Bo og arbejde i Athen

Bo og arbejde i Athen, er det et godt valg for expats? Hos Workwide takker vi ja! Her kan du nyde middelhavsklimaet med milde vintre og tørre, varme somre – med et gennemsnit på 250 solskinsdage om året. Men for at nyde livet i Athen skal du selvfølgelig også have en indtægtskilde. Athen byder på mange jobmuligheder for dansktalende– store multinationale virksomheder har oprettet deres flersprogede centre i Grækenland, hvor du kan starte (eller fortsætte) din internationale karriere.

Gade i Athen

Bo i Athen

Grundlæggende information om Athen 

Athen er ikke kun Grækenlands hovedstad, men også landets største by med 1.3 millioner indbyggere. Athen er en af verdens ældste byer og har en rig historie samt en række mindesmærker, der beviser det. Det antages faktisk, at de første bosættelser i denne by fandt sted flere årtusinder f.Kr.!

Vidste du, at...

 • Athen har flere teatre end nogen anden by i verden.
 • Athen er fødestedet for de olympiske lege. 
 • Det er også fødestedet for demokratiet, dvs. et folkestyre, som blev "opfundet" allerede 600-400 f.Kr. 
 • Uanset hvor i byen du befinder dig, kan du se Athens berømte Akropolis.
 • I Athen er klimaet generelt set solrigt og varmt. 
 • Nogle typiske ingredienser, som findes i de traditionelle græske retter, er lam og svinekød, oliven, ost og yoghurt. 

Boliger i Athen

Flytning til en ny by kan føles en smule overvældende for de fleste mennesker, men det behøver ikke at være så  udfordrende oplevelse. Vi er her for at hjælpe dig med en af de vigtigste dele af processen - at finde en bolig i Athen.

Først og fremmest, hvad er dine vigtigste prioriteter? Huslejen, beliggenheden og gode offentlige transportmuligheder står normalt øverst på listen. Men det er også rart at bo i nærheden af sports- og fitnessfaciliteter, natklubber, natur, restauranter, cafeer og andre steder hvor du kan nyde dine hobbyer og interesser. 

I hvilken bydel i Athen skal jeg bo?

Athen er en stor by, og det, der gør den endnu mere attraktiv, er, at grænserne mellem de forskellige byområder ikke er så tydelige.

Turismen har stor betydning for denne by - så meget som 6.3 millioner turister besøger Athen hvert år. Ud over Athen er Syntagma, Monastiraki, Psyrri og Acropoli andre velbesøgte områder. 

Men hvis du vil opleve det ægte Athen og se det gennem de lokales øjne, så skal du udforske steder, der ligger uden for turistområderne. For eksempel Patissia, Kypseli, Pagrati, Koukaki, Galatsi eller Exarcheia. Det er stadig lokale områder med masser af gode muligheder for at benytte offentlig transport. 

Bo i centrum af Athen 

Hvis du leder efter en bolig i centrum af Athen, så kunne Syntagma være den perfekte bydel for dig! De nærliggende omgivelser består af et stort torv med hoteller, parlamentsbygningen, lufthavnskontorer, banker, caféer og let tilgængelig offentlig transport.

Et af de mest centrale områder i Athen er Monastiraki. Her vil du opleve en flerkulturel stemning og en blanding af villaer fra det 19. århundrede, traditionelle caféer, moderne barer og et antikmarked. Nogle berømte Monastirakis seværdigheder er Hadrians Bibliotek, den antikke Agora og Attalos' Stoa.

Monastiraki, Athen

Bo i et familievenligt område i Athen 

Chalandri er en bydel, der ligger kun ca. 10 km fra byens centrum. Hvis du foretrækker at bo behageligt (da her findes alt, hvad man kunne have brug for - banker, butikker, biblioteker, skoler, osv.), er Chalandri måske det rigtige sted at slå sig ned i. Og det er også et af de mest populære distrikter med over 70.000 indbyggere!

Prisvenlige områder i Athen

Hvis du vil spare penge på huslejen, er det bedst at søge efter en bolig uden for byens centrum. Aigáleo er et område, der ligger kun 15 minutter fra Athen (hvis du kører med offentlig transport). Dette er et billigt og praktisk alternativ for alle, der gerne vil spare lidt penge, men stadig bo i nærheden af hovedstaden

Peristeri er et andet billigt byområde der ligger kun 20 minutter fra byens centrum. Dette område er ikke kun et af de billigere, men også hyggeligt og familievenligt takket være sine mange parker.

Eksklusive boligområder i Athen 

Hvis du er på udkig efter et luksuriøst boligområde i Athen, er Kolonaki måske det perfekte sted for dig. Det er hovedstadens rigeste bydel, hvor du finder eksklusive græske designbutikker, dyre indkøbscentre og de fineste restauranter med både internationale retter og moderne versioner af traditionelle græske retter.

Kifissia er et andet eksklusivt sted, der ligger 30 minutter uden for Athens centrum. Ud over butikker med eksklusive designermærker og moderne restauranter med fokus på lokale og økologiske fødevarer er der også en park kaldet Kifisiás-park med smukke skulpturer og småsøer.

Hyggelige bydele

Planka er et område, som man hurtigt vil blive forelsket i. Dette charmerende kvarter vil give dig en hyggelig, småbystemning, takket være de brostensbelagte gader, små lokale butikker og caféer.

En anden bydel i Athen, der har sin egen unikke charme er Exarcheia. Dette område har en afslappet, kunstnerisk og alternativ atmosfære, der er skabt af den yngre generation, da det er kendt som Athens studenterkvarter. Her kan du slappe af i masser af barer og natklubber, der byder på livemusik i form af blues, jazz og punk.

Find en lejlighed i Athen

At finde en lejlighed, der passer til dine behov, er en af de første og vigtigste ting at gøre, når du flytter til Athen. Desværre er denne proces ikke så nem, da Airbnb overtager alle de "tomme lejligheder" uden besvær.

En anden udfordring er, at Grækenland ikke tilbyder en boligkø, som nogle andre europæiske lande gør. I stedet skal du have de rette kontakter eller en høj indkomst for at sikre dig en god lejlighed.

Der findes forskellige websteder, som du kan bruge til at finde en bolig, uanset om du vil købe eller leje dit nye hjem. Lad os gennemgå de to muligheder, så du kan finde det, der passer bedst til dig!

 1. Se på vores lejlighedsside! Her kan du finde sikre og kontrollerede lejligheder og få overblik over priser og udbud i Athen.
 2. Tag et kig på websteder som Spitogatos og The Blueground for at finde lejligheder til leje eller til salg. 
 3. Meld dig ind i Facebook-grupper som "Expats in Athens" eller "Expats in Greece" for at finde boliger eller skabe kontakt med troværdige udlejere.

Leje- og boligpriser i Athen

Sammenlignet med de centraleuropæiske hovedstæder er boligpriserne i Athen lavere, og det gælder både for at købe en lejlighed og for at leje en. Det vil være 60-80% billigere at købe en bolig i Athen end i København, og den månedlige husleje er også 50-65% billigere.

Man skal dog huske på, at forbrugsudgifterne ikke er inkluderet i huslejen. I Athen er der en ekstra udgift på ca. 3 euro pr. kvadratmeter til el, varme, aircondition, vand og affaldsbortskaffelse.

At leje en lejlighed i Athen

At leje en 1 værelses lejlighed i Athens centrum koster omkring 530 euro om måneden, hvilket er betydeligt billigere end en tilsvarende lejlighed i København (ca. 1450 euro om måneden). 

Hvis du leder efter en bolig uden for de mere centrale områder i Athen, vil en 1 værelses lejlighed koste omkring 460 euro om måneden.

En treværelseslejlighed i Athen koster ca. 930 om måneden (i de centrale dele af byen) og 840 euro i områderne uden for byens centrum.

Baklava

Hvad kan lave man i Athen?

Tips og tricks til din fritid

Athen er en levende by med meget at byde på - fra et stort udvalg af restauranter og shopping til talrige museer. Samtidig er der masser af kultur og kunst at opleve og mange historiske seværdigheder at besøge. Her er et par tips og tricks til din fritid i Athen. 

Kunst og kultur

Akropolis-museet, det arkæologiske museum og Benakis-museet er de tre berømte museer i Athen, som er et besøg værd!

Men du behøver ikke at betale billet til et rigtigt museum for at se kunst - der er masser af moderne gadekunst rundt omkring i byen, på offentlige vægge og skjulte hjørner, især i Monastiraki- og Gazi-områderne. Der er over 2000 kunstværker rundt omkring i Athens gader.

Parker og grønne områder

En oplevelse, du ikke bør gå glip af, er Lykabettos, Athens højeste bakke, der giver en fantastisk udsigt over hele byen. Det kan nås til fods eller med svævebane.

En anden måde at opleve den smukke natur i Athen på er at besøge den 15,5 kvadratkilometer store nationalpark Ethnikós Kípos. Her kan du fordybe dig i en labyrint af planter, blomster, gamle ruiner, mosaikker, stier, småsøer og broer.

Byens seværdigheder

Akropolis er et must at besøge når man er i Athen! Denne største seværdighed i Athen ligger på en flad klippe på 150 meter og består af flere marmorbygninger, hvoraf den mest berømte bygning er Parthenon-tempelruinen.

Hvis du ønsker at besøge nogle andre berømte græske attraktioner, er der mange kulturelle og historiske skønheder i Athen. Zeustemplet er et tempel fra 500 f.Kr. dedikeret til Zeus Olympos - gudernes konge i den græske mytologi, og gud over himmel og torden

En anden attraktion er Panathinaikos Stadion, en sportsarena, der oprindeligt kunne rumme 80.000 tilskuere, da den blev bygget i 500 f.Kr., og som i århundreder er blevet brugt som arena for forskellige sports-, musik- og teaterbegivenheder.

Benaki Museum

Mad og drikke

Græsk mad er kendt for sine kvalitetsråvarer, og Athens madkultur er ofte forbundet med grillet blæksprutte, lam, svinekød eller kylling, oste, oliven, soltørrede tomater og selvfølgelig souvlaki, moussaka og tzatziki.

Hvis du er på udkig efter et mere afslappet spisested, men stadig ønsker at nyde lækker græsk mad, er Falafellas og Souvlaki Gyristroula to fremragende valgmuligheder i Athen. Og hvis du vil nyde en fantastisk udsigt over byen, så skal du tage hen til 360 og A for Athens som begge har fantastiske tagterrasser.

Og hvis du er på udkig efter noget nyt og inspirerende, så skal du besøge Athens Street Food Festival, som finder sted i tre weekender i maj hvert år. 

Når det kommer til drikkevarer, finder du Athens største udvalg af øl i Psiri på Beertime. Og hvis du foretrækker vin i stedet, kan du besøge Wine Station.

Når det gælder dagligvareindkøb, er der nogle velkendte muligheder - du finder f.eks. Lidl-butikker alle steder i byen. Sklavenitis og Carrefour er to andre store dagligvarekæder. Men hvis du vil opleve den græske stemning, bør du besøge det centrale kommunale Athen-marked (lokalt kendt som Varvakeios Agora), det største fødevaremarked i Athen.

Find venner i Athen

Noget, der står øverst på manges liste, når de flytter til udlandet, er, hvordan de skal møde nye mennesker og få nye venner. Det kan måske være lidt tricky i starten, men der er faktisk mange måder at møde nye mennesker på:

 • Lær dine kolleger eller andre elever på skolen at kende
 • Få en lille snak med dine naboer
 • Besøg de lokale butikker og caféer regelmæssigt
 • Deltag i grupper for at møde andre expats, f.eks. på meetup.com eller internations.org
 • Arbejd som frivillig. Find frivillige job i Athen her
 • Træn i et lokalt fitnesscenter eller tag på et yogakursus

Lær græsk

Selv om det nationale sprog i Athen er græsk, taler de fleste mennesker ret godt engelsk. Socialisering med de lokale kan være en effektiv måde at slå to fluer med ét smæk - du kan lære det græske sprog og møde nye mennesker.

Et par nyttige græske ord og sætninger: 

Engelsk

Græsk

Udtale

Hej

Γειά σου!

jia sou

Godmorgen

Καλημέρα

kalimera

Godaften

Καλό βράδυ

kalo vradi

Farvel

Αντίο

Adio

Hvordan går det?

Τι κάνεις;

ti kanis

Jeg har det fint, tak, hvad med dig?

Είμαι καλά, εσύ;

imae kala, esi

Godt, tak

Καλά, ευχαριστώ

kala, efharisto

 

Leveomkostninger

Det er generelt set billigere at bo og arbejde i Athen end i andre europæiske byer. De almindelige forbrugerpriser er ca. 18% lavere end i København, og det samme gælder huslejerne, som er mellem 50-65% lavere .

Mange andre ting er også billigere i Athen. F.eks. offentlig transport, tøj, sko, mad,  biografbiletter, restauranter og træning i et fitnesscenter. Der er dog nogle ting, der er dyrere i Athen - benzin, husvedligeholdelse og udgifter til dagpleje.

Den gennemsnitlige nettoløn er dog lavere i Athen end i København.

 • Den gennemsnitlige nettoløn i Athen: 920 euro
 • Den gennemsnitlige nettoløn i København: 3200 euro

Metro

Offentlig transport

Der er flere måder at rejse rundt i Athen på. Så hvis du ikke har et kørekort eller en bil, kan du rejse rundt med følgende offentlige transportmuligheder: 

 • Metro - "Metro"
 • Sporvogn - "Proastiakos"
 • Busser - "Trolleys"

Den offentlige transport i Athen er overkommelig, pålidelig og vigtigst af alt - den kører i størstedelen af byen og dens forstæder. Du kan benytte alle de forskellige offentlige transportmuligheder med den samme billet (den eneste undtagelse er transport til og fra lufthavnen).

Billetter og rejsekort til offentlig transport kan købes i billetkiosker og automater ved alle metro- og sporvognsstationer. En standardbillet til en enkelt rejse koster 1,20 euro, men studerende, pensionister og børn mellem 7-18 år betaler kun 0,50 euro. Børn på op til 6 år kører gratis.

Der findes forskellige typer billetter - fra enkeltbilletter, der gælder i 90 minutter, til årskort, der giver dig ubegrænset rejsefrihed hele året rundt. Her kan du læse mere om de forskellige billetter.

Metro

Metroen er den hurtigste og mest bekvemme måde at rejse i Athen på. Den kører dagligt fra kl. 05.00 til midnat, og om fredagen kører linje 2 og 3 indtil kl. 02.00 om natten. I myldretiden kører togene hvert 5-6 minut.

Selv om alle metroskiltene er på græsk, er det relativt nemt at lære metrosystemet at kende, da der kun er tre linjer. Syntagma-stationen i Athens centrum er hovedstation for metroens tre forskellige linjer:

 • Linje 1 (grøn) kører fra nord via centrum til syd via Kifissia - Omonia - Monastiraki - Piræus.
 • Linje 2 (rød) kører fra nordvest via centrum til sydøst via Agios Antonios - Omonia - Syntagma - Agios Dimitrios.
 • Linje 3 (blå) kører fra Egaleo via centrum til Athens lufthavn i den nordøstlige del af byen.

Den officielle hjemmeside for Athens metro er www.ametro.gr.

Sporvogn

Sporvognssystemet i Athen blev etableret, da byen var vært for de olympiske sommerlege i august 2004, og det er derfor ret nyt og nemt at køre med. Der er en direkte forbindelse mellem Piræus havn og Athens internationale lufthavn. Sporvognen kører hver dag mellem kl. 04.30 og 23.00.

Busser

Busforbindelserne i Athen er både omfattende og effektive. De fleste busser kører dagligt mellem kl. 05.00 og midnat, men det er altid bedst at tjekke køreplanen for din specifikke rute. Vi anbefaler appen "OASA Telematics" hvor du kan finde alle info om dine ruter.

At Arbejde i Athen

Den græske økonomi er en af de mindst udviklede i Europa, og der er en høj arbejdsløshed. Den største udfordring er, at der lige nu er det største fokus på udvikling af mellemstore byer, hvilket påvirker og begrænser Athens vækst.

På trods af dette er Grækenland og Athen fine alternativer for mange expats, da den græske regering målretter sig mod udlændinge inden for tre forskellige brancher; start-ups, turisme samt kundeservice og servicesektoren.

Hvis du finder et job her, kan du forvente en normal 5-dages arbejdsuge/40 arbejdstimer. Arbejdstiderne kan dog variere, men ikke så meget når det kommer til de klassiske 8-16 jobs. Antallet af helligdage kan også variere afhængigt af virksomheden og branchen, men der er 12 nationale helligdage.

De mest populære stillinger for udlændinge i Athen er:

 • Servicepersonale på hoteller, restauranter og i turistsektoren
 • Rejseledere
 • Guider
 • Kundeservicemedarbejdere
 • Telemarketingmedarbejdere
 • Teknisk support
 • Webudviklere
 • App-udviklere
 • Systemudviklere
 • Databaseudviklere
 • Ingeniører inden for IT/data

Bopælsregistrering i Athen og andre administrative procedurer

Grækenland er en del af EU, hvilket gør det nemt at flytte hertil, især hvis man kommer fra et andet EU-land som Danmark. Som EU-borger behøver du hverken visum eller arbejdstilladelse, men der er dog tre ting du skal ordne, hvis du vil arbejde i Athen i en længere periode:

1. Ansøg om et registreringsbevis eller id-kort og en biometrisk opholdstilladelse, hvis dit ophold er længere end tre måneder. Det kan du gøre ved at besøge den nærmeste politistation, der har en indvandrings-/udlandsafdeling. Husk at medbringe en kopi af dit pas, fire pasfotos, bevis for din græske adresse og bevis for din sygesikring. Der skal du udfylde et ansøgningsformular, afgive dine fingeraftryk, og du kan også forvente en kort samtale om formålet med dit ophold i Grækenland.

2. Ansøgning om AFM-nummeret (dette nicifrede nummer er faktisk det personlige skatteidentifikationsnummer), som er nødvendigt for at arbejde i Grækenland, betale skat, åbne en bankkonto og til andre officielle procedurer. Ansøgningen foretages på et lokalt skattekontor.

3. Ansøg om AMKA, et 11-cifret græsk socialsikringsnummer, som giver dig adgang til syge- og arbejdsløshedsunderstøttelse. Hvis din arbejdsgiver ikke hjælper dig med registreringen, kan du ansøge om socialsikringsnummeret på et KEP-kontor eller et socialsikringsinstitut med dit registreringsbevis og pas.

Du kan læse mere om registrering og administration her.

Odeon, Athen

Vores 5 største grunde til at flytte til Athen

Kort sagt, Athen er...

 • En billig by at arbejde og bo i.
 • Solrigt og varmt det meste af året.
 • Rig på seværdigheder, monumenter og historie.
 • Fuld af smagsoplevelser.
 • Let at flytte til som EU-borger.

Er du interesseret i at bo og arbejde i Athen? Du kan tage et kig på alle vores ledige jobs her.

Publiceringsdato 18.04.2023
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce