Bo og arbejd i Thessaloniki

Byen er måske ikke så berømt som Athen, Kreta eller Santorini, men hvis du overvejer at flytte til udlandet, så er Thessaloniki måske den perfekte destination for dig. Som Grækenlands næststørste by byder Thessaloniki på alt fra kulturelle oplevelser og imponerende arkitektur til skønne strande og stille parker. Når det gælder jobmuligheder, ser det godt ud for skandinaver og borgere fra de øvrige europæiske lande. Mange internationale virksomheder er repræsenteret i byen, og der er stor efterspørgsel på international arbejdskraft. Desuden er den græske økonomi de seneste år kommet sig oven på krisen for nogle år siden, så du kan forvente en anstændig løn. I disse tider, hvor verden kæmper med en global pandemi, er det naturligt at spørge til, hvordan situationen er i Thessaloniki og resten af Grækenland. I landet som helhed har man taget stærke forholdsregler i brug for at standse spredningen af Covid-19, og der er på nuværende tidspunkt bl.a. påbud om at bære ansigtsmaske i butikker og offentlig transport. Ligeledes er der overalt er krav om, at man holder sikker afstand til andre mennesker. Dette er gældende i Thessaloniki såvel som andre græske byer, og landet vurderes som et af de mere sikre lande på verdensplan.

Panoramic view of Thessaloniki

At bo i Thessaloniki

Generel information om Thessaloniki

 • Vejret : Middelhavsklima – varme somre og milde vintre
 • Befolkning : Omkring 1,1 mio. indbyggere
 • Historie : Thessaloniki blev grundlagt i 315 f.v.t., og var den næststørste og rigeste by i det Byzantinske rige.

Vidste du det?

 

 • På en klar dag kan man fra Thessaloniki se Olympen, som er det højeste bjerg i Grækenland, og som ansås for gudernes hjem
 • Tilbage i det 15. århundrede blev det berømte, hvide tårn i Thessaloniki brugt som fængsel
 • Der er 15 UNESCO verdensarvsmonumenter i Thessaloniki
 • En stor del af bymidten blev ødelagt under en omfattende brand i 1917.
 • Aristotle University of Thessaloniki er det største universitet i Grækenland
 • Dets tre universitetskomplekser udgør også den største universitetscampus på Balkan. Derfor er nattelivet i byen helt enestående!

Find en lejlighed

Det er let at finde en lejlighed i Thessaloniki. Der er mange websites, man kan kigge på, men et rigtig godt tip er at se efter Facebook-grupper som fx "Thessaloniki Expats" eller "Foreigners living in Thessaloniki" for at se, om der skulle være noget til leje dér. I den slags grupper er det også muligt at finde nogen, der leder efter en bofælle, hvilket kan være fint, hvis du flytter til byen alene og ikke kender nogen i Grækenland endnu. Du kan blive medlem af Facebook-grupperne inden du flytter, så du har et billede af de aktuelle muligheder. Men du kan også vente med at lede efter en lejlighed, til du er ankommet til Thessaloniki. Der er mange ejendomshandlere og udlejningsbureauer, som kan hjælpe med at finde en lejlighed inden for dit budget. De fleste lejligheder i Thessaloniki udlejes møbleret og med alle fornødenheder som fx køkkengrej og rengøringsudstyr.

Huslejen for en lejebolig i Thessaloniki afhænger af lejlighedens størrelse, og om beliggenheden er central. For en toværelses lejlighed med central beliggenhed skal du regne med at betale mellem 300 og 400 euro om måneden, og dertil kommer forbrug (vand og el). En fireværelses lejlighed i city koster 500-700 euro om måneden. Som regel kan man finde både tidsbegrænsede og længerevarende lejemål, og en lejekontrakt vil lyde på fra 6 måneder op til 2 år – de præcise detaljer aftales med udlejeren. Vær opmærksom på, at de fleste udlejere forventer et depositum på en hel måneds leje ved indflytning. Dette vil i næsten alle tilfælde blive tilbagebetalt, når du flytter ud, hvis lejligheden afleveres i samme stand som ved indflytning. En interessant ting ved Thessaloniki er, at vandet fra vandhanen faktisk kan drikkes uden problemer. Mange steder i Grækenland er det almindeligt at købe flaskevand til at drikke og bruge i madlavningen. Men i større byer som Thessaloniki anses vandværksvandet for sikkert at drikke.

Sådan kan du bruge din fritid i Thessaloniki

Famous locations in Thessaloniki. Thessaloniki er kendt som Grækenlands kulturelle hovedstad, og byen byder på en mangfoldighed af historiske indtryk. Af denne og mange andre årsager er det en populær by, som modtager tusindvis af besøgende hvert år. Som expat er der meget at udforske – fra byens rige historie og fantastiske arkitektur til de mange smukke parker, hvor man kan tilbringe en afslappende eftermiddag. I det nærliggende Pedio tou Areos afholdes desuden en årlig blomsterudstilling, der er et besøg værd. Hvis du er mere interesseret i bymidten, vil du hurtigt opdage, at den er fuld af liv og fantastiske shoppingmuligheder. Begynd turen på Tsimiski-gaden i bymidten – det er her og i de nærliggende gader de mest populære tøjbutikker og stormagasiner ligger. I det omkringliggende område findes der også større indkøbscentre, hvor du kan købe mere tøj, men også sko, makeup og elektronik. I stormagasinerne er der også mange caféer og barer, hvor du kan nyde din favoritdrink.

Bliv klog på historien

Hvis du vil vide mere om byens historie, kan du besøge et af de mange museer, der ligger overalt i byen. Fx Thessalonikis arkæologiske museum, hvor der findes kulturgenstande dateret helt tilbage til år 315 f.v.t.! Sightseeing er også en fin måde at udforske Thessalonikis historie på. Du kan planlægge at besøge nogle af byens seværdigheder – eller bare gå omkring på egen hånd og opdage byen. Uanset hvad du gør, vil du støde på nogle fantastiske bygningsværker som fx den gamle fæstning Heptapyrgion, der ligger i bjergene med udsigt over byen. En anden seværdighed, som man bør besøge, er Thessalonikis hvide tårn. Dette vartegn for byen var oprindelig en fæstning, der forsvarede kystlinjen, men er i dag et unikt museum. Der er også mulighed for at besøge byens zoo eller operaen, hvis du har lyst til at opleve noget lidt andet, og du kan finde sportsbegivenheder som fodbold eller basketball, hvis du har mere lyst til den slags. Du kan fx se en af de senere års mest succesfulde, græske basketballklubber, Aris Basketball Club, når de spiller hjemmekampe.

Mød de lokale

White tower the symbol of ThessalonikiDet vil også være interessant at lære nogle af de lokale beboere at kende. Grækenland er en del af Europa, men det er også et Middelhavsland, og her har lokalbefolkningen ofte en meget afslappet indstilling til livet. Men store dele af Grækenland er også ganske traditionsbundet, når det drejer sig om familie og samliv. Det er med andre ord et meget familieorienteret land, og mange lokale har store familier og, selv som voksne, en stærk tilknytning til deres forældre. Hvis du bliver venner med nogen af de lokale, skal du ikke blive overrasket, hvis de inviterer dig hjem til frokost eller middag, så du kan møde deres familie.

Mød andre expats

Som allerede nævnt vil du kunne møde mennesker fra mange lande i Thessaloniki. Det er en velbesøgt by og et sted, hvor mange expats vælger at slå sig ned. Og du vil sandsynligvis i dit nye job møde mange jævnaldrende kolleger, som også er flyttet dertil fra deres hjemland. Hvis du helt specifikt søger nogen fra dit eget land, som du kan dele erfaringer med eller få gode råd fra, så er sociale medier som regel det bedste sted at lede. Du kan bruge de samme Facebook-grupper, som du deltog i for at finde en lejlighed, eftersom der er mange andre expats, der bruger grupperne til at mødes og lære nye mennesker at kende.

Leveomkostninger i Thessaloniki

Som du sikkert har bemærket, er huslejen i Thessaloniki lavere end i dit hjemland, og heller ikke leveomkostningerne er astronomiske. I visse tilfælde kan boligudgiften være op til 50 % lavere i Thessaloniki end i andre sammenlignelige byer i Europa. Et andet eksempel er prisen for at spise ude – et måltid for to personer på en restaurant koster sjældent mere end 35-40 euro, hvilket er billigt sammenlignet med Danmark. Og på barer og caféer kan du få en importeret øl for 5 euro og en cappucino for 3-4 euro.

  Thessaloniki København
Fødevarer 8,54 kr 2,50 kr
1 kg appelsiner    
12 Æg 1 kg kartofler 24,41 kr 6 kr 26,31 kr 14,56 kr
Restaurant/café    
Importeret øl (0,5 l) 37,22 kr 44,66 kr
Et måltid for to på restaurant 260,54 kr 650 kr
Cappuccino 24,24 kr 39,60 kr
Selvforkælelse og helbred    
Fitnesscenter medlemskab 243,54 kr 270,38 kr
Biograf- billet 59,55 kr 120 kr
Offentlig transport    
Enkelt busbillet 7,44 kr 24 kr
Taxi (normal tarif, 1km) 7,44 kr 15 kr
Gennemsnitlig løn 5 026,99 kr 23 530,41 kr

  Det er værd at vide, at mange forretninger forventer, at man betaler med kontanter og derfor ikke har en kortautomat ved kassen. Det er derfor en god ide altid at have kontanter på sig, og du kan finde kontantautomater (ATM) på næsten hvert gadehjørne.

Offentlig transport

Thessaloniki har hverken tog eller metro, så eneste mulighed for offentlig transport er busserne. Bussernes rutenetværk er til gengæld meget veludviklet, og der er 75 forskellige ruter i Thessaloniki og omegn. En busbillet koster 1-2 euro, alt efter hvor du skal hen, og hvor billetten købes. Billetten gælder i 70 minutter, og kan anvendes til flere ture inden for dette tidsrum. En anden mulighed er at tage en taxi. Der findes adskillige taxiselskaber i byen, og det er muligt at få en vogn 24 timer i døgnet. En taxitur inden for Thessalonikis bygrænse er billig sammenlignet med andre lande og byer – den koster omkring 5 euro. Om natten mellem kl. 00.00 og 05.00 fordobles prisen. En tur fra lufthavnen til bymidten koster 15-20 euro.

Lær græsk

Mange grækere, især yngre mennesker, har et rimeligt kendskab til engelsk, som der også undervises i i de græske skoler. Men selvom det ikke er et krav på din arbejdsplads, vil det være godt at lære nogle af de mest almindelige udtryk. For eksempel kan du øve dig på "god morgen", "tak" og "hvordan har du det", så du kan kommunikere en smule med de lokale.

 • God morgen – Kalimera
 • Tak – Efcharisto
 • Hvordan har du det – Pos eisai

Arbejde i Thessaloniki

Aristotelous Square, Thessaloniki

Tilgængelige jobs og muligheder

Arbejdsløsheden er stadig ret høj i Grækenland, og en stor del af lokalbefolkningen oplever at stå uden job. Som kommende tosproget udlandsdansker på jagt efter et job er du dog bedre stillet. Thessalonikis jobmarked byder på masser af ledige stillinger inden for kundeservice og salg. Til disse jobs behøver du ofte ingen forudgående erfaring, og de fleste steder vil du få oplæring, når du er blevet ansat. Der kan også være muligheder for at gøre sig bemærket og avancere indenfor virksomheder med disse arbejdsområder, hvis det har interesse.

Mange internationale virksomheder med kontorer i Thessaloniki søger helt specifikt efter folk, der kan tale et skandinavisk sprog, tysk, hollandsk eller fransk. Så med kompetencer indenfor et eller flere af disse sprog vil du have en naturlig fordel. Derudover vil det officielle sprog i de fleste af disse virksomheder være engelsk. Ud over kundeservice og salgsjobs er det også muligt at finde jobs, der kræver forudgående uddannelse. Det kan fx være stillinger som account manager, IT manager eller grafisk designer i virksomheder som Semitron, Upfield eller Orange Advertising. Også medicinalfirmaet Pfizer og Adidas har kontorer i Thessaloniki, og du kan evt. finde job inden for kundeservice, telemarketing og bogholderi hos Teleperformance Greece og Webhelp. Eftersom turisme og serviceerhverv bidrager væsentligt til Grækenlands økonomi, er det muligt at finde et job inden for disse områder, selvom Covid-19 pandemien har påvirket hele sektoren. Det kan for eksempel være som guide eller assistance på et hotel i Thessaloniki. Især om sommeren.

Jobansøgningen

Hvis du finder et job, du gerne vil søge, i Thessaloniki, bør du først og fremmest sikre dig, at dit cv er opdateret og oversat til engelsk. Selv hvis du søger job hos en virksomhed, der stammer fra dit eget hjemland, er det ikke sikkert, at de ansvarlige for ansættelsesprocessen taler dit modersmål. Derfor er det sikrest at satse på et "større" sprog. Hvis du har brug for gode råd til dette, kan du læse vores artikel om hvordan du udformer dit cv. Hvis du kommer videre til næste skridt i ansættelsesprocessen, som er en samtale, så vil denne højst sandsynligt foregå på engelsk vie Skype eller Zoom. Så hvis du ikke er super tryg ved at tale engelsk, vil det være en god ide at træne med venner eller familie først.

Arbejdsmiljø og -kultur

Saint Paul cathedral in ThessalonikiDe fleste arbejdspladser i Thessaloniki vil have ansatte fra mange forskellige lande og ofte mange forskellige aldersgrupper. Denne multikulturelle erfaring bidrager ofte til at gøre arbejdsmiljøet mere afslappet. Desuden er kontormiljøet gerne indbydende og venligt, og hvis du arbejder for en større virksomhed, vil du ofte have adgang til personalegoder som gratis frokost og nogle gange fleksibel arbejdstid. Når det gælder arbejdskulturen, mange grækere vil gerne holde mere uformelle møder hen over en frokost eller middag, som godt kan vare nogle timer. Der er ingen særlig dresscode på arbejdspladsen i Grækenland eller Thessaloniki. Sandsynligvis skal du dog arbejde i et internationalt miljø, hvor påklædningen er afslappet. Så længe du bare undgår at møde på arbejde i strandtøj.

Arbejdsvilkår i Thessaloniki

Gennemsnitslønnen i Thessaloniki ligger mellem 1.500 og 1.800 euro om måneden, svarende til ca. 10,38 euro i timen (hvis månedslønnen er 1.800). Og minimumslønnen er omkring 750 euro om måneden. Lønnen kan dog variere, afhængigt af hvad du arbejder med, og hvor meget forudgående erfaring du har. Fx kan et job inden for salg eller kundeservice have en lidt lavere startløn, mens et job som account manager kan give en højere løn. Arbejdsugen i Thessaloniki er generelt 40 timer. Du kan pålægges op til 5 timers overtid om ugen, men i så fald skal du også aflønnes for de ekstra timer. I mange virksomheder vil de første 2-6 måneder af din ansættelse være en prøvetid, dvs. at i denne periode har både du selv og virksomheden ret til at opsige kontrakten når som helst. Det kan fx være, hvis virksomheden oplever, at du ikke er det rette match, eller du oplever at jobbet ikke er det rigtige for dig. Som arbejdstager har du ret til 20 feriedage om året, og du kan normalt afholde dem, når du vil. Grækenland har desuden 14 officielle helligdage om året, hvor de fleste forretninger og virksomheder holder lukket. Ind imellem, som fx i påsken, er der en fejring i forbindelse med helligdagene.

Netværk

Der er mange nyttige websites, du kan opsøge, hvis du gerne vil have en bedre fornemmelse af jobmarkedet og de muligheder, der kunne være for dig, efter at du har slået dig ned i Thessaloniki. Hvis du er interesseret i netværksarrangementer, er https://www.eventbrite.com/d/greece--thessaloniki/events/ et website, der har en oversigt over aktuelle begivenheder. Det kunne fx være konferencer om digital marketing, mentorprogrammer og andre events, hvor du kan møde nye mennesker og drøfte nye forretningsmuligheder i din nye hjemby!


Ankomst i Thessaloniki

Registrering af skattenummer

Aerial view of ThessalonikiEftersom Grækenland er medlem af EU, er det ikke vanskeligt for expats fra Europa at flytte hertil. Du behøver hverken visum eller arbejdstilladelse, men du skal muligvis ansøge om om opholdstilladelse eller ID-kort, hvis du har planer om at blive længere end tre måneder. Hvis du har fået job i Thessaloniki, skal du under alle omstændigheder have et sygesikringsnummer og et skattebetalingsnummer. I Grækenland består skattebetalingsnummeret af 9 cifre, og kaldes et AFM-nummer – og sygesikringsnummeret kaldes AMKA. Dette ansøger du om på det lokale IKA-kontor, og du skal medbringe dit pas og kørekort eller kopi af fødsels-/dåbsattest som bevis på din identitet. Ansøgningen om skattebetalingsnummer skal afleveres på det lokale skattekontor, og din nye arbejdsgiver vil som regel kunne hjælpe dig med ansøgningen og informere dig om, hvilken dokumentation du har brug for (som fx bopælsregistrering og opholdstilladelse). Når du har dit skattebetalingsnummer, kan du åbne en konto i en græsk bank.

At åbne en bankkonto

Det er en ret simpel proces at åbne en konto i en græsk bank, og det vil ofte være et krav fra din arbejdsgiver i Thessaloniki, at du har en lokal bankforbindelse. De fleste virksomheder vil dog i starten af din ansættelse kunne udbetale din løn til din eksisterende bankkonto i fx Danmark (vær dog opmærksom på, at der kan blive fratrukket vekslegebyrer, da Danmark ikke anvender euro som lokal valuta). For at åbne en bankkonto skal du medbringe følgende dokumenter:

 • Dit pas
 • Dit AFM- skattebetalingsnummer

  Selvom det i princippet er tilstrækkeligt med disse dokumenter, vil nogle banker bede om yderligere dokumentation, og det er altid godt at være velforberedt. Øvrige dokumenter kan fx være:

 • En el-/vandregning, som ikke er for gammel
 • Dine seneste lønsedler
 • En telefonregning (fra dit mobilselskab)
 • Din seneste årsopgørelse fra SKAT
 • En kontooversigt fra banken
 • Kopi af din fødsels-/dåbsattest

  Det bedste og nemmeste vil være at tjekke hvilken form for dukumentation der kræves i netop dén bank, du vælger. De mest populære græske banker er Alpha Bank, Piraeus Bank, Eurobank og den græske nationalbank. Du kan også spørge andre expats, dine kolleger eller din arbejdsgiver til råds. Når du vil åbne en bankkonto, skal du møde personligt op i en af bankens afdelinger. Vær opmærksom på, at bankernes åbningstid er kl. 8-14 på hverdage, så det kan være nødvendigt at bede om fri fra dit arbejde for at nå det.

Sygesikring i Grækenland

Hvis du er statsborger i et EU-land har du ret til samme sygesikring som græske statsborgere uanset din nationalitet. Det betyder, at du kan forvente hjælp fra det offentlige sundhedsvæsen, når du har fået dit sygesikringsnummer, dit skattebetalingsnummer, og du har registreret din bopæl i Grækenland. Når du har et sygesikringsnummer, bidrager du med et beløb til sygesikringen hver måned – og derfor vil du have ret til lægekonsultation og behandling til en reduceret pris. Uden denne sikring vil du blive opkrævet hele den faktiske omkostning, hvis du fx skulle have brug for at komme på hospitalet. En anden mulighed er at tegne en privat, international sygeforsikring, som giver dig adgang til private klinikker, hvor ventetiderne ofte er kortere end i det offentlige system.

Skat og sygesikring

Den indkomstskat du skal betale, når du bor og arbejder i Thessaloniki, bliver automatisk trukket fra din løn inden udbetaling. Skatten afhænger af dit indkomstniveau, og ligger fra 22 % som det laveste og op til 45 % som det højeste. Foruden skatten vil der hver måned blive trukket et mindre gebyr for dit sygesikringsnummer.

De vigtigste grunde til at slå sig ned i Thessaloniki

Thessaloniki er et oplagt valg for expats, da byen har noget at byde på for enhver smag. En stor bonus er, at sommeren er meget længere end i de fleste andre europæiske lande, og vintrene er som regel meget milde. Som Grækenlands næststørste by kan Thessaloniki tilbyde fantastisk shopping, smuk arkitektur, stor historisk rigdom, skønne parker og et spændende natteliv med barer og klubber. Rent karrieremæssigt vil det være muligt for dig at finde jobs i flere internationale virksomheder, hvor du kan benytte dit modersmål. I disse virksomheder vil der ofte være gode muligheder for at avancere, og du kan desuden opsøge netværksarrangementer, hvor du kan knytte nye forbindelser. Ud over at du får finpudset dine engelske sprogkompetencer vil et arbejdsophold i Thessaloniki se godt ud på dit cv og være en hjælp i din fremtidige jobsøgning. Gå ikke glip af denne mulighed – søg et job i Thessaloniki via Arbejdeiudlandet i dag!

Publiceringsdato 13.10.2020
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce