Bo og arbejde i Irland

Alle rygter er sande: Irland er bare fantastisk. Denne lille ø ligger ud for Englands og Wales' kyst og byder på en enestående naturrigdom og en...

Irland

Alle rygter er sande: Irland er bare fantastisk. Denne lille ø ligger ud for Englands og Wales' kyst og byder på en enestående naturrigdom og en forbløffende mangfoldighed i sit landskab med masser af søer og moser, grønne bølgende heder, storslåede bjerge og en spektakulær kystlinje. Desuden findes der i hver region også en specifik tradition, kultur og dialekt - endnu et bevis på øens rigdom og mangfoldighed i alle aspekter.   Landet er blevet en af Europas succeshistorier. Irlands nylige økonomiske vækst og fremragende levestandard har tiltrukket både multinationale virksomheder og udlændinge. Derudover er befolkningens charmerende karakter også noget at sætte pris på - der er ingen bedre måde at lære landet at kende på end ved en lille snak med indbyggerne.  Og sandheden er, at mange mennesker beskriver Irland som et super imødekommende land. Céad míle fáilte!  

At bo i Irland

Grundlæggende information om Irland

 

 • Dublin, Irland Dublin

  Vejr: Vejret i Irland er generelt fugtigt og mildt. Sommerens dagtemperaturer ligger typisk på mellem 10-20 grader eller deromkring. De irske vintre bliver ikke alt for kolde. Det kan være at en vinter forløber med lidt eller ingen sne. Det samme gælder for de irske somre - intet er forudsigeligt eller garanteret her!
 • Befolkning: Cirka 5 millioner indbyggere
 • Historie: Den irske historie er ret lang og kompleks. I begyndelsen af det 16. århundrede blev øen et protestantisk land efter at være blevet invaderet af både keltere og vikinger og under Englands kontrol. Størstedelen af befolkningen forblev dog katolsk. I år 1801 blev Irland en del af Det Forenede Kongerige. Denne situation vakte en massebevægelse for irsk suverænitet, som resulterede i en uafhængighedskrig i begyndelsen af det 20. århundrede, efterfulgt af opdelingen af øen og oprettelsen af Den Irske Fristat i 1922 inden for det britiske imperium. I 1948 blev det meste af Irland imidlertid et uafhængigt land, bortset fra 6 protestantiske amter (i dag kendt som Nordirland). 

 

Vidste du…

 

 • Irland er kendt som den grønne ø på grund af sine grønne omgivelser og landskab.  Desuden bor over 30% af befolkningen i landområderne, hvilket er højere end EU-gennemsnittet på 27%.
 • Sankt Patrick var ikke irsk. Han blev født i Wales omkring 386 e.Kr. og blev indfanget af irerne. Han blev derefter solgt som slave og arbejdede som fårehyrde. Senere vendte han tilbage til Irland som missionær og var med til at udbrede kristendommen.
 • Irland er det eneste land i verden, der har et musikinstrument som sit nationale symbol: harpen.
 • Det siges ofte, at man finder flere firkløvere i Irland end alle andre steder i verden. Det er netop derfra, at udtrykket "irernes held" stammer. Firkløvere symboliserer tro, håb, kærlighed og held.

Boliger i Irland

Cliffs of Moher Cliffs of Moher

At finde et passende bolig er det første ting du skal gøre, så snart du har underskrevet din ansættelseskontrakt. Men da boligpriserne fortsat stiger i Irland (især i de største byer), boligudbud er ret lavt i forhold til den store efterspørgsel. Derfor kan det være en stor udfordring at finde et boligsted, der opfylder alle dine krav. Vores råd er, at du i første omgang overvejer at bo i en korttidsbolig for at give dig selv lidt tid til at vænne dig til din nye by, og når du først lærer dit lokalområde bedre at kende, kan du gå på jagt efter den perfekte lejebolig.  *Tip: Husk, at lejemål normalt kaldes "lettings" i Irland, så det kunne være en god idé at vænne sig til dette nye ord!  I Dublin og Cork finder man de fleste jobmuligheder, hvilket gør dem super attraktive for udlændinge. Derfor er det en god idé at overveje nogle boligmuligheder i disse byer: 

 • Dublin: opdelt i 24 forskellige postdistrikter. Historisk set foretrak de lokale den sydlige del, men du kan finde fremragende og smukke kvarterer i den nordlige del, f.eks. i Smithfield, Clontarf eller Howth, hvor boligerne er lidt billigere. Dublin 1 og 2 er byens centrumområder, hvor du kan finde alt, hvad du har brug for. Hvis du foretrækker at bo lidt længere væk fra byens centrum, har du en masse praktiske alternativer: Dublin 3, 4, 6, 7 eller 8. Disse områder kan også opfylde alle dine behov, fordi der findes hundredvis af barer, restauranter og supermarkeder! Det er slet ikke overraskende, at Dublin er et af landets dyreste områder at bo i. Den gennemsnitlige husleje i South County Dublin ligger på € 2,156 om måneden, efterfulgt af South Dublin City på €2,094 om måneden, I Central Dublin kan man finde en smule billigere husleje på €2,016 om måneden og i North Dublin City kan man få en bolig for €1,847 om måneden.
 • Cork: De fleste mennesker i Cork bor i huse i stedet for i lejligheder. Byens centrum ligner et mini-San Francisco med stigende og faldende gader. Smarte og trendy boliger omkring Elysian Tower tiltrækker unge fagfolk. Douglas-området, der dog er dyrt, er et mere eksklusivt område syd for byen med et stort udvalg af butikker, pubber og restauranter. Cobh og Kinsale er rolige og smukke kystbyer i Cork og er ideelle for dem, der kan lide naturen og den livlige atmosfære af en kystby. Derfor har Cork det næsthøjeste gennemsnitlige huslejeniveau af alle irske byer, nemlig på ca. €1,252. 

Uanset hvor du vil flytte hen i Irland er det bedst at starte din boligjagt på populære portaler som Daft.ie, Rent.ie eller Myhome.ie. Du kan selvfølgelig også tag et kig på forskellige Facebook-grupper.  Ejendomsmæglere er også en mulighed, men i modsætning til andre lande fakturerer de ofte lejerne og ikke ejeren af ejendommen. Gebyret svarer normalt til en måneds husleje. Da lejeprisen kan være ret høj i nogle regioner, kan du dog overveje at dele en lejlighed i stedet (og det er også en perfekt måde at møde nye venner på!). Der er masser af hjemmesider at kigge på, men nogle populære er Roomster.com og roomigo.io.  Du skal muligvis bevise, at du er i stand til at betale for lejemålet (du kan blot indsende et kontoudtog), så agenter eller udlejere kan gennemføre baggrunds- og kreditkontrol. Det er bare en standardprocedure og intet at være bekymret for!  Lejekontrakter i Irland varer normalt 6 eller 12 måneder, selv om der ikke findes en fast periode i henhold til loven. Ingen af parterne kan dog opsige lejemålet før udløbet af den faste periode. I øvrigt skal du højst sandsynligt betale et depositum sammen med den første leje, som kan være fra en enkelt måneds leje op til tre måneders leje. I aftalen vil det også fremgå, hvilke udgifter der er inkluderet og hvilke du selv skal betale for.  

Tips og tricks til din fritid

Charles Fort Charles Fort

Der er mange forskellige områder og aktiviteter i Irland som man kan nyde. Det lyder måske som en kliché, men der er virkelig noget for enhver smag. Hvis du kan lide byudflugter, aktiviteter ved havet eller foretrækker at være i den smukke natur, så finder du alt det her. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte fra, her finder du en lille liste med de vigtigste steder som du skal besøge. 

Fascinerende kystlandskaber: The Cliffs of Moher and The Ring of Kerry

Cliffs of Moher, der ligger ca. halvanden time i bil fra Galway, er en af Irlands mest berømte seværdigheder og en del af UNESCO Global Geopark. De strækker sig over 8 km på vestkysten og ligger 214 m over havets overflade (det højeste punkt er O'Brien's Tower). Her kan du gå en tur langs stien og opleve naturens kraft i sin mest majestætiske form - det er svært at finde ord til at beskrive den spektakulære panoramaudsigt, især under solnedgang og solopgang. Hvis du er villig til at køre endnu 3 timer, kan du også nå The Ring of Kerry - et område med forbløffende naturskønhed, der er bare perfekt til sportsentusiaster og historieelskere. Her kan du kan nyde cykling, ridning eller endda vandsport, sammen med Ogham-stenene (forter fra jernalderen) og gamle klostre.  *Tip: Har du lidt ekstra fritid? Så prøv Wild Atlantic Way-ruten, en fantastisk 2.500 km lang kystrute rundt om denne side af øen. 

Newgrange, County Meath

Newgrange, Irlands mest berømte forhistoriske monument, er et fascinerende sted - endnu ældre end Egyptens pyramider! Det mest bemærkelsesværdige kendetegn er en flade høj over indgangspassagen. Det bedste tidspunkt at besøge højen på er nok ved vintersolhverv - ved solopgang trænger en smal lysstråle gennem lysskakten og skinner ned mod gravkammeret! Alteret i midten har indviklede stabler af sten, der når en højde på 19 meter. Det er absolut værd at se.

Grafton Street - Dublin

Grafton gade er super levende. Det er faktisk Dublins shoppingkvarter hvor du kan finde masser at se og opleve, uanset hvor du går hen. Der er mange steder at stoppe og nyde cafékulturen, der har taget fart i hovedstaden (hvis du vil forkæle dig selv med en legendarisk irsk morgenmad, skal du tage til Bewley's Grafton Street Café). Efterfølgende kan du tage dig tid til at vandre gennem mange gyder og smalle gader og opdage masser af charmerende små hjørner i hovedstaden, der er fyldt med gøglere, blomsterhandlere og kunstnere. 

Slotte, slotte og endnu flere slotte

Når man er i Irland, kan man ikke gå langt uden at støde på et slot - der er mere end 30,000 slotte i landet! Selv om det er umuligt at besøge dem alle sammen, betragtes nogle af dem som "de største" og værd at besøge, især hvis du er en historieelsker. Irlands mest berømte slot, Blarney Castle, er f.eks. en middelalderborg, hvor besøgende kommer for at kysse den berømte Blarney Stone for at få "veltalenhedens gave". Andre slotte, der er også et besøg værd, er Roch of Cashel, King John's Castle, Cahir Castle og Dunquaire Castle. 

Det engelske marked i Cork og det irske køkken

Siden slutningen af 1700-tallet har dette usædvanlige marked i Cork haft en særlig plads i borgernes hjerter: her sælges de bedste lokale produkter, herunder håndværksbrød, oste, fersk fisk og kød... Det er et godt sted at starte, hvis du vil prøve at lave autentiske irske retter. Den irske gryderet (en opskrift fra det 19. århundrede), sodabrød (så blødt), hvid budding (et must i den irske morgenmad) eller Colcannon (som indgår i mange af de irske spådomstraditioner) er bare nogle af mange dejlige traditionelle irske madretter. De er alle en del af øens historie og traditioner og er super lækre!  Og hvis du gerne vil blive her et stykke tid, er der nogle hyggelige kroge og caféer ovenpå, hvor du kan kigge ned på markedet og folkemængden, mens du holder en pause og nyder en Irish Coffee eller en Guinness! Cafékulturen er ved at tage over i Irland, og caféer er ved at blive et sted at mødes med venner eller blot arbejde eller læse en bog! 

Saint Patrick’s Day

Den 17. marts fejrer irerne deres store festdag. Ifølge legenden drev Sankt Patrick alle slanger ud af landet. Uanset om du tror på legenden eller ej, er dette årets største fest, hvor alle er irere. Folk går i grønt tøj og fylder deres tøj og gader med kløvere for at nyde koncerter, fester og parader. Hvis du skal flytte og bo i Irland, må du ikke gå glip af dette!    

Leveomkostninger i Irland

I Irland får expats normalt et vellønnet job, der giver dem mulighed for at nyde en høj livskvalitet. Derfor vil du også opleve, at leveomkostningerne i landet er overkommelige, men det afhænger altid af den by, du flytter til (Dublin er det dyreste sted at bo), dine personlige behov og din livsstil. Generelt er Irland ikke så dyrt at bo i som andre europæiske lande som f.eks. Det Forenede Kongerige eller Sverige. Husk dog altid på, at det er en østat, hvilket betyder, at de fleste varer skal importeres, og derfor kan prisen være højere. 

  Dublin København
Fødevarer    
1 kg appelsiner 16,55 kr 20 kr
12 Æg 1 kg kartofler 23,1kr 10,44 kr 26,31 kr 14,56 kr
Restaurant/café    
Importeret øl (0,5 l) 40 kr 44,66 kr
Et måltid for to på restaurant 520 kr 650 kr
Cappuccino 25,74 kr 39,60 kr
Selvforkælelse og helbred    
Fitnesscenter medlemskab 300 kr 270,38 kr
Biograf- billet 90 kr 120 kr
Offentlig transport    
Enkelt busbillet 22,3 kr 24 kr
Taxi (normal tarif, 1km) 13,24 kr 12 kr
Gennemsnitlig løn 22,268 kr 23 530,41 kr

 

Trafik og offentlig transport

Cobh, County Cork Cobh, County Cork

Det er ret nemt at rejse mellem Irlands større byer med offentlig transport. Al offentlig transport i landet er over jorden, hvilket gør det til en ideel måde at komme rundt og se alt det, landet har at byde på.  Bus Éireann står for fjernbuskørsel men tilbyder også lokalbuskørsel i Cork, Galway, Limerick og Waterford. Der findes også ekspresbuslinjer, der kører direkte fra den ene storby til den anden med et begrænset antal stoppesteder. Man skal dog være opmærksom på, at uden for højsæsonen kan servicen være begrænset, og nogle ruter kan endda blive aflyst. Priserne er ens for alle pladser. F.eks. kan en returrejse fra Dublin til Cork koste €27 og fra Dublin til Galway €22.  Ikke desto mindre har små byer og fjerntliggende landsbyer gennem TFI Local Link normalt kun en eller to busforbindelser om ugen, primært på markedsdage. Derfor er leje eller anskaffelse af en bil nok den bedste måde at udforske Irlands landdistrikter på, selv om trafikken er blevet mere og mere intensiv på hovedvejene. På landruterne skal du forvente langsomme landbrugsmaskiner og være forberedt på, at vilde dyr pludselig krydser vejen. Vær opmærksom på, at ligesom på naboøen, er der venstrekørsel i Irland. Generelt set, irske bilister anses for at være søde og høflige, så hvis du er vant til at køre til højre og føler dig lidt forvirret, skal du blot tage hensyn til hovedpræmissen: altid holde dig til venstre. Når det gælder togrejser, er Irish Rail-togene generelt pålidelige, rimeligt prissatte og komfortable. Det er også ret nemt at nå alle de vigtigste byer fra Dublin, selv om forbindelserne mellem provinsbyerne kan være omskiftelige. For at komme til Cork City fra Wexford skal du f.eks. køre via Limerick Junction. De bedste tilbud fås online, hvis du booker mindst en uge i forvejen. Du kan endda spare endnu mere ved at bruge et TFI Leap Card, som kan bruges på bestemte stationer i Dublin og fra hovedstaden til andre byer.  De naturskønne områder er særligt fornøjelige på cykel, men du skal muligvis købe din egen cykel, da der ikke længere findes udlejningssteder i landområderne. Hvis du ønsker at rejse hurtigt fra Dublin til fjerntliggende områder, er det også værd at overveje de interne flyvninger. Afhængigt af sæson og efterspørgsel varierer priserne fra ca. €20 til €90 for en enkelt rejse.  

Danskere i Irland

I Irland bor der mennesker med mange forskellige nationaliteter. Hvis du vil søge oplysninger og finde selskab, får du ikke problemer med at finde såkaldte "expat communities". Især på en arbejdsplads er der mulighed for at komme i kontakt med ligesindede eller med lokalbefolkningen. Også på internettet er der grupper for danskere, som enten allerede bor i Irland, eller som planlægger at emigrere, f.eks. Facebook-gruppen Danskere i Irland. Du kan også læser mere på Udenrigsministeriets hjemmeside om Danskere i Irland her.

Vil du lære irsk?

Selv om engelsk er det mest talte sprog i Irland, og de fleste siger, at det er deres førstesprog, er irsk det officielle sprog her. Det kan ses på alle officielle regeringsdokumenter og på offentlige transportmidler, skilte og offentlige bygninger. Mange mennesker, herunder lokale, har stadig svært ved at føre en simpel samtale på "Gaeilge", da det er så forskelligt fra andre sprog. Det kan dog være sjovt og nyttigt at lære et par almindelige ord og irske hilsner:

 • Hej - Dia duit. (literally "may God be with you")
 • Hvordan går det? - Conas atá tú?
 • Hvad hedder du? - Cad es ainm duit?
 • Tak skal du have - Go raibh maith agat

 

At arbejde i Irland

Powerscourt House & Gardens, County Wicklow Powerscourt House & Gardens, County Wicklow

Under finanskrisen i 2008 var det ret svært for både udlændinge og irske statsborgere at finde job i landet. Heldigvis kom arbejdsmarkedet tilbage på rekordtid og har i øjeblikket en fornuftig økonomisk vækst og lav arbejdsløshed (omkring 7-8% i september 2021). Mange internationale virksomheder har deres kontorer her i Irland, hvilket gør landet til et internationalt knudepunkt og et af Europas Silicon Valley. Desuden anses Irland for at være strategisk nyttigt for specifikke brancher i Irland til at ansætte udlændinge på grund af manglen på kvalifikationer i mange sektorer (de mange forskellige job og muligheder er faktisk noget, der tiltrækker dem, der ønsker at bo og arbejde i udlandet): 

 • Teknologisektoren / Startup-scenen: Med giganter som Google, Apple og Facebook, der har valgt at åbne kontorer her, er Irland nu et af Europas vigtigste tech-steder. Andre relevante arbejdsgivere er bl. a. PayPal, LinkedIn, Amazon og HubSpot. Sammen med disse større virksomheder har Irland også en blomstrende startup-scene: Irland er et af de mest attraktive lande for iværksætteri på grund af dets støtteprogrammer, lave skatter og enkle procedure for at oprette en virksomhed. Scenen har mange tilbud til unge talenter såvel som til både rookier og veletablerede forretningsfolk! 
 • Finanssektoren: Irland har en solid international sektor for finansielle tjenesteydelser med særlige styrker inden for forvaltning af midler og forsikring. Desuden er startup-scenen også involveret i denne industri med oprettelsen af Fintech-sektoren. Der er en konstant efterspørgsel efter flersprogede fagfolk inden for regnskab og andre afdelinger. 
 • Outsourcing: Irlands lange tradition inden for callcentre, dets position som et globalt teknologihub og dets meget støttende økosystem for kundeoplevelser placerer Irland i spidsen for den hurtigt forandrende sektor for outsourcing af forretningsprocesser (BPO) og globale forretningstjenester. Her er mulighederne for flersprogede kandidater uendelige - lige fra kundesupport, teknisk support, behandling af forsikringsskader, førsalgs- og salgsfunktioner til overvågning og analyse af sociale medier. 

 

Kontormiljø og arbejdskultur

Selv om du sandsynligvis vil arbejde i et internationalt miljø, er der et par vigtige aspekter, som du skal være opmærksom på i forbindelse med den irske arbejdskultur. Her snakker vi om integritet, samarbejde og sympati - de tre vigtige elementer der spiller en betydelig rolle i arbejdsmiljøet. Kommunikation er afgørende, og atmosfæren er ret hyggelig og venlig - alle medarbejdere i en irsk virksomhed har en tendens til at være åbne, afslappede og ydmyge i kommunikationen med hinanden. Der er selvfølgelig flere vigtige faktorer i forbindelse med arbejdskulturen og de er som følger: 

 • Punktlighed: Selvom irerne kulturelt set ikke er så tidsbevidste som folk fra andre europæiske lande, bør du som udlænding altid bestræbe dig på at komme til tiden på arbejdet. Når det er sagt, bør du også give dig god tid, når du venter på dine irske partnere. Den afslappede irske tidsfornemmelse gælder også for diskussioner og deadlines, så beslutningstagningen kan være ret langsom.
 • Møder: Møderne er ofte åbne, uformelle og afslappede. Selv om der er en slags dagsorden, vil den sandsynligvis ikke blive fulgt minutiøst. De afholdes ofte på en café, pub eller restaurant og betragtes som et sted, hvor man diskuterer snarere end træffer beslutninger. 
 • Hierarki: Den irske arbejdskultur er både hierarkisk og afslappet. De lavere rangerede skal slet ikke føle, at de ikke må dele deres synspunkter med ledelsen når som helst!
 • Dresscode: Som i de fleste situationer er det altid bedre at starte i mere formel påklædning og følge dine kollegers dresscode bagefter. Generelt er den irske kontordresskode diskret og konservativ. I de internationale miljøer har dresscoden tendens til at være relativt uformel, men med fornuft - undgå tøj, som du ville have på til en vandretur eller en grillfest! 
 • Humor: vittigheder er en vigtig del af arbejdspladsen. Irerne er kendt for deres gode humor og de forventer det samme af deres kolleger. Bare følg strømmen og vis dem at du også har en vis humoristisk sans! 
 • Hilsner og personligt rum: I Irland er det vigtigt at respektere det personlige rum og holde en armslængde afstand mens du taler med andre. Ud over et varmt håndtryk og øjenkontakt er irerne ikke så vilde med andre form for fysisk kontakt.

Ligesom i nogle nordiske lande vil du måske bemærke, at nogle irere indånder kort, mens de siger "ja" under en samtale. Hvis du ikke er bekendt med denne skik, skal du overhovedet ikke blive bekymret - hvis nogen laver det, viser de blot at de er enig med dig!  

Ansættelsesvilkår

Claddagh, Galway Claddagh, Galway

Din gennemsnitlige arbejdsuge i Irland må ikke overstige 48 timer. Det betyder ikke, at du aldrig kan arbejde mere end 48 timer om ugen, men at dit gennemsnitlige ugentlige timetal over 4 måneder ikke må overstige de 48 timer. Hvis du arbejder om søndagen, kan du have ret til en godtgørelse, f.eks. ekstra løn eller betalte fridage. Der er ingen lovmæssig ret til at få løn for ekstra timer.  I tilfælde af skiftarbejde, er din arbejdsgiver forpligtet til at oplyse dig om start- og sluttidspunkterne mindst 24 timer før din første arbejdsdag, give dig mindst 24 timers varsel om din arbejdstid for hver dag hvor du skal arbejde, og også give dig 24 timers varsel, hvis du skal arbejde ekstra timer. De kan dog bede dig om at arbejde med mindre end 24 timers varsel i uventede tilfælde (f.eks. hvis en kollega bliver syg). I Irland har du ret til 4 ugers betalt ferie om året, hvis du arbejder på fuld tid. Nogle virksomheder kan dog give deres ansatte mere end 20 feriedage om året, og dette vil være angivet i din ansættelseskontrakt. Hvis du i øvrigt har arbejdet i mindst 8 måneder, har du ret til en ubrudt periode på to ugers årlig ferie.

Opsigelsesvarsel

Generelt bør det fremgå af din ansættelsesaftale, hvor langt opsigelsesvarsel du eller din arbejdsgiver skal give. Men hvis det ikke fremgår af den, er det lovbestemte minimumsvarsel (dvs. det korteste varsel, du må give i henhold til irsk lov) en uge.  *Du er ikke forpligtet til at give et opsigelsesvarsel, hvis du har arbejdet i virksomheden i mindre end 13 uger.  Men hvis det er din arbejdsgiver, der vil opsige kontrakten, afhænger det krævede varsel af, hvor længe du har arbejdet i virksomheden:

Opsigelsesfrist
Ansat siden Opsigelsesfrist
13 uger til 2 år 1 uge
2 til 5 år 2 uger
5 til 10 år 4 uger
10 til 15 år 6 uger
mere end 15 år 8 uger

 

Skatter og løn

Den nationale mindsteløn pr. time i Irland har siden 1. januar 2021 været på €10.20. I de seneste år er de irske lønninger steget med ca. 5-7% om året, og den gennemsnitlige årsløn for en fuldtidsansat er ca. €35,000 . Hvis vi tager leveomkostningerne i betragtning, er det en pæn løn der vil give dig en mulighed for at nyde eventyret i udlandet - uden at bekymre dig for meget om udgifterne! Din arbejdsgiver trækker skat af din arbejdsindtægt på vegne af Revenue, det irske statslige organ, der er ansvarligt for beskatning. Dette er kendt som Pay As You Earn (PAYE), og det beløb, der trækkes i skat, afhænger af din løn og dine personlige forhold:

  20% på beløb op til:  40 %
Enlig €35,300 for beløb derover
Gift/partner (en indkomst) €42.300 for beløb derover
Gift/partner (to indkomster) Op til €70.600 (Forhøjelse begrænset til beløbet for den anden indkomst) for beløb derover
Enlig forælder/enke med børn €39.300 for beløb derover

Alle PAYE-skattebetalere har også ret til et skattefradrag, der kaldes Employee Tax Credit (skattefradrag for ansatte). I år 2021 var den på €1,650. Skattefradrag reducerer det skattebeløb, du skal betale. Desuden er der en anden skat på din indkomst, der hedder "Universal Social Charge (USC)". Den betales af din bruttoindkomst før eventuelle pensionsbidrag (PRSI, der indbetales til socialsikringsfonden, og som udgør 8,8%):

Satser Indkomstgruppe
0.5% Op til €12,012
2% Fra €12,012.01 til €20,687
4.5% Fra €20,687 til €70,044
8% Fra €70,044.01 og mere
11% Selvstændig erhvervsdrivende med indkomst på over €100,000

Så snart du bliver registreret i landet (se afsnittet "Ankomst til Irland"), får du et skattegodtgørelsesbevis, som viser den skattesats, der gælder for din indkomst, og de skattefradrag, du er berettiget til. Din arbejdsgiver vil modtage en "Revenue Payroll Notification (RPN)", som indeholder dette certifikat, så han/hun kan trække det korrekte skattebeløb fra.

Networking 

Som vi allerede har nævnt tidligere, er den irske kultur venlig og høflig, og det skaber et gunstigt miljø for opbygning af dit professionelle netværk samt dine karrieremuligheder. Forbindelser er vigtige i Irland, så det er vigtigt at tale med folk, deltage i forskellige arrangementer og etablere et godt netværk med andre. Når du tager til faglige netværksarrangementer, skal du forsøge at være social og undgå at være reserveret, hvilket kan afskrække nogle mennesker. Internations har f.eks. aktive grupper i både Cork og Dublin, mens eventbrite viser aktuelle arrangementer (både fritids- og arbejdsrelaterede) i hele landet. På disse to portaler kan du få et overblik over tilgængelige arrangementer og se, hvad de egentlig handler om. Disse arrangementer er en fantastisk måde at møde andre expats og lokale, som kan hjælpe dig med at finde dig til rette i landet, rådgive dig om de bedste praksisser indenfor dit arbejdsområde og styrke dine kompetencer! *Tip til vores kvindelige kandidater: Network Ireland støtter den faglige og personlige udvikling af kvinder i landet og tilbyder mentorordninger, arrangementer og konferencer.


Ankomst til Irland

Forty Foot, Sandycove Forty Foot, Sandycove

Da Irland er et EU land, er det ikke svært for europæiske kandidater at flytte hertil. Du behøver ikke at registrere dig hos det lokale indvandringskontor, og du behøver ikke et opholdskort for at bo her. Du skal dog huske på, at Irland ikke er en del af Schengenområdet. Det betyder, at du skal vise dit pas eller dit nationale id-kort, hvis du kommer til Irland fra Schengenområdet. Du skal dog have et Personal Public Service Number (PPSN) når du ankommer til Irland. Dette nummer er et unikt personnummer, som hjælper dig med at få adgang til sociale ydelser, offentlige tjenester og oplysninger i Irland. Et PPS-nummer er altid et 7-cifret nummer efterfulgt af enten et eller to bogstaver. For at få det skal du henvende dig til et statsligt organ eller ansøge online her: mywelfare.ie. Følgende dokumentation er også påkrævet:

 • Dit gældende pas eller id-kort
 • Et ansættelsestilbud fra din arbejdsgiver der bekræfter hvornår din ansættelse starter, eller hvornår den er startet. Dette dokument skal være skrevet på virksomhedens brevpapir med arbejdsgiverens kontaktoplysninger og arbejdsgiverens/virksomhedens registreringsnummer.
 • Adressebevis: et dokument (f. eks. lejekontrakt eller elregning) der viser dit navn og din adresse og som ikke er mere end 3 måneder gammelt.

Hvis det er dit første job i Irland, så skal du desuden registrere dig pga skat. Vi foreslår, at du gør det snarest muligt, så din arbejdsgiver kan modtage din Revenue Payroll Notification (RPN) inden din første lønningsdag. Ellers vil al din indtægt blive beskattet med en højere sats - noget, der kaldes "emergency tax". Din nye arbejdsgiver skal trække skat fra din løn i henhold til et system, der kaldes "PAYE". For at sikre, at din skat bliver behandlet korrekt fra starten, og at din arbejdsgiver trækker det rigtige beløb i skat fra din løn, skal du gøre to ting:

 • Oplys din arbejdsgiver om dit Personal Public Service Number (PPSN)

Tilmeld dig myAccount på Revenues hjemmeside. Når du har modtaget din adgangskode til myAccount, kan du registrere dig til dit nye job. For at registrere dig skal du klikke på linket "Update job or pension details" i "PAYE Services" på myAccount.  

Sygesikring i Irland

Irland har et fremragende offentligt sundhedssystem, der styres af Health Service Executive (HSE). Retten til sundhedspleje i landet er primært baseret på bopæl og formue og ikke på din betaling af skat eller lønrelateret socialforsikring (PRSI). Adgang til sundhedspleje i Irland er uafhængig af nationalitet - enhver person, der er godkendt af HSE som fast bosiddende i Irland, har ret til sundhedspleje. For at bevise, at du har bopæl i Irland umiddelbart efter din ankomst til Irland, skal du indsende din ansættelseskontrakt eller din lejekontrakt til HSE. Det offentlige sundhedsvæsen i Irland dækker forskellige ydelser fra besøg hos den praktiserende læge til nødhjælp, barselspleje, hospitalsophold med overnatning og meget mere. Der er dog to forskellige kategorier i sundhedssystemet. Kategori 1 er for de personer, der har et sundhedskort, og Kategori 2 er for dem, der ikke har et sundhedskort. Hvorvidt du er berettiget til sundhedskortsystemet afhænger af din indkomst. Derfor er det mest sandsynligt, at du vil være en del af Kategori 2. Her vil der blive opkrævet gebyrer for en masse forskellige lægerelaterede ydelser:

 • Et besøg hos en praktiserende læge koster ca. 50 til 60 euro. Hvis din praktiserende læge henviser dig til en specialist, kan prisen for dette besøg stige til €120. 
 • Et besøg på skadestuen koster €100, og et hospitalsophold med overnatning koster €80.
 • Det månedlige maksimumsbeløb for receptpligtig lægemidler koster ca. €140. Alt over dette beløb er dækket.

*Tip: En gang din bopæl i Irland er blevet bekræftet af HSE, har du ret til at vælge og registrere dig hos den praktiserende læge i dit lokalområde, som du foretrækker.  På trods af den fremragende offentlige sygepleje benytter næsten 40% af de irske indbyggere stadig en privat sundhedsforsikring. Dette er også en af de højeste procentdele blandt de europæiske lande. Årsagen til populariteten af privat lægehjælp skyldes til dels de omkostninger, der er forbundet med det offentlige system for dem, der ikke er berettiget til kategori 1. Med privat behandling er ventetiden meget kortere, de diagnostiske procedurer er mere teknologisk avancerede, og de forsikrede har altid adgang til tandlæge-, optik- og andre tjenester. Af denne grund bør du måske også overveje det, mens du bor i Irland. 

Oprettelse af en bankkonto

For at kunne få din løn og betale alle dine regninger og skatter skal du have en irsk bankkonto. Heldigvis for alle expats er det relativt nemt at åbne en bankkonto i Irland.  Den mest almindelige bankkonto i Irland er en grundkonto med et debitkort. Du kan også vælge at åbne en opsparingskonto, som giver en højere rentesats for langsigtet opsparing.  Der er mange banker at vælge imellem. Mens du søger efter det perfekte en, prøv at søge kun efter de banker, der er reguleret af Central Bank of Ireland (et medlem af Det Europæiske System af Centralbanker). Nogle eksempler er Bank of Ireland (den ældste og største bank), Allied Irish Bank, Ulster Bank eller KBC Bank Ireland.  Nu hvor vi har nævnt nogle af dem, er det op til dig at finde en der passer bedst til dig. I Irland er det ret almindeligt, at bankerne opkræver et vedligeholdelsesgebyr, som ofte kan undgås ved at foretage en tilbagevendende månedlig indbetaling eller ved at holde en minimumssaldo på kontoen. Derudover opkræver mange banker i Irland gebyrer for at bruge hæveautomater uden for deres netværk, så sørg for, at din bank har hæveautomater i dit område.  Efter du har valgt en bank, skal du ringe til den lokale filial og aftale en tid. Nogle banker i Irland giver dig mulighed for at åbne en bankkonto online, men i så fald skal du forberede dig på en ret detaljeret proces. Så hvis du allerede er i landet, er det nemmere at tage hen til filialen og åbne en konto personligt. I de fleste tilfælde skal du medbringe 3 dokumenter:

  • Dit pas
  • Adressebevis (lejekontrakt eller elregning)
  • Ansættelseskontrakt

  *Nogle banker kan kræve en indbetaling/overførsel for at åbne kontoen   Hvis alle dine dokumenter er i orden, så er dit bankkonto klar. Dit betalingskort sendes med posten, og i de fleste tilfælde vil dit pinkode-nummer følge med separat. Du vil modtage yderligere instruktioner på din e-mail om, hvordan du opretter netbank.    

De største grunde til at flytte til Irland

Irlands fascinerende skønhed, grønne områder, charmerende byer samt venlige og imødekommende mennesker er ikke de eneste grunde der gør Irland til et dejligt sted at bo i. Landet har også tiltrukket virksomheder og fagfolk fra hele verden på grund af sin erhvervsvenlige kultur, som har gjort det til en af de hurtigst voksende økonomier i Europa. Således er landet blevet langt mere mangfoldigt og fleksibelt: perfekt til en multikulturel befolkning! Selv om Irland ikke har solrige sandstrande som du kan nyde hele året rundt, behøver Irland ingen solskin for at varme dit hjerte. Sankt Patricks og nissernes land vil hurtigt blive en vigtig del af dit liv takket være sine stærke historiske og kulturelle traditioner, kombineret med det moderne og velstående arbejdsmarked. Kan du forestille dig, hvad det ville betyde for din karriere?  Søg et job i Irland gennem Arbejdeiudlandet med det samme! 

Ring of Kerry Ring of Kerry

 

Find din lejlighed i Irland

Annonce