Bo og arbejd i Brno

Brno eller Brünn, som byen også kaldes, ligger i det sydlige Tjekkiet ca. 200 km fra Prag ved to floder Svitava og Svratka. Der bor lidt under en halv million indbyggere i Brno, og byen er den næststørste by i Tjekkiet. Ligesom i Prag kan du her finde gamle bydele, flot arkitektur og masser af kultur. Stemningen er ung og dynamisk, da der her bor mange universitetsstuderende. Mange taler ligeledes ret godt engelsk, så du kan sagtens klare dig uden at kunne tjekkisk.

Arbejde i Brno

Jobmuligheder i Brno

Tjekkiet efterspørger i høj grad arbejdskraft, da især uddannede medarbejdere er en mangelvare i landet. Tjekkiet har oplevet en rivende udvikling, og arbejdsløsheden er da også på sit laveste i mange år. Selvom Brno ikke er så stor endda, kan du derfor sagtens finde et spændende job og skaffe dig en værdifuld international erfaring. Der er flere større virksomheder og mulighed for også at avancere inden for forskellige fagområder, hvis du vil det. Du finder en del jobs på blandt andet byens universiteter og inden for turisme samt kundeservice. Det er også værd at se nærmere på et af de mange shared service-centre eller BPOs (business proces outsourcing). Som dansker vil du her komme til at arbejde med administrative opgaver for et internationalt firma, som laver forretninger med et dansk firma. Dansk er derfor nødvendigt. BPOs er virksomheder, som har outsourcet nogle af deres processer heriblandt HR, finansiering, regnskab og kundesupport, og her er der også flere jobs at finde for en udlænding. På vores jobportal, som altid er opdateret, kan du helt sikkert finde et godt job.

Jobsøgning i Brno

En arbejdsgiver i Tjekkiet kigger især på dine sprogkundskaber og på din evne til at tilpasse dig. Du skal, ligesom når du søger jobs i Danmark, skrive en kortfattet motiveret ansøgning på dansk eller engelsk afhængig af virksomheden. Du medsender også et CV, som er tilpasset det specifikke job og indhold. En samtale kan foregå i Brno eller via Skype. Foregår den i Tjekkiet, dækker virksomheden normalt rejsen. Har du kontakter i Tjekkiet, så brug dem endeligt til at få gode tips og ideer.

Kulturen på arbejdspladsen

Kulturen kan være en anelse mere formel i Tjekkiet, end vi er vant til i Danmark. Især foretrækker den lidt ældre generation at være Des og bruger efternavne fremfor fornavne. Der kan også være lidt længere op til ledelsen end herhjemme. Øjenkontakt er efter sigende vigtigt for en tjekke især i et forretningsmøde. Det signalerer interesse, og at du er god til at lytte. Personlige emner undgås helst, hvorimod tjekkere gerne diskuterer politik og andre store emner, gerne med en lidt sarkastisk tone, ligesom vi også ofte gør i Danmark.

Regler for ansættelsen

En gennemsnitlig arbejdsuge er på 39 timer i Tjekkiet. Lønnen er steget en del i Tjekkiet de sidste par år. Den kommer dog stadig ikke op på dansk niveau, men det gør skatten og diverse forbrugsvarer og lejeudgifter heller ikke, så du vil sagtens kunne klare dig for en gennemsnitsløn i Brno, som ligger på lidt under 10.000,- kr. (30.000 CZK - koruna) om måneden. Ferien er på ca. 20 dage om året, og i din ansættelse indgår der som regel en prøveperiode på 3 måneder.

  • Ansættelsen kan i prøveperioden opsiges uden varsel.
  • Opsigelsesvarsel er herefter for både medarbejder og arbejdsgiver 2 måneder, og opsigelsen skal ske skriftligt.

Muligheder for networking

En af de store fordele ved at bevæge sig uden for Danmark, og især ved at arbejde i udlandet er, at du får rig mulighed for at udvide dit netværk både socialt og professionelt. Det er bare med at gribe den chance både på din arbejdsplads og i det lokale samfund. Du kan også søge medlemsskab ved organisationen Internations, Meetup eller Eventbrite, som arrangerer events og aktiviteter i blandt andet Brno. På Facebook finder du også "Brno Expat Centre" og "Foreigners Brno".

Bo i Brno

Find en bolig

I din ansættelse kan du være så heldig, at der enten indgår en bolig i den første periode eller på længere basis. Den anbefaler vi, at du tager imod. Det gør det væsentligt nemmere derefter at finde noget nyt, når du så er i byen. Hjemmefra kan du også søge efter boliger på nettet for eksempel på Flatio, Pronájem Brno Klíčova og CZECH POINT 101. Tilmelder du dig de førnævnte Facebook-grupper, kan du også forhøre dig der. Huslejepriserne er i Brno lidt lavere end i hovedstaden Prag. Huslejepriserne er også en del lavere end eksempelvis København. Her vil du nemt komme af med 10.000 kr. for en 2-værelseslejlighed - modsat i Brno, hvor prisen ligger på under 6.000 kr. En god idé er også at kigge efter delelejligheder, så sparer du en del, og du får samtidig nye bekendskaber. Finder du en bolig uden for centrum, bliver det selvsagt også noget billigere. Mange boliger udlejes møbleret, men der findes også lejligheder og værelser uden møbler, hvis du foretrækker dette.

Spændende aktiviteter og oplevelser i Brno

Mange tjekkere går ud efter arbejde, og det siges, at deres fester kan vare til dagen efter. Der er open-air biografer, teatre og koncerter. Du bliver også nødt til at opleve mindst en af deres mange festivaler. Det er ikke kun deres øl og hjemmedyrkede vin, du skal prøve, maden i Tjekkiet er også fantastisk og til at betale. På Facebook kan du finde forskellige former for sportsaktiviteter for expats såsom "Sports Brno International". Fodbold er også populært i Tjekkiet, og der er et væld af sportsklubber at vælge imellem.

Internationale og nationale fællesskaber i Brno

I et land som Tjekkiet, hvor der bor så mange forskellige nationaliteter, kan det ikke undgås, at du får kontakter i mere eller mindre hele verden. Kontakter, som også kan gavne dig senere hen. Det er bare med at udnytte det og selv være aktiv for at få udvidet dit netværk. Det kunne være på din arbejdsplads, eller hvor du bor. Du kan også tjekke grupper på Facebook såsom "Living in Brno" og "Brnoexpats.com" eller organisationerne Internations, Foreigners.cz og Brno Expat Centre.

Leveomkostninger i Brno

Alt er billigere i Tjekkiet. En lejlighed er væsentligt billigere i Brno end i en storby i Danmark. Et værelse kan du få for under 2.000,- kr. Et måltid mad på en billig restaurant eller cafe kan du få for omkring 30,- kr. En øl på en bar for 10,- kr. Så selv med en forholdsvis lav løn, og til gengæld en meget lav skat, kan du leve helt uden bekymringer i Brno, og du vil kunne tillade dig selv at spise ude mindst én gang om dagen.

Undervisning i tjekkisk

Mange kan engelsk i Tjekkiet, især i storbyerne, men du vil komme noget længere med bare nogle få gloser på tjekkisk og endnu længere ved at kunne føre en dialog på tjekkisk. I supermarkeder, på politistationen og ude på landet, er det ikke sikkert, at de taler engelsk. Det er derfor en god idé at lære sproget. Eftersom Brno er en universitetsby, er der masser af muligheder for at finde det kursus og den skole, der passer dig bedst. Tjek for eksempel skolerne CA Institute, Correct Language og CentreForeigners.

Ankomst til Brno

Registrering og arbejdstilladelse

Som EU-borger er det nemt at slå sig ned og arbejde i et andet EU-land, og har du allerede et job, er det endnu nemmere. Du skal dog huske at registrere dig hos fremmedpolitiet i Brno inden 30 dage efter din ankomst på adressen: Foreign Police (Cizinecká policie), Cejl 62b. Vi anbefaler også, at du får dig et EU-opholdskort. Det er ikke lovpligtigt, men godt at have. Du skal medbringe en udfyldt ansøgningsformular, pas, pasbilleder, dokumentation for opholdet, for bolig og for sygesikring.

  • Registrer dig hos fremmedpolitiet
  • Få et EU-opholdskort

Opret en bankkonto

Du kan sagtens klare dig med en dansk bankkonto, men vi anbefaler dog kraftigt, at du hurtigst muligt opretter en bankkonto i Tjekkiet. Så sparer du nemlig en del penge i vekselgebyrer, når din løn bliver sat ind, og igen når du skal betale og bruge penge i Tjekkiet. Undersøg hvilken bank, der er bedst for dig. Det er forskelligt, hvad bankerne tilbyder og hvilke dokumentationer, de vil se. Planlægger du at rejse mere rundt i verden og arbejde, er det fordelagtigt at finde en af de store banker.

Sygesikring i Tjekkiet

Inden du rejser hjemmefra, er det en god ide at søge om at få det blå sygesikringskort. Det dækker dig, hvis du bliver syg og opholder dig i andre lande i EU. Arbejder du i udlandet, skal du dog sørge for en anden form for dækning. I Tjekkiet har de et offentligt sundhedssystem, der kan sammenlignes med det danske. Den tjekkiske lov dikterer, at arbejdsgiver skal indbetale til den tjekkiske sygesikring, og på den måde er du dækket på lige fod med tjekkerne og kan bruge det offentlige sundhedsvæsen i Tjekkiet.

Skatteregler og -satser

Da Danmark jo som bekendt har et af verdens højeste skattetryk, vil du altid skulle betale mindre i skat, når du tager til udlandet og arbejder. Det gør sig også i høj grad gældende i Tjekkiet. Her betaler du blot 15% i skat af din indtægt. Det hjælper en del, at skatten er så lav, når lønningerne også er det. Ligesom i Danmark overføres pengene til skat, inden du får udbetalt din løn. Som hovedregel er du skattepligtig, hvis du har opholdt dig i minimum 6 måneder i et land.

Bedste grunde til at flytte til Brno

Tjekkiet er en smeltedigel af mange forskellige nationaliteter. Det tjekkiske folk er venlige og imødekommende. Det er et gammelt land med en rig kultur og historie, men med den rivende udvikling landet har set de sidste mange år, forekommer det også meget moderne. Brno er byen, der aldrig sover og er præget af de mange unge universitetsstuderende og udlændinge, der arbejder i byen. Byen ligger også godt, hvis du vil udforske andre dele af Tjekkiet. I Tjekkiet kan du både stå på ski og tage på lange vandreture i bjergene.

Publiceringsdato 30.05.2019
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce