Sådan kommer du videre efter et jobafslag

Har du søgt drømmejobbet i din favoritby og ventet med spænding på et svar – måske endda været til jobsamtale – for derefter at få et afslag, ved du kun alt for godt, at et afslag kan være svært at sluge. Du gjorde dig stor umage med ansøgningen, polerede dit cv i dagevis, og har i det hele taget fulgt alle de gode råd, der findes om effektiv jobsøgning. Så hvad gør du nu for at vende skuffelsen til noget konstruktivt? Læs med her for en række tips til, hvordan du kommer videre i din jobsøgning.

Tillad dig selv at være skuffet

Først og fremmest skal det slås fast, at det er helt naturligt at være både skuffet og frustreret. Hvis du har følelsen af, at din profil og erfaring faktisk var helt perfekt til lige netop dette job, kan det være svært at forstå, hvorfor det alligevel endte med et afslag. Giv dig selv lov til at være skuffet og ærgerlig over, at du ikke landede drømmejobbet, men lad ikke skuffelsen og ærgrelsen tage overhånd og gøre dig opgivende. Tværtimod kan et afslag nemlig være en god anledning til reflektion. Ethvert afslag giver dig muligheden for at reflektere over, hvad du gjorde rigtigt og forkert, og altså dermed forbedre din jobsøgning. Samtidig er hver eneste ansøgning du skriver, og hver jobsamtale du kaldes ind til, den bedste træning i at blive en effektiv jobsøger. Afslag er uundgåelige – der findes ganske enkelt ikke nogen, der aldrig får afslag i en jobsøgningsprocess, og det handler derfor om at kunne vende afslaget til noget positivt og konstruktivt, så du inden længe kan lande et job, der er endnu bedre end det, du fik afslag fra!

Byg en relation til din drømmevirksomhed

Hvis du har fået afslag på en stilling hos din drømmevirksomhed eller -organisation, er det klart, at afslaget svider særligt. Men brug muligheden til at bygge videre på din relation til virksomheden. Der kan være uendeligt mange grunde til, at man får afslag på en jobansøgning, og det er langt fra sikkert, at manglende kvalifikationer lå til grund for afslaget. Små detaljer kan ofte gøre udslaget, men der er ingen grund til at gå ud fra, at virksomheden ikke er interesseret i dine kvalifikationer og erfaring, bare fordi du ikke blev tilbudt netop denne stilling. Sørg derfor for at følge op med den person, der leverede afslaget, og spørg ind til, hvordan virksomheden normalt rekrutterer nye medarbejdere. Måske har de en cv-bank for potentielle kandidater til fremtidige stillinger. Gør det klart for den person du taler med, at lige netop denne virksomhed er din store drøm, og at du er meget interesseret i at høre om fremtidige, åbne stillinger. Hører du ikke noget inden for det næste par måneder, så følg op, og sørg for, at de ikke når at glemme dig.

Bed om feedback

Feedback efter jobafslagDe fleste virksomheder giver ikke feedback på jobansøgninger, da de ofte modtager flere hundrede ansøgninger til en enkelt stilling. Men har du været til jobsamtale, har du en helt anden indgangsvinkel til at bede om feedback på din ansøgning og samtale og bede virksomheden om at uddybe deres afslag. Det er ikke sikkert, at de kan give dig konkret, konstruktiv feedback, men som regel kan de sige noget generelt om, hvorfor de valgte den person, de har ansat til stillingen. Dette vil eventuelt give dig en idé om, hvad du selv kan forbedre. Måske havde den nyansatte særlige tekniske færdigheder eller erfaring med digitale løsninger, som du på et hurtigt kursus kan opdatere dig selv på. Eller måske var afslaget ganske enkelt et spørgsmål om, at virksomheden fandt en kandidat med mere erfaring. Dette er naturligvis et frustrerende afslag, men også et, der bør give dig blod på tanden: Fortsæt ud af den bane, du allerede er startet på, og drømmejobbet vil med sikkerhed blive dit til sidst. Har du været til samtale, bør du desuden være stolt over at være kommet så langt! Som regel udvælger en virksomhed kun en håndfuld kandidater at interviewe ud af en bunken af ansøgninger, der ofte kan løbe op i flere hundrede. Samtidig har du efter en samtale allerede skabt et forhold til dem, der ansætter hos virksomheden. De har fået sat ansigt på dig, og du har fået en chance for at uddybe dine kvalifikationer og erfaring. Sørg derfor for at følge op med disse personer i fremtiden. Bare fordi du ikke fik dette job, er det ikke ensbetydende med, at de ikke vil tilbyde dig et andet i fremtiden.

Få feedback udefra

Lykkes det dig ikke at få feedback fra selve virksomheden, kan det være en rigtigt god ide at få andre til at gennemlæse din ansøgning og dit cv og give dig feedback på, hvordan du kan optimere begge dele og gøre dem endnu bedre i fremtiden. Nogle gange kan man stirre sig blind på sine egne skriverier, og det kan være svært at tage de objektive briller på, når man arbejder med sin egen jobansøgning. Tag derfor fat i en objektiv person, der kan kaste et par friske øjne på din ansøgning. Det kan eventuelt være en ven eller et familiemedlem, hvis meninger du respekterer, og som du mener har god føling med, hvad en arbejdsplads leder efter. Det er ligegyldigt, om personen har kendskab til lige præcis det felt, du søger job inden for – det handler nærmere om at få en udefrakommende persons blik på, hvor godt du formår at profilere og sælge dig selv. Måske har du været for beskeden i din ansøgning, eller måske er dit cv for uoverskueligt opsat, uden at det er gået op for dig.

Få feedback fra professionelle

Endelig kan det være en rigtigt god idé at få feedback og gode råd fra professionelle, der kender dit felt, og kan rådgive dig i din videre jobsøgning. Er du ikke allerede medlem af en a-kasse, kan dette i høj grad anbefales. Når du tilmelder dig en a-kasse, der dækker dit professionelle felt, får du adgang til et kæmpe videnskartotek. Dette inkluderer workshops, kurser, efteruddannelse og desuden sparring med specialiserede jobkonsulenter, som er en uundværlig ressource, da de har en indgående kendskab til lige netop dit felt og din industri. En jobkonsulent hos din a-kasse kan først og fremmest give dig sparring på dit cv og din ansøgning og hjælpe dig til at optimere disse, så du har bedre chancer med din næste jobsøgning. Herudover kan de hjælpe dig med at reflektere over dine jobønsker og lægge en realistisk plan for, hvordan du kan opbygge den karriere, du drømmer om. Måske havde du aldrig selv overvejet en virksomhedspraktik, efteruddannelse eller et job med løntilskud, men jobkonsulenten kan hjælpe dig med at se nye muligheder efter et afslag på din jobansøgning.

Bevar et åbent sind

Har du søgt job hos lige netop din drømmevirksomhed eller i den by, som du altid har drømt om at flytte til og bo i, er det selvfølgelig en stor skuffelse at modtage et afslag. Men se afslaget som en mulighed for at udvide din horisont og din jobsøgning. Måske havde du drømt om at skulle arbejde i Rom, men når du først udvider din søgning viser det sig måske, at en lang række mindre byer i Italien faktisk kan byde på mange interessante små virksomheder, hvor medarbejderne har større medindflydelse. På den måde kan et afslag faktisk være med til at åbne dine øjne for nye muligheder, som du måske ellers ville have overset. De mindre åbenlyse valg kan skabe dig en interessant karriere, sammensat af mindre traditionelle ansættelser, hvilket i sidste ende kan give dig lige præcis så interessant en profil, at virksomhederne bliver særligt nysgerrige på din baggrund og erfaring i fremtidige ansættelsessituationer. Dette vil give dig en fordel, idet du skiller dig ud fra mængden af ansøgere, og har andre ting at byde ind med.

Tag let på afslag

Positive efter jobafslag Som tidligere nævnt hænger jobsøgning uundgåeligt sammen med afslag, og selv om hvert enkelt kan være hårdt at komme sig over, bør du ruste dig selv til det. Det bliver med al sandsynlighed hverken dit første eller sidste afslag på en ansøgning – det er ganske enkelt vilkårene for jobsøgning, og det er derfor vigtigt ikke at tage hvert enkelt afslag alt for tungt. Husk på, at virksomheden kan have gennemset hundredevis af ansøgninger, og at et afslag derfor ikke nødvendigvis er et tegn på, at du ikke var kvalificeret til stillingen. Prøv i stedet at se på afslaget som en mulighed for at forbedre din jobansøgning og eventuelt komme tættere på virksomhedens medarbejdere, så du forbedrer dine chancer i fremtiden. Vær ikke bange for at være opsøgende – fortæl ansatte hos virksomheden, at du drømmer om et job lige netop der, og skab alle de kontakter, du kan. I sidste ende er det ofte igennem kontakter, at mange mennesker lander deres drømmejob, og en jobansøgning – såvel som et afslag – er et godt første skridt på vejen til at skabe sådanne kontakter.

Bevar optimismen!

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at bevare optimismen og ganske enkelt klø på – søg alt det, du finder interessant! Jobsøgning kræver ofte hårdt arbejde, og selv om det kan føles omstændigt og langsommeligt, vil det i sidste ende lønne sig, hvis du stædigt bliver ved. Bevar troen på, at et spændende job i en fascinerende by venter lige rundt om hjørnet, og bevar et åbent sind omkring, hvor du søger jobs. Dit drømmejob kan i virkeligheden vise sig at være et helt andet end det, du havde troet!

Publiceringsdato 05.12.2019
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Hvad ingen fortalte dig, inden du flyttede udlandet
Hvad ingen fortalte dig, inden du flyttede udlandet
Mange expats nikker genkendende til de samme 'havde jeg dog bare vidst...' øjeblikke, når det kommer til livet i udlandet. Så vi har samlet en bunke  råd fra expats fra hele kloden, så du kan få et smugkig ind i, hvad der venter, før du selv pakker kufferten og springer ud i dit internationale eventyr.
8 tips til at bekæmpe hjemve, når du har flyttet til udlandet!
8 tips til at bekæmpe hjemve, når du har flyttet til udlandet!
Hjemve er en følelse af stress eller angst, der opstår ved separation fra mennesker og steder, man kender til. Sådan her kan du mindske hjemve, når du flytter til udlandet!
10 tips til at få venner i udlandet, hvis du er introvert
10 tips til at få venner i udlandet, hvis du er introvert
At flytte til udlandet kan føles ensomt! Hvis du desuden er introvert og har lidt svært ved at være social, kan det nye land virke overvældende. Derfor har vi samlet 10 konkrete tips til at finde venner.
Undgå disse 6 svindelnumre når du søger lejlighed i udlandet!
Undgå disse 6 svindelnumre når du søger lejlighed i udlandet!
Undgå at blive snydt af disse 6 luskede udlejningsfiduser når du leder efter en lejlighed i udlandet!
Bo og arbejde i Madrid
Bo og arbejde i Madrid
Velkommen til det fascinerende Madrid, Spaniens pulserende hjerte! Her kan du læse alt om at bo og arbejde i Madrid. Denne livlige metropol tilbyder en unik blanding af rig kultur, historisk charme og moderne innovation, hvilket gør den til et topvalg for danskere, der ønsker at flytte til Madrid.
Bo og arbejde i Athen
Bo og arbejde i Athen
Bo og arbejde i Athen, er det et godt valg for expats? Hos Workwide takker vi ja! Læs alt, hvad du har brug for at vide om Athen her!
Mød det nye Workwide - En digital oplevelse for din karriere i udlandet
Mød det nye Workwide - En digital oplevelse for din karriere i udlandet
Vi har gode nyheder! Efter mange måneders hårdt arbejde og forberedelse er Workwide nu bedre end nogensinde!
Working in Germany? Yes. Working in Franconia? For sure!
Working in Germany? Yes. Working in Franconia? For sure!
When you think of Germany, you’ll probably first think of the “hip” major cities such as Berlin, Hamburg or Munich. But Germany has so much more...
Hvordan du anskaffer dig en international sundhedsforsikring, når du skal flytte til udlandet
Hvordan du anskaffer dig en international sundhedsforsikring, når du skal flytte til udlandet
Skal du snart flytte til udlandet for at arbejde? Det er et virkelig spændende og livsændrende eventyr, som du er ved at opleve! Selvfølgelig er det...

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce