Bo og arbejd i Sofia

Bulgariens hovedsted Sofia er måske ikke en af de mest velkendte europæiske storbyer, men byen har rigtigt meget at byde på, og kan tilbyde et væld af kulturelle, historiske og arkitektoniske oplevelser for nye tilflyttere. Sofia er derfor uden tvivl værd at overveje, når du går i gang med at se dig omkring efter jobs i udlandet. Hos Workwide kan du finde en række forskellige typer stillinger i Bulgarien og Sofia, og en ansøgning til en af disse kan blive dit første skridt mod nye eventyr.

At arbejde i Sofia

Sofia

Muligheder for job

Som de fleste andre storbyer, har Sofia naturligvis en række forskellige industrier, men der er særligt et par stykker, som primært henvender sig til internationale jobsøgende, og som det kan være værd at holde øje med. Disse inkluderer IT- og telekommunikationsbranchen, som henover de sidste ti år er vokset markant i Sofia i takt med den generelle økonomiske vækst i Bulgarien. Flere af Skandinaviens og verdens førende IT-virksomheder har allerede etableret et samarbejde med bulgarske virksomheder, der tilbyder IT-services af høj kvalitet. Mange andre virksomheder har outsourcet (BPO) deres behov indenfor telekommunikation til Bulgarien. Landet har nemlig store fordele i forhold til eksempelvis mange skandinaviske lande, idet Bulgarien har et højt uddannelsesniveau, men samtidig forholdsvis lave leveomkostninger, og derfor også lavere lønninger end dyre lande som eksempelvis Danmark. Mange danske virksomheder har derfor flyttet hele afdelinger for kundeservice og telekommunikation (SSC-Shared Service Centers) til Sofia, men mange af disse har fortsat brug for dansktalende medarbejdere, som af praktiske grunde helst skal være baseret i Sofia sammen med resten af teamet.

Ansøgning om job

Idet mange af de virksomheder, som søger international arbejdskraft, selv er internationale virksomheder, og dermed er vant til at ansætte folk fra alle dele af verden, kan du forvente, at ansøgningsprocessen følger internationale standarder. Du vil i langt de fleste tilfælde forventes at sende et CV på engelsk, samt en engelsksproget ansøgning, der forklarer, hvorfor du er interesseret i netop dette job og denne virksomhed, og hvad dine særlige kvalifikationer består i. Ofte vil der blive fulgt op med en eller flere telefon- eller videosamtaler.

Arbejdskulturen

På samme måde vil du kunne forvente, at internationale virksomheder følger internationale standarder, når det kommer til arbejdskulturen, selvom dette naturligvis kan variere fra arbejdsplads til arbejdsplads. Du kan med al sandsynlighed forvente en professionel kultur med dresscode og en høflig og professionel tone medarbejderne imellem. Har du specifikke spørgsmål eller overvejelser omkring en bestemt virksomhed, som du overvejer at søge hos, kan det være en god idé at tage en uformel snak med tidligere eller nuværende ansatte, hvor du kan spørge ind til arbejdskulturen.

Bulgariens arbejdstilsyn

En række konkrete forhold om ansættelse og arbejde er dog reguleret af Bulgariens arbejdstilsyn og kan være en hjælp til at give dig indsigt i Bulgariens arbejdsforhold. Eksempelvis er der klare regler for, hvilke typer information en ansættelseskontrakt skal indeholde. Dette kan være en stor hjælp, idet du inden underskrivelse af kontrakten allerede vil have et grundlæggende indtryk af arbejdsvilkårene i Sofia. Eksempelvis skal en ansættelseskontrakt indeholde information om arbejdets art, kontraktens varighed, længden af betalt orlov, daglige eller ugentlige arbejdstimer samt naturligvis lønnen.

  • 30 dages opsigelse for medarbejdere
  • 30 dages opsigelse for arbejdsgiver

Muligheder for at netværke

Har du taget beslutningen om at tage springet og flytte til Sofia efter en ny stilling, vil du naturligvis være interesseret i at skabe et nyt netværk i din nye hjemby. Der er et væld af muligheder for expats i Sofia, som ønsker at møde andre i samme situation. Først og fremmest kan du holde øje med den Danske Ambassade i Sofia, som indimellem afholder sociale arrangementer, som eksempelvis julefester og lignende, hvor du kan møde andre danskere, bosat i Sofia.

At leve og bo i Sofia

Sådan finder du bolig

Sofia

Sofia er relativt billigt og har lave leveomkostninger. Uanset om du leder efter et værelse eller en hel lejlighed, vil du derfor kunne forvente, at finde en bolig til en langt lavere pris end i eksempelvis den danske hovedstad. Mange af de bulgarske sider for ud- og fremleje af lejligheder findes dog kun på bulgarsk, og det kan derfor være en god idé at undersøge, om en HR medarbejder hos din nye arbejdsgiver eventuelt kan være behjælpelig med at give dig tips til internationale sites. Af samme grund er det ofte helt uvurderligt at være en del af et netværk af andre expats, der alle på et tidspunkt har stået i samme situation og vil have masser af tips og erfaringer at dele ud af. Gennem dit netværk kan du måske endda være så heldig at finde et ledigt værelse eller lejlighed uden først at skulle gennemsøge de mange forskellige sites. Det er også muligt, at din arbejdsgiver kan være behjælpelig med at finde en bolig til dig.

Aktiviteter

Sofia er en fascinerende by med en over 2.000 år lang historie, hvorigennem byen har været besat af både de græske, romerske, ottomanske og sovjettiske imperier. Er du historieinteresseret, er Sofia derfor et fantastisk udgangspunkt for at udforske den vestlige verdens historie igennem byens særegne arkitektur og historiske bydele samt dens særegne arkitektur. Er du mere til storbyliv, har Sofia rigeligt at byde på i form af restauranter, barer og gallerier, samt et rigt kulturliv, som gør byen til en moderne europæisk hovedstad.

Internationale netværk

Vil du lære andre expats i byen at kende med henblik på professionel sparring eller sociale relationer, kan du benytte en af de mange sociale online platforme, som eksempelvis Meetup.com. Her vil du finde en række forskellige grupper for expats, som regel struktureret efter en særlig interesse eller aktivitet og vælge den, der passer dig bedst. Du kan eksempelvis spille fodbold med andre nye tilflyttere, eller udforske byens nyeste restauranter med nye og gamle expats fra hele verden - eller tilslutte dig en gruppe for sprogudveksling.

Leveomkostninger

Som tidligere nævnt, er leveomkostningerne i Sofia forholdsvis lave, særligt i sammenligning med et land som Danmark. Du kan derfor forvente, at dine månedlige udgifter til mad vil være overkommelige, og mange fastboende i Sofia oplever, at de har mere luft i budgettet til eksempelvis at gå ud og opleve byens restauranter, museer og gallerier. For at give dig et indtryk af leveomkostningerne i Sofia, er her et par eksempler på priser på forskellige fødevarer: 1 kilo æbler = €1.12, en liter mælk = €1.02, lokal øl 0,5 l = € 0.64.

Det lokale sprog

I et land som Bulgarien med en forholdsvis lille befolkning og et sprog som ikke er globalt udbredt, kan det være et dilemma at beslutte, hvorvidt du bør bruge tid på at lære det lokale sprog. Men det er uden tvivl en kæmpe fordel at kunne bare lidt af sproget, hvilket vil give dig et unikt indblik i den lokale kultur og gøre dig i stand til at kommunikere med dine lokale kolleger på en helt anderledes måde, end hvis i kun taler engelsk.

Ankomst 

Registrering og lignende

Da både Danmark og Bulgarien er medlemmer af EU, skal du heldigvis hverken bruge arbejds- eller opholdstilladelse for at bo eller arbejde i Sofia, hvilket uden tvivl er en kæmpe fordel. Alt efter hvor længe du skal opholde dig i Sofia, bør du registrere dig hos de lokale myndigheder samt hos den danske ambassade, der administrerer en liste over danskere bosat i Bulgarien, i tilfælde af alvorlige nødstilfælde som naturkatastrofer eller lignende. Er du kun i Sofia et halvt år eller mindre, kan du dog vælge at springe registreringne over.

  • Registrer dig hos de lokale myndigheder
  • Registrer dig hos den danske ambassade

Lokal bankkonto

Når du flytter til et fremmed land for at arbejde, bør du altid åbne en bankkonto som noget af det første. Idet din løn naturligvis vil blive udbetalt i lokal valuta, vil det som regel være et krav fra din arbejdsgivers side, at du er indehaver af en lokal bankkonto til denne overførsel. De fleste banker vil gratis tilbyde dig at åbne en ny konto, eventuelt med tilhørende kreditkort, og det er forholdsvis simpelt at åbne en ny konto i dit navn.

Sundheds forsikring

Ved kortere ophold i Bulgarien har du som borger i EU adgang til gratis medicinsk behandling. Når du opholder dig i Bulgarien i længere tid, og du ikke længere blot kan betragtes som turist, er reglerne dog anderledes. Lægebehandling er også gratis for fastboende expats i Bulgarien, såvel som for alle lokale bulgarere, men det er meget vigtigt, at du først har registreret dig hos de lokale myndigheder som bosiddende i landet, og at du i denne forbindelse har modtaget et bulgarsk CPR nummer.

Sofia

Bulgarsk skat

Som fastboende i Bulgarien med adgang til gratis lægehjælp skal du naturligvis også betale skat af din indkomst i landet. I kontrast til Danmark, fungerer Bulgariens skattesystem som et todelt system, hvori man både betaler en statsskat, samt en delstatsskat, alt efter hvilken bulgarsk region, man er bosat i. Din beskatning vil derfor afhænge af, hvor du har bopæl, samt naturligvis af dit indkomstniveau. Dog beskattes alle bulgarere, uanset indkomst, fast med 10% som en fast rate. Herefter tillægges yderligere beskatning i henhold til dine individuelle forhold.

Derfor skal du flytte til Sofia

Det burde stå ganske klart, at Sofia har rigtigt meget at byde på: En blomstrende industri for internationale virksomheder med masser af spændende karrieremuligheder midt i en historisk hovedstad med et rigt kulturliv. Sofia er et oplagt sted at starte en international karriere blandet andet på grund af de lave leveomkostninger, gratis lægebehandling og lave skatter, som gør byen tilgængelig for alle - også de, der måske ikke tidligere har boet og arbejdet i udlandet. Ikke mindst er Sofia ikke længere væk fra Danmark, end at du kan tage hjem på besøg!

Publiceringsdato 01.08.2019
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce