8 tips til den perfekte online jobsamtale til et job i udlandet

I dag er det helt normalt at blive inviteret til en online jobsamtale.Uanset om du søger et job i udlandet eller lokalt, er det i dag helt almindeligt at gennemgå hele rekrutteringsprocessen (eller i det mindste den første fase) online.  Det er dog vigtigt at huske på, at online jobsamtaler kræver lige så meget (og måske endda mere) forberedelse end de personlige ansættelsessamtaler. Selv om du måske allerede har erfaring med denne form for samtale, er der altid et par ting, du bør overveje for at efterlade et godt førstehåndsindtryk hos din kommende arbejdsgiver. Din forberedelse kan hjælpe dig med at undgå forskellige tekniske problemer i det sidste øjeblik og også med at se godt ud på videoen, hvilket alt sammen kan føre dig til en vindende online jobsamtale og dermed til en vellykket ansættelse!

kvinde, der har en online jobsamtale i udlandet

1. Dobbelttjek det tekniske!

Først og fremmest skal du gøre dig bekendt med alt det udstyr og den software, du kommer til at bruge. Du vil højst sandsynligt blive tilsendt et link for at få adgang til "interviewrummet", og du vil måske være nødt til at downloade ny software for at gøre det. Derfor kan det være en god idé at lave et testopkald til en ven for at sikre, at alt fungerer som det skal. Her kan du teste en masse tekniske, f.eks. at din mikrofon lyder klart og tydeligt og at dit webcam er rent og giver et klart billede af dig.  Hvis du ikke er tilfreds med lyden eller billedet, kan det måske være en god idé at investere i et webcam eller en bedre mikrofon (de nye skal også afprøves før samtalen!). En anden ting at sørge for er, om dit fulde navn er synligt på skærmen, så recruiteren kan genkende dig inden jobsamtalen. Du kan også logge ind lidt tidligere, ligesom du ville komme et par minutter før til en personlig jobsamtale.

2. Slå den lydløse tilstand til, og vælg et stille sted

Baggrundsstøjen under en online jobsamtale kan nemlig påvirke, hvor godt det går. Find et sted, der er så meget i ro som muligt og hvis du bor sammen med andre, så fortæl dem, at du ikke må forstyrres da du skal have et vigtigt opkald. Sæt din telefon og computer på lydløs for at undgå at blive afbrudt af andre opkald, beskeder eller notifikationer.   Alt kan dog ske under en online jobsamtale. Hvis du forventer nogle afbrydelser, skal du blot sig det til dine rekruttere, så de ikke bliver overrasket af det. Og hvis det sker alligevel, så prøv bare at forblive afslappet og fokuseret på diskussionen.  Derudover er det meget vigtigt at følge dette tip, hvis du skal til en jobsamtale om en fjernstilling: intervieweren vil se, at du allerede har et passende område, hvor du kan arbejde uden afbrydelser. 

3. Klæd dig på til succes

Selv om jobsamtalen foregår online, skal du altid passe på din påklædning. Nogle ansøgere synes, at der er ingen plads til de almindelige regler i denne afslappede online atmosfære og derfor tager de ikke online jobsamtaler særlig seriøst. Men det er her, man skal være forsigtig. Tag det tøj på, som du normalt ville tage på på en almindelig, personligt interview (ja, du bør helt sikkert undgå pyjamasbukser og lignende!), og tjek, hvordan dit tøj ser ud på skærmen, og om det passer med din potentielle arbejdsgivers stil og kultur.  Du skal også være opmærksom på din kropsholdning: Sid oprejst i stolen og lige foran kameraet. Med en korrekt kropsholdning viser du både professionalitet og selvtillid, og du vil være i stand til at kommunikere endnu bedre.   

kvinde i sin computer

4. Skab den rette atmosfære

I dag er det muligt at vælge forskellige baggrunde for dit opkald på platforme såsom Zoom og Skype. På trods af mange nye og interessante teknologi-trends anbefaler vi, at du enten slører din baggrund eller sørger for, at din egen ægte baggrund ser fornuftigt ud og velegnet til online jobsamtalen. Du bør f.eks. undgå at vise personlige genstande eller et rodet rum, som kan efterlade et dårligt indtryk. En neutral væg er altid den bedste valg, hvis du vil være på den sikre side!. Med det sagt er der 2 ekstra ting, der skal nævnes mens du tester din video før interviewet:

  • Tjek, om du er i midten af skærmen og at du sidder i en passende afstand, så din overkrop er synlig (undgå et nærbillede hvor dit ansigt fylder hele skærmen).
  • Det er allerbedst at have naturligt lys, dog er det ikke altid muligt, især om vinteren. Med eller uden naturligt lys er der én ting, der er sikker - du skal altid sørge for, at lyset ikke skinner direkte ind i kameralinsen. Sæt dig med ansigtet mod vinduet for at undgå et modlys og sikre, at din interviewer kan se dig perfekt.

5. Skab øjenkontakt og vær opmærksom på dit kropssprog

At holde eller simulere øjenkontakt under en online jobsamtale er mere kompliceret end du tror. Men det er slet ikke umuligt! Placér kameraet i øjenhøjde, kig så meget som muligt ind i kameralinsen, mens du taler, og undgå at blive distraheret af dit eget billede. Hvis du opretholder øjenkontakt og nikker, viser du recruiteren, at du er med og lytter opmærksomt til, så pas også på dit kropssprog. Lad os sige det igen - du skal blot opføre dig, som du ville gøre under en personlig samtale!  

6. Have et glas vand klar

Under en personlig jobsamtale vil intervieweren normalt spørge dig, om du vil have noget at drikke. Men i tilfælde af en jobsamtale på nettet skal du selv tænke over det. Før din stemme bliver sløv, eller din mund begynder at blive tør (hvilket er helt normalt, især i en situation hvor du føler dig lidt nervøs), er det selvfølgelig okay at tage en slurk vand.  Alle forstår dette, og det er bare naturligt og endda en del af jobsamtalen.   

mand smilende til kameraet under et online jobsamtale

7. Udnyt de små fordele ved en online jobsamtale 

Det er altid nervepirrende at skulle til jobsamtale, men i tilfælde af en online jobsamtale har du en stor fordel af det velkendte miljø - dit eget værelse eller en lejlighed, hvor du selvfølgelig føler dig mere afslappet og hyggeligt. Derudover kan alle, der ofte har et blackout i stressede situationer, bruge fordelene ved denne form for interview med et par tricks. For eksempel kan du forberede forventede interviewspørgsmål samt svarene i punkter eller lave en liste over de spørgsmål, du ønsker at stille intervieweren. Du kan sætte nogle sticky notes med disse punkter op på væggen bag din laptop, og hvis du tilfældigvis får en blackout, kan du tage et hurtigt kig på dem. Du skal dog være forsigtig med dette trick. Noterne er blot noter - en vis vejledning til en bestemt situation, og du bør ikke læse alt det der står på dem bare for at sige noget. Hold din stemme naturlig, træk vejret og spørg to gange, hvis du ikke helt forstod spørgsmålet, eller hvis du vil give dig selv lidt ekstra tid til at tænke over svaret.    

8. Lad dig ikke forstyrre af tekniske problemer

Mindre eller større problemer kan altid ske under en online jobsamtale. Bare rolig - du kan bruge problemerne for at vise din potentielle arbejdsgiver, hvordan du håndterer stressede situationer. Hvis internettet svigter midt i en jobsamtale - gå ikke i panik. Vores råd er at lave en backup-plan med intervieweren, inden samtalen starter. Du kan f. eks. foreslå en overgang til en almindelig telefonsamtale, en anden platform eller en ny jobsamtale på et senere tidspunkt. Hvis problemet er udenfor din kontrol, vil ansætteren selvfølgelig forstå det.   

Bonus: Smil, slap af og nyd det!

Nervøsitet er vores største fjende i enhver jobsamtale. De sidste minutter før samtalen skal du tage en dyb indånding, prøve at slappe af og nyde det! Hvis du forbliver rolig, vil du kommunikere med selvtillid og vise interesse for samtalen. Du vil give et positivt indtryk og også tage nogle nye erfaringer med til den næste samtale!

Publiceringsdato 21.09.2021
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce