At bo og arbejde i Warszawa
Polens hovedstad er rig på kultur og historie, og den er samtidig en sprudlende og moderne europæisk storby. Warszawa byder bl.a. på et pulserende natteliv og mange kulturelle aktiviteter i form af fx museer og gallerier. Det er nemt at komme fra sted til sted både til fods i den gamle by og via et stort netværk af sporvogne og busser. En anden fordel, ved at flytte til Warszawa for at arbejde, er de lave leveomkostninger, og engelsk tales ubesværet blandt unge og i mange virksomheder.
At arbejde i Warszawa
Jobmuligheder og jobmarked
Især inden for dansksproget kundeservice, it og support er der mange muligheder for at finde arbejde i Warszawa. Der er ofte tale om små og mellemstore virksomheder, som gerne rekrutterer nye medarbejdere via online jobportaler som os. Ansættelsesprocessen er som regel både nem og hurtig. Den kan både foregå i landet eller via Skype. Der udbydes både ufaglærte stillinger (kravene er typisk blot gode dansk- og engelskkundskaber samt grundlæggende it-forståelse) og stillinger, hvor det er nødvendigt at have en akademisk uddannelse inden for fx informationsteknologi, bogføring eller markedsføring. En ansættelse i en international virksomhed eller i et såkaldt Shared Services Center (SSC) eller Business Process Outsourcing (BPO) i Warszawa inkluderer oftest medarbejderfordele såsom forsikring, flyttehjælp, ferie og adgang til træningsfaciliteter samt muligheder for efteruddannelse. Eksempler på større virksomheder i Warszawa med danske såvel som udenlandske medarbejdere er de internationale konsulenthuse Capgemini og Accenture samt danske Lundbeck. Hos virksomheder som disse vil der stort set altid være mulighed for at udvikle sig både menneskeligt og fagligt ved at skabe nye venskaber og faglige forbindelser på tværs af nationaliteter.
Send en jobansøgning
Hvis du er dansk statsborger, kræver det ikke en særlig arbejdstilladelse at tage et job i Warszawa, da både Danmark og Polen er medlemmer af EU. Typisk vil du skulle gennemgå et forløb, hvor du udfylder en ansøgning online, hvorefter du, hvis du bliver taget i betragtning til stillingen, vil blive indkaldt til en online samtale via fx Skype. Arbejdsgivere vægter typisk højt, at du har solide dansk- og engelskkundskaber, at du er serviceminded, og at du har erfaringer med support og administration, samt at du har grundlæggende it-færdigheder.
Arbejdsmiljø og kultur på arbejdspladsen
Arbejdskulturen i Polen er mere formel end i Danmark både med hensyn til beklædning og opførsel i professionelle sammenhænge. Der er dog stadig plads til humor og et afslappet øjeblik mellem kollegaer. Mange polakker er også mere direkte fx i forhandlingssituationer end danskere, og magtfordelingen i polske virksomheder er altid meget formel. Polakker er typisk meget punktlige og går for eksempel op i, at data i en præsentation er valide og præcise. Derfor er det vigtigt at være grundig, når man samarbejder med polakker.
Arbejdsmarked og lovgivning
Ligesom i Danmark kan der være en prøveperiode ved fastansættelse. Du bør modtage din ansættelseskontrakt senest syv dage efter ansættelsen. En arbejdsuge i Polen er på 40 timer, og du har som medarbejder ret til 20 dages betalt ferie om året. Som ung dansker vil du typisk kunne forvente en månedsløn på 8-12.000 kr. efter skat, men bemærk i den forbindelse, at leveomkostningerne i Polen er omtrent 50 % lavere end i Danmark (se nedenfor). Et ophold i Warszawa behøver derfor på ingen måde betyde en nedgang i levestandard.
- Den gensidige opsigelsesvarsel er:
- 2 uger ved ansættelse i mindre end 6 måneder
- 1 måned ved ansættelse i mindst 6 måneder
- 3 måneder ved ansættelse i mindst 3 år
Muligheder for networking
Hvis du vil networke i Warszawa, kan du bl.a. benytte dig af de populære onlineportaler internations.org, couchsurfing.org og expat.com samt utallige Facebook-grupper for professionelle og expats i Warszawa. Her kan du møde andre ligesindede og udveksle erfaringer. Begynd for eksempel din søgning i den åbne Facebook-gruppe "Expats in Warsaw". Derudover er internationale barer såsom Emerald Irish Pub og British Bulldog Pub gode udgangspunkter for at møde andre udlændinge i Warszawa. Et par simple Google-søgninger vil hurtigt overbevise dig om Warszawas brede udvalg af tilbud til udlændinge.
At bo i Warszawa
Find en bolig
Det er relativt nemt at finde en bolig til billige penge i Warszawa. Du kan enten vælge at finde en privat udlejer via hjemmesider som gumtree.pl, gratka.pl og morizon.pl eller via et agentur. Vælger du at gøre det sidste, skal du være opmærksom på, at ikke alle agenturer har engelsktalende ansatte. Eksempler på agenturer i Warszawa, hvor der tales engelsk, er hamiltonmay.com og leachandlang.com. Det er også muligt at finde en bolig via en privat udlejer i diverse Facebook-grupper eller på AirBnB. Hvis du flytter til Warszawa med en ansættelseskontrakt i lommen, vil din arbejdsgiver i mange tilfælde tilbyde at være behjælpelig med at arrangere midlertidig indkvartering den første tid. Det bør du benytte dig af, for det giver dig mulighed for at besigtige forskellige boligtilbud på stedet, inden du beslutter dig. På den måde kan du gardere dig mod kedelige oplevelser med utroværdige udlejere, som desværre findes – også i Warszawa. Undersøg gerne markedet på forhånd, men undlad under alle omstændigheder at indgå en bindende lejeaftale og/eller betale depositum inden ankomst.
Aktiviteter i og omkring byen
Warszawa er på mange måder Polens midtpunkt. Byen bugner af kulturelle og musikalske tilbud og er fuldt på højde med andre europæiske hovedstæder, hvad underholdning og aktivitetsmuligheder angår. Rejseguides på internettet som fx inyourpocket.com kan give dig et indtryk af mangfoldigheden, men det er først, når du er i Warszawa, du rigtig kan begynde at udforske mulighederne. De mest uforglemmelige oplevelser får man ofte i samvær med bekendte, der sandsynligvis kan vise vej til nogle lidt mindre turistprægede attraktioner. Uanset hvem du er, behøver du ikke kede dig i Warszawa.
Internationale/danske fællesskaber i byen
Hovedstæder er generelt forretningsmæssige og industrielle centre, der tiltrækker udenlandsk arbejdskraft. Det gælder også Warszawa. Her har du rig lejlighed til at møde og omgås mange forskellige nationaliteter. Udenrigsministeriet henviser til foreningen Danes Worldwide (danes.dk) som et kontaktpunkt for danskere i udlandet, og derudover er der en lang række Facebook-grupper i samme kategori. Tilsvarende muligheder findes naturligvis for andre nationaliteter. Hvis du hellere vil tage udgangspunkt i en direkte, personlig kontakt, vil dine internationale kolleger i Warszawa sikkert hellere end gerne hjælpe dig i gang.
Leveomkostninger i Warszawa
I runde tal er leveomkostningerne i Warszawa omtrent halvdelen af, hvad de er i København. Eksempler på priser i Warszawa vs. København: en burgermenu 35/75 kr., en billig restaurantmiddag 45/120 kr., 12 æg 14/22 kr., mælk 5/8,50 kr./l, en toværelseslejlighed 4.500/10.000 kr./md. Man kan med andre ord sige, at eftersom priserne kun er halvt så høje i Warszawa, rækker de samme penge dobbelt så langt som i København. Prisforskellen er naturligvis ikke lige stor på alle områder. Fx er importeret mærkevaretøj typisk kun 20-30% billigere i Polen end i Danmark.
Lær det lokale sprog
Det polske sprog kan virke lidt afskrækkende med dets mange konsonanter og fremmedartede specialtegn. I Warszawa kan du komme langt med engelsk, idet engelskkundskaberne blandt de lokale, og især de unge, generelt er gode. Alligevel er det en anbefaling værd at lære lidt polsk som expat. Det viser, at du er interesseret i dine omgivelser, og det kan være adgangsbillet til oplevelser eller venskaber, som du vil sætte pris på. Mange internationale virksomheder i Polen tilbyder sprogundervisning til udenlandske ansatte, og der er også masser af eksterne kursustilbud i Warszawa.
Ankomst til Warszawa
Registrering og andre formalia
Din lokale arbejdsgiver vil typisk være dig behjælpelig med de administrative rutiner i forbindelse med dit ophold i Polen, men kort fortalt kræves der følgende: Du skal medbringe dit danske pas. Ved ophold over 3 mdr. skal du senest 30 dage efter ankomst registrere dig på det lokale regionskontor (sv.t. borgerservice). På skattekontoret skal du mhp. lønudbetaling ansøge om et skatteregistreringsnummer (NIP). Du kan også ansøge om et personligt id-nummer (PESEL). Sidstnævnte er valgfrit, men det kan gøre dit liv i Polen lettere i forbindelse med myndighedskontakt mv.
- De vigtigste administrative rutiner:
- Registrering på regionskontor senest 30 dage efter ankomst
- Ansøgning om skatteregistreringsnummer (NIP)
- Ansøgning om personligt id-nummer (PESEL) – valgfrit
Åbning af en bankkonto
Du kan godt klare dig uden en polsk bankkonto den første tid i Warszawa, men du bør åbne konto i en lokal bank inden din første lønudbetaling. I banken skal du medbringe dit pas og dokumentation for din permanente adresse i Polen. Du bør bruge lidt energi på at finde den rigtige bank for dig (priser, vilkår for udstedelse af kort, mulighed for netbank osv.). Også i denne sammenhæng vil din arbejdsgiver eller dine kolleger som regel kunne rådgive dig, så du kan træffe det optimale valg.
Polsk sygeforsikring
Som ansat i Polen har du pligt til at tegne en sygeforsikring gennem den statslige pleje- og sundhedsfond (NFZ). Din arbejdsgiver registrerer dig i forbindelse med din ansættelse hos socialmyndighederne (ZUS), som automatisk opretter din sygeforsikring hos NFZ. Din sygeforsikringspræmie trækkes automatisk fra din løn. Du kan få nærmere oplysninger ved henvendelse til din virksomheds lønkontor eller personaleafdeling. Via NFZ har du fri adgang til offentlig læge- og sygehusbehandling i Polen, mens ZUS står for den administrative del af syge-, social- og arbejdsløshedsforsikringsapparatet.
Skatter og sociale bidrag
Som beskrevet ovenfor skal du have et skatteregistreringsnummer (NIP) for at kunne få udbetalt løn i Polen. Skattesatsen for månedsindkomst op til ca. 13.000 kr. er 18%, og for indkomst herover er satsen 32%. Desuden er der en begrænset fradragsstruktur, som det dog vil føre for vidt at gå i detaljer med her. Du kan finde præcis information på førende revisionsfirmaers hjemmesider som fx KPMG og PwC. Endelig skal der betales bidrag til pensions-, invalide, og sygeforsikring, hvilket samlet set beløber sig til ca. 14 % af bruttolønnen.
Gode grunde til at flytte til Warszawa
Hvis du foretrækker Østeuropas historiske charme frem for fx Londons eller Amsterdams hurtige puls og trendy miljøer, er Warszawa måske lige noget for dig. Her får du faktisk det bedste af begge verdener. Warszawa byder på unikke oplevelser inden for kultur, historie og musik, men samtidig behøver du bestemt ikke gå ned på hverken shopping, underholdning eller fritidsaktiviteter. Når du vælger at bo og arbejde i Warszawa, kan du leve et behageligt liv med alle disse tilbud lige uden for døren i en af Europas mest charmerende storbyer.