Bo og arbejd i Bratislava

Slovakiet og dets hovedstad Bratislava, som er placeret i hjertet af Europa, har så meget at byde på. Hvis du planlægger at flytte til udlandet kan Bratislava måske være den perfekte destination. Slovakiets hovedstad er faktisk en af de mindste hovedstæder i Europa, men kompenserer for dets lille størrelse med smukke omgivelser og attraktioner i gåafstand. I den gamle by vil du opleve et væld af fine historiske bygninger, kirker og anden ekstraordinær arkitektur, som er en fest for øjnene. Derudover vil du være blot en time eller to væk fra andre europæiske storbyer, såsom Wien og Budapest , hvortil du ville kunne arrangere weekendture.  Bratislava panorama

At bo i Bratislava

Grundlæggende information om Bratislava

 • Vejr : Varme somre og kolde, blæsende vintre - fra +30 til -10°C
 • Befolkning : Cirka 500.000 indbyggere
 • Historie : Bratislava blev først Slovakiets hovedstad i 1993, da landet blev uafhængigt. Landet tilhørte tidligere Tjekkoslovakiet.

Vidste du...

 • Slovakiet har 180 slotte - det er det største antal af slotte pr. indbygger i verden. Bratislava Slot et det mest populære
 • Du vil opleve ekstraordinær natur i Slovakiet, for eksempel over 1.300 minerale kilder, 9 nationalparker, vilde kløfter, gletsjersøer og smukke dale
 • Indtil videre er over 6 000 grotter blevet fundet i Slovakiet. Disse er resultatet af naturlige vidundere
 • Bratislava og Wien ligger blot 60 kilometer fra hinanden, hvilket gør dem til de to tætteste europæiske hovedstæder.
 • Siden 2014 har borgere og fastboende i Slovakiet kunnet benytte nationale tog gratis. Dette gælder for børn, fuldtids studerende under 26, handikappede og pensionerede enker under 62 år, samt seniorer, der er 62 år eller ældre.

St Stephen king, Bratislava

St Stephen king, Bratislava

At finde lejlighed i Bratislava

Hvis du leder efter en lejlighed i centrum af Bratislava, vil du hurtigt opdage at priserne er ret høje når det gælder om at leje. Dette er som følge af byens blomstrende økonomi og fordi der er en stor efterspørgsel på lejligheder i centrum af byen. En et-værelses lejlighed i centrum af byen kan hurtigt koste 400-600 euros i husleje - dette inkluderer dog forbrug. (Prisen på forbrug spænder ofte mellem 100-180 euros pr. måned). Men dette er selvfølgelig ret dyrt, hvis du blot tjener 900 euros om måneden. Hvis du er villig til at bo udenfor byens centrum, vil du opleve at priserne er mere fornuftige.

For eksempel kan du finde en to-værelses lejlighed til samme pris. En anden mulighed er at lede efter et værelse i en delt lejlighed, hvilket betyder at du kan bo sammen med en roomie eller to og derved dele lejeudgifterne og forbruget. Når du leder efter lejligheder er der mange online hjemmesider, som du kan benytte. Men eftersom mange af hjemmesiderne er på slovakisk, har du måske mere held i Facebookgrupper for expats . Her kan du få gode råd om ejendomsmæglerfirmaer, huslejepriser og andre nødvendigheder. Du kan også finde grupper for delelejligheder

Sådan kan du tilbringe din fritid

Takket være Bratislavas moderate størrelse har du mange muligheder for at opleve byen inden for en lille rækkevidde. Det generelle humør i hovedstaden er blevet beskrevet som stressfrit og roligt. På trods af dets 500.000 indbyggere, er det ikke en højlydt og travl by som andre europæiske hovedstæder. Udover at gå rundt og nyde den smukke arkitektur og bygninger i Bratislava, bør du besøge den gamle bydel og Bratislava Slot. Der er mange museer, teatre, kunstgallerier og andre udstillinger at besøge. For eksempel kan du besøge det Nationale Historiemuseum eller det Slovakiske Nationalgalleri. Der er også mange restauranter, barer og caféer, som du burde besøge.

Vores eksempler er Urban House, som er en café placeret i den gamle bydel. Det er en café kombineret med en bogbutik, der samtidig har en scene til live forestillinger. Urban House serverer alkoholiske drikke og mad samt kaffe. Sørg for at du også besøger Most SNP minimum én gang. Dette er navnet på broen over Donauen i Bratislava - også kendt som UFO Bridge takket være dets observationsdæk, der også indeholder en restaurant og som er formet som en "flyvende tallerken". Så mens du nyder et måltid, får du også en panoramaudsigt over byen. Som tidligere nævnt er Bratislava også tæt knyttet til andre europæiske storbyer. For eksempel kan du nemt tage på en dagstur til Wien i Østrig. Andre byer som ligger tæt på, er blandt andet Budapest og Prag. Denne nærhed med andre lande er en bonus, som mange måske ikke tænker på, når de overvejer at flytte til Bratislava.

Mød andre expats

"UFO" observation deck

"UFO" observation deck

Hvis du er kommet til Bratislava alene eller ønsker at møde andre expats, som er i samme situation som dig, er der en række måder at gå til det på. Et eksempel kunne være at skrive i en Facebookgruppe såsom Expats in Bratislava og se om nogen kunne være interesseret i at mødes til en kaffe eller andet. Det er altid rart at snakke med nogen, som går igennem de samme ting som en selv - og som måske kan dele ud af sine erfaringer, således at de første par uger bliver lidt lettere. Du kan også tilmelde dig sider såsom Internationals Bratislava , som er en organisation, der forbinder expats og arrangerer events og networkingaktiviteter. Her kan du finde personer i alle aldre og nationaliteter, som er i samme position som dig. Du kan også få vigtig information om bolig, sygesikring og hvordan du finder arbejde.

Leveomkostninger

Leveomkostningerne i Bratislava er forholdsvist lave - særligt, hvis du sammenligner med andre europæiske hovedstæder. Selvom husleje kan blive ret dyr, hvis du ønsker at leve i centrum, vil du spare penge når det kommer til at spise ude og handle ind. For eksempel vil en tre-retters menu for to på en restaurant koste omkring 40 euros. Og hvis du tager på café eller bar, kan du få en cappuccino for ca. 2 euros og en importeret øl for ca. 2,50. Andre ting, som du bør have med i dine overvejelser, når du regner på leveomkostningerne, er for eksempel prisen på internet i din lejlighed. Mange operatører i Bratislava tager kun 15-20 euros pr. måned for internet. Hvis du ønsker at melde dig ind i et træningscenter og få et medlemskab, vil dette koste ca. 30 euros om måneden.

  Bratislava København
Indkøb    
1 kg appelsiner 11.69 kr 20.36 kr
12 æg 14.18 kr 26.40kr
1 kg kartofler 7.47 kr 14.16 kr
Restaurant/cafe    
Importeret øl (0,3 l) 18.61 kr 45 kr
Måltid for 2 på en restaurant 297.76 kr 650 kr
Cappuccino 15.47 kr 39.97 kr
Selvforkælelse og sundhed    
Træningscenter medlemskab 213.55 kr 274.22 kr
Biograf billet 59.55 kr 120 kr
Offentlig transport    
Enkelt busbillet 6.70 kr 24 kr
Taxi (normale takster, 1km) 5.96 kr 15 kr
Gennemsnitlig løn 8,364.36 kr 24,198.11 kr

Offentlig transport

Offentlig transport i Bratislava inkluderer busser, trolleybusser og sporvogne, og disse kører fra omkring kl. 4 om morgenen til midnat. Netværket er veletableret i byens centrum såvel som i mindre forstæder, der er forbundet med centrum. Inden du stiger på bussen eller sporvognen, skal du købe en billet i en billetautomat (disse er normalt placeret ved bus-/sporvognstoppestedet) eller ved hjælp af en mobilapp. Du bør også huske at stemple din billet, når du stiger ombord i køretøjet, ellers risikerer du en bøde. En billet til en enkelt tur koster mellem 0.70 - 3.60 euros og er gyldig i 15-180 minutter for et bestemt antal stop. En anden mulighed er at tage en taxa. I dette tilfælge bør du vide, at det er mere behageligt og billigere at ringe til et lokalt taxiselskab og bestille en vogn end at tage en ude på gaden. Du bør også undgå at tage en taxa lige ude foran lufthavnen, da det ofte er svindlere, der kræver for mange penge. En mulighed er at downloade Bolt-appen og booke en tur derigennem.

Lær lidt slovakisk

Selvom mange mennesker i Bratislava kan tale lidt engelsk, vil nogle af de ældre mennesker formentlig være lidt stædige og forlange at du snakker slovakisk, når du er i Slovakiet. Det kunne derfor være nyttigt for dig at have en grundlæggende viden om sproget, så du kan vise dem at du prøver at lære. Nogle almindelige sætninger er:

 • Hej – Dobrý deň (DOH-bree deñ)
 • Godmorgen – Dobré ráno (DOH-brehh RAA-noh)
 • Hvordan har du det? – Ako sa máš? (AH-koh sah MAA-sh?)
 • Tak – Ďakujem (JAH-koo-yehm)

 

At arbejde i Bratislava

Modern Bratislava Modern Bratislava

Ledige jobs

Bratislava har den største økonomiske position i Slovakiet, og takket være den veletablerede økonomiske situation er hovedstaden hjemsted for mange internationale virksomheder. Som udlænding og ikke-slovakisk talende har du ingen større problemer med at finde arbejde, hvis du er interesseret i jobs inden for IT og regnskab. At have kendskab til et andet sprog udover engelsk kan også være til din fordel, alt afhængigt af hvilken type job du søger. Der er mange IT- og servicebaserede stillinger at udforske i internationale virksomheder, som IBM, Lenovo, Dell, IT&T og Amazon. En anden populær sektor er undervisning, så hvis du er nyuddannet fra universitetet, behersker engelsk og har en uddannelse som lærer, kan du komme til at arbejde på en skole i Bratislava. Udover disse nævnte stillinger kan du helt sikkert finde lejlighedsvise stillinger, som assistent, adminstrator eller kundesupport agent i et delt servicecenter, såsom KONE Hvis du leder efter job som nyuddannet uden nogen reel erhvervserfaring, kunne Bratislava godt være stedet du leder efter. Mange tidligere og nuværende expats har fortalt at de store virksomheder i byen tilbyder god oplæringsperiode og at det er muligt at bestige den hierarkiske stige og forhandle dig til bedre betingelser, såsom lønforhøjelse, hvis du er villig til at arbejde for det.

At søge job

Hvis intet andet er angivet i jobbeskrivelsen, bør du altid sende et CV på engelsk, når du søger job i Bratislava. På denne måde kan alle, der har med ansættelsesprocessen at gøre, forstå det og få et klart overblik over din erfaring. Hvis virksomheden kan lide dit CV, vil du sandsynligvis blive inviteret til samtale - og hvis du ikke allerede er i Bratislava, kan dette finde sted via Skype eller Zoom. Nogle ting som er gode at huske er:

 • Forbered dig godt til samtalen, vær motiveret og hav en god energi
 • Øv dit engelsk inden, hvis du føler dig usikker
 • Begrund hvorfor du ønsker jobbet og hvorfor du ønsker at arbejde i Bratislava
 • Fremhæv dine kompetencer. At have kompetencer, der matcher jobbeskrivelsen, vil øge dine chancer for at blive ansat

Eftersom Bratislava ligger i EU, behøver du ikke bekymre dig om at søge om arbejdsvisum eller visa på forhånd.

Saint Michael's Gate Saint Michael's Gate

Arbejdsmiljø

Arbejds- og konturkulturen i Slovakiet kan måske overraske dig i starten, da den ældre generation kan virke lidt kold og meget formel. Dog er den yngre generation i overtal på mange internationale arbejdspladser, så du vil sikkert opleve et mere afslappet arbejdsmiljø, og mange medarbejdere er sommetider yngre end 30 år. Ofte vil du opleve at der er op til 20 forskellige nationaliteter i større virksomheder, og mange er expats, der er nyuddannede og nu arbejder i deres første job. Der er dog nogle ting, som du bør huske på. For eksempel for at udvise respekt til alle, bør du henvende dig til dem med deres professionelle titel Pan/Pani (Hr/Fru) og deres efternavn. Når du har etableret et personligt forhold til dine kolleger, er det ok at kalde dem ved fornavn. Den bedste måde at hilse på nogen på, er med et fast håndtryk - og hvis du er en mand, der hilser på en kvinde, bør du vente til hun først rækker hånden ud. Du bør også undgå at diskutere politik i forretningsmøder i Slovakiet, medmindre emnet bliver bragt op af en ældre medarbejder. Hvad angår fordele tilbyder mange virksomheder en konkurrencedygtig løn samt bonusordninger og muligheder for at karriereudvikle. Dette afhænger dog også af, hvilke type stilling du arbejder i og, hvilken virksomhed det er.

Ansættelsesvilkår i Bratislava

En 40-timers arbejdsuge er nomen, hvis du bliver ansat i en virksomhed i Bratislava, hvilket svarer til 8 timer om dagen. Der er muligheder for overarbejde og fuldtidsarbejde og deltidsarbejde, men disse betingelser diskuteres ofte inden underskrivelse af kontrakten. Du har ret til mindst 4 ugers ferie årligt, men for medarbejdere der er 33 år eller derover, eller ansatte der har fuld forældremyndighed over et barn, er det 5 uger. Du tjener en lidt lavere løn i forhold til det vesteuropæiske gennemsnit i Bratislava, men da leveomkostningerne er ret lave, er det acceptabelt. Fra og med 2020 er mindstelønnen 580 euro om måneden i Slovakiet, men for expats varierer lønningerne ofte mellem 800-900 euro for en ny stilling afhængigt af din relevante erhvervserfaring. Hvis du får et job på seniorniveau, kan du starte med omkring 1000-1100 euro om måneden. Der er også muligheder for lønforhøjelse, når du har været i virksomheden i et år eller mere, og derved har noget erfaring inden for dit felt. Du kan derefter forvente 1200-1300 euro om måneden. Når du underskriver en ansættelseskontrakt i Bratislava, er det ofte beskrevet hvorvidt der er tale om en tidsbegrænset periode eller ej. En begrænset periode vil i dette tilfælde betyde to år, og det er muligt at forlænge kontrakten, når denne periode er udløbet. Når du er ansat har du i de fleste virksomheder en prøveperiode på 3-6 måneder, hvilket betyder, at det er en oplæringsperiode. I løbet af denne periode kan din ansættelse dog opsiges af enten dig eller din arbejdsgiver uden varsel eller behov for forklaring. Hvis du ikke kan lide dit nye job, kan du sige op. Opsigelsesperioden afhænger af, hvor længe du har været i virksomheden.

Ansat for: Opsigelses periode:
Minimum opsigelsesperiode 1 måned
1 år, men mindre end 5 2 måneder
5 år og mere 3 måneder

Networking

Hvis du ønsker at udforske flere muligheder i henhold til jobmarkedet, eller ønsker at opbygge et netværk med forbindelser i Bratislava, er der nogle gode netværksmuligheder at tjekke ud. Et eksempel er Fryday , en netværksclub, hvor du kan mødes med både lokale og andre expats for at skabe forbindelse til virksomhedsejere såvel som andre fagfolk i dit samfund. En anden side, som er værd at tjekke ud er eventbrite , hvor du kan finde alt lige fra workshops, åbent hus-arrangementer og foredrag, tæt på dig.  

Ankomst til Bratislava

Ansøgning om opholdstilladelse og registrering af skattenummer

Main square, Bratislava Main square, Bratislava

Når først du er kommet på plads i dit nye job og har fundet en lejlighed, er dit næste vigtige skridt at registrere dig i Slovakiet. Som europæisk statsborger kan du blive i et andet europæisk land i 90 dage uden at skulle annoncere dit ophold. Men derefter skal du ansøge om opholdstilladelse . Dette kan gøres på den Slovakiske Ambassade eller ved Udenrigsministeriet i Bratislava. For at få en opholdstilladelse skal du:

 • Udfylde et ansøgningsskema
 • Medbringe to identiske billeder af dig selv i farve, størrelse 3x3,5 cm
 • Medbringe bevis på at du har betalt administrationsgebyret for opholdstilladelsen.
 • Medbringe dit pas og andre rejsedokumenter
 • Medbringe et dokument, der forklarer dit formål med ansøgningen (for eksempel en arbejdskontrakt, der viser at du er ansat i Bratislava)
 • Medbringe din straffeattest (som skal være ren)
 • Medbringe en lejekontrakt
 • Medbringe et kontoudtog fra en slovakisk bank, som bevis på økonomisk dækning

Når du er ansat og har underskrevet en kontrakt, skal du ansøge om et skatteidentifikationsnummer (TIN), så du lovligt kan betale skat i Bratislava. Dette gøres på det lokale skattekontor, og i mange tilfælde kan din nye arbejdsgiver hjælpe med processen. Dit TIN vil bestå af 10 unikke tal.

Skatter i Bratislava

Indkomstskat, sundhedsforsikring og socialforsikring betales af din arbejdsgiver og trækkes automatisk fra din løn. Men for at blive betragtet som en skattepligtig borger, skal du bo og arbejde i byen i mere end 183 dage om året. Skatten er baseret på din årlige personlige indkomst og varierer fra 19% til 25%.

Årlig indkomst Skatte rate
Op til €35 268 19 %
Over €35 268 25 %

Åbn en bankkonto

Blue Church Blue Church

Det kan enten være let eller meget besværligt at åbne en bankkonto i Bratislava. Det afhænger meget af banken, da hver fillial ser ud til at have forskellige tilgange, hvad angår hvilke krav du bør opfylde. Nogle af de banker du kan vælge imellem er Citibank, Slovakiets Nationalbank, ING Bank, Unicredit Bank og KDB Bank Europe. Nogle af disse fillialer kræver at du fremviser et gyldigt ID såsom et pas, og at du medbringer et udfyldt spørgeskema. Andre banker håndterer alt papirarbejdet sev, mens andre kan have brug for godkendelse fra bankens hovedkontor, før de kan give dig et klart svar. I nogle banker kan denne procedure udføres på en dag, mens det i andre fillialer kan tage op til tre dage. Vi anbefaler der at du vælger en filial og læser op på, hvilke krav denne specifikke bank har. Du kan også bede din nye arbejdsgiver eller andre expats om råd og spørge, hvilken bank eller filial de anbefaler.

Sygeforsikring

Som udlænding, der bor i Bratislava, har du lov til at søge hjælp fra det offentlige sundhedsvæsen, men der kan forekomme egenbetaling af gebyrer for behandling som udlænding (ikke statsborger). Dette er en anderledes situation, der adskiller sig fra andre europæiske hovedstæder, og derfor vælger mange expats at tilmelde sig en privat sundhedsplan. Dette gøres ved at tilmelde sig sundhedsforsikring og derefter registrere sig hos en lokal praktiserende læge. Med privat sundhedspleje kan du opleve fordele, såsom højere standard for pleje, og du får læger der taler flydende engelsk. Det private sundhedssystem betales gennem et månedligt gebyr, der trækkes fra din løn.

Største grunde til at flytte til Bratislava

Bratislava er de seneste år blevet et knudepunkt for europæiske nyudannede, og kan tilbyde expats en god start på deres karriere. Der er mange gode virksomheder i byen, hvor du kan få erfaring inden for dit valgte felt, eller hvor du kan finde dit første job og opbygge dit CV. Der er også gode muligheder for at vokse i en stilling og derefter blive forfremmet. Byens perfekte placering er også en fordel, hvilket betyder at du nemt kan rejse til grænselandene og oplevere mere af Europa. Bratislava tilbyder også, til trods for at det en lille hovedstad, meget underholdning og aktiviteter at prøve på dine fridage. For eksempel er der mange museer og gallerier at besøge, masser af caféer og restauranter, og der er gode shoppingmuligheder og et livligt natteliv. En af de bedste oplevelser er dog bare at gå rundt i byen og se al den smukke arkitektur. Lyder dette interessant? Find et job i Bratislava med Workwide i dag!

Publiceringsdato 08.12.2020
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce