Bo og arbejd i Dublin

Irlands hovedstad Dublin har et væld af besøgende hvert år, og det er der en helt særlig grund til. Dublin byder nemlig både på hyggelige pubber, folkedans og fantastiske museer. Der er med andre ord lidt af det hele. Drømmer du om at tage det store skridt og flytte til udlandet, er det værd at tage et nærmere blik på Dublin. Sproget er engelsk, hvilket gør det nemt for langt de fleste danskere at begå sig i landet. Samtidig er landet medlem af EU, hvilket gør tilflytningen nem og overskuelig.

Arbejd i Dublin

Dublin convention center

Jobmuligheder i Dublin

Dublin tiltrækker hvert år masser af europæere. Mange internationale firmaer har afdelinger, og nogle har deres hovedkontor, i byen. Der er gode jobmuligheder for danskere. Det kan være jobs på en bar og café, eller du kan starte ud med at være au pair, indtil du finder dit drømmejob. Det er også værd at holde øje med "shared service centers", hvilket kort sagt betyder, at danske såvel som andre nordiske firmaer har forskellige afdelinger samlet ét sted i Dublin. Her kan du f.eks. finde jobs som oversætter eller i kundeservice. Virksomhederne søger næsten altid folk til at arbejde i kundeservice, og det kan være en fantastisk mulighed, hvad enten din passion er kundeservice, eller om du går og drømmer om at blive manager. Mange starter nemlig ud i kundeservice og arbejder sig opad. Her vil du også møde folk fra andre lande og arbejde i et internationalt miljø. Mange danner venskaber for livet, og det er en oplagt mulighed for at skabe et netværk i byen. I kan passende nyde en øl efter arbejde på en af byens mange pubber.

Jobansøgning i Irland

Ansøgningsprocessen i Irland foregår på samme måde som i Danmark. Det kan variere fra firma til firma, men du vil oftest skulle sende en motiveret ansøgning og dit CV. Er du heldig at blive kaldt til samtale, vil dette foregå enten i Dublin eller via Skype. Du behøver således ikke nødvendigvis at befinde dig i landet for at finde et arbejde. Det kan ligefrem være en fordel at finde et job først, da firmaer ofte tilbyder at hjælpe dig med at finde bolig og så videre.

Det irske arbejdsmarked

Den irske kultur og mentalitet minder om den danske. Der er en høj arbejdsmoral og generelt rigtig gode arbejdsvilkår. En af forskellene er, at irerne nyder at gå på pub efter arbejde, og det er derfor normalt, at folk mødes socialt efter arbejde. En fantastisk mulighed for at komme tættere på ens kollegaer. Bliver du ansat i et internationalt firma, vil du som nævnt også møde folk fra hele verdenen. Irerne er et socialt og åbent folkefærd, hvilket også skinner igennem på arbejdspladsen.

Arbejdsforhold for danskere

Arbejdsugen er på omkring 40 timer, hvor du typisk vil arbejde fra kl. 08.00 til 17.00. Ifølge irsk lovgivning må en arbejdsuge ikke være mere end 48 timer. Lønnen er ikke meget anderledes end den, du vil få i Danmark. Arbejder du i kundeservice, vil årslønnen typisk ligge mellem 23.000 og 28.000 euro. Dette kan dog variere alt efter din erfaring, og hvilken stilling det er. Lønnen kan være lidt lavere end i Danmark, men leveomkostningerne er også derefter. Derfor vil du ikke bemærke den store forskel.

  • Minimum opsigelsesfrist: 7 dage
  • Har du arbejdet under 13 uger, forlanges der ingen opsigelsesfrist, med mindre andet står skrevet i ansættelseskontrakten.

Dine muligheder for at networke

En af fordelene ved at bosætte sig i Irland er, at det er helt almindeligt at tilbringe tid med sine kollegaer uden for arbejdstiden. I Danmark ønsker man ofte at gå hjem efter en lang arbejdsdag, men i Irland mødes mange på pubben efter arbejde. Det er en fantastisk mulighed for at møde nye mennesker, da der her bliver talt om alt lige fra sport til politik. Foruden at møde mennesker gennem dit arbejde, vil du også kunne møde mennesker via hjemmesider såsom Meetup.

Bo i Dublin

Find bolig

Dublin Temple bar Dublin er en populær by at bo i, og det ses også på huslejepriserne. Det er dog generelt billigere end i f.eks. København, og det er også generelt nemmere at finde bolig. Du kan være heldig at finde en etværelseslejlighed til blot 350 euro om måneden, men vil nok opleve, at de fleste etværelseslejligheder ligger på mellem 600 og 1.000 euro. Mange lejer også et værelse i en delevenlig lejlighed, hvilket oftest vil være billigere og kan være en fantastisk måde at møde nye mennesker på. Ligesom i Danmark bliver huslejen betalt månedligt. Er du heldig at få job i Dublin, før du rejser, så kan det anbefales at forhøre sig om råd og vejledning til at finde bolig hos det firma, du er ansat hos. Det kan også altid varmt anbefales, at du ser boligen først, inden du underskriver lejekontrakten. Nogle flytter ind på et hostel eller et hotel de første dage, hvorfra de så kan bruge nogle dage på at opsøge en lokal ejendomsmægler og se på lejligheder eller værelser.

Oplev kulturelle Dublin

Er du sportsentusiast, bør du se en rugbykamp. Det er en helt speciel og fantastisk oplevelse samt en perfekt måde at komme nærmere på den irske kultur. Er du mere til dans og musik, så er Temple Bar et besøg værd. I de sene aftentimer kan du ikke undgå at støde på irsk folkedans og live-musik. Det er en helt særlig stemning. Bliver du misundelig på irernes danseevner, har du også mulighed for at tage danseundervisning og imponere de lokale, næste gang du besøger Temple Bar.

Mød andre danskere i Dublin

Det irske folkefærd kendetegnes ved at være åbne og imødekommende, hvilket kan gøre det nemmere for tilflyttere at falde til i Dublin. Selvom det er spændende at begå sig i udlandet, tale et nyt sprog og møde nye mennesker, så kan det også være rart at møde andre danskere. Måske for at dele ens erfaringer, men det kan også være for at tage på udflugter eller spille golf sammen. På Facebook finder du grupper såsom "Danskere i Dublin", hvor du kan tage kontakt til andre danskere.

Leveomkostninger i Dublin

Der er som sagt ikke den store forskel på lønningerne mellem Irland og Danmark, og det samme gælder også for leveomkostningerne. Det er dog generelt en smule billigere i Irland end i Danmark. Sammenligner man Dublin og København, så vil et måltid på en almindelig restaurant være omkring 120 kr. i København, hvor det i Dublin vil være 111 kr. Det samme gælder dagligvarer, hvor der er mellem en til fem kroners prisforskel. I begge lande vil det som regel altid være billigere på landet end i hovedstaden.

Lær den irske accent

En af de klare fordele ved at flytte til Irland, i forhold til andre lande i Europa, er sproget. De fleste danskere kan i dag begå sig på engelsk og vil ikke have problemer med at kommunikere med irere. Det er en perfekt mulighed for at forbedre sit engelsk og få et bedre hverdagssprog. I starten kan det måske nogle gange være besværligt at forstå den irske accent. Du vænner dig dog til accenten, og du vil generelt kun have udfordringer med sproget, hvis du bevæger dig uden for Dublin.

Ankomst til Dublin

Opholdstilladelse i Irland

Det er forholdsvist ligetil at flytte til Dublin, fordi Irland er en del af EU. Du behøver intet visum de første 90 dage, du befinder dig i landet. Du kan få opholdstilladelse, hvis du er i arbejde eller kan forsørge dig selv på anden vis. Her skal du også søge om at få et PPS-nummer. Det er det samme som det danske CPR-nummer, og det er nødvendigt for dig at have, hvis du ønsker at arbejde i landet eller modtage sociale ydelser.

  • Intet visum de første 90 dage
  • Ansøg om PPS-nummer
  • Anmeld til- og fraflytning hos den danske ambassade i Irland

Åbning af bankkonto

Det er altid en god idé at oprette en bankkonto i det land, du befinder dig i. Du vil undgå eventuelle gebyrer ved valutaveksling, og mange firmaer vil også kræve, at du har en irsk bankkonto. Det er forholdsvist nemt at oprette en bankkonto. Det kan variere fra bank til bank, hvilken information de ønsker at se fra dig, men du vil ofte opleve, at de ønsker at se pas, ansættelseskontrakt og lejekontrakt. Det kan varmt anbefales, at du opsøger forskellige banker for at finde den, der bedst imødekommer dine behov.

Irlands sundhedssystem

Når du har fået dit PPS-nummer, har du adgang til det irske sundhedsvæsen på lige fod med alle andre i Irland. Sundhedssystemet bliver, ligesom i Danmark, finansieret gennem skatten. Da det kan tage lidt tid at modtage dit PPS-nummer, anbefales det, at du søger om det europæiske sygesikringsbevis, da dette vil dække dig, hvis du er uheldig at blive syg eller kommer ud for en ulykke, mens du venter. Det er helt gratis, og du kan ansøge om at få det europæiske sygesikringsbevis allerede før, du rejser til Dublin.

Skat og andre bidrag

Du skal som sagt ansøge om at få et PPS-nummer hurtigst muligt. Din arbejdsgiver skal have dit PPS-nummer, og du skal udfylde en formular ved navn "formular 12A". Angående indkomstskatten er der to trækprocenter, henholdsvis 20 % og 40 %. Der bliver trukket 20 % af den første del af din indkomst og 40 % af det beløb, der overstiger den første del. For at blive klogere på de nøjagtige detaljer vedrørende dette, kan du læse mere om proceduren på det irske skattevæsens hjemmeside eller kontakte den danske ambassade.

Hvorfor skal du tage springet og flytte til Dublin?

Dublin er stedet for dig, der gerne vil prøve noget nyt, men som alligevel gerne vil til et land, hvor kulturen lidt ligner kulturen derhjemme. Dublin byder på kulinariske oplevelser, og fra Dublin kan du også nemt tage på udflugt til andre irske byer. Der er nok at se og opleve i Irland. At arbejde i udlandet giver dig ikke blot ekstra point på CV'et, det giver dig også oplevelser og venskaber for livet. Er du til live-musik, øl og sociale sammenkomster, så er det bare med at komme afsted!

Publiceringsdato 22.01.2020
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce