Sådan forhandler du løn med din fremtidige eller nuværende arbejdsgiver

Penge kan ikke købe lykke, og løn er ikke alt, men den skal afspejle det arbejde, du udfører. Mange ser også en lønforhøjelse som et tegn på, at deres virksomhed værdsætter dem og anerkender den indsats de gør for at hjælpe virksomheden med at udvikle sig og nå nye mål. At bede om at hæve eller forhandle løn med en fremtidig arbejdsgiver kan være nyt for nogle, især hvis du gør det i udlandet og ikke på dit modersmål. Og det er ikke altid sikkert hvordan arbejdsgiverne reagerer på, at du spørger!

kvinde taler om sin løn

Kend dit værd

En af de vigtigste ting, når man går ind til en lønevaluering eller forhandler om sin løn, er at kende sin værdi og hvor meget man er værd. Den barske sandhed er, at du sandsynligvis kan udskiftes, og der kan være andre, der kan gøre dit job bedre end dig, men du har også færdigheder og kompetencer som ingen andre besidder. Og husk, de har ofte brug for dig mere end du har brug for dem. Hvis du allerede er ansat og du vil tale med din chef eller manager om en lønforhøjelse, er det vigtigt at fremhæve de ting du gør for dem, og hvad du har gjort for virksomheden, siden du startede. Det er altid godt at give klare eksempler på tidspunkter, hvor du klarede dig godt og for eksempel hjalp virksomheden med enten at spare penge, øge indtjeningen eller præstere bedre.

Fremhæv dine færdigheder, erfaring og præstationer

Hvis du derimod forhandler løn med en fremtidig arbejdsgiver under et interview, skal du huske at være taktfuld. Den bedste mulighed er at vente på at arbejdsgiveren bringer det op, da det i nogle kulturer kan betragtes som uhøfligt, at du selv nævner det. Når du taler om lønforventninger kan du nævne hvad du lavede i din tidligere rolle, og understrege at du leder efter en løn, der matcher det eller er over det. Hvis du har svært ved at angive et nøjagtigt tal, kan du altid spørge arbejdsgiveren, hvilket løninterval de overvejer for stillingen. På denne måde ved du inden for hvilken skala de tænker, og måske er du i stand til at forhandle lidt. Men du bør bruge lidt tid på at undersøge lønforventninger til den specifikke rolle på forhånd, så du ved hvad markedet vil tilbyde for rollen, og ved om de giver dig et svar, der er inden for protokollen. For at komme godt i gang bør du altid præsentere dig stærk og understrege dine færdigheder, tidligere erfaring og præstationer. Du kan endda nævne noget du vil opnå, hvis du får jobbet.

Forhandl løn med ro og selvtillid

Det er meget vigtigt hvordan du præsenterer dig selv på et møde, når du forhandler din løn. Du ønsker at fremstå kølig og velovervejet og oplyse, hvorfor du synes du fortjener dette beløb på en selvsikker, men ikke klodset måde. Sørg for at du får nævnt alle dine pointer, og selvom du teknisk set beder om en lønforhøjelse, skal du overbevise din chef om at de bliver nødt til at give dig det. Det vigtigste at gøre, når man forhandler om lønforhøjelse eller forhandler om en startløn, er at retfærdiggøre hvorfor du fortjener det. Og grundene til dette kan være, at du har mere erfaring end det der bliver bedt om i jobannoncen, at du - som nævnt tidligere - vil matche din tidligere løn, eller at du kan give klare eksempler på tidligere præstationer, der har hjulpet din tidligere virksomhed med at vokse. Du skal vise nye arbejdsgivere at du er værdifuld for dem, eller give nuværende arbejdsgivere det fulde billede af alt, hvad du har fået til at ske. Det er altid gavnligt at have en historie at fortælle og klare begrundelser for at bakke op om dit ønske. Noget andet at være forberedt på under lønforhandlinger er, at din nuværende eller mulige nye arbejdsgiver kan stille dig spørgsmål eller komme med kommentarer, som du måske vil reagere defensivt på. For eksempel kan de spørge, hvorfor du aldrig modtog en lønforhøjelse i dit tidligere firma. Det er vigtigt at forberede sig på situationer, der kan få dig til at føle dig utilpas eller måske er designet til at afsløre dine svagheder, så du kan forholde dig rolig og ikke miste overblikket. Husk at holde dine følelser ude af processen så meget som muligt. At forblive rolig og selvsikker vil hjælpe dig med at præsentere dig selv professionelt, noget der vil appellere til enhver arbejdsgiver.

kvinder, der undersøger løn

Lav research på forhånd

Som tidligere nævnt kan det være en god idé at undersøge lønforventningerne på forhånd. Og vær forberedt på, at det kan afvige meget fra land til land I dag er der mange steder hvor du kan lave markedsundersøgelser og se, hvad den gennemsnitlige løn er for folk, der arbejder i din branche med lignende uddannelse og erfaring. På denne måde kan du blive opdateret på hvad du kan forvente, og du kan sammenligne om din nuværende løn er under eller over gennemsnittet. Men sørg for at tjekke et par forskellige kilder, så du kan få et klart og opdateret billede af, hvad du kan forvente. Noget andet at huske på er, at du måske også skal undersøge kulturen i det land, du befinder dig i. At tale om penge er måske ikke lige så acceptabelt eller almindeligt i et nyt land, som du måske er vant til fra dit hjemland. Og de forhandlingsteknikker du planlagde at bruge, kan opfattes som lidt selvhævdende og måske respektløse, da det måske ikke er den kulturelle norm at diskutere penge frit, hvis en fremtidig eller nuværende arbejdsgiver ikke bringer det på banen først. Lønforhandlinger i forskellige lande kan variere meget. I Portugal, for eksempel, skal du være forberedt på, at et møde med denne dagsorden er tidskrævende. Men de nøglefaktorer man skal huske på, er at respektere de portugisiske værdier og deres kultur samt at være høflig, men stadig selvsikker. I skal nå frem til en gensidig aftale. Når det kommer til Spanien, kan det være lidt sværere at nå til enighed om lønforhøjelse. Dette skyldes, at i Spanien har de fleste virksomheder ofte en hierarkisk indstilling, og selvom du forhandler med din manager er det de mennesker, der har det højeste niveau af beskæftigelse og mest magt, der vil tage den endelige beslutning. En lønforhøjelse godkendes ofte hvis en arbejdsgiver har været i den samme stilling i lang tid, eller har præsteret på et højt niveau i en bestemt periode.

Nævn muligheder for bonusser og andre fordele

Måske er din virksomhed i øjeblikket ikke i stand til at give dig den lønforhøjelse, du bad om. Dette er naturligvis træls, men der kan være andre måder for dem at vise deres påskønnelse over for dig på. For eksempel kan du spørge om bonusser. Dette kan være kvartalsvise bonusser som du får hver tredje måned, hvis du når nogle mål som du har sat med din chef eller manager. Eller det kan være en årlig bonus, som du modtager for generelt at gøre et fremragende stykke arbejde. Udover løn er der andre aspekter, der skal tages i betragtning når du starter et nyt job, eller hvis du vil forhandle din kontrakt efter et stykke tid. Andre fordele som du kunne forvente, eller som kan forhandles, er for eksempel at din virksomhed kan betale for omkostningerne ved flytning. Dette betyder at de kunne betale for dine rejser og hjælpe dig med at finde en lejlighed, hvis du flytter til udlandet for at acceptere rollen. Et andet eksempel er, at din virksomhed kan betale for kurser og konferencer du vil deltage i for at arbejde, med det formål at du udvikler nye færdigheder og opnår ny viden. Du kan også spørge om muligheden for privat sygeforsikring, en pensionsordning, et fitnessmedlemskab eller andre ting, når det kommer til træning, fleksibilitet, arbejdstid og evnen til at arbejde hjemmefra. Mange vil også vide, om der er muligheder for at blive forfremmet i fremtiden. Tænk på din kontrakt som en pakkeaftale og fokuser ikke al din energi på løn.

Hvis du får et "nej"

Når det kommer til forhandling af løn, har mange mennesker tendens til at blive lidt nervøse. Men det er vigtigt at huske, at det værste der kan ske er at du får et "nej". Hvis det sker, tror du måske at din virksomhed ikke rigtig sætter pris på dig, men der kan være mange grunde til at en lønforhøjelse ikke er en mulighed i øjeblikket. For eksempel har virksomheden måske ikke nok budget til lønstigninger lige nu. I så fald kan de sandsynligvis give dig et løfte om, at de vil tænke på dig når situationen ser bedre ud, og måske kan de tilbyde dig noget andet til gengæld. Husk, hvad der ikke kan forhandles i dag, kan være omsætteligt i morgen.

you got this

Enhver situation er en mulighed for at lære

Hvis du aldrig har bedt eller forhandlet om en lønforhøjelse før, kan det være en nervepirrende oplevelse, og det kan være svært at stå fast. Som et resultat er det beløb du ender med muligvis ikke det, du oprindeligt ønskede. Du skal dog ikke tage dette som et nederlag, men i stedet lære af dine “fejl”, så du er mere forberedt til næste gang du er i samme situation. Og husk, at der er så meget mere i et job end bare løn. Det er klart at penge er vigtige, og det hjælper med at betale regningerne, men du skal også være tilfreds med dine arbejdsopgaver og føle at du udvikler dig både personligt og professionelt, og at du har det godt med dine kolleger og ledere.

Publiceringsdato 09.02.2021
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce