Hvad ingen fortalte dig, inden du flyttede udlandet

Mange expats nikker genkendende til de samme 'havde jeg dog bare vidst...' øjeblikke, når det kommer til livet i udlandet. Så vi har samlet en bunke  råd fra expats fra hele kloden, så du kan få et smugkig ind i, hvad der venter, før du selv pakker kufferten og springer ud i dit internationale eventyr.

At tage springet og flytte til udlandet er et stort og modigt skridt. Det er en oplevelse, der vil påvirke resten af dit liv og ændre dine perspektiver, gennem eksponering for en ny kultur, politik, miljø, sundhedssystem, jobmarked, mennesker og levestandard. Din første flytning til et fremmed land er særlig speciel, fordi du træder ind i det ukendte og er usikker på, hvad du kan forvente.

1. Det tager længere tid at flytte sig mentalt, end fysisk

Når du først har besluttet dig for at flytte til udlandet, kan tingene ske ret hurtigt - fra at få et job og finde et sted at bo, til at pakke dine tasker og finde dig til rette i din nye lejlighed i et nyt land, med nye rutiner og et nyt job. Fysisk tager det måske kun et par timer at flytte sine ejendele og ændre sine aktiviteter. Men den mentale omstilling til at føle sig hjemme i en ny kultur og etablere brugbare rutiner, kan tage meget længere tid.

Alene i storbyen

2. Livet derhjemme går videre uden dig

Når man forlader sit hjemland for at tage imod nye udfordringer i et fremmed land, er det nemt at tro, at livet derhjemme er sat på pause. Men det er ikke tilfældet. Vær forberedt på at få nogle slag af hjemve, når du ser billeder eller videoer af dine venner og familie, der har det sjovt uden dig. For din egen sjælefreds skyld, skal du acceptere, at deres liv går videre. Fejr deres glæde, og fokuser på alle de ting, du har at være taknemmelig for.

3. Arbejdskulturer varierer

Arbejdskulturer varierer over hele verden, så vær forberedt på en forandring i forhold til, hvad du er vant til derhjemme. Tænk på Englands tradition for at drikke te, Sveriges berømte "fika"-pauser eller Sydeuropas "merienda" - et let eftermiddagsmåltid, der holder dig kørende indtil middagen kl. 21. Konfliktløsningsstrategier, arbejdsmetoder, normer for punktlighed og påklædning er nogle af de områder, hvor du kan mærke en anderledes arbejdskultur. Heldigvis kan du lære at navigere i disse kulturelle forskelle på arbejdspladsen!

4. Dine sprogfærdigheder vil blive påvirket

Du forlader måske dit hjemland med store forventninger om at forbedre dine sprogfærdigheder - og det vil du højst sandsynligt også! Du vil sandsynligvis udvikle og forbedre dine færdigheder i sproget i dit nye hjem, både i forståelse, tale og skrift. Men en uventet bivirkning kan være, at dit modersmål måske bliver lidt svagere, simpelthen fordi du ikke bruger det så ofte. Måske lærer du endda nye ord på dit nye sprog, som føles så naturlige, at du ender med at indarbejde dem i dit modersmål, når du vender hjem!

Efter et stykke tid kan det føles uvant at høre dit modersmål

5. Påmindelser om dit hjemland vil vække følelser

Hvis du tror, at du ikke har en særlig eller dyb forbindelse til dit hjemland, får du dig en overraskelse, når noget eller nogen knytter dig til det, mens du bor i udlandet. Forbered dig på, at du får et ekstra glimt i øjnene, når du hører nogen tale om mad, musik, brands eller ord fra dit hjemland.

6. Mad smager anderledes

Uanset hvor du befinder dig i verden, kan det være svært at genskabe den nostalgiske smag af den mad, du voksede op med. Vær forberedt på en lille smagsforskydning, da tilberedningsmetoder, madkultur og ingredienser varierer fra land til land. Du tror måske, at pizza smager af pizza, lige meget hvor du er, men med den tankegang kan du blive skuffet.

Men alle lande udmærker sig på noget, madmæssigt. Prøv at opdage nationalretten og de lokale specialiteter, og nyd smage, du ikke ville opleve derhjemme. Tænk på Spaniens patatas bravas eller den autentiske italienske pizza.

Ikke al mad i udlandet vil smage godt

7. Du vil fortsætte med at omregne valutaer i dit hoved

Hvis du flytter til et land med en anden valuta, end du er vant til, skal du regne med konstant at skulle beregne kurser. Det kan tage noget tid at få styr på de lokale priser, finde de billige butikker og forstå, hvordan omkostningerne adskiller sig fra dem i dit hjemland.

8. Giv det lidt tid!

Folk er anderledes. Du havde sikkert forventet, at folk ville være anderledes i det nye land, men det er først, når du oplever det, at du virkelig forstår det. Måske ankommer du til et land fuld af mennesker med en tilbagelænet, dejlig livsindstilling, eller måske flytter du til en travl by fyldt med høje ambitioner.

Det nye miljø, omgivelserne og folks holdninger kan måske forvandle dig til en bedre version af dig selv. Har du hørt om "at omgive sig med de rigtige mennesker"? At flytte til udlandet kan være et skridt i den rigtige retning.

Du vil se anderledes på dit hjemland. Når du har været væk fra dit hjemland i et stykke tid, vil du begynde at se anderledes på det. Det kan resultere i, at du ikke har lyst til at flytte hjem igen, som du oprindeligt havde planlagt. Måske nyder du livet i det nye land, eller måske er du blevet grebet af rejselysten og har lyst til flere globale eventyr.

At være væk fra noget giver perspektiv - et perspektiv, der kan være øjenåbnende og værdifuldt for fremtiden. Dit hjemland vil altid være der, og der er mange steder i verden, som er værd at besøge.

Når det er sagt, ønsker vi dig held og lykke med din flytning til udlandet!

Publiceringsdato 01.11.2023
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande

Annonce