmetur på Cape Kolka, en af de længste sandstrande i hele Europa. På denne billedskønne strand, hvor Østersøen møder Rigabugten, kan du klatre op i udsigtstårnet eller smage røget fisk, som er lavet af lokale fiskere.  Men hvis du leder efter den eventyrlige følelse, behøver du ikke at rejse så langt, for den gamle bydel i Riga er også helt perfekt.  Fortab dig i gaderne, og nyd de fascinerende bygninger med smukke og farverige facader. Desuden finder du hyggelige caféer, restauranter og søde souvenirbutikker på næsten hvert eneste hjørne. Det er også det perfekte sted at tage din familie og dine venner med, når de kommer på besøg! 

Find andre expats i Letland

Som nævnt tidligere, består Letlands befolkning i høj grad af udlændinge. Det betyder, at det er nemt at finde folk, der er i den samme situation som dig, og at du kan dele dine erfaringer med. En måde at komme i kontakt med andre expats på er ved at joine Facebook-grupper såsom fx Expats i Letland. Du kan også komme i kontakt med andre expats via websteder som Internations, hvor du kan finde begivenheder og andre aktiviteter at deltage i. 

Sprog - Lær lettisk

Selv om det officielle sprog er lettisk, taler mange mennesker også russisk eller engelsk som deres andetsprog. Som en expat, kan det være nyttigt at lære nogle grundlæggende lettisk, og de lokale folk vil helt sikkert sætte et stort pris på det. Her er nogle sætninger, som du kan starte med:

 • Hej! Hvordan går det? - Labdien! Kā jums klājas?
 • Taler du engelsk? - Vai jūs runājat Angliski?
 • Ses senere - Uz redzēšanos

 


 

At arbejde i Letland

Kemeri Park Kemeri Park

Jobmulighederne for udlændinge i Letland findes primært inden for IT, turisme og gastronomi. Hovedstaden Riga tilbyder dog en bred vifte af arbejdspladser inden for andre sektorer. De fleste af jobbene for udlændinge er centreret og placeret der (husk på, at næsten halvdelen af Letlands befolkning bor i hovedstaden). Du kan finde job som kundeservicemedarbejder eller salgsagent i Fælles Servicecenters som Transcom eller som oversætter eller engelsklærer. Desuden tiltrækker Letlands kombination af europæisk arbejdskultur og strategisk beliggenhed (Letland ligger tæt på Rusland) mange it-virksomheder, hvilket får ICT-sektoren til at vokse hurtigt. Efterspørgslen efter folk her forventes at stige i fremtiden, så hvis din uddannelse er inden for dette område, har du gode chancer for at score et godt job!    

Jobansøgning

Når du søger et job i Letland, skal du oversætte dit CV til engelsk og opdatere dit CV og følgebrev med de seneste, relevante oplysninger. Husk at fremhæve dine styrker og tilføje eventuelle yderligere sprog, som du taler (kan du en smule russisk, så skriv det med i dit CV). Du skal også være opmærksom på, at personlighed ofte vejer tungere end erfaring, så hvis du bliver indkaldt til en samtale efter din ansøgning, skal du sørge for at forbløffe de ansvarlige. Hvis du bliver indkaldt til en samtale, vil det højst sandsynligt foregå via Skype. Forvent et interview med en høflig, formel tone mere end en venlig, afslappet tone (men det bliver hyggelig alligevel!).  

Kontormiljø/arbejdskultur

Folk i Letland sætter pris på deres privatliv og foretrækker ikke, at bliver spurgt om deres familie eller privatliv. Derfor er det bedre at undgå at spørge om personlige ting, især på arbejdspladsen. Letterne har en tendens til at være meget reserverede og kan ikke lide at udtrykke deres følelser offentligt (de er også kendt for at have ret strenge ansigtsudtryk). De kan godt lide at komme lige til sagen og anvende en direkte tilgang, når de tager forretningsemner op.  Apropos deres forretningsstil, så har letterne generelt en hierarkisk tilgang, hvilket nogle gange kan forsinke beslutningsprocesserne. Men det betyder ikke, at de altid er ret strikse! Når det f.eks. gælder punktlighed, er letterne relativt tolerante, især over for deres udenlandske kolleger. Dermed fremmer letterne en behagelig kultur på deres arbejdsplads. Dette gælder især for de yngre generationer og for mere diverse og multikulturelle kontorer og internationale virksomheder. Så tøv ikke med at bede dine kolleger om en efter arbejde snak eller hjælp, når du har brug for det!

Ansættelsesvilkår

I Letland har du typisk en arbejdsuge på 40 timer, fordelt på 8 timer om dagen og fem dage om ugen. Du har ret til at arbejde overtid, og du kan tjekke alle disse oplysninger i din arbejdskontrakt. Men det er vigtigt at huske, at overtidsarbejde ikke må overstige 144 timer inden for fire måneder. Når du er ansat på et lettisk kontor, har du mindst 4 ugers årlig ferie og 10 betalte sygedage. Kvinder har også ret til 3 måneders barselsorlov og mænd til 10 dages fædreorlov, som naturligvis er betalt.

Opsigelsesvarsler 

Hvis du ikke er tilfreds med dine arbejdsvilkår, arbejdsgiveren eller selve jobbet, har du altid ret til at sige op. Som ansat i Letland er opsigelsesvarslet en måned, medmindre kontrakten mellem dig og arbejdsgiveren fastsætter en anden frist. Dette er også den givne periode, hvis din arbejdsgiver beslutter at ophæve ansættelsesforholdet.  Din kontrakt kan også indeholde en prøvetid, som ikke må overstige tre måneder. I denne prøveperiode kan både du og din arbejdsgiver opsige arbejdskontrakten ved at give et skriftligt varsel tre dage før opsigelsen. 

Networking 

Hvis du leder efter muligheder for at komme i kontakt med andre, mens du bor og arbejder i Letland, kan vi anbefale Eventbrite-hjemmeside. At assistere ved begivenheder er den perfekte mulighed for at skabe forretningsforbindelser og møde nye mennesker i din sektor. Andre måder at finde begivenheder eller komme i kontakt med andre på er via Facebook-grupper såsom Expats in Latvia og Riga Expats. Sidstnævnte er en nonprofitgruppe, der arrangerer månedlige møder i forskellige barer, caféer og restauranter. Deres mål er at samle folk fra forskellige baggrunde og have det sjovt sammen.   

Ankomst til Letland

Daugava river, Riga Daugava river, Riga

Da Letland er medlem af Den Europæiske Union, behøver EU-borgere ikke at have en arbejdstilladelse. De skal dog ansøge om en opholdstilladelse for at forblive i landet længere end 90 dage. Sådan gør du det;

 1. Bestil tid - Der er fire kontorer i Riga og en række regionale kontorer rundt om i landet, som du kan bestille tid hos - via e-mail eller telefon. Husk at du skal tydeligt sige, at du har brug for det på engelsk. Kontoret vender tilbage til dig inden for 24 timer med en dato og et tidspunkt samt et bekræftelsesnummer. 
 2. Sygeforsikring - Du skal have et bevis på, at du er dækket af sygeforsikring, for at få dit opholdskort. Det er også nok at have dit EHIC-kort (europæisk sygesikringskort) med dig. Hvis du er ansat i Letland, har du dog ret til de offentlige sundhedsydelser.
 3. Få taget pasbilleder - Under den planlagte aftale vil der blive taget billeder af dig til dit opholdskort. Du skal dog stadig fremlægge to id-fotos sammen med anden nødvendig dokumentation.
 4. Udfyld formularerne - Udfyld formularerne på forhånd, da det vil spare dig for meget tid. Formularen for EU-borgere findes på hjemmesiden.
 5. Gå til samtalen - Og sørg for at medbringe kopier af følgende dokumenter:
  • Dit pas
  • Den udfyldte formular
  • Dit reservationsbekræftelsesnummer
  • Bevis på adresse - en underskrevet lejekontrakt anbefales
  • 2 pasfotos
  • En udskrevet kopi af dit EHIC-kort
  • Bevis for beskæftigelse, herunder lønoplysninger
 1. Vend tilbage for at afhente dit opholdskort

Personnummer og skatteregistreringsnummer

Når du får et job i Letland, skal du også ansøge om et skatteregistreringsnummer, et såkaldt TIN (Tax Identification Number). Dette nummer består af 11 unikke cifre og er din identifikation i det sociale sikringssystem. Med det har du ret til at modtage sociale ydelser som f.eks. offentlig pensionsforsikring, arbejdsløsheds-, syge- eller barselsorlovsydelser osv. Udgifterne til social sikring vil automatisk blive trukket fra din løn hver måned, så din arbejdsgiver vil bede dig om det i løbet af dine første arbejdsdage. 

Opret en bankkonto

Kuldiga bro Kuldiga bro

Hvis du ikke ønsker at undgå høje vekselgebyrer, anbefaler vi dig, at åbne en bankkonto i Letland, så snart du ankommer dertil. Der er mange banker at vælge imellem, som alle tilbyder forskellige tjenester. De største er Swedbank, Rietumu, Citadele og Luminor.  For at åbne en bankkonto kan du enten bestille en tid (anbefales til alle der ikke taler lettisk, for at få en engelsktalende ekspedient) eller gå direkte til den bank, du vælger. Den dokumentation, du skal medbringe for at åbne en konto, varierer fra bank til bank, så det er bedre at spørge på forhånd for at sikre, at du har alle de nødvendige dokumenter med til samtalen. Selvom ikke alle banker kræver alle de dokumenter der er angivet nedenfor, her finder du de mest typiske dokumenter, som de fleste banker kræver:

 • Pas
 • Bopælsattest/Opholdskort/Opholdstilladelse
 • Bevis på adresse
 • Arbejdsaftale/Kontrakt

Når alle dine dokumenter er godkendt, og din bankkonto aktiveret, skal du også besøge filialen for at hente dit betalingskort, når det er klar, hvis banken ikke sender det pr. brev. 

Sygeforsikring

I Letland er det offentlige sundhedssystem underlagt Det Lettiske Nationale Sundhedsvæsen og er også tilgængeligt for udlændinge, der arbejder og bor i Letland. Kvaliteten af behandlingen er dog ikke af samme standard som i mange andre europæiske lande. Selv om det er blevet bedre i de seneste år, har Letland et af de lavest rangerende sundhedssystemer i Europa, hvilket primært skyldes lange ventetider på medicinsk behandling, manglende faciliteter på landet og mangel på medicinsk personale.  Derfor vælger mange udlændinge private sundhedsforsikringer og privathospitaler i Riga. Når det kommer til et valg af en sundhedsforsikring, er der ret mange muligheder. Du kan endda ansøge om en international sundhedsforsikring, inden du forlader dit land som dækker dig, uanset hvor du bor i verden. 

Skat/løn

Gennemsnitslønnen i Letland varierer efter branche. For eksempel, en sekretær tjener ca. €871 om måneden, mens en grafisk designer tjener ca. €1200 om måneden. Lønningerne i Letland er ikke så høje som i andre europæiske lande, men på den anden side er leveomkostningerne også meget mere overkommelige, som resulterer i en meget fin balance!  Letland har tidligere haft en fast indkomstskat, men har nu indført et progressivt personlig indkomstskat system (PIT). Den progressive sats er baseret på niveauet af din årlige indkomst og er som følger:

 • Årsindkomst op til €20,004 beskattes med 20%
 • Årsindkomst i intervallet €20,004 til €62,800 beskattes med 23%
 • Årsindkomst over €62,800 beskattes med 31%

Ud over din indkomstskat skal du også betale socialsikringsbidrag, som i øjeblikket er på 11%.

Største grunde til at flytte til Letland

Hvis du overvejer at flytte til Letland, kan du forvente en uforglemmelig oplevelse i en af Europas hurtigst voksende økonomier og uopdagede skønheder. Selv om Letland er et relativt lille land (næsten 2 millioner indbyggere), har det en fin standard og livskvalitet med masser af spændende jobmuligheder og en meget stabil og lovende økonomi. Her vil du altid have et stykke natur helt for dig selv, uanset om du skal ud at cykle eller bare nyde en tur på stranden.  Du bliver helt sikkert overrasket over antallet af expats, der er forbløffet over det smukke land og har besluttet at give det en chance. Overvejer du allerede nu at finde ud af, hvad der gør denne ydmyge nation til en magnet for udlændinge fra forskellige dele af verden, er du velkommen til at kigge på nogle af de jobmuligheder i Letland, som vi tilbyder her hos Workwide.dk!  

Find din lejlighed i Letland

Annonce