Sådan skriver du et følgebrev til et job i udlandet, der skiller sig ud

Når du har skrevet et perfekt CV, er du klar til at gå i gang med dit følgebrev. Dette dokument fungerer som et supplement til dit CV der skal hjælpe dig med at skille endnu mere ud fra mængden. Det er også en måde, hvorpå du naturligt kan nævne dine færdigheder og succeser mens du fortæller rekrutteren eller arbejdsgiveren endnu flere personlige detaljer.  Ikke alle jobannoncer kræver et følgebrev, men i nogle tilfælde vil den virksomhed du søger jobbet hos måske bede dig om at medsende et følgebrev. Dette brev skal ikke fortælle din livshistorie eller beskrive dine hobbyer, men skal skitsere din erhvervskarriere og fremhæve, hvorfor du ønsker den stilling og hvorfor er du den perfekte kandidat til den.  

Skræddersy dit følgebrev til det job, du søger

mand, der arbejder med computerLigesom dit CV skal dit følgebrev være tilpasset og unikt for hvert job, du søger. Selv om det er meget lettere at genbruge en gammel, allerede færdiggjort version af brevet, er det meget vigtigt, at du skræddersy det til hver enkelt jobansøgning. Det vil være lidt mere tidskrævende, men personligt tilpasset følgebrev kan i sidste ende gøre en betydelig forskel.   Når du skriver et følgebreve, anbefaler vi, at du undgår almindelige sætninger som f.eks. "Kære Hr./Fru., jeg er meget interesseret i denne stilling". Det viser ikke rekrutteringsmedarbejderen, at du virkelig er interesseret i den bestemte stilling. Prøv at finde ud hvem vil læse dit følgebrev, og adressér det specifikt til denne person. For eksempel: "Kære Janet Andersen, jeg så, at du søger en ny kundeservicemedarbejder hos Number One Gaming, og jeg er meget interesseret i stillingen".

Hvad skal der medtages i et følgebrev 

Da de fleste arbejdsgivere typisk i første omgang kun hurtigt skimmer følgebreve, behøver det ikke at være længere end en halv side. Det er nok at have tre afsnit, hvis du bruger dem fornuftigt. Som tidligere nævnt bør dit følgebreve fokusere på din karakter, din personlighed og de resultater, du har opnået i din karriere. Nævn et job eller praktikophold, der kan relateres til den stilling du ønsker, og vis dine kvalifikationer, eksamensbeviser eller frivilligt arbejde, der understreger dig som en kompetent kandidat.  Du kan finde og downloade en skabelon, hvis du er usikker på strukturen eller udformningen af dit følgebrev. Sørg dog for at gøre det personligt.

1. Start stærkt

Det første afsnit i dit følgebrev skal fange ansættelseslederens opmærksomheden med det samme. Med andre ord skal den være fængslende og indbydende. Prøv at tænke ud af boksen. I stedet for den klassiske "Hej, jeg vil gerne have dette job" kan du prøve med noget ligesom "Jeg har altid elsket at løse problemer, og hvis jeg selv må sige det, er jeg meget dygtig til det.  Det er faktisk derfor, jeg blev tiltrukket af et job inden for kundeservice i første omgang".   Efter en stærk start skal du fortsætte med at forklare, hvorfor du skriver dette brev. Du kan f.eks. sige, at du har fundet ud af den ledige stilling, og at du straks blev interesseret i den. Derefter skal du give en klar argumentation for, hvorfor du mener, at du ville være den rette kandidat til stillingen. Fremhæv de færdigheder og kvaliteter, som du har, og som du synes, at virksomheden har brug for. Da du sandsynligvis allerede har gjort dette i dit CV, er dette her din chance for at forklare det på en mere detaljeret måde. 

2. Hvorfor dette job?

tjekliste til et følgebrevDen vigtigste del af dit følgebrev er der hvor du forklarer hvorfor du ønsker det pågældende job. Virksomheden vil gerne vide, hvorfor du har en interesse for det de laver, og hvordan du kan passe ind i deres team. Lav en lille undersøgelse om virksomheden for at finde ud af mere om deres mission, vision og mål. Måske kan du relatere til deres historie eller til, hvordan de fik den forretningsidé? Måske vil du føle at den retning de tager er i tråd med dine karriereplaner? Denne del af dit følgebrev skal være ærlig og personlig, så arbejdsgiveren kan se, at du er interesseret i deres virksomhed, og hvad den står for.  En anden vigtig ting at gøre er at inkludere nogle af de nøglebegreber og sætninger fra jobannoncen. Hvis virksomheden leder efter en effektiv, venlig, og hurtigt lærende person, så skal du også sørg for at bruge alle disse ord et eller andet sted i dit følgebrev - måske i den del hvor du fortæller lidt om dig selv eller om dine færdigheder.  Du kan også forklare i en sætning eller to, hvorfor du ønsker at arbejde i det land, hvor arbejdspladsen er. Det kan være fordi du taler sproget, eller fordi det altid har været din drøm at bo og arbejde i dette land? Forklar, at du er parat til nye oplevelser, og at det ikke er noget problem for dig at flytte til et andet land. 

3. Afslut det med en tak

Endelig skal du tilføje et slutafsnit med en salgstale og et resumé, der forklarer, hvorfor du er virkeligt interesseret i stillingen. Du skal også husk at nævne at du gerne vil have mulighed for at diskutere det hele nærmere under en jobsamtale. Til sidst er det en god idé at takke for den tid, arbejdsgiveren tog til at læse dit CV og dit følgebrev og nævne, at du ser frem til at høre fra dem snart.   

Hurtige tips til at skrive et imponerende følgebrev

  • Format og udformning - dit følgebrev skal være pænt og nydelig at se på. Brug den samme skrifttype som i dit CV og sørg for, at det er overskueligt og har alle de nødvendige afsnit. 
  • Pas på grammatik- og stavefejl - Nu har du siddet og stirret på det samme dokument i et stykke tid, så det er slet ikke overraskende hvis du overse dine egne stavefejl. Derfor kan det være en god idé at have en anden person at læse dit følgebrev, før du sender det af sted. 
  • Brug eksempler - Tilføj din portefølje - Hvis du har nogle eksempler på tidligere arbejde eller projekter du har udført, kan det være en god idé at tilføje dem her for at underbygge dine påstande. 
  • Hvis du føler dig fastlåst - Nogle gange kan det være ret svært at vide, hvilke ord eller sætninger du skal bruge til at beskrive dig selv, og du kan føle, at det lyder som tåbeligt praleri. Men du kan måske bede din kollega om at give dig nogle eksempler - hvordan ville han eller hun beskrive og rose dig?

 

Hvad der ikke skal medtages i et følgebrev

kvinde, der skriver et følgebrevLigesom i dit CV er der nogle punkter, som du skal undgå i dit følgebrev. Her er nogle eksempler: 

  • Undgå at rose virksomheden for meget - Du bør ikke kun fokusere på, hvor god virksomheden er. Find de områder, der kan forbedres, og fortæl dem, hvordan du kan hjælpe. Det kan f.eks. være, at virksomheden ikke er så stærk på de sociale medier. Så kan du nævne, hvordan du har øget din nuværende virksomheds synlighed på Facebook eller Instagram. 
  • Oplist kun de seneste (og højeste) uddannelse - Hvis du endnu ikke har nogen erhvervserfaring, tænker du måske, at det ikke er en dårlig idé at tilføje alle dine tidligere uddannelser til dit følgebrev. Men det kan man ikke sige - du skal i stedet fokusere på dine resultater og tilføje dine seneste uddannelsesresultater. Tænk på de færdigheder, du har lært gennem din uddannelse, og find en måde at forbinde dem med de færdigheder, der kræves for denne specifikke stilling.  Undgå at være for formel og for entusiastisk - Den korrekte tone i et følgebrev er relevant, men nogle gange kan det være ret svært at finde ud af, hvilken tone man skal bruge. Selv om du ønsker at lyde professionel, bør du dog undgå at være alt for formel i dit brev. Du vil gerne lyde sympatisk og venlig og ikke som en robot. På den anden side skal du også undgå at være for entusiastisk eller uformel.

 

Hvis du endnu ikke har nogen erhvervserfaring

Mange kandidater føler, at de er nødt til at medtage en undskyldning eller en forklaring på, at de endnu ikke har nogen erhvervserfaring. En sætning som "Selv om jeg kun har begrænset erfaring inden for dette område, glæder jeg mig til at lære mere" er en god måde at forklare, at du ikke opfylder alle kravene endnu, men at du er villig til at indhente det.  Med andre ord handler det om at fokusere på dine styrker og ikke på dine svagheder! Har du studeret i udlandet? Så sørg for at nævne det. For eksample, kan du formulere det på en anden måde: "Jeg ved allerede, hvordan det er at flytte og bo i udlandet, og jeg er klar til at tage det næste skridt i min karriere". Hvis du når frem til interviewfasen og bliver spurgt om de tidligere erfaringer, kan du uddybe dit svar ud fra dette punkt og være ærlig om, hvordan du planlægger at omsætte dine færdigheder til praksis.  

Oversigt

Det kræver en ekstra indsats at søge om et job i dag, men hvis du er villig til at investere lidt tid, bliver du sandsynligvis belønnet i sidste ende. Med det perfekte følgebrev vil du være milevidt foran andre ansøgere, og hvis det lykkes dig at finde en unik måde at beskrive dig selv og dine kompetencer på, har du stort set jobbet i bagagen. Tænk på det som et puslespil, hvor alle brikkerne skal passe sammen - strukturen, den stærke introduktion, beskrivelsen af dig selv og dine kompetencer, længden og det afsluttende afsnit.  Og når du er færdig, er du velkommen til at tage et kig på de ledige stillinger vi har her, for at finde dit næste job i udlandet.

 

Held og lykke!

🙌    

Publiceringsdato 28.05.2022
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Hvad ingen fortalte dig, inden du flyttede udlandet
Hvad ingen fortalte dig, inden du flyttede udlandet
Mange expats nikker genkendende til de samme 'havde jeg dog bare vidst...' øjeblikke, når det kommer til livet i udlandet. Så vi har samlet en bunke  råd fra expats fra hele kloden, så du kan få et smugkig ind i, hvad der venter, før du selv pakker kufferten og springer ud i dit internationale eventyr.
8 tips til at bekæmpe hjemve, når du har flyttet til udlandet!
8 tips til at bekæmpe hjemve, når du har flyttet til udlandet!
Hjemve er en følelse af stress eller angst, der opstår ved separation fra mennesker og steder, man kender til. Sådan her kan du mindske hjemve, når du flytter til udlandet!
10 tips til at få venner i udlandet, hvis du er introvert
10 tips til at få venner i udlandet, hvis du er introvert
At flytte til udlandet kan føles ensomt! Hvis du desuden er introvert og har lidt svært ved at være social, kan det nye land virke overvældende. Derfor har vi samlet 10 konkrete tips til at finde venner.
Undgå disse 6 svindelnumre når du søger lejlighed i udlandet!
Undgå disse 6 svindelnumre når du søger lejlighed i udlandet!
Undgå at blive snydt af disse 6 luskede udlejningsfiduser når du leder efter en lejlighed i udlandet!
Bo og arbejde i Madrid
Bo og arbejde i Madrid
Velkommen til det fascinerende Madrid, Spaniens pulserende hjerte! Her kan du læse alt om at bo og arbejde i Madrid. Denne livlige metropol tilbyder en unik blanding af rig kultur, historisk charme og moderne innovation, hvilket gør den til et topvalg for danskere, der ønsker at flytte til Madrid.
Bo og arbejde i Athen
Bo og arbejde i Athen
Bo og arbejde i Athen, er det et godt valg for expats? Hos Workwide takker vi ja! Læs alt, hvad du har brug for at vide om Athen her!
Mød det nye Workwide - En digital oplevelse for din karriere i udlandet
Mød det nye Workwide - En digital oplevelse for din karriere i udlandet
Vi har gode nyheder! Efter mange måneders hårdt arbejde og forberedelse er Workwide nu bedre end nogensinde!
Working in Germany? Yes. Working in Franconia? For sure!
Working in Germany? Yes. Working in Franconia? For sure!
When you think of Germany, you’ll probably first think of the “hip” major cities such as Berlin, Hamburg or Munich. But Germany has so much more...
Hvordan du anskaffer dig en international sundhedsforsikring, når du skal flytte til udlandet
Hvordan du anskaffer dig en international sundhedsforsikring, når du skal flytte til udlandet
Skal du snart flytte til udlandet for at arbejde? Det er et virkelig spændende og livsændrende eventyr, som du er ved at opleve! Selvfølgelig er det...

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce