At opsige eller miste dit job i udlandet - vejledning og tips

Det er en stor ting at tage skridtet at flytte til udlandet, og det vil ændre dit liv på den ene eller anden måde. Efter at være ankommet til et nyt land og have slået sig ned i et nyt job vil du måske opdage, at du er glad for dine nye omgivelser, men at selve jobbet ikke er hvad du troede det ville være. Eller måske kan du lide jobbet, men efter et år eller to føles det som om det er tid til at komme videre og finde nye eventyr. At være i den anden kategori kan give dig nogle fordele. For eksempel har du allerede erfaring med at arbejde i det land du bor i, og du kender arbejdsmarkedet ret godt. Du har muligvis også fået nogle forbindelser, som du har holdt kontakten med for at opsøge andre muligheder. Og hvis du vil flytte et andet sted hen for at finde et nyt job, har du også erfaring med at flytte og ved, hvad der kræves for at starte forfra et andet sted.

Hvordan og hvornår du skal opsige dit job i udlandet

kvinde opsiger sit job i udlandetFørst og fremmest er det altid mere fordelagtigt at begynde at søge og opsige dit job i udlandet, når du allerede er ansat. Dette giver dig sikkerhed med en lønseddel hver måned, og du behøver ikke skynde dig med dine ansøgninger bare for at sikre dig, at du har et job til at dække dine omkostninger. Når du har sikret dig en stilling i et andet firma og har en kontrakt klar til at underskrive, er det tid til at tale med dine nuværende arbejdsgivere for at give besked. Det er altid fordelagtigt at forlade et job på en positiv måde. I dette scenarie er det meget sandsynligt, at din tidligere arbejdsgiver f.eks. er villig til at være en reference på dit CV. En fratræden er noget, der også skal gøres ansigt til ansigt, medmindre forretningspolitikken kun er at aflevere et fratrædelsesbrev. Når du opsiger dit job i udlandet, skal du være ærlig om hvorfor du tager denne beslutning. Nogle grunde som kan forklare hvorfor du rejser, kunne være at du vil søge nye udfordringer, at du har fået flere ansvarsområder et andet sted, eller at du vil udforske andre retninger i din karriere for personlig vækst.

 

Hvor skal man lede efter et nyt job i udlandet?

"ansætte" tegnHvis du er villig til at søge overalt i verden, er det nemmeste trin at søge på LinkedIn eller tjekke ledige stillinger, som vi viser her på Arbejdeiudlandet. Her finder du både nye muligheder i byen eller det land, hvor du i øjeblikket bor, eller du kan måske finde dit drømmejob på den anden side af kontinentet. I dette tilfælde kan det være godt at undersøge de lande, hvor de ledige stillinger er placeret. På denne måde kan du læse om landets kultur, hvad lønnen er, og hvor meget de gennemsnitlige leveomkostninger vil være. Som nævnt før har du muligvis også nogle forbindelser som du kan kontakte nu, hvor du søger efter en ny rolle. Dette kan give dig en fordel og måske endda få din ansøgning til at ligge øverst i bunken af jobsøgende. Det kan også være en fordel at kende nogen, der har indsigt i hvordan det er at bo og arbejde i det land, hvor du ansøger om et job.

Sørg for at dit CV er skræddersyet til det job i udlandet, du søger

For at sikre at du har gjort alt hvad du kan, når du søger om et nyt job, skal du bruge tid på at skræddersy dit CV og følgebrev i forhold til den stilling og det firma, du vil arbejde i. Det betyder, at du tilpasser dit CV og følgebrevet, så det passer perfekt til enhver stilling, du ansøger om. Det kan lyde som en masse arbejde, men du behøver ikke ændre hele opsætningen. Du skal i stedet lægge noget ekstra fokus på din færdighedsafdeling, arbejdshistorik og personlige resume. Start med at læse jobbeskrivelsen og lav noget research om det firma du søger hos. På denne måde finder du ud af hvilke kvaliteter og færdigheder de leder efter hos en kandidat, og hvilke slags mål og KPI'er de har. Find ud af hvilke søgeord og sætninger de bruger til at beskrive den perfekte kandidat, og brug de samme ord i afsnittet om færdigheder og i dit personlige resumé af dit CV. Og i din arbejdshistorik/uddannelsessektion skal du fremhæve dine færdigheder og præstationer, der svarer til arbejdsgiverens krav.

Ansigt til ansigt-interview eller via Skype?

Hvis du finder et job i samme by eller land, som du i øjeblikket bor i, har du den fordel, at I kan mødes personligt til et personligt interview. Selvom interviews over Skype eller Zoom er meget almindelige i disse dage, og især under den globale pandemi, er der visse fordele ved at have et interview i samme rum med en HR-ansat og en mulig arbejdsgiver. Nogle af disse fordele er:

  • Ikke at være afhængig af teknologi
  • At kunne aflæse ansigtsudtryk og kropssprog
  • Det er nemmere at svare på og stille spørgsmål
  • Både ansøgeren og arbejdsgiveren får en bedre forståelse af hinanden

Hvis du kommer så langt i rekrutteringsprocessen, at der bliver planlagt et ansigt til ansigt-interview med en lokal arbejdsgiver eller rekruttør, bør du lave lidt ekstra research om interviewkulturen og normerne i landet. I Grækenland kan ansættelsesprocessen f.eks. omfatte at du kommer ind til to eller tre interviews, og det er ikke ualmindeligt, at din interviewer stiller dig personlige spørgsmål og fortæller vittigheder. Ved et jobinterview i Frankrig skal du tiltale intervieweren som Monsieur eller Madame og ikke ved deres fornavn som et tegn på respekt. Og selvom mange mennesker hilser på hinanden ved at kysse hinandens kinder i Frankrig, er dette ikke passende til et jobinterview.  Det samme gælder for en jobsamtale i Spanien - et håndtryk er den rette måde at hilse på intervieweren på, og her skal du også huske at komme til tiden, selvom spanske mennesker ikke selv er kendt for at være punktlige. En anden nøglefaktor at huske på ved jobinterviews i udlandet er, at du ofte har større chance for at blive ansat hvis du har kendskab til sproget. Måske kan du prøve at få interviewet på landets modersmål for at få nogle ekstra point.

 

Hvad hvis du mister dit job i udlandet

mand mistede sit job i udlandetAt miste sit job i udlandet er aldrig sjovt, og situationen er måske endnu mere stressende, fordi du ikke befinder dig i dit hjemland. Først er du måske chokeret, og det er OK at have ondt af sig selv et stykke tid, men derefter skal du tage dig sammen og gå videre med jobsøgningen hurtigst muligt. Som expat har du måske ikke den samme sikkerhed ved at kende en masse mennesker, især hvis du ikke har været i landet så længe. Hvis dette er situationen, skal du være kreativ med de muligheder du har. Eksempelvis er du måske stadig på venlig fod med din tidligere arbejdsgiver. Hvis dette er tilfældet kan du se, om han eller hun kan anbefale dig til en anden lignende stilling. Du kan også se på mulighederne for freelance- eller deltidsjob, da dette kan være en måde at tjene nogle penge på, mens du søger efter din næste fuldtidsstilling. Tænk på dette som et overgangsjob, mens du bliver ved med at lede efter en stilling, der passer bedre til dine interesser og karriereambitioner. Bortset fra dette kender du sandsynligvis allerede nogle jobwebsteder, hvor du kan ansøge om en ny rolle (udover Workwide), og der er ofte nyttige grupper på Facebook til jobsøgende. Og hvis du er på Linkedin kan du skrive en status på din side og sige, at du er åben for nye muligheder. I værste fald kan du muligvis vende tilbage til dit hjemland et stykke tid. Og det er fint! Måske kan du bo hos din familie eller en ven i nogen tid, mens du beslutter dig for dit næste træk.

At miste sit job - dagpenge i udlandet

Noget der kan være godt at vide, hvis din arbejdsløshed trækker ud i udlandet, er at du er berettiget til at søge dagpenge i det land du bor i. Hvad du i dette tilfælde skal gøre er at udfylde en U1-formular , som vil sikre at du får en udbetaling, mens du søger et andet job. I tilfælde af at søge om kontanthjælp betyder det ikke noget, hvilket land du oprindeligt kommer fra. For eksempel er du måske svensk, og bor i Grækenland. Hvis du har mistet dit job i Grækenland er det det land, hvor du sidst var ansat, der er ansvarlig for at give dig arbejdsløshedsunderstøttelse. I nogle tilfælde kan du også overføre og fortsætte med at modtage dine dagpenge i et andet EU-land. Lad os sige, at du måske flytter fra Grækenland til Spanien i din søgen efter et nyt job og stadig har brug for økonomisk støtte. I dette tilfælde kan du udfylde en U2-formular og modtage op til 3-6 måneders dagpenge.

Stol på processen - det hele ordner sig!

det hele ordner sigLivet er uforudsigeligt, og vi ender ikke altid, hvor vi måske havde planlagt. Faktisk er det næsten umuligt at planlægge dit liv, fordi du aldrig ved hvad der vil ske. Det job du troede var helt perfekt, viste sig måske ikke at være så imponerende, som du havde forestillet dig, eller måske skal det firma du arbejder for skære ned, og du ender med at miste dit job. I det øjeblik føles det måske som om din fremtid smuldrer, men det er en del af livet, og du skal bare stole på processen, for det hele ordner sig altid til sidst. Bare husk, at du altid kun er en beslutning væk fra et nyt liv. Og selvom ændringer måske virker skræmmende, handler det i sidste ende ofte om hvad du har brug for, og det er sådan vi vokser og udvikler os som mennesker.

Publiceringsdato 26.01.2021
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce