Den spanske havneby, Malaga, er definitionen på det søde liv. Her får du alt det, vi ikke har så meget af i Danmark. Varme, masser af solskinstimer og muligheden for at bade i lækkert turkisblåt hav. Du kan ligeledes se frem til en hovedstad, der er rig på kultur, kunst og mad. Deres specialiteter er paella, tapas og skaldyr. Det er billigt at spise ude, og med byens gode beliggenhed er det nemt at tage på udflugter til f.eks. Sevilla, den engelske koloni Gibraltar og den mauriske by Grenada.
Arbejde i Malaga
Jobmuligheder
I Malaga kan du finde både dansk, engelsk og spansktalende jobs. I selve Malaga bor der lidt over en halv million. Malaga er et eftertragtet feriested og ligger på Costa del Sol-kysten. Sidste år besøgte mere end 1,3 millioner turister Malaga. Det er da også især inden for turisme og servicefaget, du vil kunne finde de fleste job, som f.eks. på et af de mange hoteller eller restauranter. Du kan også finde jobs på et shared service-centre. Her vil du som dansker arbejde med forskellige administrative opgaver for et firma i Malaga, som gør forretninger med et firma i Danmark og derfor har brug for en dansktalende. Eller i en BPO, et firma, der har outsourcet nogle af sine processer, f.eks. inden for HR, finansiering, regnskab og kundesupport. Du får her en værdifuld international erfaring, og i disse store virksomheder er der også muligheder for at avancere og gøre karriere.
Mange af vores samarbejdspartnere har også kontorer i Malaga, og det er værd at kigge i vores jobportal, hvis du drømmer om et liv i Malaga. I forhold til Danmark er lønniveauet i Spanien noget lavere, men skatten er også lavere, og leveomkostningerne er markant billigere. Lønniveauet ligger på lidt under 10.000 kr. (1300 euro) om måneden plus provision. Afhængig af din uddannelse, erfaring og jobtitel vil din løn nok ligge lidt højere. Mange firmaer tilbyder også 'relocation-pakker', hvor der følger en bolig med og refusion af flybilletter.
Jobsøgning
Jobsøgning i Malaga fungerer nogenlunde på samme måde, som når du søger jobs i Danmark. Typisk skal du sende en kort motiveret ansøgning og et
CV. Dette er formentlig på engelsk. Indkaldes du til en samtale, kan det enten foregå i Malaga, hvor firmaet givetvis dækker rejseudgifter eller via Skype. Du kan som nævnt tjekke vores jobportal, hvor der jævnligt er jobs i Malaga og resten af Spanien. De fleste jobs er som nævnt at finde inden for kundeservice og turisme, men også inden for it-support, BPO og SSC.
Kulturen på arbejdspladsen
Kulturen er ofte meget dynamisk, grundet de mange unge, der søger til Spanien og Malaga for at arbejde nogle år. Du vil derfor også møde mange internationale unge mennesker fra forskellige lande, og det er godt at have på dit CV, at du kan agere i et internationalt miljø. Ligesom på en dansk arbejdsplads forventes det også her, at du møder til tiden, er fleksibel og stabil, samt mange jobs inden for kundeservice kræver, at du kan arbejde på vekslende tidspunkter.
Regler for ansættelsen
I gennemsnit arbejder du 40 timer om ugen i Spanien. Som regel fra kl. 09.00 - 18.00 afhængig af, om man følger de sydeuropæiske siesta-tider. Det er almindeligt at have lange frokostpauser på op til 3-4 timer på grund af høje temperaturer om sommeren. Hvis det er tilfældet, arbejder du så til hen på aftenen. Du vil hurtig vænne dig til dette, selvom det måske er anderledes, end du er vant til. Ferien er normalt på 30 dage året, hvor der er 14 spanske helligdage. De fleste ansættelser indebærer en prøveperiode.
- I prøveperioden kan opsigelse ske uden varsel.
- Efter prøveperioden kan en ansættelse normalt opsiges med minimum 15 dages varsel af både arbejdsgiver og arbejdstager.
Muligheder for networking
I et ferieområde som Malaga er der rig mulighed for, at du kan skabe dig et godt netværk både professionelt og socialt. Via organisationen Internations kan du mødes med andre expats fra mange forskellige lande. De arrangerer diverse events og aktiviteter for netop expats, og de har også guides, der kan hjælpe dig med praktiske ting i udlandet.
Meetup og
Eventbrite er andre gode bud for expats, der gerne vil udvide sit netværk. På Facebook kan du også finde grupperne Expats in Málaga City, Expats in Malaga og Malaga, Spain.
Bo i Malaga
Find en bolig
Det er altid nemmest at finde noget at bo i, når du er på stedet, men det er en god ide, at du orienterer dig, inden du rejser. Før du underskriver en kontrakt på et længerevarende lejemål, skal du altid selv have set boligen. Hvis du f.eks. søger efter 'rentals in Malaga' på Google, får du en del hits, hvoraf
Idealista.com er en af dem. Vi anbefaler, at du starter ud med at leje noget midlertidigt, hvis du ikke er så heldig, at der følger bolig med i din ansættelse.
Boliger udlejes ofte møbleret, så du behøver ikke tænke over at skulle slæbe en masse med fra Danmark. En god ide kan være at finde en eller flere at dele en lejlighed med, og og ofte søger allerede herboende efter en roommate. Det vil ligeledes være billigere. Prisniveauet i Malaga ligger på omkring 4.700 kr. pr. måned for en etværelseslejlighed i centrum, hvilket er en del lavere sammenlignet med København, hvor du nemt kan komme af med 10.000 kroner. Uden for centrum er det lidt billigere.
Spændende aktiviteter og oplevelser i Malaga
Ud over at være fødested for den berømte kunstner Picasso, er Malaga også fyldt med barer, mest downtown og mange har åbent til den lyse morgen. Den spanske flamenco kan du opleve på blandt anden Liceo Flamenco, og du finder live koncerter på Tetería el Harén. Er du sportsinteresseret er der flere golfbaner, vandsport og tennis. Du kan også tage på La Rosalede i weekenderne og se CF Malaga spille fodbold. Er du til shopping, kan du nemt finde shoppingcentre og adskillige mindre butikker med et væld af forskellige brands.
Internationale og nationale fællesskaber i Malaga
Bor du i udlandet er der rig mulighed for at få mange kontakter til forskellige mennesker rundt omkring i verden, og det er bare med at udnytte det. Når det er sagt, er det dog også rart somme tider at mødes med danskere. Der bor omkring 30.000 danskere i Malaga, og Danes Worldwide kan hjælpe med at skabe kontakter til danskere og gøre det lidt nemmere at være dansker i udlandet. På Facebook kan du også finde grupperne "Danskere i Malaga" og "Danskere i Malaga by".
Leveomkostninger
Selvom lønnen er noget lavere end i Danmark, kan du fint leve for den i en by som Malaga. Her er alting stort set billigere end derhjemme. Det gælder både leje af boliger, dine daglige indkøb og transport lige fra offentlig til private taxier. Du har også råd til at gå ud oftere. På en billig restaurant kan du slippe med knap 70 kr. for et måltid mad sammenlignet med i København, hvor det nemt kan koste 120 kr. eller derover. Skatten er også noget lavere i Spanien.
Undervisning i spansk
Mange taler engelsk i Malaga, men det er oplagt at lære spansk, når du nu er i et spansktalende land. Spansk er et af de mest talte sprog i hele verden med over 400 millioner, der taler spansk. Lærer du spansk, har du også nemmere ved at forstå portugisisk samt lære både italiensk og fransk. Der findes mange sprogudbydere i Malaga. La Playa Escuela de Español, Academia CILE og Enforex er nogle bud på gode sprogskoler. Det kan også være, at du bliver tilbudt sprogundervisning på dit job.
Ankomst til Malaga
Registrering og arbejdstilladelse
Som hovedregel må du ikke opholde dig mere end 3 måneder i Spanien uden at være registreret hos de lokale myndigheder. Du skal søge om opholdstilladelse og have et NIE nummer hos det lokale udlændingekontor 'Oficina de Extranjeros', som ligger på Plaza Aduana, 29015. Du skal udfylde formularen EX-18, som du blandt andet kan finde på Den Danske Ambassades hjemmeside. Herudover skal du medbringe pas, kopi af pas, 2 pasfotos, lejekontrakt og en eventuel ansættelseskontrakt. Du skal også betale gebyr på 7 euro. Mange virksomheder hjælper ofte med denne registrering.
- Ansøg om et NIE nummer
- Tjek dine forsikringer
Opret en bankkonto
Eftersom Danmark står uden for euroen, anbefaler vi, at du opretter en bankkonto i Spanien. Det vil spare dig for udgifter i form af vekselgebyrer, da du ellers skal betale for at få vekslet dine euro om til danske kroner og igen, når du skal bruge penge. Hvis du har i sinde at arbejde andre steder i udlandet, er det en god ide at finde en international bank som HSBC. Undersøg på forhånd, hvad du skal medbringe. Som minimum vil det sandsynligvis være dit NIE nummer, pas og lejekontrakt samt ansættelseskontrakt.
Sygesikring i Spanien
Hvis du opholder dig i Spanien, er du ikke automatisk dækket af hverken den danske eller spanske sygesikring. Sørg for at få ansøgt om det blå sygesikringskort, inden du rejser og medbring det. Når du så har fået arbejde, og dermed betaler skat samt betaler til den obligatoriske sygesikring 'Seguridad Social', er du dækket ligesom en spansk statsborger. Hermed kan du benytte det offentlige spanske sundhedssystem. Det kan også være, at din ansættelseskontrakt dækker dig yderligere. så du kan slippe for ventetider.
Skatteregler og -satser
Du skal som det allerførste få dig et NIE-nummer. Dette er foruden din opholdstilladelse også dit skattenummer. Både lønnen og skatten er lavere, end den du er vant til i Danmark. Leveomkostningerne er som nævnt også væsentligt lavere. Når du er bosat i længere tid i udlandet, betaler du skat her. Ring dog til SKAT i Danmark, inden du rejser, så du kan være sikker på, at du er skattefritaget for dansk skat. Skatteprocenten i Spanien ligger på 19 % for laveste indkomsttrin og på 45% for højeste.
De bedste grunde til at flytte til Malaga
Malaga er et oplagt sted at kickstarte din karriere. Her kan du nyde den afslappede feriestemning, udvide dit netværk og arbejde i et spændende internationalt miljø. Malaga er især kendt for sine strande, sit varme klima og sine mange førsteklasses restauranter. Nattelivet er rigt på muligheder, og shoppinggaden Calle Larios er fuld af internationale mærkevarebutikker. Du vil med andre ord opleve at arbejde og ferie smelter sammen, og med et job i udlandet har du mulighed for at udvikle dig på en helt anden måde end i Danmark.