Bo og arbejd i Italien

For mange er det den ultimative drøm: At bo og arbejde lige midt i den fantastiske italienske natur og kultur samt naturligvis ikke mindst det italienske...

Italien

For mange er det den ultimative drøm: At bo og arbejde lige midt i den fantastiske italienske natur og kultur samt naturligvis ikke mindst det italienske spisekammer. Men hvorfor lade det blive ved drømmen?! Der er masser af jobmuligheder for udlændinge, der ønsker at arbejde i Italien i en kortere eller længere periode. Kom godt i gang med dine forberedelser til dit italienske eventyr lige her!

Ankomst til Italien

Registrering og andre administrative forhold

Verona in Italy

Som EU-borger har du det fantastiske privilegium, at du ikke behøver hverken et visum eller en egentlig arbejdstilladelse for at arbejde i Italien. Dog er der fortsat enkelte bureaukratiske forholdsregler forbundet med en flytning til italien, som det ikke er til at komme uden om. Sørg derfor for at sætte dig grundigt ind i kravene til dokumentation og registrering efter din ankomst til Italien. Flytter du til Italien for at bo og arbejde i mere end tre måneder, påkræves det, at du registrerer dig hos de lokale myndigheder, det såkaldte Comune-Ufficio Anagrafe. Ved registrering skal du fremvise bevis på, at du reelt har arbejde i Italien (eksempelvis en ansættelseskontrakt eller et skriftligt tilbud om ansættelse fra en arbejdsgiver i Italien) samt bevis på, at du kan forsørge dig selv og har sygeforsikring. Efter fremvisning af de nødvendige dokumenter vil du få udstedt en registreringsattest, det såkaldte attestato d’iscrizione anagrafica. Medbring flg. dokumenter til de lokale myndigheder: Pas eller andet billed-id, bevis på ansættelse og bevis på sygeforsikring. Du kan forvente, at behandlingen af din ansøgning om registrering vil koste omkring 30-40 euro. Registreringsattesten bliver som regel udstedt samme dag, så du kan gå fra kommunekontoret med attesten i hånden.

Bankkonto i Italien

Er din nye arbejdsgiver en stor international virksomhed, er det muligt, at din løn uden problemer kan overføres til din danske bankkonto. Dog skal du være opmærksom på, at valutakursen kan være en ulempe, og du vil sikkert være bedre stillet ved at åbne en italiensk bankkonto til dine lønoverførsler. En lokal bankkonto gør det desuden nemmere for dig at hæve kontanter uden internatonale gebyrer. Italien er netop et land, hvor kontanter bruges i langt højere grad end i Danmark, eksempelvis på små vinbarer og bistroer. Nem og billig adgang til at hæve kontanter kan derfor være en stor fordel. Når du vil åbne en bankkonto, møder du ganske enkelt op i en lokal bank med dit pas eller kørekort, dit italienske skattenummer (codice fiscale), bopælsdokumentation og din ansættelseskontrakt.

Sundhedsforsikring i Italien

Italien har landsdækkende sygeforsikring for alle borgere, og dette gælder også for dig, der som EU-borger skal arbejde i Italien. Som arbejdstager i Italien er det nemlig påkrævet ved lov, at din arbejdsgiver betaler for din sygeforsikring. Efter din flytning til Italien møder du ganske enkelt op hos de lokale sundhedsmyndigheder, hvor du skal registrere dig hos en praktiserende læge, hvorefter du får udstedt et sygesikringskort. På trods af den gratis forsikring vælger nogle expats i Italien dog alligevel at betale for en privat syge- og sundhedsforsikring, da mange mener, at de hermed får behandling af højere kvalitet og med kortere ventetider. Herudover er mange engelsktalende læger privatpraktiserende, så for expats, der endnu ikke føler sig helt hjemme i det italienske sprog, kan dette naturligvis være en fordel.

Skatter i Italien

Når du begynder i din nye stilling i Italien, vil din arbejdsgiver automatisk fratrække indkomstskat og sygesikring fra din månedlige indkomst, og du behøver derfor ikke selv at foretage dig yderligere i forhold til skat. Indkomstskat i Italien betales i overensstemmelse med et femtrins-system, og hvor meget du ender med at betale i skat afhænger derfor af, hvilken af disse kategorier, du tilhører:

  • Indkomst op til 15.000 euro: 23%
  • Indkomst 15.001 - 28.000 euro: 27%
  • Indkomst 28.001 - 55.000 euro: 38%
  • Indkomst 55.001 - 75.000 euro: 41%
  • Indkomst over 75.000 euro: 43%

At arbejde i Italien

Jobmarkedet i Italien

Liguria in Italy Drømmer du om en international karriere hos globale virksomheder, så er Italien bestemt ikke et dårligt sted at kickstarte din professionelle profil. For Italien er langt mere end blot et hotspot for livsnydere – landet er også hjemsted for en lang række globale virksomheder med kontorer i landets mange storbyer. Således finder du internationale shared service centers og business process outsourcing centers i hele Italien. Et shared service center fungerer som en forlænget arm af en virksomheds hovedkontor, hvor specifikke operationelle services alle er samlet på ét sted. Dette gælder oftest services som revision og bogholderi, human resources, IT, juridisk afdeling, indkøb og sikkerhed mm. Shared service centers er altså som regel en slags forlængede arme af selve virksomhedens hovedkontor, hvori man samler specifikke operationelle opgaver. Business process outsourcing (BPO) dækker over den praksis, hvormed en virksomhed hyrer en anden virksomhed til at udføre specifikke opgaver. Sådanne opgaver er ofte back-office funktioner såsom bogholderi, IT eller HR, men kan også være front-office funktioner som kundeservice, marketing og salg. Shared service centers og BPO-kontorer for store globale virksomheder findes overalt i Italien, og tilbyder en spændende mulighed for at kickstarte en international karriere! Sådanne centre og kontorer baseres ofte i dele af landet med lavere lønninger end det land, hvor hovedkontoret er baseret. Grundet Italiens centraleuropæiske placering og adgang til højtuddannet arbejdskraft, er landet en ideel placering for mange store virksomheder. Som dansk ansat vil du nok opleve, at lønningerne i Italien er noget lavere end i Danmark, men samtidig er skatter og leveomkostninger også tilsvarende lavere.

Beskæftigelse i Italien

Kulturen, etiketten og reglerne omkring arbejde kan være helt anderledes i Italien end i Danmark, og det er derfor en rigtigt god ide at sætte sig lidt ind i nogle af de største forskelle inden afrejse. Dermed ved du, hvad du kan forvente, når du starter i dit nye job og også, hvilke områder af den italienske kultur du skal være særligt opmærksom på at passe ind i. Generelt er italienere et åbent, venligt og afslappet folkefærd, men når det kommer til arbejde, forventes en særlig professionalisme og formalitet. Den italienske arbejdskultur respekterer hierarki og autoritet, og det er derfor vigtigt, at du har sat dig ind i og forstår reglerne for lige netop din virksomhed. Overarbejde er almindeligt, og italienerne arbejder ofte indtil sent ud på aftenen, men møder til gengæld ofte sent ind på arbejde.

Opsigelsesperioder

  • Opsigelsesperioder afhænger af den enkelte kontrakt
  • Læs din ansættelseskontrakt grundigt igennem, inden du skriver under

Jobansøgning

Når du kaster dig ud i de første skridt på vej mod dit italienske eventyr, er det naturligvis vigtigt, at din jobansøgning er tilpasset til italienske arbejdsgivere. Selv hvis du søger job hos en international virksomhed, kan du meget vel forvente, at den person der læser din ansøgning er italiensk eller følger italienske skikke og kultur. Hold derfor gerne en høflig og formel tone i din ansøgning.

At leve i Italien

Boligsøgning

Milan Cathedral in ItalyDet første punkt på din to-do-liste når du ankommer til Italien, er naturligvis at finde et sted at bo! Det er ofte langt nemmere at finde et værelse, en lejlighed eller endda et helt hus til leje, når du allerede er i landet og kan tage ud og besigtige en bolig samt møde udlejerne, end at forsøge at arrangere bolig hjemme fra Danmark. Derfor kan det være en god ide at begynde med at leje et hotelværelse eller lignende i den første uge eller to efter ankomst til Italien for at give dig selv lidt tid til boligjagten. Hermed har du også en chance for at få en fornemmelse af de forskellige områder af din nye hjemby, som du er særligt interesseret i at bo i. I Italien er det almindeligt at leje et værelse i et hus, som deles med andre. Mange studerende og yngre arbejdstagere sparer penge på huslejen på denne måde, og får dermed også muligheden for at møde andre unge mennesker. Du kan søge efter ledige værelser på sites som Easystanza, Idealista og Immobiliare. Det er også en god idé at spørge dig for blandt dine nye kolleger. Er du mindre fokuseret på at spare penge på huslejen, kan du også vælge at leje en hel lejlighed eller et hus. En række online sites gør det nemt og overskueligt at lede efter en lejebolig, fx Idealista, Casa, og Immobiliare. Lokale ejendomsmæglere i Italien tilbyder også lejelejligheder, men ulempen er selvfølgelig, at de kræver et betydeligt gebyr ud over omkostninger ved selve lejen.

Leveomkostninger

Der er stor forskel på leveomkostningerne i Italien, alt efter om du har retning mod Nord- eller Syditalien. Fordi Norditalien traditionelt har været rigere end den sydlige del af landet, er de Norditalienske storbyer derfor også langt dyrere at bo i end storbyer længere sydpå, som traditionelt har været en fattigere del af Italien. Jo længere ud på landet du bevæger dig, jo lavere bliver leveomkostningerne desuden.

Trafik i Italien

Det er en gammel kliche, at italienere har det med at køre lidt mere vildt på vejene, end tilfældet er i Skandinavien. Den opfattelse er da heller ikke opstået ud af ingenting, for der er ingen tvivl om, at trafikken i Italien har en ganske anden dynamik og energi end i Danmark. Skal du køre bil i Italien, så forbered dig bedst muligt. Italienere foretrækker generelt små biler, der nemt kan forcere skarpe sving på smalle bjergveje, og kan presses ind på minimale parkeringspladser i byerne. Skal du leje eller købe bil efter din ankomst til Italien, er det derfor en god ide at overveje, hvilken type bil du vil få brug for. Som dansker kan du uden problemer leje bil med dit danske kørekort.

Mød andre danskere i Italien

Livet i Italien er fyldt med oplevelser – både for den kunstinteresserede, historienørden og madeksperten! Men selv efter du har smagt dig igennem de lokale udgaver af minestrone og oplevet den smukke bjergnatur, kan hjemveen alligevel ramme. Heldigvis er der mange andre danskere fordelt over hele Italien, og det er ikke svært at finde danske netværk, hvis du savner nogen at tale dansk med eller dele en Carlsberg med.

Find din lejlighed i Italien

Annonce