Livet efter endt uddannelse (I) - At arbejde i udlandet uden tidligere erhvervserfaring

Vi har allerede nævnt før, at alle skulle bo og arbejde i udlandet mindst én gang i livet. Det tager ganske vist en masse mod og viljestyrke, men de personlige og faglige fordele ved oplevelsen opvejer helt sikkert alle de udfordringer, du kan støde på! Men hvad nu, hvis du er nyuddannet uden tidligere erhvervserfaring? Er der stadig en chance for at arbejde i udlandet? Hvordan kan du gribe din jobsøgning an? Med lidt indsats og tålmodighed vil du allerede have den rette attitude for at opnå succes!   

Erhvervserfaring - skab din egen definition!

glade piger efter eksamenNår man afslutter gymnasiet eller universitetet, åbner man døren til en helt ny fase i livet. Det kan være en smule skræmmende, og du kan føle dig helt fortabt i din jobsøgning. Hvordan finder du et job, hvis (næsten) alle stillinger kræver, at du har en vis erfaring? I dette tilfælde er det vigtigt at tænke på termen "erfaring" ud over arbejdsmarkedet.  Du er ikke nødt til at have et CV med en omfattende liste af unikke roller for at bevise, at du har erfaring inden for et område! Med andre ord kan de bløde og hårde færdigheder, du har opnået i andre aspekter af dit liv, tælle som erfaring, og de er helt gyldige.

Vis dine andre projekter & lignende færdigheder frem

Dine sideprojekter er alle de aktiviteter, du hidtil har udført uden for skolen, og som kan bevise, at du har opnået værdifulde færdigheder mens du var i gang med dem. Det er en god idé at fremhæve de færdigheder, der er relateret til den stilling, du skal søge, så du kan tilpasse dit CV til jobbet. Her er en liste med nogle af de aktiviteter du kan tilføje:

  • Uddannelser i udlandet - hvis du vil have dit første job i udlandet, og du allerede har studeret eller boet i udlandet før, så skal du helt sikkert nævne det i dit CV!
  • Frivilligt arbejde - det er helt klart en ulønnet arbejdserfaring, og det siger en masse om dig: at du er modig, proaktiv og kan lide at blive udfordret. 
  • Akademiske opgaver/ Konkurrencer - alle har lavet alle slags projekter i skolen eller på universitetet. Du kan oprette en portfolio med de mest relevante af dem. Her kan du også inkludere de opgaver, du har præsenteret i en konkurrence (og måske har du endda vundet!)
  • Træning / Deltagelse i et sportshold - At være en del af et hold er en fremragende måde at bevise alt fra teamwork til engagement, så hvorfor ikke nævne det i dit CV?
  • En medlem af en musik- eller skuespilsgruppe - Det samme gælder her. Hvis du er involveret i denne form for aktivitet, kan du vise arbejdsgiverne, at du er modig, selvsikker og selvhævdende, hvilket er nødvendige færdigheder for mange roller inden for kundeservice eller salg!
  • Hobbyer og interesser - du kan også markedsføre dig selv ved at fortælle om dine hobbyer og interesser. For eksempel: Kan du lide at lave mad eller tegne? Det kan vise, at du er en kreativ person, der er i stand til at tænke "ud af boksen"!

 

Bliv ikke afskrækket af jobbeskrivelser

piger på udkig efter et job i udlandet onlineDet er desværre ikke en løgn - de krav, der er beskrevet i en jobbeskrivelse, er stadig relevante i den sidste ende. Men husk på, at disse krav kun beskriver drømmeprofilen for den pågældende stilling. Alle virksomheder ved faktisk, at de fleste af deres ansøgere ikke vil krydse alle krav af, og at det er de bløde færdigheder og holdningen, der afgør, om en kandidat er egnet til stillingen eller ej. Derfor er det vigtigt at undgå at føle sig overvældet eller afskrækket af kravene. Du skal bare forblive positiv, tro på dig selv og sende ansøgningen, selv om du føler, at du ikke har en chance for at få jobbet! Det gælder dog om at finde en balance mellem at sigte for højt og for lavt. For eksempel er det godt at være ambitiøs, men det er måske ikke den bedste strategi at søge stillinger på mellemniveau (du vil måske føle dig endnu mere skuffet over resultatet). Tænk tværtimod på virksomhedernes fleksibilitet, når de kræver nogle års erfaring i en stilling på begynderniveau. Ansøg alligevel! 

 

Har du venner i udlandet? Så må du kontakte dem!

Ud over al den hjælp, du kan få fra Lingocruit som kandidat, er det måske ikke en dårlig idé at fortælle alle du kender, at du søger et job i udlandet - det kan føre til værdifulde nye kontakter og kan også være en måde at få hjælp til at finde et job på. Du skal ikke bare læne dig tilbage og vente på noget. Vær proaktiv og kontakt dine venner  i udlandet eller dem, der har været i udlandet før - ikke kun for at høre, om de ved noget om en stilling, du gerne vil ansøge om, men også for at spørge dem om deres erfaringer og om, hvordan du kan forbedre din jobsøgning. At få kendskab til andre expats' erfaringer fra første hånden kan give dig inspiration og kan også få dig til at føle mere forberedt og sikker på din egen strategi for jobsøgning i din drømmeby! Selv om de europæiske kulturer er ret ens og adskiller sig ikke så meget fra hinanden, er der stadig nogle forskelle, som du skal være opmærksom på, når du søger job. Hvis du har en kulturelle kontekst i tankerne, kan det give dig en fordel i forhold til andre ansøgere, når du skal til en jobsamtale. Som et generelt eksempel kan nævnes, at mens organisationer i sydeuropæiske lande lægger vægt på et velstruktureret CV, har virksomheder i Skandinavien tendens til at interessere sig mere for, hvad du skriver i dit følgebrev. Så sørg for, at din ansøgning lever op til standarderne i det land, du søger i. Selv for internationale job på begynderniveau skal du skræddersy dit CV til internationale job, også til stillinger på begynderniveau. 

 

Overvej et studieophold i udlandet...

ung mand på udkig efter et job i udlandetSom nyuddannet er det helt forståeligt, at du ønsker at arbejde inden for dit valgte område så hurtigt som muligt. Måske føler du dig dog ikke klar til at søge en stilling på begynderniveau endnu og foretrækker at finde en mulighed for at omsætte al den viden, du har erhvervet dig i de seneste år, i praksis. I dette tilfælde er det en god idé at overveje at tage et praktikophold i udlandet. Det vil give dig mulighed for at fremskynde din udvikling, udvide din horisont fra starten og i sidste ende blive en ideel karrierekandidat! Og få samtidig mulighed for at udforske en ny kultur og tilfredsstille din rejselyst.

...eller bare find en stilling inden for disse brancher!

Du behøver dog ikke at presse dig selv og fokusere kun på at finde et job eller en praktikplads i udlandet inden for dit studieområde. Hvis du er overbevist om, at arbejde i udlandet er din højeste prioritet, så skal du også være åben for at søge job inden for andre områder! Selv om det måske ikke er direkte relateret til din baggrund, vil de stadig give dig mulighed for at gå i gang med en berigende oplevelse ud fra et fagligt og personligt synspunkt. Hos Arbejdeiudlandet tilføjer vi masser af stillinger i udlandet på begynderniveau inden for forskellige områder dagligt, hvor dit modersmål vil være din stærkeste evne og din konkurrencemæssige fordel!   

  • Kundeservice: Der er masser af jobs inden for kundeservice i forskellige lande, og de fleste af dem kræver ingen tidligere erfaring! Den træning du får der, inden du begynder at arbejde, forbereder dig faktisk godt nok til alle arbejdsopgaverne. Så hvis du kan lide at snakke med folk og er en problemløser, så kan denne stilling måske være det perfekte job i udlandet (og den første erhvervserfaring) for dig! 
  • Salgsudvikling: De specifikke arbejdsopgaver i et salgsjob varierer alt efter, hvilket område du er uddannet inden for. Hvis du f.eks. får et job som en telefonsælger, vil dine arbejdsopgaver bestå i at vække interesse for en tjeneste eller endda sælge den via telefon. Det indtryk du giver potentielle kunder er afgørende, så de sociale færdigheder og evnen til at være en god lytter er super vigtige i denne type job.
  • Hotel- og restaurationsbranchen (turisme & rejsebranchen): Et andet område, hvor de fleste stillinger ikke kræver forudgående erfaring, og hvor mulighederne er mange, især om sommeren. På dette område er der mange muligheder for at arbejde sig opad fra begynderroller til lederstillinger! Det vigtigste krav her er, at man skal have fremragende kommunikations- og teamworkfærdigheder, mens uddannelse er ikke obligatorisk. De fleste virksomheder tilbyder onboarding-sessioner i starten, men du lærer de fleste af dine opgaver på arbejdspladsen. 

   

At arbejde i udlandet uden erhvervserfaring - er det virkelig muligt?

Lad os være ærlige her - en jobsøgningsrejse er en følelsesmæssig rutsjebane, og det faktum, at du mangler erfaring, gør det desværre ikke bedre. Men uanset hvad du gør for at arbejde i udlandet, skal du bare huske på, at vedholdenhed og beslutsomhed er afgørende. Det bliver ikke en let opgave, men det er heller ikke umuligt. Sæt tid og kræfter ind, lav din research, skræddersy dit CV til de job, du ønsker at ansøge om, og forbliv positiv! Husk desuden, at vores team hos Lingocruit kan hjælpe dig med at finde et job.

Publiceringsdato 14.07.2021
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce