Bo og arbejd i Porto

Porto er meget mere end rigtig god portvin. Her er der masser af barer, gode restauranter, butikker og cafeer. Du finder også en fantastisk natur, masser af kultur og flot arkitektur samt særdeles god mad. Og ikke mindst er der rigtig mange solrige timer. Porto ligger i det nordlige Portugal, ca. 300 km fra hovedstaden Lissabon, ved den smukke Douro-flods udmunding tæt på Atlanterhavet. Det er nemt at bosætte sig og arbejde her, da landet er en del af EU. Og så er der mange jobmuligheder for expats.

Arbejde i Porto

Jobmuligheder i Porto

Porto er Portugals næststørste by med 237.591 indbyggere. Med sine mange turister, som hvert år besøger Porto, er der rig mulighed for at finde jobs inden for især turisme. 12,7 millioner turister besøger Portugal, og mange af dem kommer også til Porto. I 2017 var det 1,6 millioner. Mange virksomheder er ude efter uddannede medarbejdere, men der findes også en del ufaglærte jobs. Der er mange muligheder for at finde jobs i en BPO eller en SSC. Her søger de dansktalende medarbejdere til at supportere firmaer i Danmark. BPO’er er firmaer, der har outsourcet nogle af deres processer, såsom HR, finansiering, regnskab og kundesupport. SSC står for shared-service-centre. Her deles virksomheder om forskellige servicefunktioner, og dit danske kommer dig til gode, når disse virksomheder er danske. Det vil være et godt sted at kickstarte din karriere og få international erfaring. Lønnen i Portugal er på omkring 1.300,- euro om måneden + provision. Herudover kommer, at de fleste virksomheder som regel dækker dine transportudgifter til og fra Portugal, og nogle dækker endda din bolig, hvilket vil være oftest i starten af dit ophold. Det er det, der kaldes 'relocation-pakker'. Der kan også være andre personalegoder med i din ansættelse, såsom frokostordninger, sprogundervisning, privat sygesikring, fitnesscenter mm.

Jobsøgning i Porto

I vores jobportal kan du holde øje med jobs i Portugal og i Porto. Du kan også tjekke de lokale aviser og job-bureauer. En anden god måde kan være at gå rundt til virksomheder, butikker og hoteller mm. med dit CV i hånden og spørge efter arbejde. Der er mange jobs, hvis du kan engelsk, men du vil stå endnu stærkere, hvis du også kan portugisisk. Ansøgningsprocessen er mere eller mindre den samme som i Danmark, hvor du skriver en motivereret ansøgning, formentlig på engelsk og vedhæfter et kortfattet CV.

Kulturen på arbejdspladsen

Virksomheder, som søger arbejdskraft i udlandet, har ofte mange unge, hvormed kulturen ofte er ung og dynamisk. I de sydeuropæiske lande kan der godt være lidt længere op til den øverste ledelse. Der vil sandsynligvis også være mange forskellige nationaliteter. Et arbejde i udlandet og på en multikulturel arbejdsplads, er ikke blot givende rent personligt, men også fantastisk at have stående på dit CV. Ligesom herhjemme forventes det også, at du møder til tiden, er stabil og kan arbejde på vekslende tidspunkter, især inden for især support og hotelbranchen.

Regler for ansættelsen

I Portugal er en fuldtidsstilling på 40 timer om ugen. Du får som minimum 22 dages ferie på et år og desuden 9 helligdage. En ansættelse er som udgangspunkt uden sluttidspunkt. Der vil også normalt være en prøveperiode. Det vil sige, at ansættelsen i denne periode kan opsiges af begge parter uden varsel. Lønnen er noget lavere end i Danmark, og ligger på de førnævnte 1.300,- euro om måneden, men eftersom leje af bolig og andre omkostninger er noget lavere, kan du godt klare dig på en portugisisk løn.
  • I prøveperioden kan opsigelse ske af begge parter uden varsel fra dag til dag.
  • Efter prøveperioden kan ansættelsen opsiges af begge parter med 1 måneds varsel.

Muligheder for networking

Ligsom mange andre europæiske storbyer er Porto fyldt med expats, og der vil være rig mulighed for at udvide dit internationale netværk. Både gennem dit job og til sportsaktiviteter. Du kan også finde flere online netværk, som arrangerer forskellige events, hvor du kan møde mange forskellige nationaliteter. Internations er en organisation, som blandt andet fører folk sammen. Tjek dem ud og se, hvad de arrangerer i netop Porto. Meetup og eventbrite er to andre gode bud. Og på Facebook finder du Porto Expats Meetup og Expats Portugal.

Bo i Porto

Find en bolig

Der følger som nævnt muligvis en bolig med din ansættelse. Tag imod det, hvis der gør. Hvis ikke anbefaler vi, at du orienterer dig lidt hjemmefra og tjekker på nettet, hvilke boliger, der findes til leje i Porto. Det kan være en god ide først at starte ud med noget midlertidigt, og der findes både hostels og billige hoteller i centrum og i udkanten af byen såsom The Passenger Hostel og Bluesock Hostels Porto. Tjek også disse gode websites med boliger i Portugal: Idealista, nestpick og portugalist. Du kan finde lejligheder med 1-2 værelser i centrum til 500-550,- euro pr. måned eller 400,- euro, hvis du bor lidt uden for centrum. Sammenlignet med Lissabon eller andre storbyer, og især København, er det altså væsentligt billigere i Porto. De fleste lejligheder udlejes møbleret, så du behøver ikke tænke på at skulle medbringe eller købe en masse møbler. Vi anbefaler dig også, at du besigtiger boligen, inden du underskriver en kontrakt. Og det er jo selvsagt nemmere, når du først er der.

Spændende aktiviteter og oplevelser i Porto

Selvom Porto ikke er så stor endda, kan der næsten altid findes en bar, der er åben, en restaurant, der serverer mad, eller du kan gå på opdagelse i byens flotte arkitektur. Portugiserne spiller som bekendt også en del fodbold og går endda særdeles meget op i det, så er du interesseret i den form for sport, kan du altid finde et hold at spille på. Der findes også masser af sportsklubber og fitnesscentre, og havet byder på mange typer af sportsaktiviteter på vandet.

Internationale og nationale fællesskaber i Porto

Grundet den store tilstrømning af andre expats, er der hver uge mulighed for at møde andre ligesindende. Danes Worldwide hjælper danskere i udlandet og arrangerer også events. Når du bor i udlandet, er det oplagt at udvide dit internationale netværk, men det er også rart ind imellem at møde danskere hjemmefra og at kunne kommunikere på dansk og dele erfaringer. På Facebook finder du grupperne Danskere i Portugal og Danskere i Lissabon, som kan være gode at tjekke ud, hvis du gerne vil i kontakt med andre danskere.

Leveomkostninger i Porto

Det er billigt at leve i Portugal, og her kommer du langt med få penge. Lønnen er noget lavere her, men med et lavt skattetryk, billige boliger og billige dagligvarer går det meget vel op. Boligpriserne er næsten halvt så dyre som i eksempelvis København. Et måltid mad på en relativ billig restaurant kan du få for under den halve pris. En liter mælk koster omkring 5,- kr. i Porto sammenlignet med 8,- kr. i København. Ligeledes slipper du med under 10,- kr. for et brød.

Undervisning i portugisisk

Portugisisk er hovedsproget. Det minder om spansk, og mange taler godt engelsk, specielt i de større byer såsom Porto. Det er dog en rigtig god ide at lære portugisisk, når nu du er der. I store dele af Sydamerika og i nogle afrikanske lande tales der også portugisisk og ud over, at du forøger dine jobchancer og kontakter i Portugal, vil du nyde godt af fremover at kunne sproget. Universitetet i Porto tilbyder forskellige sprogkurser, og der er mange sprogskoler i byen såsom Inlingua Porto og Fast Forward Institute.

Ankomst til Porto

Registrering og arbejdstilladelse

Da Portugal er et EU-land, kan du frit rejse ind i landet og opholde dig i op til 3 måneder. Herefter skal du søge om opholdstilladelse og fremlægge en begrundelse for dit ophold. Det gør du hos det portugisiske fremmedpoliti, der går under navnet "Serviço de Estrangeiros e Fronteiras". Det kan fx være en ansættelse. Af denne skal det gerne fremgå, at din arbejdsgiver tilmelder dig det portugisiske socialsikringsystem. Når du søger om opholdstilladelse, skal du også kunne fremvise et portugisisk skattekort, som du kan få på det lokale skattekontor.
  • Få et skattekort
  • Søg om opholdstilladelse

Opret en bankkonto

Har du kun en dansk bankkonto, skal du betale vekselgebyrer, hver gang du får løn i euro, og hver gang du skal bruge penge i Porto. Derfor anbefaler vi, at du opretter en bankkonto i Porto. Det kan også være, at det er et krav fra din arbejdsgiver. Normalt skulle der ikke være nogen problemer med at få en konto i Portugal. Du skal sandsynligvis medbringe pas, ansættelseskontrakt og lejekontrakt. De fleste portugisiske banker tager et mindre gebyr på mellem 5-10 euro om måneden for en bankkonto.

Sygesikring i Portugal

Når du rejser ud af Danmark, er du ikke automatisk dækket af den danske sygesikring. Det blå sygesikringskort kan dække dig i visse tilfælde, men undersøg det nærmere. Hurtigst muligt skal du sørge for at komme ind under det portugisiske sygesikringsystem. Når du er det, og det skal din arbejdsgiver gerne sørge for, er du sikret på lige fod med de portugisiske statsborgere. Vær dog opmærksom på, at der er brugerbetaling på mange offentlige hospitaler og lægecentre. Det kan også være en god ide at tegne en privat sygeforsikring.

Skatteregler og -satser

Arbejder du i længere tid i udlandet, er du forpligtet til at betale skat der. Men tal med SKAT for at være sikker. Ligesom vi gør herhjemme, bliver din skat og betaling til sygesikring fratrukket din løn. Skattesystemet er mere lempeligt end herhjemme. Skatteprocenten er på 14,5% for det laveste indkomsttrin og på 48% (+2,5%) for højeste indkomsttrin. Det er vigtigt, at du går på det lokale skattekontor og får et skattekort, som du også skal bruge, når du søger om opholdstilladelse.

Bedste grunde til at flytte til Porto

Porto er smuk, og på samme tid både gammel, ny og fuld af liv. Den er ved at blive en af Portugals mest eftertragtede turistbyer. Portos beliggenhed tæt på Atlanterhavet gør byen til en magnet for mange surfere og sejlere, og der er rig mulighed for at komme ud på vandet for både begyndere og øvede. Porto har også den smukke bugt Vale do Douro og ligger tæt på andre smukke egne og byer. Det tager heller ikke lang tid at køre en tur til det nordlige Spanien.
Publiceringsdato 16.05.2019
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce