Livet efter endt uddannelse (II) - Tips til dit næste eventyr i udlandet

Hvis du står et sted mellem dit liv efter endt uddannelse og dit eventyr i udlandet, så ved du, hvad en international erhvervserfaring kan betyde for din karriere og din personlige udvikling. Men det er dog normalt at føle sig overvældet overfor dette nye kapitel i dit liv: du ved ikke, hvad du kan forvente, eller hvordan du får mest muligt ud af oplevelsen. Med lidt insiderviden, beslutsomhed og de følgende tips vil du være mere end klar til at leve den bedste tid i dit liv. Og glem ikke: Du har allerede taget det vigtigste skridt!   

mand går i naturen

1. Du skal ikke bekymre dig for meget om, hvad du efterlader

Efter endt uddannelse går alle os i nye retninger, og det kan være en større udfordring at holde kontakten med dine venner, hvis du flytter til et andet land. Du oplever sikkert en blanding af følelser, da du gerne vil starte dit nye eventyr i udlandet, men samtidig vil du ikke gå glip af festligheder eller andre begivenheder derhjemme. Det er vigtigt at huske på, at gode venner altid vil være der, uanset hvor meget tid der går, og at du er ved at møde nye mennesker, som vil være en del af dette nye liv. I fremtiden vil du endda tænke på, hvordan du har klaret dig uden dem før! Hvis du nogensinde får hjemve, så bare tænk på, hvor heldige vi er i dag, at vores familier kun er en besked eller en 3-4 timers flyvetur væk (hvis du ikke flytter til en isoleret ø!).   

2. Find en rutine 

Du vil måske have brug for en fleksibel tankegang i starten af dit eventyr, da du vil have mange ting at ordne og tænke over. Du skal nemlig give dig selv noget tid til at vænne dig til din nye hverdag. Men når du først er færdig med alle disse opgaver, vil det være en god måde at finde en hyggelig rutine på for at føle dig produktiv og have noget at se frem til, især når du endnu ikke har opbygget dit sociale netværk. For eksempel kan du planlægge at rengøre din lejlighed i weekenden, lave en liste over de steder, du vil besøge i din nye by, gå i fitnesscenteret efter arbejde, eller måske er det det perfekte tidspunkt at finde en ny hobby! På den måde vil du føle dig sikker, når andre aspekter af dit liv måske stadig føles lidt uvante.  

3. Lær sproget så meget som muligt

Hvis du flytter til et ikke-engelsktalende land, er det nemt at falde ind i grupper af udlændinge. Der kan du tale engelsk eller endda dit modersmål og møde mange mennesker der er i den samme situation. Du kan dog også gøre dette ved at tilmelde dig sprogundervisning og samtidig lære det lokale sprog! At beherske et sprog kan tage mange års øvelse, men det vil allerede gøre en forskel at lære et par grundfraser. Hvis du ved, hvad du skal sige i en købmandsbutik eller ved din lægeaftale, vil du føle dig mindre isoleret og mere forbundet med andre! Desuden vil de lokale virkelig sætte pris på, at en nyankommen integrerer sig selv i deres samfund og interesserer sig for deres kultur.   

4. Udforsk dit nye lands kultur... og mad!

Vi ved godt, hvordan det foregår: Du kommer ud fra flyet, går ind i lufthavnen i et helt nyt land, og det første, du ser, er de store og kendte restaurantkæder, som findes rundt om i verden. Men hvis du flytter til udlandet, så bør du bare sige nej tak til dem - for maden i et land er som regel en vigtig del af dets kultur og tradition. At lære et land at kende betyder også, at man skal prøve de nationalretter. Du kan f.eks. holde øje med, hvor de fleste mennesker tager hen: På restauranterne, som er fulde af de lokale, får man som regel et godt indsigt i spisekulturen. Desuden kan du finde ud af, hvilke forskellige retter og drikkevarer der findes i landet, og du kan f.eks. tilberede visse retter på traditionel vis derhjemme!  

5. Få styr på din økonomi & planlæg på forhånd

Hvis du synes, at det er en smule svært at styre pengene, når du skal ud på langtidsrejser, kan det være en økonomisk udfordring at starte dit eventyr udlandet, især hvis du ikke har haft mulighed for at arbejde og studere samtidig. At lave et budget for den første måned er nøglen til at undgå at blive stresset. Lav f.eks. en liste over de vigtigste ting, som du skal bruge penge på (transport, dagligvarer osv.), og tænk på, hvad du kan spare penge på. En møbleret lejlighed eller et møbleret værelse er måske den bedste løsning, og du kan planlægge at få et medlemskab af et fitnesscenter, når du får din første løn. Vi anbefaler også, at du kigger ind i din indbakke og på din bankkonto for skjulte abonnementer, som du har glemt, at du stadig betaler for, eller som ikke er gyldige i dit nye land.  Generelt skal du planlægge så mange detaljer som muligt, inden du forlader dit hjemland, så du sikrer en problemfri afrejse. Hvis du tænker på aspekter som transport, sygeforsikring, registreringskrav eller oprettelse af bankkonti, vil du føle dig bedre forberedt og vil have bedre styr på tingene.   

6. Få kontakt med dine kolleger, og find folk med samme interesser

Som sagt vil de første uger på din nye destination være ret stressede, og det er helt normalt at se frem til de dage, hvor du bare kan slappe af derhjemme. Det er dog afgørende at forblive selskabelig, hvis du ønsker at opbygge og udvide dit sociale netværk. Uanset om du er introvert eller ekstrovert, ønsker du ikke at være den person på arbejdet, der altid afviser efterarbejdsaktiviteter. Selv om du føler dig træt og uden energi, er det en fremragende mulighed for at møde folk og åbne døren til endeløse nye oplevelser, hvis du presser dig selv og går ud med dine arbejdskammerater eller deltager i arrangementer der interesserer dig! Det vil efterhånden blive lettere med tiden, og du vil altid have det sjovt!    

7. Forbliv positiv. Pas godt på dig selv!

Sidst men ikke mindst skal du give dig selv tid til at vænne dig til de nye omgivelser. I de øjeblikke, hvor du føler dig vred, frustreret, ubeslutsom eller ængstelig, skal du blot huske på, at det er helt i orden at gå gennem en følelsesmæssig rutsjebane.  Hvert sekund af dit eventyr i udlandet er en vigtig mulighed for at lære dig selv at kende og få nye livsperspektiver og verden at se. Desuden kan et positivt livssyn hjælpe dig med at gøre alle udfordringerne lidt lettere, og du bliver måske mere kreativ i forhold til at finde løsninger på hverdagens problemer! Nyd den læreproces, som flytning til udlandet medfører, bliv ved med at udforske og vær sikker på, at alle de gode og dårlige historier i sidste ende blot bliver anekdoter, som du kan fortælle resten af dit liv!

Publiceringsdato 27.07.2021
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce