5 spørgsmål du skal forberede dig på til en jobsamtale

Det er svært at forudsige, hvad du vil blive spurgt om til en jobsamtale, men der er spørgsmål, der går igen, og som det giver god mening at tænke over. Det giver ro og selvsikkerhed at have forberedt svarene på de klassiske spørgsmål. Så kan du fokusere på at lytte og have god energi til samtalen, så du får jobbet.

Fortæl om dig selv!

Vend det klassiske dræberspørgsmål om, og betragt det som en gave. Spørgsmålet giver dig nemlig mulighed for at holde en kort salgstale om dig selv, som du kan træne på forhånd. Læg ud med at fortælle helt kort om din uddannelse og erfaring, og beskriv dernæst dine kompetencer og personlige styrker med tanke på det job, du søger. Vis, hvad du brænder for. Sig svaret højt for dig selv, for en søster, bror eller ven, indtil ordene flyder. Det er en god øvelse, og så har du også en elevatortale klar til fremtidige netværkssituationer eller til en anden jobsamtale. Hold den på max to minutter.

Hvad ved du om virksomheden?

kvinde i en jobsamtaleMed det spørgsmål vil arbejdsgiveren teste, om du reelt er interesseret i jobbet, og om du passer ind. Sæt dig derfor ind i virksomhedens formål og værdier før jobsamtalen, og undersøg, om de står over for særlige udfordringer. Har virksomheden været i modvind? Har de opnået bemærkelsesværdige resultater? Hvad er de særligt gode til? Fremhæv og ros gerne konkrete initiativer.

Hvorfor er du den rette til jobbet?

Det er det mest oplagte spørgsmål i verden, men alligevel kan det få selv den bedste til at krympe sig i stolen. De færreste er vilde med at skulle sælge sig selv, men jo bedre du har forberedt dig på spørgsmålet, des roligere kan du tage det, og des mere selvsikkerhed vil du udstråle, når du svarer. Spørgsmålet er en test i sig selv: Hvorfor har du egentlig søgt jobbet? Kom med eksempler på, hvordan du kan bruge dine kompetencer til at løfte opgaven – gerne underbygget af erfaringer, indsigt eller interesse. Husk, at du vil være en gevinst for virksomheden, hvis dine kompetencer matcher deres behov.

Hvad er dine største styrker og svagheder?

Vær konkret, når du skal fortælle om dine styrker frem for at opremse en masse plusord om dig selv. Kom med eksempler på, hvordan du tidligere har brugt dine styrker til at få succes. Det er mere overbevisende. At tale om sine svagheder er noget, de færreste har lyst til, men husk at dine svagheder som regel er modpoler til dine styrker. Nævn gerne begge sider af sagen, eksempelvis at du er god til at komme ud over stepperne med nye projekter, men at du derfor er mindre tålmodig, når det handler om detaljer. Fortæl, hvordan du håndterer dine svage sider, og hvordan du gerne vil forbedre dig, så udviser du selvindsigt og står stærkere.

Hvor ser du dig selv om fem år?

Intervieweren vil gerne vide, om du har engagement og lyst til at udvikle dig. Måske ved du ikke, hvor du gerne vil være om fem år, så fokusér på, hvad du gerne vil blive bedre til eller udvikle dig hen imod. Det kan eksempelvis være, at du gerne vil have mere erfaring med logistik eller ledelse. Forklar, hvordan jobbet kan hjælpe dig i den rigtige retning. Bed en ven om at interviewe dig som træning, så slår stemmen færre knuder, når du kommer til den rigtige jobsamtale. Når drømmejobbet er på spil, er det helt okay at være lidt nervøs. Det får adrenalinen til at flyde i kroppen og gør dig skarpere. Vær godt forberedt, træk vejret dybt et par gange, og husk at du ikke skal kende alle svarene på forhånd, for at lande jobbet.

Publiceringsdato 29.05.2022
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce