Går du rundt med en drøm om at komme til udlandet og lære en
ny kultur at kende? Du har måske hørt andre fortælle om de mange fantastiske indtryk og oplevelser, de har fået ved at bo i udlandet. Det kan umiddelbart virke uoverskueligt at slå sig ned i udlandet og tilmed også skulle lære at nyt sprog at kende, men det behøver det ikke at være.
I dag har de fleste danskere et godt forhold til engelsk og kan begå sig på engelsk, når de er i udlandet. Sådan er det dog langtfra i mange andre lande. Du behøver ikke at bevæge dig længere væk end til fx Spanien for at opleve en sprogbarriere. Mange steder, uden for de store byer, bliver du nødt til at tale spansk for at kunne kommunikere med folk.
1. Snak med de lokale
Op gennem folkeskolen og ungdomsuddannelsen har du måske haft tysk, fransk, spansk eller noget helt fjerde. Det er i dag muligt at studere forskellige sprog i op til flere år, men mange oplever, at de efterfølgende glemmer sproget, fordi de aldrig bruger det, og dermed ikke får det trænet eller holdt ved lige. Fortvivl dog ikke. Har du tidligere lært et sprog gennem nogle år, er du allerede godt rustet.
Har du fx haft fransk i skolen, og vælger du at bosætte dig i Frankrig, kan det give dig mange fordele, at du allerede har en grundlæggende forståelse for sproget. Du har måske ikke et stort ordforråd, men det kommer hurtigt, så snart du bosætter dig i landet. Spørg løs og snak med de lokale. Jo mere du hører og taler sproget, desto større ordforråd får du.
2. Lær et nyt sprog fra bunden
At lære et helt nyt sprog kan være en udfordring. Nogle mennesker har lettere ved at lære et sprog end andre. Det siges, at jo yngre du er, desto nemmere er det at lære et nyt sprog. Det betyder dog ikke, at det er umuligt, hvis du ikke er barn længere. Du kan sagtens lære et nyt sprog, hvis du ønsker at tage til et land, hvor de færreste kan engelsk.
Der er en lang række sprogkurser i Danmark, som kan give dig en forståelse for sproget og lære dig simple og brugbare sætninger. Du vil ligeledes kunne finde sprogkurser på internettet, og der findes mobile apps, der kan hjælpe dig med at lære nye sprog. Der er mange muligheder for at lære et nyt sprog, og det er en rigtig god idé at have en grundforståelse for sproget, inden du rejser.
3. Overvind din frygt for at lave fejl
Har du en grundforståelse for et sprog inden afrejsen, er du ét skridt foran. Tager du til et land uden at kunne sproget i forvejen, vil det dog også være muligt at tage sprogkurser i selve landet. Et kursus kan hjælpe dig godt på vej og kan være et godt redskab til, at du føler dig mere sikker i sproget og tør tale med de lokale.
Det handler ikke om at lave perfekte sætninger fra begyndelsen – tværtimod er det kun en fordel, hvis du laver fejl. Ofte tænker vi for meget og holder igen, fordi vi føler os usikre. Det er vigtigt at huske på, at taler du med en lokal, vil han eller hun blot være imponeret over, at du taler sproget og måske endda venligt rette dine fejl, så du kan forbedre dig til næste gang.
4. Hør radio, se fjernsyn og læs avis
Mange danskere er gode til engelsk, fordi vi hører engelsk alle vegne. Det kan derfor anbefales, at du ser fjernsyn og hører radio på eksempelvis italiensk eller spansk, så du bliver mere vant til sproget og kan begynde at genkende ord. Du vil uden tvivl lære sproget hurtigere. Det er individuelt, hvor hurtigt vi lærer sprog, men du kan komme langt ved at bruge tid på lokale medier.
5. Et nyt sprog åbner nye døre
Rejser du til fx Berlin, kan du måske godt begå dig på engelsk, men vil du rejse rundt i Tyskland og rigtig komme tæt på den tyske kultur, kan det kun anbefales, at du lærer sproget at kende. Vælger du senere at rejse hjem til Danmark, vil det faktum, at du kan tale flere sprog også åbne nye døre og måske nye og spændende jobmuligheder.