Bo og arbejde i Tjekkiet

Takket være venlige og imødekommende mennesker, et blomstrende internationalt samfund og en rig kulturel kapital kan Tjekkiet meget vel være en god kandidat til dit næste...

Tjekkiet

Takket være venlige og imødekommende mennesker, et blomstrende internationalt samfund og en rig kulturel kapital kan Tjekkiet meget vel være en god kandidat til dit næste hjem.  Med over 2000 slotte, 12 UNESCO-verdensarvsteder og tusindvis af internationale virksomheder er dette centraleuropæiske land blevet en populær destination for udlændinge.

Uanset om du foretrækker et åndeløst smukt landskab eller en førsteklasses ølkvalitet, så finder du det hele i Tjekkiet. De høje lønninger kombineret med ret lave leveomkostninger vil få dig til at bestille din flybillet til dette smukke land hurtigere end man kan sige jedno pivo prosím (en øl, tak)!

At bo i Tjekkiet

Grundlæggende information om Tjekkiet

 • Vejr: Med milde somre og kolde, blæsende vintre er sweatervejr meget almindeligt her. Om sommeren når dagtemperaturerne op på 20-25 °C, men nogle gange er de relativt højere - op til 30 °C eller over. Vintertemperaturerne når op på minus 5 °C, og endnu koldere i de højere beliggende områder.
 • Befolkning: Ca. 10.7 millioner indbyggere!
 • Historie: Bøhmen, landets første navn, var oprindeligt beboet af keltere, germanere og til sidst slaviske folk. Det var en del af Romerriget og blev derefter overtaget af Østrig. Efter 1. verdenskrig blev Tjekkoslovakiet dannet af de tjekkiske og slovakiske områder i det østrigske imperium. Tjekkoslovakiet blev derefter kortvarigt styret af Tyskland under Anden Verdenskrig og Sovjetunionen lige efter. Selvstændigheden blev genoprettet efter Sovjetunionens fald i 1990. Tjekkerne og slovakkerne blev enige om, at de gerne ville have deres egen nation, og Tjekkiet og Slovakiet blev fredeligt opdelt. I 2004 blev Tjekkiet optaget i Den Europæiske Union. (EU). 

Vidste du…

 • Prag er den eneste større europæiske by, der ikke blev bombet under Anden Verdenskrig. Derfor har byens mange historiske monumenter overlevet og kan stadig ses i dag. 
 • Tjekkerne har det største ølforbrug pr. indbygger i verden.
 • Det globale fredsindeks for 2021 placerer Tjekkiet som det ottende sikreste sted at leve i verden.
 • Tjekkiet er kendt som verdens “slotshovedstad” med mere end 2000 slotte.
 • I øjeblikket bor der ca. 500,000 udlændinge i Tjekkiet.

Boliger i Tjekkiet:

Overnatning i Tjekkiet er billigere end i de fleste andre europæiske lande og større byer. Og det er helt sikkert en stor fordel hvis man tænker på at du kommer til at bo i et sådant historisk rigt og mangfoldigt land. Priserne vil dog variere lidt afhængigt af, hvor du vælger at bo i Tjekkiet.  Da landet har et så mangfoldigt landskab, vil det være nemt at finde en bolig, der passer til din livsstil. Uanset om du elsker de grønne områder eller foretrækker at bo i byens centrum, bør du være i stand til at finde et ideelt sted, der passer til dit budget.

Det kan være en god idé at tilmelde dig Facebook-grupper før du ankommer. På den måde kan du finde ud af lidt mere om lejeboliger i dit nye land eller forbinde med andre expats, som allerede bor der. Det er selvfølgelig også en mulighed at besøge forskellige udlejningssider. Det kan dog være ret forvirrende, hvis du ikke taler sproget endnu. Du skal også være opmærksom på de hjemmesider, der er målrettet mod udlændinge, da disse normalt kan have ekstremt høje tillægsgebyrer.

Den anden mulighed er at finde en udlejningsagent, når du ankommer. De bør kunne hjælpe dig med at finde et lejemål, der passer til dit budget, men også til dine behov og præferencer. Men de vil naturligvis opkræve et gebyr for formidlingen.
 

 • Prag: Den største by i Tjekkiet med 1.4 mio. indbyggere og et byområde på lidt over 2 mio. indbyggere. Mange expats vælger at bo her, da mange internationale virksomheder har deres europæiske hovedkvarter her og byen er også hjertet af den tjekkiske turistindustri. Derfor er jobmulighederne for expats her så mange!

For et værelse i en delelejlighed skal du regne med ca. 7000 CZK - 12 000 CZK om måneden (280€ - 470€) afhængigt af den faste ejendoms beliggenhed.

For en lejlighed med 1 soveværelse skal du betale mellem 15 000 og 25 000 CZK om måneden (600€-1000€) afhængigt af den faste ejendoms beliggenhed.

Brno:

 • Brno er Tjekkiets andenstørste by med ca. 377,000 indbyggere. Det er en stor universitetsby fuld af unge mennesker og masser af arbejdspladser, primært inden for IT-sektoren. Brno har også tonsvis af lokale håndværksbryggerier og caféer der er meget stille om sommeren.
 • For et værelse i en delelejlighed skal du regne med ca. 7000 CZK - 10 000 CZK om måneden (280€ - 400€) afhængigt af beliggenheden.
 • For en lejlighed med 1 soveværelse skal man regne med at betale omkring 10 000 - 15 000 CZK om måneden (400€-600€) afhængigt af beliggenhed.

Pilsen:

 • Plzeň (også kaldet Pilsen) er den fjerdestørste by i Tjekkiet med ca. 180,000 indbyggere. Hvis du identificerer dette som en øltype, så er det sandsynligvis en by for dig. Den er hjemsted for Pilsner-ølen samt mange tjekkiske sportshold. Dette er stedet for alle, der leder efter en ægte tjekkisk oplevelse og ikke bare et weekendophold som Prag eller Brno.
 • For en lejlighed med 1 soveværelse skal du regne med ca. 8000 CZK - 10,000 CZK om måneden (300€ - 400€) afhængigt af beliggenhed.
 • Udgifter til forsyning (el, vand osv.) og andre udgifter er normalt ikke inkluderet. Afhængigt af hvor varmt du vil have det om vinteren, skal du regne med at betale mellem 1000 og 1700 CZK (40€ -65€) ekstra om måneden.

Leveomkostninger:

Som du sikkert har bemærket hidtil, bruger Tjekkiet stadig sin egen valuta - den tjekkiske koruna (CZK), selv om landet er en del af EU.

Selv om Prag anses for at være den dyreste by i landet, er leveomkostningerne stadig relativt billigere end i de fleste andre europæiske byer. Selv om boliger, uddannelse og visse fritidsaktiviteter ligger i den højere ende af prisspektret, er dagligvarer, alkohol, transport og kommunikation (internet, telefon osv.) meget billige.

Gennemsnitslønnen i Tjekkiet er ca. 32,000CZK - 35,000CZK (1250 - 1380 euro) om måneden. Denne anstændige løn kombineret med lave leveomkostninger gør Tjekkiet til et af de bedste rejsemål for udlændinge og studerende fra hele verden.

Og hvis du er en digital nomade, er det en win-win-destination for dig! Du bliver stadig betalt i din hjemvaluta, og takket være de gode USD og EUR vekselkurser kan du nyde en fantastisk livskvalitet mens du sparer en masse penge.

Levnedsmidler

Tjekkiet

Danmark

1kg appelsiner

1.50 €

2.66 €

12 æg

1.61 €

3.61 €

1kg kartofler

0.77 €

1.79 €

Restauranter/caféer

   

Udenlandsk øl (0,5 l)

1.38 €

2.12 €

Måltid for 2 på en restaurant

27.61 €

94 €

Cappuccino

1.96 €

5 €

Kultur og Sport

   

Medlemskab til Fitness

31.62 €

37 €

Biografbillet

7.10 €

15 €

Offentlig transport

   

Enkeltbillet Bus

0.95 €

3.23 €

Taxa 1km (alm.takst)

1.10 €

1.75 €

Gennemsnitslønnen

1,300 €

3,300 €

Trafik og offentlig transport:

Prag er den eneste by i Tjekkiet, der har en undergrundsbane. Derudover kan du også bruge sporvogne, trolleybusser og busser - så det er super nemt at komme rundt i byen! Og sidst men ikke mindst, er alle disse offentlige transportmidler ret pålidelige.

En af de største fordele ved at være et indlandsland er, at det er nemt og billigt at rejse rundt hvor som helst i Østeuropa. F.eks. vil bussen fra Prag til Brno koste dig kun ca. 7€, og en bus til Berlin koster ca. 15€.

Hvis du har lidt flere penge eller blot er på udkig efter en hurtigere løsning, er toget et fantastisk alternativ. For en togtur til Berlin fra Prag koster billetten ca. 30€. Det tager kun 4 timer at komme dertil, sammenlignet med 10 timer med bus.

Den sidste mulighed for alle dem, der ønsker at rejse med stil, er selvfølgelig en flyrejse. Heldigvis har Europa mange lavprisflyselskaber og Tjekkiet er tilgængeligt med fly fra flere internationale lufthavne. Den største er Václav Havel Lufthavn nær Prag, selv om der er flere andre internationale lufthavne i Brno, Karlovy Vary og Monov ( i nærheden af Ostrava).

Selv om du kan køre selv under dit ophold, er offentlig transport mere end rigeligt til at bringe dig fra et sted til et andet. Hvis du beslutter dig for at køre bil, vil de fleste andre EU-kørekort blive accepteret. Du skal tjekke reglerne for dit specifikke land for at finde ud af, om du skal få dit kørekort omregnet eller oversat.

Tips og tricks til din fritid

Tjekkiet er et kæmpestort land med vidt forskellige landskaber. Du vil aldrig løbe tør for ting at lave, og du vil helt sikkert aldrig løbe tør for slotte at beundre. Fra smukke, billedskønne landsbyer til det dejlige tjekkiske vinland, hvor end du beslutter dig for at tage hen, vil du blive forelsket i landets natur. Det er også hjemsted for 12 UNESCO-verdensarvsteder!

Hvis du foretrækker udendørsaktiviteter, så vil du sikkert have travlt med at besøge alle de fantastiske steder, som Tjekkiet har at byde på.

Bohemian Switzerland National Park ligger i den nordvestlige del af landet, blot et par timer fra Prag. Med et meget forskelligartet natur der omfatter søer, grotter og bjerge, er dette det perfekte sted at komme for at vandre, fotografere og opleve naturen.

Pastýřská-væggen er et enormt sandstensmassiv, der er tilgængeligt for publikum. Du skal kun betale for udlejning af udstyr, når du ankommer, og du kan straks begynde at klatre på den massive væg. Med 14 forskellige måder at klatre på, er der plads til alle, uanset dit ekspertiseniveau.

Ud over dette er der mange andre aktiviteter i Tjekkiet for udendørsentusiaster. Lej en cykel og tag til et af de mange slotte i stedet for at køre i bil. Cykelruten Ohre viser dig den vestlige del af Bøhmen, der starter i Tyskland og fører dig hele vejen til Prag!

Hvis alle disse eventyr stadig ikke er nok, så "tjekke" Pálava-regionen ud. Den varmeste region i Tjekkiet er fuld af vandrestier og blæsende cykelruter. Og hvis du bliver tørstig efter dette avancerede eventyr, må du ikke gå glip af de mange vingårde, der ligger gemt væk i dette område.

Hvis du ikke er så vild med udendørsaktiviteter, så fortvivl ikke. Landet har styr på det med tusindvis af museer, slotte, grotter og bryggerier, som du kan besøge. Vi taler om over 2000 slotte, der bare venter på at blive vist frem på din Instagram-story. For ikke at nævne alle de fantastiske små caféer, restauranter og pubber, som du kan slappe af på efter en lang sightseeing.

Mød andre expats:

Tjekkiet har løbende været blandt de tre bedste lande for expats til at arbejde i. Omkring en halv million af de mennesker, der bor i Tjekkiet, er udlændinge, så du vil ikke gå glip af chancen for at møde andre udlændinge.

Da de fleste udlændinge bor i Prag, vil det slet ikke være svært at komme i kontakt med det udenlandske samfund. Prøv at besøge steder, hvor dine expatkolleger sandsynligvis arbejder, rejsebureauer, hosteller, restauranter osv. En nemmere måde ville være at tilmelde dig Facebook-grupper som Expats in Prague eller Brno Expats eller bare besøg hjemmesider som f.eks. InterNations

Vi synes dog, at den nemmeste måde at gøre det på er at finde sprogudvekslingsgrupper. Det vil ikke kun hjælpe dig med at finde andre expats, men du vil sandsynligvis også møde nogle søde lokale folk, der ønsker at øve deres engelsk eller et andet sprog, du måtte tale.

Sprog:

Medmindre du bor i en af de større byer som Prag eller Brno, hvor de fleste mennesker har mindst en grundlæggende forståelse af engelsk, er det bedst at begynde at lære noget basal tjekkisk. Mange ældre generationer vil kun tale tjekkisk, især i mindre landsbyer, så det er bedst at øve sig på nogle sætninger. For ikke at nævne, at det er sjovt at se butiksejernes ansigter lyse op, når du forsøger at tale til dem på deres modersmål.

Hvis du taler det lokale sprog, vil det også være en fordel for dig, når du skal søge et job. Her er nogle grundlæggende sætninger:
 

 • Hej - Dobrý den (do-bree den)
 • Tak skal du have - Dĕkuji (dye-ku-yi)
 • Det forstår jeg ikke - Nerozumím (neh-roh-zah-mim)
 • Hvor ligger ølhaven? - Kde je pivní zahrada? (kdeh yeh peev-nee zah-hra-da)

Bohemian Switzerland National Park

At arbejde i Tjekkiet

Ledige stillinger

Tjekkiet er et af de mest forskelligartede lande i EU og et af de mest storbyagtige lande. På grund af sin centrale beliggenhed bruger mange internationale virksomheder Tjekkiet som en base for deres internationale selskaber. Bonus er, at engelsk er det mest anvendte forretningssprog, hvilket gør det til et ideelt sted for udlændinge at finde et job. Tjekkiets arbejdsløshedsprocent er på et historisk lavt niveau, så det vil ikke være svært at finde en passende branche.

Turisme og fremstillingsindustri er de vigtigste industrier i Tjekkiet, mens finans og IT er blevet mere og mere populære i de senere år.
 

 • Turisme: Prag er et af Europas mest populære rejsemål, og derfor har turismen altid været en stor del af den tjekkiske økonomi. Den store tilstrømning af turister medfører nye arbejdspladser, især inden for hotel- og restaurationsbranchen. Som udlænding er det let at finde et job på både restauranter, hoteller, vandrerhjem, rejseselskaber osv. Da engelsk er hovedsproget i disse brancher, er det ikke svært at se, hvorfor disse stillinger bliver optaget først. Men på grund af COVID-19-situationen er der mange udlændinge, som begynder at genoverveje deres karriere inden for denne branche.
 • Industri: Efter krigen blev Tjekkoslovakiet (som det hed dengang) en af de førende fremstillingsøkonomier i verden. Biler, maskinindustrien, stålproduktion, medicinalindustrien og andre sektorer er vigtige industrier i Tjekkiet. Bilindustrien er den største i landet. Ud over biler er øl en vigtig del af den tjekkiske økonomi; Tjekkiet er Europas sjettestørste ølproducent.
 • Outsourcing: Although manufacturing and tourism are important industries here, service-based industries such as finance and IT are fast becoming the most productive industries in the Czech Republic. Demand for international workers is growing every year. This means that young professionals from all over the world can easily find many opportunities here in IT, software and business development, marketing and much more!

Folk fra EU-lande bør ikke have problemer med at komme til landet og finde et job med det samme. Men hvis du kommer fra lande uden for EU, skal du ansøge om en arbejdstilladelse. Arbejdstilladelsen gælder to år, men den kan sagtens blive forlænget.

 

Arbejdskultur:

Arbejdskulturen i Tjekkiet varierer fuldstændig af, hvilken slags job du har. En virksomhed, der kræver personlig kontakt med kunderne, vil have et helt andet arbejdsmiljø end en nystartet IT-virksomhed.
 

 • Påklædningsregler til kontoret: De fleste virksomheder, f.eks. banker, advokatfirmaer osv., har normalt en mere formel dresscode. I nogle nystartede virksomheder og it-virksomheder kan dresscoden være ligegyldig og som du ønsker det. Nogle mennesker går på arbejde i klipklappere og shorts, og det er helt i orden. En god tommelfingerregel er en business casual dresscode, når du går til jobsamtaler. Det er altid bedre at være for klædt på end at være for casual. Når du er til samtalen, kan du se, hvad alle andre har på, eller du kan blot spørge om dresscoden. Sørg for at spørge, om virksomheden har en "casual Friday'', da mange virksomheder er begyndt at indføre dette.
 • Punktlighed: Punktlighed er en norm her. Hvis et møde er aftalt på et bestemt tidspunkt, forventes det at starte på det tidspunkt. De fleste virksomheder drives med præcision, men det kan igen afhænge af, hvilken type job du har.
 • Hierarki: Som i de fleste virksomheder varierer forholdet mellem overordnede og underordnede medarbejdere. Der er mere hierarki i bank-/finanssektoren. Der er et formelt og uformelt DU på det tjekkiske sprog, ligesom på fransk eller tysk. Så i de fleste tilfælde er det bedst at kalde ældre kolleger eller højere chefer med det formelle DU. Hvis din virksomhed bruger engelsk som hovedsprog, behøver du dog ikke at bekymre dig om det.
 • Work/Life balance: Balancen mellem arbejdsliv og privatliv i Tjekkiet varierer også afhængigt af branchen. I de fleste job slutter arbejdsdagen kl. 17.00, og de fleste mennesker er på vej ud af kontoret på dette tidspunkt. Nogle virksomheder opfordrer dog deres ansatte til at arbejde over, og det er normalt at forlade arbejdspladsen kl. 19.00 eller senere.

De mere afslappede stillinger, som f.eks. i nystartede virksomheder, har som regel et møde efter arbejde hver uge, normalt om fredagen. Glem ikke, at Tjekkiet er det land, der har det største ølforbrug, så drinks efter arbejde er altid velkomne.

 

Ansættelsesvilkår:

Et fuldtidsjob i Tjekkiet omfatter 40 timer om ugen, hvor arbejdsdagen begynder kl. 9.00 og slutter kl. 17.00. Du kan også aftale med din arbejdsgiver, at du skal arbejde på deltid, hvilket dog vil resultere i en lavere løn. Arbejdsgiveren kan kræve højst otte timers overarbejde om ugen, men ikke mere end 150 timer om året. Eventuelle overarbejdstimer udbetales som bonusløn.

I Tjekkiet får man også 25 dages betalt ferie om året med 13 ekstra helligdage og barselsorlov, som varer 28 uger.

Du skal dog altid sørge for at gennemgå din kontrakt grundigt og spørge i tilfælde af eventuelle uklarheder og diskutere alle vilkårene med din chef, inden du underskriver den. Din aftale vil altid indeholde følgende oplysninger:

 • Arbejdstid - fra hvornår til hvornår du skal arbejde;
 • Løn og lønningsdag;
 • Prøvetid (hvis nogen);
 • Hvordan du vil blive kompenseret for overarbejde;
 • Hvor meget årlig ferie du får;
 • På hvilke betingelser du kan tage på forretningsrejser osv.

Opsigelsesvarsel:

Hvis du ikke er tilfreds med dit job, kan du altid sige op. Typisk skal du blot skrive en aftale om opsigelse af ansættelsen, og opsigelsesvarslet er normalt på 2 måneder.

Du kan kun blive fyret uden varsel i tilfælde af alvorlig forseelse eller i særlige tilfælde af strafbar handling.

Du kan aftale en prøvetid med din arbejdsgiver, men det er ikke nødvendigt. Den kan vare op til 3 måneder (6 måneder for ledere). I løbet af denne periode kan du beslutte, om stillingen passer til dig. Hvis ikke, kan du sige op uden varsel; din arbejdsgiver kan dog også opsige dig uden varsel.

Skatteri Tjekkiet:

Mindstelønnen i Tjekkiet ligger på ca. 92 CZK (3.50 €) pr. time. Selv om det måske ikke virker som meget, skal du huske på leveomkostningerne i Tjekkiet.

Dette beløb vil variere afhængigt af, hvilken sektor du arbejder i. For eksempel vil en restaurantmedarbejder tjene omkring 3.50€ pr. time, mens en bankmedarbejder tjener ca. 11€ pr. time.

Tjekkiet har et fast skattesystem med en fast sats på 15%. Dette gælder, hvis du er forsikret af det sociale sikringssystem i dit hjemland. Ellers bliver du beskattet med en sats på 20,1%, som omfatter betalinger til sundheds- og socialsikring.

Networking:

Når du ankommer til Tjekkiet, er der mange muligheder for at udvide dit sociale og professionelle netværk.

Selv om det kan føles lidt skræmmende i starten, er interaktion med lokale den første primære måde at skabe netværk på. Stereotypen er den samme som i mange "østeuropæiske" lande: folk er kolde og ikke venlige. Dette kunne ikke ligge længere fra sandheden. I virkeligheden er tjekkerne måske ikke altid smilende, men de er som regel altid interesserede i at møde nye mennesker. De vil også være meget glade for en chance at øve deres engelsk. Gå aldrig glip af en samtale med en tilfældig fremmed på din lokale cafe; du ved aldrig, hvad der kan komme ud af det.

Hvis du ikke føler dig tryg ved at tale med de lokale folk, skal du slet ikke være bekymret, for du kan deltage i onlinefællesskaber og sociale onlinenetværk lige så effektivt. Der findes uendelige lister over onlinefællesskaber; et par af de mest almindelige er Eventbrite eller Meetup. Udover det er der tonsvis af Facebook-grupper til expats. Disse kan spænde fra sjove sprogudvekslinger til professionelle "boot camps".

En anden mulighed er at gå ud og meld dig ind i forskellige klubber. Der er uendelige muligheder her - fra kulturcentre til sportsklubber. Disse kan være en sjov og engagerende måde at møde nye mennesker på.

Ankomst til Tjekkiet

For EU-borgere er det ret nemt at registrere sig i Tjekkiet. Du behøver ikke nogen form for visum for at kunne arbejde og bo i Tjekkiet. Borgere fra Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz har de samme rettigheder som EU-borgere.

Hvis du skal forblive i landet i mere end 3 måneder, kan du ansøge om et registreringsbevis.  Selv om du som EU-borger ikke behøver at gøre det, vil det gøre det meget nemmere at bo her, når du f.eks. skal betale regninger eller registrere din bil. 

Processen for at få dit registreringsbevis er ret enkel:

 1. Kontakt dit nærmeste indenrigsministerium (MOI) og aftal en tid til at indsende din ansøgning.
 2. Medbring alle de dokumenter, der er nødvendige for det midlertidige ophold:
  1. Pas eller id-kort
  2. Dokument, der bekræfter opholdets formål (ansættelseskontrakt osv.)
  3. Et foto i passtørrelse
  4. Indkvarteringsbevis
 3. Efter at opholdet er godkendt, kan du gå tilbage til MOI og hente certifikatet. Generelt er behandlingstiden for ansøgningen 30 dage.  Myndighederne ansøger automatisk om udstedelse af et skatteidentifikationsnummer (TIN), som består af et 10-cifret nummer. Dette nummer er vigtigt for at kunne identificere dig selv i landet, betale din skat eller åbne din bankkonto. Dette dokument er gyldigt i 10 år. Det vil være inkluderet i dit certifikat. 

Bankkonto:

Når din langtidsopholdstilladelse er godkendt, får du automatisk tildelt et identifikationsnummer. Dette ticifrede nummer vil fungere som dit skatteidentifikationsnummer (TIN). Du skal bruge dette nummer for at åbne en bankkonto, og det er bedre at åbne en lokal bankkonto for at undgå en masse vekselgebyrer.

Nogle banker er naturligvis mere populære end andre blandt udlændinge. Du bør vælge en bank med lave gebyrer, og som tillader internationale overførsler. Hvis du beslutter dig for at tage tilbage til dit hjemland, ønsker du ikke, at dine penge skal sidde fast i Tjekkiet. Her er nogle af de mest populære banker, der ikke tilbyder åbnings- eller administrationsgebyrer:

 • Equa Bank
 • Unicredit Bank
 • Airbank
 • FIO Bank

Når du har modtaget dit TIN og valgt en passende bank, skal du sørge for at indsamle følgende for at åbne en bankkonto:

 • Et pas.
 • En anden form for identifikation, f.eks. kørekort, personalekort eller adressebevis.
 • Penge til indbetaling. Minimumsbeløbet varierer afhængigt af banken, men det er normalt mellem 200 CZK - 2,000 CZK (7€ - 80€).

Det er også en god idé at finde en bank med engelsktalende personale og lave vekselgebyrer, hvis du skal overføre penge da disse kan variere betydeligt. Der er også nogle specialtilbud, som skifter hvert par måneder. Der opkræves et gebyr for brug af en hæveautomat, normalt omkring 6 CZK for at hæve penge fra en hvilken som helst automat i hjemmebanken. Hvis du bruger en hæveautomat uden for netværket, kan gebyrerne være højere.

Endvidere skal du også huske på, at tjekkiske banker er kendt for at være meget langsomme til at levere debit- og hævekort, så vær tålmodig - det vil tage lidt tid før du får dit kort i din postkasse. 

Sygesikring:

Sundhedssystemet i Tjekkiet er kendt for at være et af de bedste i hele EU. Det understøttes af skatter og socialsikringsbidrag fra arbejdstagere og arbejdsgivere. Socialsikringsbidrag dækker pensioner, arbejdsløshedsunderstøttelse og sygekassen. I alt bidrager arbejdsgiverne med 33.8% af en arbejdstagers løn til disse, mens arbejdstageren selv bidrager med 11%.

Tjekkiet tilbyder gratis sundhedspleje til borgere, fastboende personer og udlændinge der er ansat i lokale virksomheder. Sundhedsdækningen i Tjekkiet dækker endda tandpleje. Udlændinge kan vælge enten at benytte det offentlige sundhedssystem eller at købe en privat sygeforsikring. Da antallet af læger pr. indbygger i Tjekkiet er et af de højeste blandt alle EU-landene, er det let at se, hvorfor det offentlige sundhedssystem er fremragende, og der ikke rigtig er behov for en privat sygeforsikring. 

De fleste læger på de offentlige hospitaler er uddannet på vestlige universiteter så du kan regne med engelsktalende personale. Private forsikringer er til gengæld lidt dyrere. Du får dog en meget mere serviceorienteret tilgang fra dine læger samt kortere ventetider.

 

De største grunde til at flytte hertil

Så langt har du lært, at Tjekkiet har så meget at byde på. Landet tiltrækker flere og flere udlændinge hvert år, takket være sin spændende kulturhistorie og sin hastigt voksende økonomi. På grund af tilstedeværelsen af mange internationale virksomheder gør Tjekkiet det nemt for udlændinge at få arbejdsvisum. Derfor er det slet ikke underligt, at en halv million udlændinge kalder dette smukke sted deres hjem.

Tjekkernes varme gæstfrihed vil helt sikkert kompensere for de kolde vintre og give dit ophold en autentisk fornemmelse. Selv om Prag er en blomstrende storby, skal du ikke tøve med at hoppe på en bus eller et tog og opleve alt det, som dette ofte oversete land byder på.

Uanset om det er de smukke landskaber eller bare øllet, der tiltrækker dig til at flytte hertil, så vent ikke en dag mere! Tag et kig på de jobmuligheder, vi tilbyder hos Arbejdeiudlandet.

Find din lejlighed i Tjekkiet

Annonce