Bo og arbejd i Bukarest

Længes du efter nye udfordringer, både professionelt og personligt, så er muligheden for at bo og arbejde i udlandet en helt usammenlignelig oplevelse og et CV-boost, der styrker dine fremtidige karrieremuligheder. Som dansker, og dermed EU-borger, har du det enestående privilegium at kunne forfølge en karriere i alle europæiske storbyer uden at skulle bekymre dig om visum og arbejdstilladelse. Bukarest udgør en helt unik mulighed for at gøre karriere i en energisk europæisk storby, der er hjem for en række velkendte, internationale virksomheder.

Arbejde i Bukarest

Aerial view Bucharest

Jobmuligheder og jobmarked

Bukarest er måske ikke den første europæiske by, du kommer i tanker om, når du overvejer hvilke europæiske hovedstæder, der har de mest interessante, internationale jobmuligheder. Men Bukarest er i særdeleshed værd at holde øje med som et upcoming europæisk knudepunkt for international business og innovation. Blandt andet grundet byens lave omkostninger har en række store, internationale virksomheder baseret sig her, centralt placeret midt i Europa. Således er Bukarest hjem for en række shared services-centre. Disse er underdivisioner af større virksomheder, der varetager operationelle opgaver.

Shared services-centre tager sig ofte af revision, human resources, IT, jura, indkøb, sikkerhed og en lang række andre operationelle opgaver, der centreres i et stort center frem for at indgå som en del af hovedkontoret. Rumænien er blevet kaldt et knudepunkt af shared services-centre, idet store internationale virksomheder i stor stil etablerer deres centre netop her – Rumænien har i øjeblikket mere end 60 shared services-centre med over 100.000 ansatte på lønningslisterne, og disse tal forventes kun at stige i de kommende år.

Søg job i Bukarest

Virksomheder som Huawei, Vodafone og Amazon har placeret deres shared services-centre i lige netop Bukarest, og listen over internationale virksomheder med tilstedeværelse i byen inkluderer desuden bl.a. Teleperformance og Mercedes-Benz. Ud over shared services-centre er der særdeles gode muligheder for at finde arbejde inden for såkaldt Business Process Outsourcing (BPO). BPO-centre tager sig af en virksomheds "front and back operations" og er hidtil ofte blevet placeret i forskellige lande i Asien, men også Rumænien er nyligt blevet et hotspot for BPO-centre.

Arbejdskultur- og miljø

Når du flytter til et nyt land og en ny by, er der mange ting at vænne sig til: Du skal lære byens infrastruktur at kende, regne ud hvor og hvordan du køber ind, hvordan du udtaler dine yndlingsretter på lokale restauranter, hvordan den lokale kultur er anderledes end den danske og meget mere. Men flytter du for at begynde i en ny stilling, skal du samtidig indstille dig på, at arbejdskulturen kan være helt anderledes end den, du kender, men heldigvis er dette som regel kun en interessant oplevelse!

Beskæftigelsespolitik i Bukarest

Når man tager imod en ny stilling i udlandet, er det altid en god ide at være opmærksom på de nationale regler for beskæftigelse. Dette er vigtigt for at beskytte dig selv, hvis du skulle blive opsagt fra din stilling og i lige så høj grad, hvis du på et senere tidspunkt får tilbudt en ny og bedre stilling og ønsker at opsige din stilling i Bukarest.

  • Som medarbejder skal du give 20 dages varsel ved opsigelse
  • Medarbejdere i ledende stillinger skal giver 45 dages varsel
  • Varsel ved opsigelse fra arbejdsgiver afhænger af den individuelle kontrakt

Muligheder for networking

Når du begynder i en ny stilling, vil du naturligvis gerne benytte muligheden for at skabe kontakter hos din nye virksomhed, og i Bukarest generelt, for at styrke dine fremtidige karrieremuligheder. Da Bukarest er en by med mange store, internationale virksomheder, er dette et oplagt sted at networke, særligt hvis du håber på en international karriere. Et godt udgangspunkt er at benytte meetup.com og søge efter sammenkomster for professionelle indenfor lige netop dit felt. Du kan også søge efter lignende grupper på sociale medier.

At bo i Bukarest

Streets of Bucharest

Boligsøgning i Bukarest

Når du ankommer til Bukarest, skal du naturligvis have et sted at bo. Det er som regel nemmest at finde ny bolig, når du allerede er ankommet til byen og kan tage ud at se de forskellige steder. Derfor kan det være en god ide at starte med at booke et hotelværelse eller anden form for midlertidig bolig, imens du bruger de første par dage eller uger på at finde et mere permanent hjem. Heldigvis er det relativt nemt at finde bolig i Bukarest. Alt efter dit budget og dine krav til en ny bolig kan du derfor forvente at finde et sted inden for nogle få uger. Når du er startet i din nye stilling, kan det anbefales at spørge dine nye kolleger samt din HR-afdeling efter tips til boligsøgning. Den nemmeste måde at finde en bolig i Bukarest er ved ganske enkelt at kontakte lokale ejendomsmæglere, men kollegaer, der kender byen indgående kan måske hjælpe med gode tips. Da leveomkostningerne er lave i Bukarest, kan du forvente en rimeligt lav husleje.

Hvad skal du lave i Bukarest?

Du har taget et stort skridt imod din fremtidige karriere ved at acceptere et jobtilbud i Bukarest—men når arbejdsdagen er omme, er der masser af andet at glæde sig over! Bukarest er nemlig både en by med en rig historie og et energisk natte- og kulturliv. Er du historieinteresseret, kan du gå på opdagelse i byens gamle kirker, der dateres helt tilbage til 1500-tallet. Er du mere til moderne fornøjelser, er Lipscani distriktet berømt for sit natteliv og byder på et væld af barer og restauranter.

Internationale og nationale netværk i Bukarest

At flytte til en ny by er en helt enestående mulighed for at opbygge et nyt netværk af venner fra hele verden. I starten kan det måske virke overvældende at skulle skabe en helt ny vennegruppe, men du vil hurtigt opdage, at en international by som Bukarest er fuld af expats som dig selv, som også er nye i byen og ønsker at knytte venskaber.

Leveomkostninger i Bukarest

I sammenligning med de Skandinaviske lande, er leveomkostningerne i Bukarest usandsynligt lave—faktisk er København hele 159% dyrere end Bukarest i forhold til leveomkostninger. De lave omkostninger er sandsynligvis en stor del af grunden til, at Bukarest er blevet et populært hot spot for internationale virksomheder, der ser en fordel i at spare på udgifterne, men stadig bevarer en central europæisk placering. Af samme grund kan du forvente en lavere gennemsnitlig løn end i Skandinavien, men dette opvejes selvfølgelig af leveomkostningerne og karrieremulighederne i byen.

Bør jeg lære rumænsk?

Søger du jobs hos en af de mange internationale virksomheder med kontorer i Bukarest, giver det sig selv, at det ikke vil være et krav, at du kan tale det lokale sprog. Lingua franca hos de internationale virksomheder er naturligvis engelsk, og mange af dine kommende kolleger vil desuden være internationalt ansatte præcis som dig selv. Dette betyder dog ikke, at der ikke kan være store fordele ved at lære det lokale sprog, både i forhold til dine professionelle muligheder, men også så du kan begå dig socialt og kulturelt.

Ankomst til Bukarest

Bucharest city center

Registrering og andre administrative overvejelser

Som EU borger kan du flytte til Bukarest og tage imod et jobtilbud på lige fod med andre indbyggere i Europa. Dog har de fleste lande stadig deres egne regler for registrering af nye indbyggere, og dette gælder også Bukarest. Indenfor 90 dage fra din ankomst til byen, skal du derfor have søgt om at blive registreret, hvorefter du vil modtage et nyt ID dokument fra de rumænske immigrationsmyndigheder. Søg gerne om dette i god tid, da der kan være ventetid.

  • Registrer din ankomst til Bukarest hos myndighederne
  • Husk, at registrereingen skal foretages indenfor 90 dage

Åbning af bankkonto

Har du accepteret et jobtilbud i Bukarest, vil du med al sandsynlighed få brug for en lokal bankkonto. I nogle tilfælde vil store, globale virksomheder måske tillade, at din løn overfores til en dansk konto, men dette er ikke standarden. Efter ankomst til byen, og efter du har haft en chance for at akklimatisere dig lidt, er et af dine vigtigste, næste skridt derfor at få åbnet en bankkonto hurtigst muligt. Det ville jo være ærgerligt at gå glip af en månedsløn!

Sygeforsikring i Bukarest

Som dansk arbejdstager er du vant til ikke at skulle bekymre dig om sygeforsikring, men reglerne kan være anderledes i andre lande. Det er derfor en god ide at sætte sig grundigt ind i de nationale forhold, inden du drager af sted mod dit nye eventyr i Bukarest. Med dit blå EU-kort, som er EU's sygeforsikringskort, kan du blive behandlet i tilfælde af uheld eller ulykker, men er du fastansat i Bukarest, vil du som lønmodtager automatisk være dækket den rumænske sygesikring.

Skatter og sygesikring

Som arbejdstager i Rumænien, betaler du en fast skat på 10% af din månedlige indkomst. Det er derfor nemt at se fordelene ved at arbejde i Bukarest, med byens lave leveomkostninger. Lønningerne ligger naturligt nok på et lavere niveau, end man ville forvente som arbejdstager i Danmark, men tager du de øvrige omstændigheder i betragtning, ser din indkomst hurtigt ganske fornuftig ud. Søger du eksempelvis job hos en BPO, vil du kunne forvente en månedsløn på op til 1200 Euros om måneden.

De vigtigste grunde til at flytte til Bukarest

Ovenstående har forhåbentligt givet dig en solid forsmag på de mange muligheder, der venter dig i Bukarest – hvis arbejdsmarked, du måske ikke havde det store kendskab til på forhånd. Men netop fordi byen fortsat er lidt af en uopdaget perle – og dermed stadig billig – er dette det helt rigtige tidspunkt at overveje Bukarest som dit næste karriereskridt. Her har du muligheden for at få foden indenfor hos globale virksomheder, der ikke findes i Danmark, booste dit cv, spare penge på leveomkostningerne – og ikke mindst, få dig dit livs oplevelse!

Publiceringsdato 23.10.2019
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce