Ungarns hovedstad Budapest er en helt særlig by, der emmer af liv, kultur og ægte østeuropæisk stemning. Byen er derfor også et populært feriemål, og især danskerne valfarter til hovedstaden om sommeren. Du kan spise ude uden at skulle tømme pengepungen, du kan gå på museer, eller du kan sejle på den smukke flod Donau, der adskiller byens to dele, henholdsvis Buda og Pest. Med andre ord har Budapest en masse at byde på, og det er en fantastisk destination, hvis du ønsker at flytte til udlandet.
Find arbejde i Budapest
Dine jobmuligheder
Budapest er et berømt turistmål, og derfor vil du kunne finde mange jobs indenfor turisme. Det kan være alt lige fra at være guide til at arrangere udflugter for børn. Du kan også finde arbejde på caféer og barer, og hvis du har hænderne skruet ordentligt på, vil du også kunne finde arbejde indenfor håndværk og byggeri. Der er ligeledes jobs for oversættere og jobs indenfor kundeservice. Måske får du drømmejobbet med det samme, måske gør du ikke, men lige meget hvad er der grund til at blive i byen.
Du kan nemlig arbejde dig hen mod den stilling, du går og drømmer om. Danske såvel som udenlandske virksomheder er begyndt at oprette "shared service centers". Her vil du kunne finde alle afdelinger samlet ét sted, og starter du ud som telefonsælger, er der chancer for, at du senere hen kan få en højere stilling i firmaet som f.eks. teamleder. Udenlandsk erfaring er
fantastisk at have stående på CV'et, og mange oplever, at de som nyuddannede har bedre muligheder for at få relevant arbejdserfaring i udlandet end hjemme i Danmark.
Kom godt i gang med jobansøgningen
Søger du job i Budapest, vil ansøgningsprocessen ligne den herhjemme. På vores jobportal kan du løbende finde jobopslag, og er der noget, der har vækket din interesse, skal du skrive en motiveret ansøgning og sende den sammen med dit CV. Er du heldig at komme til samtale, vil dette som regel foregå via Skype eller i Budapest. Når du søger job i udlandet, er det altid en god idé at nævne, hvad der interesserer dig ved landet og give eksempler på, hvorfor du ønsker at arbejde i lige netop Budapest.
Arbejdsforhold i Ungarn
Budapest er landets hovedstad, og du vil opdage, at byen er meget international med mennesker fra hele verden. Dette påvirker uden tvivl også arbejdsmarkedet, og du vil opleve, at folk er meget åbne og imødekommende over for udefrakommende. Det forventes, at du møder til tiden og arbejder hårdt. Får du job i en international virksomhed, vil du ofte arbejde sammen med folk i alderen 20 til 30 år. Det er et ungt miljø, og der er masser af muligheder for at udvikle sig fagligt og få nye venskaber.
Regler for ansættelse
En fuldtidsstilling er på omkring 40 timer om ugen. Arbejdsugen må ikke overstige 48 timer, og en arbejdsdag må ikke være længere end 12 timer. Opsigelsesperioden afhænger af, hvor lang tid du har arbejdet i virksomheden og vil fremgå af ansættelseskontrakten. Det er altid en god idé at læse ansættelseskontrakten grundigt, inden du skriver under. Lønnen er lavere end i Danmark, men leveomkostningerne er også langt lavere her. Gennemsnitslønnen i Ungarn er på omkring 5.600 DKK. Hvis du er ansat i en international virksomhed, vil månedslønnen dog ofte være højere.
- Følgende regler gælder ved fratrædelse og afskedigelse af medarbejdere i Ungarn:
- Ansat i 9 måneder: 30 dages opsigelsesfrist
- Ansat i 4 år: 35 dages opsigelsesfrist
Muligheder for at skabe et netværk
Der er mange fantastiske muligheder for at deltage i arrangementer og være en del af organisationer, der bringer folk sammen. Det kan være ensomt at bosætte sig i et fremmed land uden at have sit netværk omkring sig, men der er masser af muligheder for at skabe et nyt netværk og danne nye venskaber i Budapest. Det kan blandt andet varmt anbefales at se nærmere på hjemmesider såsom Meetup og Expat. Det kan ydermere betale sig at søge efter grupper på Facebook og på andre sociale medier.
Bo i Budapest
Find din bolig
Der er godt nyt. Til forskel fra København er det langt nemmere at finde bolig i Budapest. Du kan f.eks. finde lejligheder og værelser på Facebook-gruppen "Budapest flats for rent" eller på hjemmesider såsom
roommatesbudapest.com. Du kan også opsøge en lokal ejendomsmægler, der kan finde den perfekte lejlighed til dig. Hvad enten du søger et værelse i en delelejlighed eller søger din egen lejlighed, så er det altid bedst at se boligen, inden du overfører depositum. Den gennemsnitlige leje for en etværelseslejlighed i Budapest er 3.500 DKK.
Huslejen i Budapest er utvivlsomt langt billigere end huslejen for en lejlighed i København, hvor prisen ofte kan være mere end det dobbelte. Huslejen skal som regel betales månedligt. Ligesom herhjemme vil du i Budapest kunne spare penge, hvis du finder en lejlighed uden for byens centrum. Ønsker du derimod at leje et værelse, vil dette være endnu billigere, og det kan samtidig være en god måde at møde nye mennesker på, der kan introducere dig til alle de fantastiske steder, som Budapest har at byde på.
Oplev smukke Budapest
Hvis du elsker sport, vil du hurtigt falde til i Budapest. Du kan spille alt lige fra golf til tennis med vennerne. Prøv at søge efter sportsklubber i dit nærområde. Det er altid en god måde at møde nye mennesker på, fordi I samles om en passion, som I alle deler. Byen har dog ikke kun fantastiske tilbud til de sportsinteresserede, her er noget for enhver smag. Budapest har også et væld af overdådige koncerthuse, hvor internationale kunstnere tit lægger vejen forbi, og her opsættes også fantastiske teaterforestillinger.
Mød andre danskere i Budapest
Som H.C. Andersen sagde: "at rejse er at leve". Der er ingen tvivl om, at det er noget særligt at bosætte sig i udlandet, og det er fantastisk at rejse og møde nye mennesker, men selv den mest rejselystne kan savne det danske sprog og savne at være i selskab med andre danskere. Der er ingen skam i det. Tværtimod er det normalt, og der er mange, der har det præcis som dig. Derfor opretter folk Facebook-grupper, og de sociale medier er et perfekt sted at møde andre danskere.
Leveomkostninger i Budapest
Selvfølgelig er der stor forskel på, hvad din månedsløn er i Ungarn sammenlignet med Danmark. Men når det er sagt, er alting generelt også billigere i Ungarn. Lejeboligerne er billigere, og det samme gælder mad. 1 kg ost koster f.eks. omkring 42 DKK her, hvor det i Danmark nemt kan koste 76 DKK. Desuden er mad i supermarkederne generelt billigere, og det er også billigere at spise på restaurant. En treretters menu koster i Budapest ca. 236 DKK, hvor et lignende måltid i København kan koste over 500 DKK.
Lær ungarsk
I de fleste europæiske hovedstæder kan du begå dig på engelsk. Det er også tilfældet i Budapest, men det kan alligevel godt betale sig at
lære ungarsk, mens du er bosiddende i landet. Så snart du bevæger dig udenfor Budapests grænser, vil du bemærke, at kun få taler engelsk. Ungarsk er ikke det letteste sprog at lære for en dansker, men mist ikke modet. Budapest vrimler med fantastiske sprogskoler, hvor du kan tage sprogkurser, eller du kan bruge den populære app
Duolingo.
Ankomst til Budapest
Sådan registrerer du din ankomst til Budapest
Du kan flytte til Budapest uden det store besvær. Da Ungarn er en del af EU, behøver du intet visum for at rejse ind i landet. Bliver du i landet længere end tre måneder, skal du dog søge om at få et registreringsbevis. Dette kan du gøre hos Office of Immigration and Nationality. For at få et registreringsbevis skal du fremlægge dokumenter såsom dit pas, ansættelseskontrakt eller andet bevis på, at du kan forsørge dig selv. Har du yderligere spørgsmål, kan du kontakte den danske ambassade i Budapest.
- Registrer dig som udenlandsdansker hos det danske folkeregister.
- Kontakt SKAT for at sikre, at du ikke skal betale skat i Danmark.
- Søg om registreringsbevis hos Office of Immigration and Nationality.
Åbning af bankkonto
Der er store fordele ved at oprette en bankkonto i Budapest. Du sparer vekselgebyrer, hver gang du hæver penge eller betaler husleje, og mange arbejdsgivere vil også kræve, at du har en lokal bankkonto. Det kan måske virke uoverskueligt at oprette en bankkonto i et andet land, men det er det ikke. Det kan her anbefales, at du først forhører dig hos de forskellige banker, så du ved, hvilken bank der passer bedst til dine behov. De fleste banker kræver at se pas, ansættelseskontrakt og lejekontrakt.
Sygeforsikring i Ungarn
Bestil det blå sygesikringsbevis, inden du rejser fra Danmark. Det er helt gratis. På den måde er du sikret, mens du falder på plads i Budapest, og inden du får dit registreringsbevis. Arbejder du i et ungarsk firma, vil du have adgang til det offentlige sundhedssystem på lige fod med andre borgere i landet. Er du derimod ansat hos et udenlandsk firma, er du ikke garanteret, at du er dækket af det offentlige sundhedssystem. Er dette tilfældet, vil du dog hos mange virksomheder få privat sygeforsikring gennem dit arbejde.
Skatteregler i Ungarn
Før du kan arbejde i Ungarn, skal du have et skattekort og et skattenummer. Skattekortet får du hos det lokale skattekontor. Du skal udfylde en ansøgningsblanket under navnet 17T34, hvorefter du vil få udleveret både skattenummer og skattekort. Skatteprocenten ligger på 15 %, og det er din arbejdsgiver, der trækker indkomstskat og sociale bidrag fra din månedsløn. Det kan måske virke overvældende og som meget at holde styr på, men bare rolig; din arbejdsgiver vil uden tvivl kunne besvare alle de spørgsmål, du ligger inde med.
De tre bedste grunde til, at du skal flytte til Budapest
Det er ikke svært at nævne tre grunde til, at du skal tage springet og flytte til charmerende Budapest. Først og fremmest får du meget for pengene. Du har muligheden for at opleve nattelivet, spise på alle restauranterne og drikke en kop kaffe på en café uden at blive ruineret. Du vil også komme til at møde folk fra hele verdenen og danne nye venskaber. Sidst, men ikke mindst, vil et arbejde i Budapest være fantastisk for din karriere og dine jobmuligheder i fremtiden.