10 ting der forandrer dig for altid, når du flytter til udlandet

Når du har taget beslutningen om at flytte til udlandet, står du for at skulle tage det første skridt mod en oplevelse, der sandsynligvis bliver et af dit livs største, og som uden tvivl vil forandre dig og ændre dit syn på verden! Inden din afrejse kan det måske være svært at forestille sig, at bare det at bo og arbejde i udlandet skulle have nogen fundamental indflydelse på, hvem du er, og hvordan du oplever verden omkring dig. Et udlandsophold kan udvikle og forandre dig på rigtig mange forskellige måder – her har vi samlet de ti mest almindelige.  

1. En oplevelse for livet

Først og fremmest er der ingen tvivl om, at dit forestående udlandsophold bliver en oplevelse, som du kommer til at bære med dig resten af livet! Uanset om du flytter til Italien, Israel eller Indien, vil du blive mødt med nye oplevelser og udfordringer, som du med sikkerhed vil se tilbage på med glæde senere i livet. Selv hvis dette viser sig kun at være det første i en serie af udlandsophold for dig, er det første udlandsophold ofte noget helt særligt, og det kan vise sig at være en oplevelse, som du værdsætter i særligt høj grad. Alle oplevelser udvikler og forandrer os, men fordi et udlandsophold i speciel grad udfordrer os og bringer os ud af vores komfortzone, så er dette en så gennemført enestående oplevelse.

2. Nye udfordringer

New opportunities Alle former for rejseoplevelser er naturligvis store oplevelser, men der er noget helt specielt ved selve det at flytte til et nyt land for at bo og arbejde, som gør dette til en mere skelsættende oplevelse end fx en ferierejse. Det helt særlige ved at flytte til et nyt land er netop, at du i høj grad bliver udfordret og tvunget ud i nye og uvante situationer, som kræver, at du er åbentsindet, omstillingsparat og villig til at prøve nye ting. I dit nye hjemland vil kulturen være en ganske anden end den, du er vant til, og kun med fleksibilitet og et åbent sind vil du falde til. Det er netop denne type af oplevelser, som i sidste ende vil gøre dig til et mere selvstændigt menneske, som ikke er bange for nye og anderledes situationer eller uvante udfordringer.

3. Fantastiske rejseoplevelser

Når du har bosat dig i en ny by, har du selvfølgelig først og fremmest travlt med at lære byen, dens indbyggere og kultur at kende. Men efterhånden som du falder til i dit nye hjem, vil du helt sikkert begynde at længes efter at lære mere af dit nye værtsland at kende. I alle lande finder man store kulturforskelle mellem byerne og landdistrikterne, og mange expats bruger derfor weekender og feriedage på at rejse ud af byen, hvor de arbejder, for at opleve mere ukendte sider af deres værtsland. Du vil derfor uden tvivl ende med helt unikke rejseoplevelser til små landområder og forstæder, som du ellers aldrig ville have besøgt. Og jo bedre du lærer kulturen og sproget i dit værtsland at kende, jo nemmere bliver det at rejse rundt og opleve mere og mere af landet.

4. Perspektiv på Danmark

En af de helt store fordele ved at bo og arbejde i udlandet er, at du vender hjem med et nyt perspektiv på Danmark, og på alle de skikke og kulturelle normer, som du er vant til at tage for givet. Det er nemt at blive så vant til sin egen levemåde og kultur, at man aldrig stiller spørgmålstegn ved, hvorfor tingene egentlig forholder sig, som de gør, og hvorvidt nogle ting måske kunne gøres anderledes eller bedre. Med et udlandsophold kommer du helt ind på livet af en ny kultur med et anderledes sæt af skikke og normer, end du kender hjemmefra. Nogle ting vil sikkert føles mærkelige og upraktiske, mens andre normer vil sætte den danske kultur i perspektiv og få dig til at reflektere over både gode og dårlige sider af Danmark.

5. Sprogkundskaber

Når du bor og arbejder i et fremmed land, får du næsten uundgåeligt tilegnet dig lidt af det lokale sprog, eller opgraderet dine engelskkundskaber. Arbejder du for en stor international virksomhed eller organisation, er dit arbejdssprog måske engelsk, og mange af dine kolleger og venner er sikkert andre expats, som du taler engelsk med. Dette vil uden tvivl styrke dine kundskaber i engelsk og gøre dig langt mere flydende i og fortrolig med det engelske sprog, hvilket uden tvivl vil være en fordel i dit videre liv og karriere. Og selv hvis du ikke har brug for at kende det lokale sprog på din arbejdsplads, får du næsten uundgåeligt tilegnet dig lidt hverdagsfraser. Arbejder du i det lokale sprog og ikke engelsk, får du trænet dine sprogkundskaber på en måde, som er umulig at gøre derhjemmefra eller fra en skolebænk.

6. Et globalt CV

At bo og arbejde i udlandet, forandrer dig på mange forskellige måder rent personligt – du får mulighed for at udvikle dig, udvide din vennekreds og ikke mindst for at udvide dit eget perspektiv på verden og dit hjemland. Men mindst lige så vigtige er de muligheder, som et udlandsophold skaber for din videre karriere. Et udlandsophold og en ansættelse hos en international virksomhed kan nemlig bane vejen for en global karriere, som du måske aldrig have været i stand til at skabe, hvis du var blevet i Danmark og udelukkende havde dit danske cv. Dette kan være med til at definere dine fremtidsudsigter og åbne muligheden for, at dit næste job ikke nødvendigvis skal findes hjemme i Danmark, men måske i Australien, Kina eller England - og det forandrer dermed din fremtid og dit potentiale ganske betydeligt.

7. Et nyt hjemland

Når du først har fået smag for at leve og bo i udlandet, er det svært at stoppe. Derfor er det slet ikke usandsynligt, at det første land, du flytter til, ikke bliver dit sidste udlandsophold. Til gengæld vil du for altid have en helt særlig følelse forbundet med det første land, du flyttede til, og hvor du fik din første store oplevelse med at bo i udlandet. På mange måder vil dette land næsten komme til at føles som en slags andet hjem, og du vil sikkert opleve en særlig nostalgisk følelse, når du i fremtiden tænker tilbage på din første tid i landet, eller du besøger det igen næste gang. Du har nærmest fået et nyt hjemland forærende, som du i fremtiden sikkert vil værdsætte at besøge igen – og igen og igen og igen!

8. Øget selvstændighed

Som nævnt følger der uundgåeligt en række nye udfordringer og uvante situationer med et udlandsophold. Dette kan måske lyde en anelse intimiderende, men netop fordi dine oplevelser i et nyt land ligger uden for din komfortzone, vil de næsten uundgåeligt forandre og udvikle dig som menneske og gøre dig langt mere selvstændig og handlekraftig. Når du møder problemer i dagligdagen hjemme i Danmark, er du sikkert vant til at vide nøjagtigt hvad du skal gøre for at løse dem, eller hvem du skal henvende dig til for at få råd og vejledning. I et nyt land er det helt dit eget ansvar at finde ud af, hvordan problemer skal løses, og hvordan du skal agere i en uvant situation. Du bliver derfor tvunget til at være opsøgende og handlekraftig, hvilket er stærke kvaliteter i en moderne verden.

9. Nyt perspektiv på verden

Friends enjoying together I mødet med dit nye værtsland, vil du med sikkerhed møde nye mennesker - kolleger, nye venner eller måske naboer - som har en helt anden baggrund og opvækst bag sig end dig, og som derfor anskuer verdens tilstand og eksempelvis også international politik på en helt anden måde end dig. Hjemme i Danmark er du måske vokset op sammen med venner og familie, der alle tænker nogenlunde ens, og du har et indgående kendskab til de forskellige værdier og tankemønstre, der hersker i din omgangskreds. Netop derfor er det en sund og udviklende oplevelse at møde mennesker med helt andre værdier og idealer og at blive klogere på, hvordan mennesker i andre dele af verden tænker og lever

10. Nye venner fra hele verden

Sidst, men så absolut ikke mindst, er et udlandsophold ensbetydende med nye venner fra hele verden. Dette er nummer et på vores liste over ti ting, der forandrer dig, når du flytter til udlandet, fordi det er en af de absolut bedste og mest berigende sidegevinster ved at flytte til udlandet efter et nyt arbejde. Derhjemme har mange af os tendens til at omgås de samme mennesker, som vi måske har kendt det meste af vores liv, og det er derfor utroligt berigende at udvide vennekredsen med mennesker fra hele verden.

Publiceringsdato 06.11.2019
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce