Bo og arbejd i Estland

Hvis du overvejer at bytte det travle byliv ud med en af Europas smukkeste naturområder, er Estland måske det perfekte valg. Dette nordeuropæiske land er kendt...

Estland

Hvis du overvejer at bytte det travle byliv ud med en af Europas smukkeste naturområder, er Estland måske det perfekte valg. Dette nordeuropæiske land er kendt for sit vidt forskellige landskaber - fra skove og søer til vidunderlige stenstrande.

Siden Estland blev uafhængigt af Sovjetunionen tilbage i 1991, har det fortsat med at udvikle sig inden for uddannelse og økonomi og er blevet en førende handelsnation i Europa - hvilket gør det til et godt sted for enhver fagperson, der ønsker at sætte skub i karrieren.

Dette ofte oversete land har så meget at byde på. Lige fra fantastisk arkitektur, slotte og kirker, der vil holde dig beskæftiget i din fritid, til de mange øer, der bare venter på at blive opdaget - der er nemlig 1,500 af dem! Men det er ikke det hele - der findes også et blomstrende startup-fællesskab, hvilket gør det til en perfekt destination for alle, der drømmer om at være selvstændig og starte deres egen virksomhed.

Tallinn, Estland

Tallinns gamle bydel

 

At bo i Estland

Er du fast besluttet på at flytte til Estland? Eller måske har du lyst til at flytte udenlands, men kan ikke beslutte dig for et bestemt sted.

Uanset hvilken situation du befinder dig i, får du her nogle af de vigtigste oplysninger, som du bør vide om Estland, før du beslutter dig for at pakke dine ting og flytte:

Grundlæggende information om Estland:

 • Vejr: Selv om Estland ligger nordpå, er klimaet i landet ret mildt hele året rundt. Den koldeste måned er februar, hvor temperaturen kan nå ned på -5 grader, og i den varmeste måned juli kan det blive helt op på 20 grader.
 • Befolkning: I Estland bor der kun 1.4 millioner mennesker
 • Historie: Esterne blev første gang nævnt i det første århundrede, men gennem en stor del af landets moderne historie har Estland været domineret af fremmede magter, hovedsageligt USSR (indtil 1991), hvor landet gennemgik et vendepunkt og blev omdannet til et parlamentarisk demokrati, hvorefter landet blev medlem af EU i 2004.

Vidste du, at…

 1. Hovedsproget i Estland er estisk, men mange mennesker taler også russisk og engelsk.
 2. Over 50% af landet er dækket af skov.
 3. Esterne elsker deres kurbade, især i byen Kuressaare, hvor der findes over 1,200 spabade og kun 15,000 indbyggere.
 4. Estland har det højeste antal internationale supermodeller pr. indbygger.
 5. Estland er det 132. mindste land i verden målt på landmasse.
 6. Til overraskelse for alle vandt Estland Eurovision Song Contest i 2001.
 7. Der er 1,500 øer, 1,000 søer og 7,000 floder i Estland.
 8. I 2015 vandt et egetræ i Orissaare prisen som Årets europæiske træ med over 60,000 stemmer.
 9. Estland har to UNESCO-verdensarvsteder - Tallinns gammel bydel og Struves meridianbue.
 10. I 2005 blev Estland det første land i verden hvor borgerne kunne stemme online.

De bedste steder at bo i Estland

Boligmarkedet i Estland har det godt i øjeblikket takket være den økonomiske vækst i landet, så det burde ikke være umuligt for en udlænding at finde en lejlighed her.

Her er nogle af de største byer, som expats vælger at flytte til:

Tallinn

Tallinn er Estlands hovedstad, men i forhold til andre europæiske storbyer er den ret lille med en befolkning på lidt over 430,000 indbyggere, hvilket svarer til ca. 30% af landets indbyggere.

Denne by kan bedst beskrives som lille, men der mangler ikke rigtig noget her. Byen er ret kompakt, men alligevel pakket med nogle af de bedste startups, restauranter og middelalderlig arkitektur, hvilket gør den til en af de mest populære destinationer for alle udlændinge - og så er du kun 30 minutters kørsel fra havet.

Mens du slentrer ned ad gaderne, kan du finde både moderne restauranter og hyggelige caféer samt imponerende museer og eventsteder, der skaber et pulserende natteliv.

 

Tartu

Tartu er kendt som en af Estlands studenterbyer, så du kan forvente masser af sjove fester og attraktioner, som du kan bruge dine aftener på. I modsætning til hovedstaden har Tartu langt færre russisktalende og føles mere internationalt.

For dem, der har lyst til en lidt mere rolig livsstil, er Tartu et perfekt valg da befolkningen i Tartu består af en del flere familier og ældre mennesker.

 

Pärnu

Vidste du, at Estland har smukke sandstrande? Hvis det er det du ønsker i dit næste hjem, kan byen Pärnu være et godt valg for dig.

Den lille ferieby, der ligger i den sydvestlige del af landet, har en sjov og livlig atmosfære i de varme sommermåneder og en afslappet og rolig stemning om efteråret og vinteren, så indbyggerne virkelig kan få det bedste fra begge verdener.

Her finder man masser af sjove aktiviteter hele året rundt - live-events, DJ's, teaterforestillinger og meget mere. Alt dette har gjort byen kendt som en af de mest populære for udlændinge. 

 

Narva

Den sidste populære destination værd at nævne er Narva, som er en russisk-talende by der ligger i den nordlige del af landet. Det er Estlands tredjestørste by med en rig og levende fortid, som du kan se glimt af i det verdensberømte slot og de gamle fæstningsværker samt udsigten til Rusland og Østersøen.

Denne by er ret rolig, så den er mere velegnet til familier eller ældre mennesker, der søger et langsommere og mere afslappet livstempo, eller mennesker på udkig efter et liv uden storby travlhed og stress.

Tartu, Estland

Tartu

Boliger i Estland

Boligmarkedet i Estland kan være meget hektisk, hvilket ofte kan være svært for expats, især når de starter deres boligsøgning fra deres hjemland. Det er normalt, at boligerne bliver givet til den person, der underskriver og betaler først, uanset om ejendommen er blevet reserveret eller lovet til en anden køber. Derfor bør du, så snart du finder et passende hus eller en lejlighed, tage en beslutning inden for 24 timer efter din første besigtigelse for at undgå risikoen for, at ejendommen bliver taget af en anden ejer.

Lejeboligmarkedet i landet er interessant for udlændinge da lejepriserne er meget lavere end i andre europæiske byer - selv i hovedstaden Tallinn. Hvis du kigger på en etværelseslejlighed i hovedstaden, vil du skulle regne med en husleje på 400-450 euro om måneden. Priserne kan også gå op til 1,200 euro om måneden, hvis du leder efter en luksuslejlighed.

Da lejeboligerne udlejes så hurtigt, anbefaler vi, at du finder en bolig inden du flytter til landet, så du kan være sikker på, at du har et sted at bo. Du kan finde lejligheder på internettet, i Facebook-grupper eller i lokale aviser.

Du kan også kontakte en ejendomsmægler i den by, du overvejer at flytte til, som vil kunne finde nogle potentielle lejeboliger til dig, men det vil selvfølgelig være meget dyrere at gå på boligjagt ved hjælp af en professionel ejendomsmægler.

Her er nogle estiske udlejningsbureauer, der kan hjælpe dig med at finde en bolig:

Og her finder du nogle af de mest populære Facebook-grupper, som udlejerne bruger til at annoncere deres lejeboliger:

I modsætning til de fleste lande kan lejeaftalerne være tidsbegrænsede eller ej, hvilket du selv kan aftale med udlejeren. Der er heller ikke nogen minimumsperiode for leje, så du kan endda få en lejlighed, hvor du betaler din husleje dagligt. Din lejekontrakt vil være på estisk, men sørg for at bede om en oversat kopi, så du kan se præcis, hvad du underskriver for.

Forsyningsudgifterne er normalt ikke inkluderet i den månedlige leje og kan i nogle tilfælde være ret dyre. Om sommeren kan du forvente at skulle betale omkring 80 euro, og om vinteren kan priserne komme helt op på 180 euro om måneden. For at få en klar oversigt over, hvor meget du skal betale om måneden, anbefaler vi, at du beder din udlejer om at vise tidligere regninger.

Når du skal underskrive en lejekontrakt i Estland, bliver du normalt bedt om at betale et depositum på forhånd, som ofte svarer til 1-3 måneders leje. Afhængigt af din udlejer skal du måske også betale den første måneds husleje på forhånd. 

Tips og tricks til din fritid

Estland er kendt for at være et meget avanceret land, når det kommer til digitalisering og teknologi, så mange af indbyggerne tager afslapning og rekreation meget alvorligt. Takket være de mange forskellige landskaber, der dækker det lille land, er der masser af måder du kan bruge din fritid på. En af dem er selvfølgelig at nyde naturen. Men selvom du ikke er en naturelsker, vil du slet ikke komme til at kede dig takket være det dynamiske byliv.

Omkring tre fjerdedele af Estland er dækket af uberørt natur - skove, søer og klipper, som du frit kan udforske på en vandre- eller en biltur. Nogle af de største naturattraktioner omfatter Kärdla-krateret, som blev dannet af en meteor, der ramte jorden for 455 millioner år siden, og de blå kilder i Saula. Vi foreslår også at tjekke en af de mange naturlige kilder, der findes rundt om i landet, og som anses for at være hellige steder for helbredelse.

En af grundene til, at så mange udlændinge vælger at flytte til Estland, er landets rige og levende kultur, som kan opleves alle steder i landet. Estonerne elsker deres musik - faktisk har landet den største samling af folkesange i verden! Du kan også finde masser af musikfestivaler, madfestivaler og kulturelle festivaler året rundt, som du ikke må gå glip af.

Og hvis du er vild med mode, vil du hurtigt blive forelsket i Estland, da gaderne i de største byer er fyldt med butikker, værksteder og pop-up-markeder, hvor du kan finde unikke, håndlavede stykker, som vil hjælpe dig med at skille dig ud fra mængden.

Der er også noget for enhver smag ved landets regelmæssige begivenheder og festivaler, der afholdes hele året rundt. Her er nogle af de mest populære:

 • Haapsalu Tchaikovsky Festival
 • Into The Valley Festival
 • Viljandi Music Festival
 • Weekend Festival Baltic
 • Tallinn Black Nights Film Festival
 • Hiiu Folk Festival
 • Kalana Saund Winter Wonder
 • Tallinn Craft Beer Weekend
 • Walking Lights Festival

Leveomkostninger i Estland

Leveomkostningerne i Estland anses for at være ret lave sammenlignet med andre europæiske storbyer, men er lidt dyrere end i nogle af de andre lande i Østeuropa. Leveomkostningerne vil selvfølgelig komme til at variere meget afhængigt af det område du vælger at bo i samt den type lejlighed og din livsstil. 

Priserne i Estland er næsten halvt så dyre som priserne i Stockholm, og lejepriserne er over 140% lavere end i Stockholm - hvilket gør Estland til en yderst ønskværdig mulighed for alle svenskere derude.

Det kan være meget billigt at spise ude i Estland; et måltid på en almindelig restaurant koster typisk omkring 9 euro pr. person, mens en øl eller en kop kaffe på en café koster ca. 3 euro.

I gennemsnit kan en enkeltperson forvente at skulle betale omkring 540 euro om måneden for at bo i Estland, eksklusive lejeomkostningerne. 

Trafik og offentlig transport

Det er meget billigt, nemt og hurtigt at komme rundt i Estland takket være landets velorganiserede og kompakte struktur. Derfor bør det ikke være for svært at komme rundt - uanset hvor du bor i landet

Når det kommer til transport, er der mange måder at komme rundt på: taxaer, busser, sporvogne, trolleybusser, tog, lufthavne og havne, som kan bruge uanset om du vil rejse rundt i din by, til andre byer eller udlandet.

Apropos taxaer, der er ikke nogen standard eller reguleret taxapriser, og du skal henvende dig til bestemte taxaholdepladser i stedet for at praje dem fra gaden, som du kan gøre i mange andre lande. Heldigvis findes der masser af apps som Taxify, der hjælper dig med at finde en taxa i nærheden.

I alle større byer er der et netværk af busser, trolleybusser og sporvogne, som er meget pålidelige og kører fra kl. 5.00 til midnat. Du kan enten købe en enkeltbillet for ca. 1,50 euro, eller du kan købe et forudbetalt rejsekort. Hvis du bor i Tallinn, kan du også være berettiget til gratis offentlig transport, hvis du opfylder visse krav (du kan dobbelttjekke på Tallinns hjemmeside).

Togforbindelserne i Estland er gode for udlændinge og er meget overkommelige, idet et ekspres tog fra Tallinn til Tartu koster ca. 10 euro for en to timers tur - mange af togene har også gratis wifi.

Lennart Meri Tallinn Lufthavn, Estlands største lufthavn, blev for nylig kåret som en af de bedste i Europa og ligger kun 4 km fra byens centrum (mindre end 30 minutter). Der findes gode og billige flyver til resten af Europa og verden.

Sidst men ikke mindst, færgen kan også være et godt transportmiddel. Tallinns havn er den største med otte millioner rejsende per år. Fra havnen kan du rejse til forskellige byer som Stockholm, Helsinki og Petersborg. 

Mød andre expats

For et land med lidt over en million indbyggere er der stadig mange udlændinge at møde - der er over 190,000 udlændinge, som primært er bosat i hovedstaden Tallinn.

Mange estere taler engelsk, men hvis du ønsker at finde andre expats, kan du nemt finde dem på nettet i forskellige expatgrupper. Du kan bare google navnet af den by, du flytter til, samt "expat groups" eller "international groups".

Selv om alle elsker at finde folk, der taler det samme sprog eller kommer fra det samme land, er det også vigtigt at lære de lokale at kende. Esterne er meget varme, venlige og imødekommende mennesker, så de er gode venner at have, mens man bor i deres land. At møde de lokale vil også hjælpe din oplevelse af at bo i landet, da de vil kunne hjælpe dig med at fordybe dig i den estiske kultur.

Lær sproget

I Estland taler de en blanding af estisk, engelsk og russisk. Hvis du taler engelsk, burde du kunne klare dig i de fleste større byer, men i nogle af de nordlige områder er russisk måske det dominerende sprog.

Selv om de fleste mennesker vil forstå dig hvis du taler engelsk, er det altid en god ide at lære et par lokale fraser og sætninger. 

Her er et par enkle sætninger, som du måske gerne vil lære:

 • Hej - Tere
 • Godmorgen - Tere hommikust
 • Godnat - Head ööd
 • Ja / Nej - Jah / Ei
 • Hvordan går det? - Kuidas läheb?
 • Tak skal du have - Tänan
 • Venligst - Palun
 • Undskyld - Vabandust

  Rohuneeme, Estland

Tallinn                                                     Rohuneeme

At arbejde i Estland

Hvis du beslutter dig for at arbejde i Estland, får du mulighed for at arbejde i mange forskellige brancher, hvilket er yderst nyttigt, uanset om du beslutter dig for at flytte tilbage til dit hjemland eller prøv lykken et andet sted.

Der er masser af jobmuligheder i Estland for udlændinge, uanset om du ønsker at arbejde på afstand og nyde det område du kommer til at bo i, eller om du ønsker at arbejde på kontoret i en af de større byer. 

Estland er kendt for at være et digitaliseret land med et blomstrende startup-samfund. World Economic Forum har endda udnævnt Estland til Europas førende iværksætterland.

Her er nogle af de vigtigste sektorer i Estland, som kan være interessante for udlændinge:

 • IT-sektoren: Estland er bedst kendt for sin inspirerende tilgang til alt det digitale, så det er slet ikke underligt, at deres it-område er et af de mest attraktive for udlændinge fra alle dele af verden. Over 3,700 estiske virksomheder ansætter i øjeblikket it-medarbejdere, så der er masser af ledige stillinger. Disse virksomheder er også afhængige af internationale folk og engelsktalende til at hjælpe med at håndtere internationale klienter og kunder. 
 • Startup-virksomheder: Esterne er meget iværksætterorienterede, så der er mange startups der leder efter arbejdskraft. Uanset om du ønsker at arbejde for en startup eller starte din egen virksomhed, vil der være masser af karrieremuligheder for dig.

Estland har også introduceret Digital Nomad Visa. Det betyder, at du som fjernarbejder kan ansøge om at bo i landet i op til 12 måneder uden at skulle få et job i en estisk virksomhed.

Kontormiljø og arbejdskultur

I Estland har man typisk en arbejdsuge på 38 timer i 5 dage om ugen, og er berettiget til en generøs årlig ferie på 28 dage.

Gennemsnitslønnen i Estland ligger på omkring 1,500 euro om måneden. Det er faktisk en ret god løn sammenlignet med andre europæiske lande og overkommelige leveomkostningerne.

Arbejdskulturen i Estland er ret formel, og esterne er meget fokuserede og hårdtarbejdende - de er også villige til at overarbejde hvis det er nødvendigt. Derudover er de meget tilbageholdende og forsøger at holde arbejde og privatliv helt adskilt. Derfor må du ikke forvente, at de begynder at tale om deres familie på kontoret - eller i hvert fald ikke før de kender dig bedre. 

Estland har et stærkt bånd til de nordiske lande, så arbejdskulturen er meget lig den i Sverige og Norge. Her kan man sige, at de er reserverede, direkte og ufølsomme når det gælder forretning. De vil ikke gå rundt om den varme grød men vil helst gå lige til sagen. Det kan selvfølgelig være forvirrende og endda mærkelig i starten, især hvis det er noget du ikke er vant til i dit hjemland.

Du bør ikke blive overrasket over lange stilhedsperioder under estiske forretningsmøder. For esterne er stilheden slet ikke ubehagelig - de bruger den til at overveje, tænke over eller samle tanker omkring vigtige sager. Et andet nyttigt tip ville være at give et godt fast håndtryk og holde øjenkontakt, når du deltager i et møde.

I Estland er der stadig en traditionel arbejdskultur i den forstand, at mænd forventes at tale til kvinder først, og at yngre mennesker forventes at hilse på ældre mennesker først.

Skatter og løn

Hvis du vælger at bo i Estland, kan du nyde fordelene af landets velkendte proportionale indkomstskat, hvor alle skal betale 20%.

Disse skatter vil blive tilbageholdt fra din løn på månedlig basis, så du behøver ikke at bekymre dig om udfyldelse af dine egne skatteformularer eller foretage ekstra betalinger.

I Estland forventes din arbejdsgiver også at betale en socialskat på 33% som ikke trækkes fra din løn, men som er baseret på din bruttoindkomst.

Når du er registreret i det estiske arbejdsregister, og din arbejdsgiver betaler din socialskat, er du automatisk berettiget til social- og sygesikring i landet.

Networking

Når du flytter til et nyt land hvor du ikke har nogen fra dit eksisterende erhvervsnetværk, er det vigtigt at møde nye mennesker, som måske arbejder i din branche og kan hjælpe dig med din karriere. 

I Estland er der en blomstrende startup-branche, så der er masser af muligheder for at møde andre fagfolk - især i hovedstaden.

Whatever industry you work in, building your network in Estonia should be pretty easy, as there are always plenty of meetings and events throughout the year aimed at connecting people. If you want to find a networking event near where you live, just google for example "Networking events in Tallinn" or "Meet business professionals in Estonia". 

Ankomst til Estland

Estland er medlem af EU, så hvis du også kommer fra et EU-land, burde det være ret nemt for dig at flytte hertil. 

Du skal blot ansøge om en langtidsopholdstilladelse, som giver dig mulighed for at forblive i landet i mere end 90 dage og er gyldig i 5 år. 

For at ansøge om tilladelsen skal du henvende dig til det lokale migrationskontor i det område af Estland du bor i og indsende følgende dokumenter:

 • Kopi af dit pas
 • Arbejdskontrakt fra din arbejdsgiver
 • Adressebevis 
 • Betalingsbekræftelse
 • Ansøgningsformularen (skal udfyldes på kontoret)

Herefter vil myndighederne vurdere din ansøgning, men du skal ikke være bekymret hvis det kommer til at tage et stykke tid at få svar, da forsinkelser kan altid ske her i Estland.

Narva

Borgen i Narva

Sygesikring i Estland

At blive en del af det estiske sygesikringssystem er noget, du bør prioritere, så snart du flytter hertil.

Hvis du arbejder hos en estisk virksomhed, vil de kunne registrere dig i systemet. De betaler også socialsikringsbidrag til skattemyndighederne, hvilket gør dig berettiget til forsikringen.

Så snart du er inde i systemet, kan du bestille et sygesikringskort fra den estiske sygekasse - det europæiske sygesikringskort. Det dækker dig for enhver form for lægehjælp, som du måtte få brug for, mens du bor her i Estland.

Det kan være, at du skal vente ca. tre måneder før du kan få lov til at bestille sygesikringskortet, så du kan også overveje at købe en kortvarig privat sygeforsikring kun for denne periode. På den måde vil du være beskyttet i tilfælde af en eventuel ulykke eller lignende.

Hvis du synes godt om denne idé, så har vi her en oversigt over de mest populære private sundhedsforsikringer:

 • AS
 • ERGO
 • Inges
 • KindlustusEst
 • Salva Kindlustuse
 • Swisscare

Opret en estisk bankkonto

Hvis du ønsker at beholde en bankkonto fra dit hjemland når du flytter til Estland, er det også muligt. Men for mange betalinger i landet kan det være nødvendigt at oprette en estisk bankkonto - de fleste udlejere vil f.eks. kræve, at din husleje overføres fra en estisk bankkonto.

Det er meget nemt og hurtigt at åbne en bankkonto i Estland - du skal blot sørge for at medbringe alle de nødvendige dokumenter til din lokale bankfilial for at tilmelde dig. 

Her er nogle af de mest populære banker i Estland:

 • Bigbank.
 • Coop Pank.
 • Holm Bank.
 • Inbank.
 • LHV Pank
 • Luminor Bank

For at åbne en bankkonto skal du besøge en af de lokale filialer i dit område og medbringe følgende dokumenter:

 • Et gyldigt pas eller ID-kort
 • Adresse og kontaktoplysninger
 • Et nyligt kontoudtog
 • Lejekontrakt eller regning som bevis for, at du bor i landet

De største grunde til at flytte til Estland 

Hvis du overvejer at flytte til Estland, synes vi at du er på vej til at gøre et godt valg. Estland er ikke kun et venligt og imødekommende land for expats, men det er også en avanceret og teknologisk orienteret kultur, hvilket er perfekt for alle, der er begejstrede for innovation.

Med søer, skove, klipper og helbredende kurbade er der masser af måder at slappe af på efter en lang dag på kontoret, hvilket har gjort landet til en populær destination for alle, der håber på en mere udendørsorienteret livsstil. Kombineret med et fremragende transportsystem er det altid let at udforske nye dele af landet og sætte pris på dets naturlige skønhed.

En anden stor fordel ved at bo i Estland er, at mange mennesker taler engelsk, men du kan også lære estisk eller russisk hvis du vil. 

Så hvad venter du så på? Der er virkelig ikke noget bedre sted at tage hen end dette overkommelig, digitale paradis.

Her er vores 10 vigtigste grunde til at du bør overveje at flytte til Estland: 

 1. Venlige og imødekommende mennesker
 2. Lave leveomkostninger 
 3. Rig og levende kultur
 4. Smuk natur og udendørs livsstil
 5. Meget teknologisk-minded land
 6. Stærk start-up-kultur
 7. Imponerende transportsystem
 8. Engelsk er almindeligt talt
 9. God balance mellem arbejds- og privatliv
 10. Mulighed for at lære nye sprog

Så hvis du er tiltrukket af tanken om at bo og arbejde i Estland, kan du jo tage et kig på nogle af de ledige stillinger i Estland, som vi tilbyder her hos Arbejdeiudlandet!
Viru

Viru Nationalpark

Find din lejlighed i Estland

Annonce