Bo og arbejde i Polen

Polen har meget at tilbyde: Østersøen mod nord, bjerge mod syd og en varieret natur i midten. Historie og traditioner møder moderne byer. Ikke så underligt,...

Polen

Polen har meget at tilbyde: Østersøen mod nord, bjerge mod syd og en varieret natur i midten. Historie og traditioner møder moderne byer. Ikke så underligt, at landet bliver mere og mere populært blandt emigranter.

Ankomsten til Polen

Registrering Da Polen er med i EU, skal EU-borgere blot bruge ID-kort eller pas ved indrejse. Hvis du vil blive længere end 3 måneder i landet, skal du registrere dig på det lokale regionskontor senest 30 dage efter ankomsten.

Vigtige identifikationsnumre

På Skattekontoret skal du søge om et skatteregistreringsnummer, NIP (Numer Identyfikacji Podatkowej). Dette skal du bruge, når du påbegynder en ansættelse. Du kan også søge om det personlige ID-nummer PESEL, men det er helt frivilligt. Da mange myndigheder kræver dette, kan det forenkle livet i Polen.

Bankkonto

Selvom du klarer dig uden en polsk bankkonto i starten af dit ophold i Polen, bør du åbne en seneste inden din første løn udbetales. For at åbne en bankkonto skal du normalt bare fremvise legitimation (ID eller pas) samt en adresse, som alle dokumenter kan sendes til. Det er værd at sammenligne betingelserne for forskellige banker for at finde den bedste bank for dig.

Sygeforsikring

Der er sygeforsikringspligt for ansatte i Polen. Den statslige sygeforsikring er den nationale sundhedsfond (Narodowy Fundusz Zdrowia - NFZ). Arbejdsgiveren registrerer dig hos Socialsikringen (ZUS), og du registreres derefter automatisk hos NFZ. Afgiften for sygeforsikringen trækkes fra lønnen. Gennem NFZ har du adgang til fri offentlig sundhedspleje. ZUS har ansvaret for socialforsikring, arbejdsløshedsforsikring og sygeforsikring.

Skatter og løn

Jo højere indkomst, desto højere er skatteprocenten i Polen. Indkomstskatten er dog relativ lav sammenlignet med det øvrige Europa. For en årsindkomst på 85.528 zloty (cirka 192.600 kr.) betaler du 18% skat, derudover 32%. Den officielle gennemsnitsløn i Polen er ca. 4.163 zloty om måneden (ca. 9.900 kr.). Lønnen varierer efter branche. Inden for IT- og kommunikationsbranchen tjener man omkring 19.870 kr. og inden for detail 12.000 kr.

Lønnen afhænger naturligvis også af kvalifikationer, arbejdsplads, virksomhedens størrelse og andre faktorer. Generelt stiger lønningerne. Erfaringerne viser, at du kan tjene ca. 10% mere inden for et erhverv, som kræver kundskaber i flere fremmedsprog, f.eks. dansk og engelsk. Polske lønninger bør ikke sammenlignes med lønninger hjemme, da leveomkostningerne i Polen er lavere.

Arbejde i Polen

Arbejdsmarkedet Polen kæmper, som mange andre lande, med mangel på kvalificeret arbejdskraft. Mange kvalificerede arbejdstagere flytter til udlandet. De, som har en god uddannelse og arbejder inden for et efterspurgt erhverv, burde altså ikke have problemer med at finde et job. Den økonomiske vækst har været positiv de seneste år, og arbejdsløsheden ligger på det laveste niveau i mange år. Men trods den positive udvikling på arbejdsmarkedet er mange polakker bange for at miste deres job. De fleste arbejdstagere har derfor en god arbejdsmoral.

Derfor bør du tage dit job alvorligt og vise, at du kan stoles på. I mange virksomheder er tonen stadig meget formel. Kolleger bør i første omgang tiltales formelt med "De", og du bør bruge personens efternavn for ikke at blive anset for at være uforskammet eller respektløs. Kendte virksomheder som Amazon, Google og Microsoft har slået sig ned i forskellige større byer i Polen og tilbyder gode jobmuligheder for udenlandske erhvervsaktive, hvor færdigheder i engelsk er vigtigere end polsk. Først og fremmest søger IT-sektoren arbejdskraft. Det nære økonomiske forhold mellem Danmark og Polen mærkes naturligvis også i virksomhederne. For at lykkes på det danske marked søger mange virksomheder personer, som kender markedet godt og har gode sprogkundskaber.

Arbejdsret

Den normale arbejdstid er som regel 40 timer om ugen. Prøvetiden i starten af et nyt job må ikke overstige 3 måneder. Opsigelsesfristen afhænger af, om det drejer sig om en tidsbegrænset ansættelse eller en ansættelse uden tidsbegrænsning, samt af, hvor længe ansættelsen har varet. Antallet af feriedage bestemmes af virksomheden, men arbejdsgiver skal tilbyde minimumantallet. Ansatte, som har arbejdet mindre end 10 år, får mindst 20 dage. En tidsbegrænset kontrakt kan forlænges op til tre gange, men den maksimale længde må ikke overstige 33 måneder.

Ansættelseskontrakt med prøvetid, Art. 34 KP: for en prøvetid på op til 2 uger: opsigelsesfrist 3 dage, for en prøvetid på mere end 2 uger, men mindre end 3 måneder: opsigelsesfrist 1 uge, for en prøvetid på 3 måneder: opsigelsesfrist 2 uger.Ansættelse uden tidsbegrænsning Art. 36 § 1 KP: for en ansættelse op til 6 måneder: opsigelsesfrist 2 uger, for en ansættelse på mere end 6 måneder: opsigelsesfrist 1 måned, for ansættelse i mindst 3 år: opsigelsesfrist 3 måneder.

Ansøgning

Præcis som i andre lande skal en jobansøgning indeholde dit CV og et personligt brev. I brevet bør du kort forklare, hvorfor du er interesseret i jobbet, samt hvad der gør dig til en egnet kandidat. Som altid bør dit CV angive alle kvalifikationer og erfaringer, som viser, at du er en perfekt kandidat til jobbet.

Hvis du sender en ansøgning til en polsk virksomhed, skal du vedlægge en polsk registreringsformular efter dit CV, til behandling af dine personoplysninger: „Oświadczam, że wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie moich danych osobowych, niezbędnych dla potrzeb procesu rekrutacji“ (zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997 r. o Ochronie danych osobowych z późn. zm.). Oversat: "Jeg tillader, at de mine personoplysninger, som kræver til ansøgningsprocessen, gemmes og behandles (ifølge lov af 29. august 1997 om beskyttelse af persondata)"

Bo i Polen

Bolig Du kan finde lejlighedsannoncer i forskellige aviser, f.eks. Gazeta Wyborcza eller Rzeczpospolita, alternativt på internettet. Gazeta Wyborcza findes også på internettet. En af de største lejlighedsportaler er Gratka.pl. Lejligheder finder du hér.

Hjemmesiden er på polsk, så det kan være svært for dig at finde det, du søger. Søgninger uden at kunne polsk er selvfølgelig mere besværlige, men de kan stadig give resultater (prøv med Google Translate). Hvis man vil, kan man naturligvis bruge en mægler. Ordliste: mieszkanie – lejlighed Domy – hus Wynajem – leje Sprzedaż – købe Pokoj – værelse Powierzchnia – område

Leveomkostninger

Boligomkostningerne i Polen er lave. Men priserne er højere i de større byer end på landet

  Warszawa Stockholm

1 liter mælk

1,5 liter vand

1 kg kartofler

Månedskort til kollektiv trafik

Internet (pr. måned)

Biograf

Fitnessmedlemskab (pr. måned)

€0,61

€0,46

€0,44

€26,18

€10,75

€6,31

€25,80

€0,80

€0,62

€1,28

€81,00

€28,80

€10,00

€28,55

 

PolenMånedsudgifterne for en person er ca. 4.750 kr., eksklusive leje. Den grundlæggende leje (husleje uden varme og varmt vand) for en 1-værelses lejlighed er i gennemsnit 3.500-5.500 kr., afhængig af område, størrelse og indretning. Især i Warszawa er lejen relativt høj. Generelt bør du undgå de mest centrale dele af en storby. De månedlige tillægsomkostninger er ca. 1.490 kr. for en husholdning på én person.

Et billigere alternativ er at dele en lejlighed med nogen. Naturligvis afhænger månedsomkostningerne af din livsstil. Mange virksomheder tilbyder de ansatte fordele, såsom rejsekompensation/månedskort eller fitnesskort. Mennesker, der lever for 20.000 kr. om måneden i Stockholm, skal bruge ca. 12.850 kr. i Warszawa for at opretholde samme livsstil. Trafik Selvom den kollektive trafik i byerne er veludviklet og tognettet er omfattende, kører mange polakker i bil.

Det fører til tung trafik i storbyerne og lange rejsetider til jobbet. Hvis du tager egen bil med, skal den registreres senest seks måneder, efter at den er ført ind i landet. Til registreringen skal alle relevante dokumenter (såsom pas, køretøjspapirer, salgskontrakt osv.) oversættes til polsk af en autoriseret oversætter. Danskere i Polen På Facebook kan du finde grupper for danske emigranter eller internationale udlændige, f.eks. Den danske ambassade i Polen eller mediesiden Polennu.dk.

Find din lejlighed i Polen

Annonce