Job i udlandet efter studieophold i udlandet

De fleste videregående uddannelser giver mulighed for studieophold i udlandet af kortere eller længere varighed. Mange studerende finder det attraktivt at tage til udlandet i forbindelse med studiet – det kan give mange gode input både rent fagligt, sprogligt, menneskeligt og kulturelt samt kulinarisk. Hvis du overvejer at lægge et udlandsophold ind i din videregående uddannelse, er det værd at se nærmere på, hvilke jobmuligheder, der er i udlandet efter endt studie. Denne artikel giver dig nogle helt generelle råd om det at studere og efterfølgende arbejde i udlandet. Her kan du finde inspiration til dine overvejelser om studieophold og efterfølgende ansættelse uden for Danmarks grænser. Der kan være mange gode grunde til at blive i udlandet efter studiet. Måske har du fået nye venner, en kæreste eller simpelthen bare ikke kan slippe det spændende liv i udlandet.

Arbejdskraftens frie bevægelighed

Arbejdskraftens frie bevægelighed er et grundlæggende princip inden for EU. Det betyder kort sagt, at du som EU-borger frit kan søge uddannelse eller arbejde i et hvilket som helst EU-land. Denne artikel fokuserer derfor på udlandsophold inden for EU. Du kan dog roligt læse videre, selv om du måske er mere interesseret i at komme til Singapore eller San Fransisco end til Berlin eller Barcelona. Som dansk studerende behøver du ikke kun at forholde dig til, om du vil læse i København eller i Aarhus. Du har faktisk hele EU som din "legeplads". Der er intet, udover dine egne begrænsninger, der forhindrer dig i at søge optagelse på f.eks. et portugisisk eller østrigsk universitet. Som indledningsvis nævnt giver de fleste videregående uddannelser i Danmark desuden mulighed for at lægge et udlandsophold ind i studiet.

Et væld af muligheder

Vi har alle sammen forskellige præferencer. Måske har du et ønske om at komme til Finland eller et af de baltiske lande for at opleve et særligt interessant fagligt miljø – eller måske har du mere lyst til at komme sydpå til Italien eller Spanien for at nyde det varme klima. Uanset i hvilken retning dine ønsker går, kan du roligt læne dig tilbage. Der er masser af muligheder! Du kan selv på forhånd undersøge mulighederne for udlandsophold i forbindelse med dit studie, men muligheder kan naturligvis også opstå "hen ad vejen". Derfor er det en god idé, at du overvejer følgende: Er jeg klar til at rykke til udlandet et semester med kort varsel? Er kæresten med på det? Hvad med økonomien? Sidst, men ikke mindst handler det i mange tilfælde om at være parat, når chancen byder sig.

Forbehold

Det kan være, at du tænker, at det kunne være fedt at komme til Lissabon, men at du holder dig tilbage, fordi du umiddelbart finder det besværligt og uoverskueligt. Fortvivl dog ej. Det er muligt. Der er masser af muligheder inden for EU. Dansk arbejdskraft er faktisk ret højt værdsat i mange andre EU-lande, og din eneste reelle begrænsning for at studere/arbejde i et andet EU-land er dit eget ambitionsniveau. Hvis du tager et studieophold i udlandet er chancen for, at du "forelsker dig" i det pågældende miljø naturligvis nærliggende. Det sker ganske ofte, at danske studerende i udlandet vælger at slå sig ned og få arbejde i nærheden af studiestedet. Du knytter tætte venskaber, og måske får du en lokal kæreste. Der kan som nævnt være gode grunde til at blive hængende i udlandet.

Det praktiske

Hvis du påtænker eller er i færd med at søge uddannelse/arbejde udenlands, så kontakt endelig det pågældende lands danske ambassade. Husk på, at ambassademedarbejderne typisk er udlændinge i Danmark, hvilket vil sige, at de som udgangspunkt har gode muligheder for at sætte sig ind i netop din situation. Undersøg også ambassadernes hjemmesider for mere information og se hvilke jobmuligheder, der er i de forskellige lande på www.workwide.dk.

Hvad gør jeg så?

Vær aktiv. Hold løbende øje med jobopslag. Du kan finde jobopslag på www.workwide.dk. Benyt også dine bekendskaber i udlandet. Måske de kender jobs, der passer til dine kvalifikationer. Du har studeret i udlandet og kender derfor til de udfordringer, der kan være ved et nyt sprog og ny kultur. Når du arbejder i udlandet, kommer du endnu tættere på lokalbefolkningen, hvilket er en fantastisk måde at lære et land at kende på.
Publiceringsdato 11.10.2018
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce